Onda isto tako mo žemo reći iako je imam ali me ne zanima da je jmnc imala enormnu dobit što svi znamo nije nego to nastadoše prodajom đusi sookova..
ma pusti ga. čovjek ne čita vijesti ili zaboravlja. u zadnjem je kvartalu išlo jamstvo za kredit za mercator i logično da je zato kvartal slabiji jer nije bilo izvanrednih prihoda kao u jamnici ili ledu. da nije bilo toga, bila bi dobit veća. izvješće je solidno i jedino iz agrokora prikazuje objektivno stanje u državi. osim toga, matica posluje odlično, uteg je sojara koja ima gubitke.
ledo isto ima slabiji zadnji kvartal i to znatno ali ga spašava frikom.
jamnica isto tako, da nije bilo prodaje sokova, ne bi imala bolje izvješće nego lani.
oni koji su imali izvanredne prihode, iskazali su najbolju dobit, no kako će se to odraziti na poslovanje u budućnosti ostaje nam da vidimo.
ukupno gledano, agrokor je sasvim ok poslovao.
još čekamo ATGR da vidimo kako je njima išlo, ali mislim da je isto izvješće solidno, no velik je i dug zasad.
@delboy i BearG
Rezultati i zvzd i jamnice su katastrofa. svaki analitičar (ako išta zna naravno) prvo oduzme sve izvaredne stavke iz RDiG. To je jednokratna stavka koja se neće ponoviti i koja nije nastala iz operativnog poslovanja. I kako kredit za merkator utjeće na redovno poslovanje? To još nisam čuo. Na ZVZD-i će te zarditi jedino ako je Todorić odluči prodati. S poslovanjem teško. Ali šta ja znam
@delboy i BearG
Rezultati i zvzd i jamnice su katastrofa. svaki analitičar (ako išta zna naravno) prvo oduzme sve izvaredne stavke iz RDiG. To je jednokratna stavka koja se neće ponoviti i koja nije nastala iz operativnog poslovanja. I kako kredit za merkator utjeće na redovno poslovanje? To još nisam čuo. Na ZVZD-i će te zarditi jedino ako je Todorić odluči prodati. S poslovanjem teško. Ali šta ja znam
One time items su cesto najbolji prvi filter za vidjeti dobru priliku, bilo da su pozitivni ili negativni u efektu.
Jednokratni trošak će smanjiti dobit i smanjiti cijenu dionice na burzi dok već slijedeći kvartal tog troška nema i all else being equal, imamo čist implicitni rast i priliku za zaradu.
All else being equal je najtezi dio u prici.
@delboy i BearG
One time items su cesto najbolji prvi filter za vidjeti dobru priliku, bilo da su pozitivni ili negativni u efektu.
Jednokratni trošak će smanjiti dobit i smanjiti cijenu dionice na burzi dok već slijedeći kvartal tog troška nema i all else being equal, imamo čist implicitni rast i priliku za zaradu.
All else being equal je najtezi dio u prici.
[/quote]
Možda na nekim neefikasnim burzama kao naša da, ali vani je to već prije uračunato u cijenu. Jer vani burze većinom reagiraju na estimate koji su bolji ili lošiji od predviđanja analitičara, a u tim estimatima nema izvanrednih stavki. Samo se gleda, kao što bi i trebalo, čisto i osnovno poslovanje. Pa mislim da je Intesa sanpaolo prije par godina otpisala oko 2 milijarde goodwilla pa je imala ogroman gubitak, ali dionica uopće nije reagirala. Samo poslovanje bilo je pozitivno i to je ono što je bitno. Primjerice kod nas je IGH iskazao one godine zbog otpisa imovine 500 mil kuna gubitka. To naravno treba spustiti cijenu dionice jer book pada, ali ne bi ja sad išao kupovati dionicu jer ona ove godine napravi, recimo, 50 mil kuna gubitka i ja se mislim vidi kako su smanjili gubitak za 90% pa krenema kupovati dionicu. To mi nema smisla. Zato treba odvojiti redovne od izvarednih stavki.
@delboy i BearG
smiri dojam. nemam ni jedno ni drugo, ali pratim sve agrokorove dionice i ne slažem se. rezervacije si previdio, namjerno ili slučajno. nema veze. katastrofa? a što si ti očekivao? rast dobiti zauvijek. smiješno je kako neki gledaju samo ono što im paše. kriza je, pad je kupovne moći. možemo biti sretni da postoji nekoliko firmi koje posluju s dobiti. u tom kontekstu, izvješća su odlična. a iz tog konteksta ne možeš pobjeći jer ovo nije njemačka. ovdje oporavka još nema. a što je sa znatnim porastom dobiti u 3 kvartalu? to nema veze, jel tako…sve u svemu je onako kako sam rekao. neki su očekivali više od agrokora, ja nisam očekivao ovakve dobiti koje su solidne, ali naravno da to može bolje. i hoće bolje, ali u idućim godinama.
🙂 Kad je Belje imalo dobit? Pa za Zvjezdu nije loše. To i ja govorim već par godina. Uvijek su u plusu. Par milijuna kuna. S tolikim kapacitetima. Pa neke 10 puta manje kompanije imaju 5 puta veću dobit i imati će je. Kakve rezervacije? Otvorite mi oči. Kao na ATGR-u. Teško da ja gledam šta mi paše jer nemam ni jednu dionicu agrokora niti je planiram imati u skoroj budućnosti. Tako da nisam subjektivno uključen nego gledam stvari objektivno. Šta vi stvarno mislite da će tvrtke iz agrokora imati koristi od našeg ulaska u EU? Kako sada povećati marže kad su konkurenciji još pale carine? A proizvodi su im i do sad bili, ako ne jeftiniji, onda u granici s onima koje agrokor ima. Pa šta mislite zašto je zvijezdi prihod pao u 4Q? Baš nakon ulaska u EU. Šta mislite kako će se to nastaviti? Pričekajte 1Q itd pa vidite. Pa onda 2Q. Do onda će te već skužiti šta sam vam ovdje htio objasniti.
ma o čemu ti pričaš. ne možeš mi oprostiti što sam ti rekao da ono za ATGR a to uopće nije bilo ništa loše nego dobronamjerno. nema veze, neka ti se istresaju i dalje. a ti i dalje čitaj izvješća. jednom ćeš shvatiti da s njima na ZSE možeš obrisati dupe. sad će meni nekakvi studoš sa 10 dionice pametovati. dok sam ja zaradio na ZSe za auto, ti si mislio da je dionica komad ceste u izgradnji. nemoj se obraćati s visoka i pričati gluposti. ti i tvoje ekonomske analize na balkanu možeš staviti znaš kamo. bolje se prihvati proučavanja onog novo nordiska na 15 bookova. tamo si zaradio 5% u 2 mjeseca, a ovdje si mogao 20% u mjesec dana na ledu zaraditi.
[emo_smijeh] Kako vi kažete. Inače Novo Nordisk je narastao 24% u mjesec i pol. http://finance.yahoo.com/q?s=nvo
Tako da je više od ovih 20% kojih vi spominjete. U petak bi se trebala odobriti i IDegLira. Pa će to još malo povući. A nije baš ni ovih 25% za baciti u smeće. S 15 booka
ma baš me zanima koja je lova u igri u tvojim investicijama. nek ti je sa srećom jer sreća prati početnike. no zapamti – svima nama išlo je još bolje nego tebi kad smo počinjali. imali smo u tjedan dana 100% na velike iznose. e – ti to bojim se nećeš nikada doživjeti u životu. zato ti želim sreću i malo smanji dojam. nije sve onako kako piše u papirima, posebno ne na ZSE, a bogme smo naučili niti vani.
🙂 Kad je Belje imalo dobit? Pa za Zvjezdu nije loše. To i ja govorim već par godina. Uvijek su u plusu. Par milijuna kuna. S tolikim kapacitetima. Pa neke 10 puta manje kompanije imaju 5 puta veću dobit i imati će je. Kakve rezervacije? Otvorite mi oči. Kao na ATGR-u. Teško da ja gledam šta mi paše jer nemam ni jednu dionicu agrokora niti je planiram imati u skoroj budućnosti. Tako da nisam subjektivno uključen nego gledam stvari objektivno. Šta vi stvarno mislite da će tvrtke iz agrokora imati koristi od našeg ulaska u EU? Kako sada povećati marže kad su konkurenciji još pale carine? A proizvodi su im i do sad bili, ako ne jeftiniji, onda u granici s onima koje agrokor ima. Pa šta mislite zašto je zvijezdi prihod pao u 4Q? Baš nakon ulaska u EU. Šta mislite kako će se to nastaviti? Pričekajte 1Q itd pa vidite. Pa onda 2Q. Do onda će te već skužiti šta sam vam ovdje htio objasniti.
[/quote
Nevjerojatno je kako se kod pitanja Todexa stalno provlači teza da će tvrtka bolje poslovati ulaskom u EU? Trenutno živim u inozemstvu i koji god proizvod pogledam Todex je sve do jednog puno preskup u odnosu na konkurenciju. Drugo zbrojimo li sve dobiti Todex grupe i porast zaduženosti opet ogroman minus i tako već godinama. Ako se ne varam ima i neke euroobveznice s kamatom od 10%. Meni nije jasno ako je to perspektivna tvrtka zašto se zadužuje s tako visokom kamatom od čak 10%? Ako tvrtka radije kupuje tuđe dionice nego investira u sebe, znak je potencijalnih problema a ne prosperiteta.
Veličina uloga nije bitna nego prinos. Inače ja sam u dionicama oko 8 godina. Dionice koje rastu 100% dnevno ja niti ne kupujem. To sam radio kao početnik jer sam mislio da se tako nešto može i zaraditi. Sada znam da ne. Kod dionica ja ne koristim srecu. Pa napisao sam vam o novo nordisku hrpu toga i zašto dionica vrijedi. Čak iako su drugi analitičari imali strong sell preporuku ja sam dionicu kupio. Možda moja analiza ipak nešto vrijedi. I ja vama želim sreću. Žao mi je ako neki put zvučim kao da govorim s visoka ali kad se vi svi, čim nešto loše napišem o dionici koju imate, držite kao da sam nekome ne znam šta opsovao i dirnuo u obitelj. Ja vidim šta ne valja, a vi mi dokažite da sam u krivu. To je stvar foruma. Razmjena mišljenja. A ne da me ljudi odmah napadaju da sam druker, da nemam pojma, da želim da cijena padne pa da je kupim itd. Evo pogledajte šta sam napisao točno prije godinu dana na Vupiku dok je cijena rasla. Sve šta sam im rekao sad se i dogodilo. Od onda je cijena pala 35%. Ali ja naravno nisam imao pojma. Ne kužim zašto ljudi ne žele prihvatiti tuđe mišljenje i bar razmisliti o njemu.