Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Najavljen je porez na kapitalnu dobit i kamate od 2016. Nadam se da to nece proci jer ce to biti zadnji cavao u ljes ZSEa

2016. je izborna godina, nadam se da ce to biti dovoljan razlog da ih sprjeci u donosenju novog poreza jer s njim jos sigurnije gube izbore.

Na burzi je inace barem 100 milijona ‘rvata na koje ce utjecati taj porez…

Najavljen je porez na kapitalnu dobit i kamate od 2016. Nadam se da to nece proci jer ce to biti zadnji cavao u ljes ZSEa

2016. je izborna godina, nadam se da ce to biti dovoljan razlog da ih sprjeci u donosenju novog poreza jer s njim jos sigurnije gube izbore.

2016. je Linić u penziji u za njega najoptimističnijem scenariju.

Mislim da trenutno od tvrtki sa niskim cijenama je best buy vaba.. sutra cu probati kupiti po 9-9.5 kn a ako neide onda sigurno sljedeci tjedan po 10..

HT.

– ovo sigurno ne spada u neki Best buy ali sam ga danas kupovala s više malih naloga na najnižim cijenama.
– još od IPA imam nešto malo tih dionica, to nikada neću prodati.
– dobro mi dođe ta njihova dividenda.

– nekada ne tako davno kada mi je na kupovnu cijenu dolazila dividenda 15-17% HT mi je bio pozicija od 65% portfelja.
– dok je većina vas gubila lovu na brodarima, građevincima ili onim biserima gospon Lopine HT je pružao lijepu mogućnost zarade i u najvećoj krizi.

– danas HT ne stoji tako dobro kao nekad.
– zbog toga je i cijena dobro pala.

– danas sam nešto brzinski računala kako će tu dobit biti manja sigurnih 25% od prošlogodišnje dobiti.
– taj pad će rušiti i ovogodišnju dividendu, po nekim mojim izračunima to bi bilo 15.37 kn.

– na cijenu od 170kn dividendni prinos bi bio 9.04% .

– nije to tako loše, ali je problem što tu cijena ide ka 150kn.

– tu mogu malo dobiti ili malo izgubiti, tu nema nekog velikog rizika na ovoj cijeni.
– za mene je ta dionica HT godinama bila banka.
– trenuti p/e je 10.95 te je povoljan kada ga usporedim s konkurencijom u okruženju.

– ovo nikako nije nagovor na kupnju, ja na HT gledam kao keš poziciju na brokerskom računu, jer ako mi se pojavi nešto zanimljivo iste sekunde sve to prodam i život ide dalje.

– I love this game.
Pozdrav !

Banke i kta.

– danas sam dobila dopis od jedne banke,
– obavještavaju me kako su donijeli odluku o promjeni kamatne stope po avista štednji,
– sa 3% će sada kta. biti 2.40% .
– to je jedna mala banka, za mene veliki rizik bankrota same banke.
– ove velike i koliko toliko sigurne banke daju puno manje odnosno sramotno male kta.
– zbog toga ću te eure promijeniti u kune i na burzu u dividendne dionice.
– pa na ljeto opet kupim jeftine eure, evo i na tečaju sam zaradila 2.5% nije nešto ali je zarada.

– I love this game.
Pozdrav !

Trgovanje na burzi.

– nema dana a da nešto ne trgujem.
– nešto malo sam prodavala KODT-p-a,
– na kupnji sam KODT-r-a,
– dosta sam kupupila KOTR-p-a, to je dosta nelikvidna dionica, ne pišu izvješća, što oni rade nemam pojma, tu se kockam pa što bude.
– kupila sam i još kupujem 2-3 dionice, nema toga nešto puno na jeftinoj kupnji pa ne želim to reklamirati, za KOTR sam vam napisala jer ima toga dosta na relativno povoljnoj prodaji.
– imam nešto malo ATPL, čekam veći pad pa ću ponovno kupiti malo više toga.
– trenutno u portfelju imam cca 15 dionica, 3-4 veće pozicije ostalo zanemarivo odnosno to imam zbog disperzije.
– sada kada budu dolazila izvješća biti ću pametnija.
– gledam i proučavam dosta dionica, KOEI, ERNT, ADPL imala sam i PODR to vam nisam ni pisala ali sve sam prodala, ATGR, a gledam i više ovih manje likvidnih dionica,
– građevinci me trenutno ne zanimaju, imam jedino nešto sitno HDEL i čim cijena ide malo gore to prodajem.
– i za kraj svakako se držite dalje od dionica mog prijatelja gospon Lopine da i vi ne dođete u financijske poteškoće kao moj prijatelj Splićo.

– I love this game.
Pozdrav !

– građevinci me trenutno ne zanimaju, imam jedino nešto sitno HDEL i čim cijena ide malo gore to prodajem.

moja mala, pusa.

Moja preporuka ti je da se makneš iz tebi tako drage Končar lepeze (predviđaju manju dobit od 10 do 15 posto, a može biti i podosta više),

KOEI.

– mama KOEI dobila posao za 3 god. rada i punu zaposlenost 3.000 radnika.
– koja je tu ugovorena marža nemam pojma, ne vjerujem kako se radi o nekoj velikoj marži.
– ali to je totalno nebitno jer država odnosno goson Linić želi ionako da mu uplate svu dobit na njegov račun.
– s tim poslom ova firma dobiva veliku sugurnost.

– Končar lepeza.
– ima tu svega, cca 20 firmi, imaju i cca 5 gubitaša.
– ali tu su svakako najbolje firme KODT i KOTR, ima još jedna ali s njom se na burzi ne trguje.
– nemojte čitati što pišu naši, pročitajte što piše svjetska struka o toj struji i transformatorima, ja vam svakako nisam stručna po tom pitanju, ali predviđaju porast potražnje od 100% do 2020.
– taj porast će vjerovatno podići marže a s time i dobit tih firmi što proizvode transformatore.
– možda sada ta dobit i bude nešto manja, ali dugoročno bi trebala rasti.

– KODT je napravio nove pogone i sposobni su povećati proizvodnju, trenutno ne vidim razloga za daljnje širenje.
– do sada su uzimali 60% dobiti za širenje, mislim kako je vrijeme da povećaju dobit dioničarima i državi jer je država kroz KOEI tu većinski vlasnik.
– bilo bi smijeha kada bi tu sva dobit išla u dividendu.
– KOTR ima neku firmu u Kini a oni tamo rade ko ludi, a i ta KOTR uzme sebi od dobiti 50%.

– dugoročno bi ta Končar lepeza trebala biti o.k.

– I love this game.
Pozdrav !

@ivana7
kud si ranije podravku prodala!? atgr sam i ja porodao…. krasna dionica. nikad ni lipe na njoj ni sam izgubio. jedna od rijetkih.

who dares, wins

@ivana7

kud si ranije podravku prodala!? atgr sam i ja porodao…

– ne vjerujem ja nešto puno u tu PODR, zbog političara i politike koja ju vodi.
– ali je bilo očito kako tu ide rast, zašto ga ne iskoristiti.

– ATGR imam jednu jedinu dionicu, ne prodajem ju, trenutno su mi skupi za ulaz.

– dobra mi je ATPL, evo sada sam spremna za četvrti ulaz iliti trejd.
– TNPL, tu sam 2 puta ulazila, trenutno nemam TNPL, hoću li ju kupiti ili neću ovisi o inf. “visokog izvora”.
– najbolje mi je na toj dionici to što sam ju prodala mojim prijateljima gospon Lopini i Splići.

– I love this game.
Pozdrav !

HT.
– ovo sigurno ne spada u neki Best buy ali sam ga danas kupovala s više…

– dobila sam p.p. zašto HT, zašto ne dionica XX, ta dionica, dividenda, pa potom kupiti HT.
– skroz dobronamjeran savjet iliti preporuka.

– pa evo odgovor tom gosponu a i vama koji ste pročitali prethodni post o HT.
– trenutno na dionicu HT ne gledam kao na investiciju,
– to mi je prvenstveno banka, a može ispasti i pozitivna špekulacija.

– ovo vrijeme prije izvješća, i kada izlaze izvješća je stvarno zanimljivo i tu se pojavljuju povoljne prilike.
– nešto najgore što vam se može dogoditi, to je kada vidite očitu priliku a nemate keša.
– keš u klasičnoj banci dok ga prebacite na burzu prošla baba s kolačima.
– keš u Lopinex dionicama, zaboravite dionice kojima se trguje svake prestupne godine.
– veći keš na brokerskom, propadne brokerska kuća i tražite vi vaše novce.
– zbog toga je HT stvarno o.k. banka, a i kta. je puno veća nego u bilo kojoj banci.

– I love this game.
Pozdrav !

Da li znate da BRIN ima u portfelju i ADPL i ARNT.Oni su izvoznici gotovo 100%.
Dakle,kupnjom lopinexa kupujete uglavnom izvozno orijentirana poduzeća ili su
ovisna o stranoj potražnji.

Gospodine lopina, vi vec godinama pisete kako je taj BRIN super (Best buy, zar ne?).
Ne znam puno o njima, osim da su ZIF i da je glavni na sudu ili u zatvoru. Malo sam kopao po njihovom webu/prospektu, no nisam nasao koja su im jos ulaganja. ADPL i ARNT – super, to su dobre firme, a u zadnje vrijeme i dionice.

No koja god da jesu, cijena BRIN-a od polovice 2007. je u konstantnom padu. Dividende koliko vidim vec godinama ne isplacuju, dakle kao vrijednost za mene kao ulagaca mogu gledati jedino cijenu dionice. Vidim da 2,68% imovine uzimaju svake godine sebi kao upravitelju, cijena dionice 7 godinu u padu, dividende nema.

I sad dolazimo na moje pitanje, gdje vi tocno vidite vrijenost BRIN-a? Razumio bih da ste zadnjih mjeseci poceli o njemu pisati, kad je cijena na minimumima pa postoji mogucnost da ce se isplatiti onome tko sada kupi. Ali vi to isto pisete od 24.5.2007.?! Da ste kupovali bilo kad u tom razbolju (i vi i ljudi koji su reagirali na vasu “best buy” preporuku) na gubitku ste i to jačem. Gdje je vrijednost, sto mi je promaklo, zasto je Best buy kad bi mi od 2007. pa na ovamo neoroceni depozit na tekucem racunu donio vecu korist?

New Report

Close