dobit se ovdje na zse rijetko viđa. pretpostavljam da će je iskazati ledo, jamnica i zvijezda, svi moguće veću no prije zbog mercatora ili ev. prodaje, što je opet povezano sa mercatorom. tisak će također imati znatnu dobit, ne znam veću ili manju no prije, ali sigurno veliku dobit.
atgr moguć rast dobiti, dapače izvjestan, ht pad dobiti, očekivano, ernt pad dobiti ali i dalje solidna.
od kvalitetnih koji neće imati dobit su brodari, osim onih zrelih za stečaj, zvečevo pad gubitka (znatna ulaganje, najavljeno i očekivano), JDTC jadran čarape (velika ulaganja u modernizaciju)- daljnje smanjenje gubitaka kako se kriza u EU primiče kraju, ATLS – smanjenje gubitaka (čitaj agrokor i ekipa), turisti manje više isto kao lani, mrvicu bolji i što nam još ostaje? ah da, varteks još ovo izvješće jako loše, onda slijede valjda bolji dani zbog PSN. mamga također. ostalo – nisam ni razmišljao.
A šta da ja vama tu kažem. Naravno da nema mjesta ako mislite imati bilo šta kvalitetno što ste kupili po razumnoj cijeni. pa pogledajte koje ste vi dionice nabrojali i u čijem se one portfelje nalaze. Pogledaje doslovno svaku dionicu i njezinu kvalitetu i onda rast (osim Belja). Mislite da su one slučajno toliko narasle? Nemojte se zavaravati. Pa spominjete varteks koji kao ima imovine, a ne znam da li sami sebe zavaravate ili šta. pa oni više nemaju ducana, a kamoli imovine. pa sve su pod hipotekom. Mislite da je ZABA dala kredit na lijepe oči? Pa jel vi mislite da kad to propadne i ode u stečaj da će vama išta ostati iz stečajne mase? Ste vi stvarno u tolikoj zabludi? Pa Vartks nije uspio s Levisom postici ikakve rezultate, kako će sada?
Je li znate ista o Varteksu ili sad to govorite, jel eto, vi sve znate istručnjak ste?
Koliko po vama vrijedi Varteks i zašto?
[/quote]
Pa šta vi mislite kako banke u Hr posluju? Pa vidite sad PTKM. Nabiju ti kamatu dok si u državnom vlasništvu. Izmuzu sve iz tebe. Kad propadneš uzmu ono sta ti je ostalo od imovine. Šta mislite kako je Nama propala? Kako je sada varteks dobio kredit? Bez hipoteke? Za sve ti treba hipoteka. Mislite da oni ne moraju založiti imovinu? Imaju 700 mil kredita i dali su im 75 novih. Recite mi šta će im 75 mil. Pa to je za pokriti par zaostalih plaća i to je to. Još malo agonije, a još neka vrijedna nekretnina otišla pod bubanj za jeftine pare. Jel vi to stvarno ne vidite? Godišnji prihod će im biti 150 mil kuna a dobili su 75. Znači samo pola godine moraju raditi da bi vratili taj kredit, a da ne ispaćuju plaće, materijal, struju, vodu, najam, porez, kamate itd. Vi iskreno mislite da je to moguće? Ajde mi vi recite šta je dobro kod Varteksa?
@alias
Niste mi odgovorili koliko po vama vrijedi Varteks i zašto! 2kn? 3?
Vidim da ne znate puno o Varteksu jer nemaju ni približno 700 milijuna kredita. Naravno da najnoviji kredit nije dobio na lijepe oči. Dobro. Možda bi vas iznenadio Varteks kad bi ga malo proučili. Al nije lijepo da pametujete o nečemu o čemu ne znate puno. Al super da znate koliki će im biti prihodi! Po planu restrukturiranja imali su namjeru neke ljude otpustiti, al kako je najavljeno, ti će im ljudi trebati. Zašto? A ko zna….
P.S. Imam dionice Varteksa i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju već samo iznošenje mojeg mišljenja koje nema nikakvo značenje jer sam 286. od 294 natjecatelja na NajPortfelju. Slušajte znalce i stručnjake!
@alias
Niste mi odgovorili koliko po vama vrijedi Varteks i zašto! 2kn? 3?
Vidim da ne znate puno o Varteksu jer nemaju ni približno 700 milijuna kredita. Naravno da najnoviji kredit nije dobio na lijepe oči. Dobro. Možda bi vas iznenadio Varteks kad bi ga malo proučili. Al nije lijepo da pametujete o nečemu o čemu ne znate puno. Al super da znate koliki će im biti prihodi! Po planu restrukturiranja imali su namjeru neke ljude otpustiti, al kako je najavljeno, ti će im ljudi trebati. Zašto? A ko zna….
P.S. Imam dionice Varteksa i ovo nije nagovor na kupnju ili prodaju već samo iznošenje mojeg mišljenja koje nema nikakvo značenje jer sam 286. od 294 natjecatelja na NajPortfelju. Slušajte znalce i stručnjake!
A šta ste vi meni objasnili? Zašto po vama vrijedi? Dajte mi razloge. Ja cijenu nisam ni racunao. Ja pratim dionice koje imaju namjeru nešto i zaraditi, a ne one koje samo pišu da će nešto zaraditi kad tad. Onda. Zašto VART vrijedi? Ajde me uvjerite. Možda se predomislim. Pa ja gledam zadnjih 6 godina i meni ne izgleda na dobro. Pogotovo nakon Levisa.
A šta da ja vama tu kažem. Naravno da nema mjesta ako mislite imati bilo šta kvalitetno što ste kupili po razumnoj cijeni. pa pogledajte koje ste vi dionice nabrojali i u čijem se one portfelje nalaze. Pogledaje doslovno svaku dionicu i njezinu kvalitetu i onda rast (osim Belja). Mislite da su one slučajno toliko narasle? Nemojte se zavaravati. Pa spominjete varteks koji kao ima imovine, a ne znam da li sami sebe zavaravate ili šta. pa oni više nemaju ducana, a kamoli imovine. pa sve su pod hipotekom. Mislite da je ZABA dala kredit na lijepe oči? Pa jel vi mislite da kad to propadne i ode u stečaj da će vama išta ostati iz stečajne mase? Ste vi stvarno u tolikoj zabludi? Pa Vartks nije uspio s Levisom postici ikakve rezultate, kako će sada?
Je li znate ista o Varteksu ili sad to govorite, jel eto, vi sve znate istručnjak ste?
[/quote]
Pa šta vi mislite kako banke u Hr posluju? Pa vidite sad PTKM. Nabiju ti kamatu dok si u državnom vlasništvu. Izmuzu sve iz tebe. Kad propadneš uzmu ono sta ti je ostalo od imovine. Šta mislite kako je Nama propala? Kako je sada varteks dobio kredit? Bez hipoteke? Za sve ti treba hipoteka. Mislite da oni ne moraju založiti imovinu? Imaju 700 mil kredita i dali su im 75 novih. Recite mi šta će im 75 mil. Pa to je za pokriti par zaostalih plaća i to je to. Još malo agonije, a još neka vrijedna nekretnina otišla pod bubanj za jeftine pare. Jel vi to stvarno ne vidite? Godišnji prihod će im biti 150 mil kuna a dobili su 75. Znači samo pola godine moraju raditi da bi vratili taj kredit, a da ne ispaćuju plaće, materijal, struju, vodu, najam, porez, kamate itd. Vi iskreno mislite da je to moguće? Ajde mi vi recite šta je dobro kod Varteksa?
[/quote]
Znate li vi čemu služi predstečajna nagodba? Reći ću vam čemu ne služi. Svakako ne služi tome da firme iz nje izađu s isto dugovanja koliko su imale dok su u nju ušle.
Dakle, ukupne obveze VART-a bit će vidljive na FI2013. Ovo što sad gledate, to vam je prošlost.
Jedan od ciljeva ps nagodbe je da ukupna zaduženost bude takva da ne opterećuje buduće poslovanje firme.
Kako će izlaziti poslovna izvješća, tako će slika VART-a biti jasnija.
[/quote]
[/quote]
Znate li vi čemu služi predstečajna nagodba? Reći ću vam čemu ne služi. Svakako ne služi tome da firme iz nje izađu s isto dugovanja koliko su imale dok su u nju ušle.
Dakle, ukupne obveze VART-a bit će vidljive na FI2013. Ovo što sad gledate, to vam je prošlost.
Jedan od ciljeva ps nagodbe je da ukupna zaduženost bude takva da ne opterećuje buduće poslovanje firme.
Kako će izlaziti poslovna izvješća, tako će slika VART-a biti jasnija.
[/quote]
Ja opet ne mogu vjerovati. Pa jer vi znate šta je stečaj ili bankrot i kad on nastaje. Pa jel vi mislite da će vam banke oprostiti novce dok još imate imovine i nečega iz čega se mogu namiriti? Vi mislite da će banke njima oprostiti dugove i ostaviti imovinu. Pa vi niste normalni. Pa npr u bankrotu u Americi ili bilo gdje. Ti ostaneš bez svega što si imao. Ali ostaneš na nuli. Znači ne možeš biti rob i otplacvati cijeli život. Čak i nešto otplaćuješ ali ti za život smije ostati najosnovnije. Kako to vama nije logično i jasno? Nitko nikome ništa ne oprašta. Samo dobavljaci. Banke nikada. Pa i dobavljaci u zamjenu dobiju dionice ili nešto.
@alias
Potovani kolega,
nemam vas namjeru uvjeravati. Zasmetalo mi je samo sto pisete o nečemu o čemu nemate pojma, a postavljate se kao sveznajući! Ja nemam što objašnjavati jer ja Varteks nisam spominjao. Ali vi jeste pa vas pitam koliko vrijedi i zašto…. Naravno, ne morate odgovriti. Pa kad, karikiram, dođe na 150 kuna i padne na 100 (naglašavam karikiram, i povlačim usporedbu sa LPLH i vašim “znanjem” o cijeni iste) onda vi lijepo recite kako ste vi tupili da vrijedi 100, a neki su kupovali i po 150. Naravno, ko će se sijećati što ste pisali na 20 kn…..
P.S. Pogledajte izvješće nakon izvršenih dogovora iz PSN i koliki su dugovi za kredite pa onda recite jel 700 milijuna ili barem koji milijunčić manje.
Pa recimo imate stan i ne možete otplaćivati rate. Mislite da će vam banka ostaviti stan ma imali i jednu ratu duga? Po čemu su firme drukcije? Pa to jednostavno nema smisla. Pa zbrojite 2+2. imovina + kredit = sretna banka. Pa dajte mi jedan razlog zašto bi banke i dalje financirale te ionako prezadužene kompanija? Da im kasnije sve to oproste? Sve čekaju u redu, da.
@alias
Baš to! Mislite da su sada dali kredit Varteksu da bi ga oprostili ili da bi Varteks propao? Pa čini mi se da bi im bolje bilo da im je propao prije PSN…..
Moj izračun LPLH-a kad ste već zapeli. imaju 60kn čistog novca po dionici. plus oko 40kn vrijedne imovine. to je sve. samo čekajte i njihov izvještaj pa da vidite dal vrijedi i toliko. I njima će sjesti brodovi i dugovi za vrat. Ja ne znam da li vi ovdje znate kako se uopće računa dobit od prodaje brodova ili od prodaje imovine? Neamortizirana vrijednost se oduzima od prodajne cijene. Ako je ostatak amortizacije broda niži od prodajne cijene oni su zaradili. Ako nije onda su izgubili i to ide direktno u gubitak razdoblja. S tim gubitkom se smanjuje i vaš ovdje tolko cjenjeni P/B pa ostane još manje imovine. Samo pricekajte. A jel mislite da su u ovim uvjetima, kada je na tržištu hrpa brodova viška, uspjeli te brodove prodati s dobiti ili gubitkom?
@KressoM
Pa to ti kazem. Sigurno ima još nešto imovine za izmusti iz Varteksa. I onda je to to. Polako. Bankama se ne žuri. Banke uvijek imaju onu poslovicu: “doc ce mica na kolica”