ma tko je uopće rekao da će agrokor bolje poslovati ulaskom u EU. zašto bi to bilo tako? pa agrokor je stvoren da bi bio prodan. to je sada očito. on odrađuje posao za velike svjetske trgovce/proizvođače. zar doista mislite da će konzum postojati za 20 godina, da će ledo i zvijezda biti nekakve firmice u sklopu nekakvog koncerna, da će jamnica biti ono što je danas? pa naravno da neće. sve to bit će nečije, a ja mogu odmah reći potencijalne kupce: tesco, kraft foods, unilever, ferrero, p&g i slični. todorić sve što radi je širenje porftelja, pripajanja, spajanja i slično. ledo je udavača spremna za udaju, zvijezda još nije ali bit će vrlo skoro, jamnica također uskoro, konzum potpuno spreman tek kad uzme mercator, tisak će adrisu , to je jasno. a belje , vupik, pik i pikv? možda to ostane agrokorovo.
ali isto to će se dogoditi sa svim našim proizvođačima, konditorima posebno, a i distributerima.
neće to biti zato što oni tako žele (jer ovako sisaju van puno više nego bi igdje mogli) nego će to biti zato što će vjerovnici tako odlučiti.
@ Andy
Pa to im ja konstantno pokušavam objasniti. Belje ima povrat na svoje investicije oko 3%, a kamatu od 10 ili 11%. Ako se tebi od uloženog vraća 3% kako ti možeš vraćati banci 11%? Ne kužim kako to mogu jednostavnije objasniti da ljudi vide tu nelogičnost.
alias, ja se ne ljutim, ti dobro pišeš, ti si se naljutio na mene zbog atlantica, a ja ga smatram dobro vođenom firmom, no za dionicu je previše puta bilo da se cijena diže da bi neki prodali pa onda opet ispočetka. to nema veze za firmom.
novo nordisk dobar je tip, vidim da si proučio materiju dijabetesa i činjenica jest da oni drže ogroman udio u tom biznisu u svijetu, no isto tako znamo da su dosadašnji povrati teško održivi jer ja zbilja ne znam što bi još mogli novoga izmisliti. sigurno je da na njemu ne budeš puno popušio, vjerojatno ćeš i zaraditi, ali povrati će u tom poslu biti puno manji nego dosad jer neće ni ostali mirovati. a nemoj smetnuti s uma i američku agenciju za lijekove. mnogima su oni zagorčali život radi zaštite svojih igrača. a radi par posto godišnje ne isplati se riskirati. sve je to cijena rizika. ja se na tebe uopće ne ljutim. nastavi tako i dalje. žao mi je ako sam te uvrijedio, nije mi bila namjera. to je moj stil, a u biti sam vrlo tolerantan. sretno kako god bilo.
ali isto to će se dogoditi sa svim našim proizvođačima, konditorima posebno, a i distributerima.
a što se belja tiče, slabo ga pratim ali ako je tako kako kažete, valjda ste u pravu. no nemojte biti robovi izvješća jer ona na ZSE slabo vrijede.
fundamenti ovdje nisu u modi, ovdje najbolje prolaze predstečajne dionice. tu se uzimaju najveći prinosi. na žalost je tako.
Nije dobro,a trebalo bi biti i lošije.
– kratka i jasna analiza od mog prijatelja gospon Lopine.
– slažem se s napisanim.
– I love this game.
Pozdrav !
Ma nisam ja rob izvješća ovdje kod belja nego samo logike. Ni ja isto ne pratim naše dionice nešto previše, ali ono nešto osnovno i okvirno znam. Većinu dionica na našem tržištu sam upoznao tokom godina i stekao sam mišljenje o većini pa sad samo bacim oko na izvješće i vidim dal se ono šta sam mislio stvarno i dogodilo. O Novo Nordisku iskreno mogu napisati knjigu. Toliko sam ga prostudirao kao niti jednu dionicu do sad. Znam svaki lijek i lijekove koji tek trebaju stići. Čitao sam i učio o tome preko mjesec dana. Nitko im nije ni blizu. Nemaju niti jednu rupu u sljedećih 10 godina da nemaju lijek koji im izlazi iz patenta zamjeniti nekim boljim. To je u ovoj industriji jako rijetko. Pisao sam prije 2 mj koliko su bolji od drugih i od onda su dvije ogrome firme odustale od pokušaja konkuriranja s njima. A da smanje ovakav rast to i ja želim. Ljudi su se naviknuli pa misle da moraju rasti 20 i više % svake godine što je naravno nerealno. Ali gledajte primjer kakva je to firma. Sad su zaradili 26 milijardi kruna neto dobit. EPS +20%. I s 15 milijardi kupuju vlastite dionice, a 11 milijardi dijele dividendu. Gdje se to kod nas može dogoditi? Ima puno toga. Zato kažem da ja ne biram sreću.
sve je to lijepo i pohvalno kolega, no na burzi je prije svega potrebno imati sreće jer bez sreće nema ničega. znanje je mnoge zavilo u crno u ovoj krizi, malo nas je preživjelo. lako je za one koji su spalili lovu koju su imali, problem su oni koji su spalili tuđe novce i dan danas otplaćuju dugove, a dionica više nemaju, a i da ih imaju, one bi vrijedile i do 99% manje nego po nabavnoj cijeni. to je problem ove burze. nedostatak novih ulagača. možda se i to promijeni uvođenjem poreza na kamate. vrijeme će pokazati. mene je doista već pomalo umorila ova crna balkanska rupetina.
Ne. Prodala je HDEL uz veliku dobit. A vi ovdje nemate pojma. Svi. Jel tako ivana?
HDEL.
– a drago vam je, ta HDEL vam je uljepšala dan.
– ali na žalost ja toga imam jako jako malo, tako da i padne na 1kn neće se dogoditi promjena ni 0.01% u mojem portfelju.
– a i pisala sam vam ne investirati u građevinare.
– žao mi je za Đemsu, mislila sam kako nešto zna, a ispao je druker kao moj prijatelj Splićo.
– ali mi je drago što je to palo zbog gospona xy.
– tog tipa pratim u dosta investicija u koje ne bih ni u ludilu investirala.
– zašto ???
– jer je sklon s milijunima pumpati cijenu dionice.
– a onda mu ja te dionice uvalim po većim cijenama i stvarno sam mu na tome zahvalna.
– tako sam i tu HDEL više puta trejdala, ali s ovim padom ode sva mast u propast.
– ali ponavljam radi se o zanemarivoj lovi, a za tu HDEL stvarno nisam drukala na ovoj temi.
– I love this game.
Pozdrav !
Zvzd?
izvješće je blaga katastrofa
– još jedna dobra analiza, kratka i jasna.
– I love this game.
Pozdrav !
– ali mi je drago što je to palo zbog gospona xy.
– tog tipa pratim u dosta investicija u koje ne bih ni u ludilu investirala.
Najavio je zatvaranje bloga. Sada ces morati ovdje udomiti Lynxa i BigBossa.
Steta, taman sam poceo citati blog. Ova zadnja dva posta su vrhunska. Naucio sam da su dionice u losim ekonomijama bolje ulaganje nego dobrim ekonomijama i da PTKM vrijedi vise od INA-e.
@delboy i BearG
Rezultati i zvzd i jamnice su katastrofa. svaki analitičar (ako išta zna naravno) prvo oduzme sve izvaredne stavke iz RDiG. To je jednokratna stavka koja se neće ponoviti i koja nije nastala iz operativnog poslovanja. I kako kredit za merkator utjeće na redovno poslovanje? To još nisam čuo. Na ZVZD-i će te zarditi jedino ako je Todorić odluči prodati. S poslovanjem teško. Ali šta ja znam
smiri dojam. nemam ni jedno ni drugo, ali pratim sve agrokorove dionice i ne slažem se. rezervacije si previdio, namjerno ili slučajno. nema veze. katastrofa? a što si ti očekivao? rast dobiti zauvijek. smiješno je kako neki gledaju samo ono što im paše. kriza je, pad je kupovne moći. možemo biti sretni da postoji nekoliko firmi koje posluju s dobiti. u tom kontekstu, izvješća su odlična. a iz tog konteksta ne možeš pobjeći jer ovo nije njemačka. ovdje oporavka još nema. a što je sa znatnim porastom dobiti u 3 kvartalu? to nema veze, jel tako…sve u svemu je onako kako sam rekao. neki su očekivali više od agrokora, ja nisam očekivao ovakve dobiti koje su solidne, ali naravno da to može bolje. i hoće bolje, ali u idućim godinama.
[/quote]
Agrokorove dionice tj firme izbjegavam jer su ostatak socijalističkog mentaliteta – sve veznao uz državu.
Agrokor je trzisna firma koliko je Kuba kapitalisticka zemlja.
Što nisi prije napisala da je ovo za HT- dugoročno odlično, a nakon toga objavljuješ da si prodala..
HT.
– iza svega što sam napisala stojim.
– dugoročno će svakako biti o.k., samo će ga trebati kupiti na nekom dnu.
– količina koju imam je stvarno zanemariva.
– ali još ću ga malo prodati,
– u portfelju ću ostaviti samo 0.5% HT-a.
– I love this game.
Pozdrav !
@delboy i BearG
Rezultati i zvzd i jamnice su katastrofa. svaki analitičar (ako išta zna naravno) prvo oduzme sve izvaredne stavke iz RDiG. To je jednokratna stavka koja se neće ponoviti i koja nije nastala iz operativnog poslovanja. I kako kredit za merkator utjeće na redovno poslovanje? To još nisam čuo. Na ZVZD-i će te zarditi jedino ako je Todorić odluči prodati. S poslovanjem teško. Ali šta ja znam
smiri dojam. nemam ni jedno ni drugo, ali pratim sve agrokorove dionice i ne slažem se. rezervacije si previdio, namjerno ili slučajno. nema veze. katastrofa? a što si ti očekivao? rast dobiti zauvijek. smiješno je kako neki gledaju samo ono što im paše. kriza je, pad je kupovne moći. možemo biti sretni da postoji nekoliko firmi koje posluju s dobiti. u tom kontekstu, izvješća su odlična. a iz tog konteksta ne možeš pobjeći jer ovo nije njemačka. ovdje oporavka još nema. a što je sa znatnim porastom dobiti u 3 kvartalu? to nema veze, jel tako…sve u svemu je onako kako sam rekao. neki su očekivali više od agrokora, ja nisam očekivao ovakve dobiti koje su solidne, ali naravno da to može bolje. i hoće bolje, ali u idućim godinama.
[/quote]
Agrokorove dionice tj firme izbjegavam jer su ostatak socijalističkog mentaliteta – sve veznao uz državu.
Agrokor je trzisna firma koliko je Kuba kapitalisticka zemlja.
[/quote]
sorry buraz, ali postoje kvalitetne firme u agorkoru. najjači je Ledo, pa Jamnica pa Zvijezda od ovih na burzi. Moj osobni favorit je Agrolaguna.
Tu je i moj miljenik Tisak, a valjat će i ostale za 5-6 godina.
Nema tu nikakvog socijalizma, vjeruj mi.
Vidim mnogi nisu zadovoljni izvješćima…Ali ja bolja nisam niti očekivao. Ne znam što su drugi očekivali,ali nazivati ih katastrofalnima je doista jadno i smiješno.