– evo i ja investiram u zemlje koje imaju AAA rating,
[/quote]
Hubs are my team. Gledao sam utakmicu sinoc.
Ne pratim te kladionicarske koeficiente.
Ne mogu vjerovati da se toliko moglo zaraditi protiv Vancouvera. To je trenutno najgori team u NHL-u. Ovo im je 6 poraz u nizu.
Evo pišete u šta uložiti. grčke, francuske, bosanske obveznice. afričke gazele itd. da citate i ucite znali bi recimo da je za izvaditi srebro iz zemlje potrebno oko 18$. Zato cijena niti ne pada ispod. Jer bi proizvođaci smanjili ponudu i opet bi cijena porasla do barem 18 ili 19$. A kad krenu problemi pocnu rasti srebro i zlato jel tako. A uvijek ce biti ratova i problema i svega. I zašto onda ne kupiti srebro dok je ovako džabe? Kad krenu dionice dole zbog nekog problema vama ce srebro sve pokriti i to bar dvostruko. Imam i srebro naravno ali to nisu dionice.
Da pravdam se. Da sam bud.ala jer uopće pričam s tobom
Evo pišete u šta uložiti. grčke, francuske, bosanske obveznice. afričke gazele itd. da citate i ucite znali bi recimo da je za izvaditi srebro iz zemlje potrebno oko 18$. Zato cijena niti ne pada ispod. Jer bi proizvođaci smanjili ponudu i opet bi cijena porasla do barem 18 ili 19$. A kad krenu problemi pocnu rasti srebro i zlato jel tako. A uvijek ce biti ratova i problema i svega. I zašto onda ne kupiti srebro dok je ovako džabe? Kad krenu dionice dole zbog nekog problema vama ce srebro sve pokriti i to bar dvostruko. Imam i srebro naravno ali to nisu dionice.
Trosak iskopa varira jako. Cak i unutar jednog rudinka moze varirati znacajno. Cijena metala definitivno utjece na odluku o proizvodnji. Kada pada siromasniji depoziti postaju neisplativi, medutim isto tako ako bude rasla onda ce i proizvodnja rasti.
Drugi bitan element je hedging. Kada cijena pada onda rudnici prodaju vise buduce proizvodnje jer im padaju prihodi i trebaju novac. Na taj nacin se povecava ponuda u buducnosti sto negativno utjece na cijenu metala.
Srebro ima znacajnu industrijsku primjenu tako da se nemoze gledati iskljucivo kao zastita od krize. U slucaju krize pasti ce industrijska potraznja za srebrom.
S druge strane zlato nema industrijsku primjenu. Zlato u osnovi nije nista drugo nego obveznica bez kupona. Kada real rate of return na obveznice (Tresury yield- CPI) raste onda zlato pada, jer nema kupona. I obrnuto kada real rate of return pada, cijena zlata raste. U slucaju krize yield on treasury pada (flight to safety) brze nego CPI i zlato raste. Ali to nije jedini element koji utjece na cijenu. Inflacija je drugi bitan element, a ona je trenutno niska i ja ne vidim da ce u skoroj buducnosti rasti.
Toronto je burza sa najvise izlistanih rudnika. S izuzetkom Ashanti, Newmont i Freeport-McMoran svi drugi su tamo. Mozete otici na http://www.canadianinsider.com i provjeriti da li insideri prodaju ili kupuju zlato i srebro.
Trosak iskopa varira jako. Cak i unutar jednog rudinka moze varirati znacajno. Cijena metala definitivno utjece na odluku o proizvodnji. Kada pada siromasniji depoziti postaju neisplativi, medutim isto tako ako bude rasla onda ce i proizvodnja rasti.
Drugi bitan element je hedging. Kada cijena pada onda rudnici prodaju vise buduce proizvodnje jer im padaju prihodi i trebaju novac. Na taj nacin se povecava ponuda u buducnosti sto negativno utjece na cijenu metala.
Srebro ima znacajnu industrijsku primjenu tako da se nemoze gledati iskljucivo kao zastita od krize. U slucaju krize pasti ce industrijska potraznja za srebrom.
S druge strane zlato nema industrijsku primjenu. Zlato u osnovi nije nista drugo nego obveznica bez kupona. Kada real rate of return na obveznice (Tresury yield- CPI) raste onda zlato pada, jer nema kupona. I obrnuto kada real rate of return pada, cijena zlata raste. U slucaju krize yield on treasury pada (flight to safety) brze nego CPI i zlato raste. Ali to nije jedini element koji utjece na cijenu. Inflacija je drugi bitan element, a ona je trenutno niska i ja ne vidim da ce u skoroj buducnosti rasti.
Toronto je burza sa najvise izlistanih rudnika. S izuzetkom Ashanti, Newmont i Freeport-McMoran svi drugi su tamo. Mozete otici na http://www.canadianinsider.com i provjeriti da li insideri prodaju ili kupuju zlato i srebro.
[/quote]
Jao nemojte me još i učiti. Zato sam i spomenuo srebro, a ne zlato. Meni zlato ne vrijedi ništa jer nikome ne koristi, jer ga skoro nitko niti ne koristi. Osim središnjih banaka. Zlato ne bi nikad kupio.
Pa normalno da cijena varira od rudnika do rudnika. To je samo po sebi smiješno pisati. Ja sam rekao prosjek. Pa GG iliti Goldcorp ima trošak po zlatu oko 750$. Drugi imaju i do 1200. Šta je tu nepoznato?
Pa normalno da kad prinos na obveznice (SAD-a) raste cijene zlata i srebra padaju. Šta je tu novo? Isto tako da cijene zlata i srebra rastu kad inflacija raste. Pa to pricajte njima. A kako im to objasniti kad oni ni ne znaju šta je PMI, CPI, VIX, Nonfarm payrolls, da prinos na obveznice raste ako cijena obveznice pada…
Ja sam im htio jednostavno objasniti jer jedino tako ovdje itko išta razumje. Mislite da je vas itko skuzio?
Koliko je skočila cijena zlata i srebra recimo 11.9?
Žao mi je što zvučim malo grubo
Ovdje dosta njih misli da sve zna jer je pročitao knjigu “Kako to radi Buffett”. Od toga sam lud. Nemam ništa protiv nikoga, ali ovakvi tipovi ovaj xceed me stvarno znaju nasmijati.
@ XceeD
Ja volim procitat ivanino misljenje cisto informativno,mislim da tu nema nista lose. Laicki ljudima objasni neke stvari,a cesto i sarkazmom odgovori na neke gluposti. Ne vidim tu nista lose,mislim da vecina ljudi moze puno naucit iz njezinog laickog pisanja. Ako se ne slazes s njom argumentima proturjeci,a ne ovim nacinom.
Sto je lose u tome sto ima konzervativniji pristup ulaganju? Veci sam zagovornik tog nacina u ovim nesigurnim vremenima nego riskantnijim dionicama u PSN-u,sa visokim dugom ili iscekivanjem kojekakvih akvizicija i slicno.
Nemas nikakvih argumenata
[/quote]
Jao nemojte me još i učiti. Zato sam i spomenuo srebro, a ne zlato. Meni zlato ne vrijedi ništa jer nikome ne koristi, jer ga skoro nitko niti ne koristi. Osim središnjih banaka. Zlato ne bi nikad kupio.
Pa normalno da cijena varira od rudnika do rudnika. To je samo po sebi smiješno pisati. Ja sam rekao prosjek. Pa GG iliti Goldcorp ima trošak po zlatu oko 750$. Drugi imaju i do 1200. Šta je tu nepoznato?
Pa normalno da kad prinos na obveznice (SAD-a) raste cijene zlata i srebra padaju. Šta je tu novo? Isto tako da cijene zlata i srebra rastu kad inflacija raste. Pa to pricajte njima. A kako im to objasniti kad oni ni ne znaju šta je PMI, CPI, VIX, Nonfarm payrolls, da prinos na obveznice raste ako cijena obveznice pada…
Ja sam im htio jednostavno objasniti jer jedino tako ovdje itko išta razumje. Mislite da je vas itko skuzio?
Koliko je skočila cijena zlata i srebra recimo 11.9?
Žao mi je što zvučim malo grubo
[/quote]
bez ljutnje molim, ali kakvih li gluposti da sam morao reagirati. zlato nikome ne koristi? inače, svi ovdje znaju da ne kupujem niti sam pobornik ulaganja u zlato, ali ti pišeš gluparije. znaš li ti uopće gdje se i za što sve koristi zlato? očito pojma nemaš. malo prouči pa ćeš vidjeti kakve gluposti si napisao. inače sve ok, imaš stav i argumentiraš (na žalost pogrešno), ali nemojte ljudi govoriti o stvarima o kojima ne znate ništa ili malo.
Eto o čemu vam govorim. Čovjek misli da ja to mislim doslovno. I šta reći? Govorim o industirjskoj primjeni zlata i srebra. Razlika je 1:100000. Sad mi recite da to nije istina nego je 1:89452, jel ste vi to zbrojili. Ništa me više ne može začuditi. Niste li vi ono nedavno pisali (prije 4 mj. na 650kn) da ATGR ne vrijedi ništa? Hmmm. Pogodili ste i to
e molim te pofuk onda javi na privatni
poslo sam ti na privat..ove dvije glavne možeš jače lupit al ne očekuj baš da će sutra porasti jer je sutra subota…ove druge dvije lagano kvrcni…ostale izbjegavaj…
pofuk
Pa normalno da kad prinos na obveznice (SAD-a) raste cijene zlata i srebra padaju. Šta je tu novo?
Ovo sto si napisao nije ni tocno ni normalno.
Recimo da sutra inflacija poraste na 15%. Onda ce sigurno porasti i prinos na obveznice. Po tebi ispada da ce pri infalciji od 15% ljudi prodavati zlato i kupovati papirni novac. Odnosno da ce cijena zlata pasti.
Cijena zlata je u korelaciji sa tresury yield – CPI. Ne sa yieldom na obveznice. Kada inflacija raste brze od prinosa na obveznice onda cijena zlata raste. Inflacije je trenutno vrlo niska.
Ako sutra 10-year yield poraste na 3%, a inflacija na 3.5% zlato ce porasti na barem $1500.
Opet vi mene učite. Pa normalno da znam šta je real rate of return iliti vaš 20 puta nabrojani tresury yield – CPI. Hoćete mi još objaniti da je realna kamatna stopa = nominalna kamatna stopa – CPI i zašto deflacija nije dobra za ekonomiju? Ili što su duracija i konveksnost kod prinosa obveznica? Ili da promjena kamatne stope više utjeće na dugotrajne obveznice? ILi da kad nominalna vrijednost obveznice pada raste njezin prinos? Vi hoćete reći da je bitan spread između prinosa i inflacije. OK. Drugi put ću pokušati pisati ekonomskim riječnikom s formulama kako bi ste svi razujeli o čemu pišem i da ne bi došlo do zabune. Ružno mi je ovako pisati ali kad na neke stvari nisam imun. Šta ovdje moram pisati od riječi do riječi da netko ne bi shvatio doslovno i jadan se uvrijedio? Jel vi mislite da… iskreno nemam vremena. Nemojte se šta naljutiti. Ubuduće ću pokušati što manje pisati
@Delboy
Eto o čemu vam govorim. Čovjek misli da ja to mislim doslovno. I šta reći? Govorim o industirjskoj primjeni zlata i srebra. Razlika je 1:100000. Sad mi recite da to nije istina nego je 1:89452, jel ste vi to zbrojili. Ništa me više ne može začuditi. Niste li vi ono nedavno pisali (prije 4 mj. na 650kn) da ATGR ne vrijedi ništa? Hmmm. Pogodili ste i to
zlato se primjenjuje u privredi i to značajno, kao i u farmaceutici.
što se ATGR tiče, ja nisam rekao da ne vrijedi ništa – očito ste me zamijenili. ja sam onaj koji je rekao da “blago članovima uprave atgr-a što vi i vama slični postojite”, a vi iz toga izvucite zaključke sami, ako ste u stanju naravno.