Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Mene samo zanima kolegice Ivana koliko gubite na KODT zadnja 3 mjeseca????
I drugo pitanje kad će TNPL na 100kn??? [emo_novac][emo_novac][emo_novac]

Informanka.
– krenulo mi je dobro u 2014.

Da, krenulo je, pogotovo na KODT. [emo_palacd]

Kako je On znao. Potpuno se “otključala” vrijednost baš na Njegovim dionicama. http://www.mojedionice.com/trg/IzvPromjenaCijene.aspx?idF=11&idDrz=1&dat1=31.12.2012.&dat2=1.1.2014.&likv10poc=0&likv10kraj=0&SortDir=sil&minPromPoc=&minPromKraj=&idDjel=0

to je umijece [emo_smijeh]

Nakon Montier 2009 Value Investing: Tools and Techniques for Intelligent Investment sada citam Damodaranovu malu knjigu, mislim da s njegovim velikima ne bih izasao na kraj:).

Kod Montiera mi se prvo svidja forma, poglavlje zapocne abstractom od par redova, prosiri teze u summaryu od pol stranice i zatim to razradjuje i dokazuje kroz poglavlje.

Kod Montiera mi se svidja i sto svaku tezu argumentira dokazima iz empirijskih podataka, bilo vlastitih bilo iz objavljenih clanaka drugih. Ja jedino vjerujem svom iskustvu ili dokazu izvornog znanstvenog clanka dok ga drugi clanak ne opvrgne. Grafovi empirijskih podataka su mu jednostavni, jedino presturi u tekstu grafa i legende, pa se koji put mucim dok pohvatam što je na x-u i y-u.

Montier u Value Investing: Tools and Techniques for Intelligent Investment odbacuje, pa i ismijava EMHa, CAMPa, DCF, sve ono sto i meni izgleda nepovezano sa stvarnoscu firmi i dionica. Nema predvidjanja, ne mozes vidjeti buducnost. Ne mozemo kontrolirati rezultat, ali mozemo proces! Treba znati mirovati i treba ne izgubiti bitno s preobiljem informacija. Zastupa tvrde value stavove i uvjerljivo dokazuje da growth donosi manje. Vjeruje u snazni behaviouralni utjecaj na zbivanja na burzi koji otvara ulagacke prilike. Rizik je za njega sto i za mene, Grahamov «trajan gubitak kapitala» a ne beta bedastoce oko volatilnosti.

On je pravi deep value grahamovac, a moje investiranje s elementima growth kriterija se razlikuje od njegovih principa (skoro garpovac, iako ne izracunavam peg). Nije bas bookvan, ali je npr. cijena prema prodaji njemu jako dobar kriterij. Pohvalno za njega je sto, iako deep valueevac, vrijeme i tekst posvecuje i value trapsima. Po njemu cak i Grahamova net current assets metoda jos radi ako se dobro potrazi po svjetskim burzama. Znatizelje radi potrazio sam Grahamov net current assets medju pedesetak dionica na zse koje imam na oku, ako sam dobro izracunao trzisna kapitalizacija je bila manja samo kod chaga i lkpca. Takodjer potraga za ciklickim prilikama s Grahamovim dugogodisnjim prosjecnim P/E ce vam na vrh izbaciti auhr, atpl, ba-dionice i ht. Pojednostavljujem, ali da li vi vjerujete da ce prodaja automobila u Hrvatskoj, cijene vozarina brodova u svijetu, cijene telefonskih razgovora ili kamate na kredite dostici razine iz 2008.? Da zakljucim, s velikom vecinom njegovih stavova se slazem, sve sto sam ja «osjecao» on dokazuje, ali ne bih birao dionice na zse po njegovim konkretnim kriterijima.

Vi koji pišete o prinosima, napišite koliki su Vam "prinosi" otkad ulažete u dionice ili barem od 2008 nadalje. Prinos u jednoj godini ne znači ništa. Prinos od 15% dugoročno je izvanredan. Ovdje dosta Vas spominje prinose i iznad 20% a niti jedan(jedna) od Vas ne spominje gubitke i u kojem postotku.

Dugo sam ovdje, a dugo se nemam potrebu javiti na forum.Ovu vašu izjavu smatram vrijednom citiranja, jer doista…što znači dobit u postocima u razdoblju od jedne godine?! Mnogi od nas su tu od 2006. i za sve one koji do 2008. nisu iskoristili povoljno razdoblje i prodali svoje dionice na vrhuncu ili barem s malim gubitkom tada je sve krenulo nizbrdo i SAMO nizbrdo.Za NOVE mlade korisnike foruma, moguće je da imaju ponešto prinosa, ali gledano na duži rok osobno ne mogu reći da u posljednjih 6 godina imam značajnijeg pomaka prema plusu.Pozdrav svima i želim uspješnu i sretnu Novu 2014godinu !

……… Da zakljucim, s velikom vecinom njegovih stavova se slazem, sve sto sam ja «osjecao» on dokazuje, ali ne bih birao dionice na zse po njegovim konkretnim kriterijima.

Korisno je čitati knjige o ulaganju, ja sam ih pročitao bar 15 još prije 10-15 godina međutim najmanje 90% strategija ulaganja je neprimjenjivo kod nas. Sve te knjige su pisane za tržišta s velikim brojem dionica, velikim prometom, minimumom prevara i manipulacija, itd. Kod nas je sve suprotno.
Zato je prvi i najvažniji kriterij vlastito iskustvo sa ZSE. I dobro poznavanje političkih prilika, najvećih ulagača(pojedinaca i fondova) i iznad svega psihologije(vidi Kostolany) naših ulagača ili bolje rečeno špekulanata i kockara.

Nemojte biti ljubomorni , pametnije vam je da ga slijedite , evo ja sam zahvaljujući tom blogu u dobiti 35% u protekle nešto više od dvije godine koliko pratim taj blog. Samo što je moj portfelj relativno mali zbog ograničenih financijskih sredstava ali čovjeka veseli kad mu se ekran zeleni.
Lijepo vam tamo piše u što da ulažete i male su vam šanse da pogriješite.
Hvala autoru bloga. [emo_smijesak][emo_smijesak]

Korisno je čitati knjige o ulaganju, ja sam ih pročitao bar 15 još prije 10-15 godina međutim najmanje 90% strategija ulaganja je neprimjenjivo kod nas. Sve te knjige su pisane za tržišta s velikim brojem dionica, velikim prometom, minimumom prevara i manipulacija, itd. Kod nas je sve suprotno.
Zato je prvi i najvažniji kriterij vlastito iskustvo sa ZSE. I dobro poznavanje političkih prilika, najvećih ulagača(pojedinaca i fondova) i iznad svega psihologije(vidi Kostolany) naših ulagača ili bolje rečeno špekulanata i kockara.

Vrlo je tesko nesto zaraditi na burzi gdje je ekonomija 5 godina u recesiji. Burza je slika ekonomije i ako ekonomija ne raste tesko ce rasti i burza.

Ovdje uglavnom rade pump and dump sheme. Na ovoj burzi dionice ne rastu nakon izvjesca nego nakon novinskih clanaka i objava na blogu.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Tko govori o varteksu,pa zna se da je varteks rizicno ulaganje.zasto bi on pumpao dionice poput: KORF , ARNT , ADPL , ATLN , LPLH , SAPN. Covjek vam je lijepo servirao svedski stol i mogli ste lijepo pokupit od svega po malo pa i taj varteks ako vam sudjeluje u portfelju od nekoliko postotaka ne mozete biti na gubitku sve i da ode u stecaj. Sto je jos bolje covjek vam na svom blogu nudi svedski stol i za ovu godinu, pa izvolite posluzite se ne trazi nikakvu proviziju za to nudi vam ga besplatno…

Vrlo je tesko nesto zaraditi na burzi gdje je ekonomija 5 godina u recesiji. Burza je slika ekonomije i ako ekonomija ne raste tesko ce rasti i burza.

Ovdje uglavnom rade pump and dump sheme. Na ovoj burzi dionice ne rastu nakon izvjesca nego nakon novinskih clanaka i objava na blogu.
[/quote]

Ali kad tad dođu fundamenti na naplatu [emo_palacg]

Od kada sam pisao o Novo Nordisku prije tjedan dana dionica je narasla 10%. A u Americi je preporuka Zacks analitičara strong sell. Moja je strong buy. I gdje je sad tu tolika razlika? E oni vjerovatno, kao i većina vas i na forumu i blogu gleda samo brojeve, a ne i sam proizvod. Jel Novo Nordisk ima P/B 14, P/E 22, P/S 7, P/CF 23. I sad tko bi kupio takvu kompaniju? A nitko ocito ne gleda da mu je povrat na kapital ROE u zadnjih 10 godina narastao sa 20 na 66, da mu je ROIC porastao gotovo isto. Da mu je neto marža porasla sa 18 na 30 itd. Njegov trošak kapitala WACC (koji uključuje i dug) je 12. Što je puno. Ali imaju povrat na to 66. Znači na svaku uloženu kunu oni vrate 4 iliti 400%. Kako sam rekao oni drže već 75% tržišta GLP-1 i 50% inzulina. Ubrzo će imati cijelo tržište inzulina (koje na kraju, nažalost, bude potrebno svim diabetičarima jer je bolest progresivna), a nitko u pipelineu nema niti blizu lijekove kao oni, a njihovi su već na tržištu. Nedavno su Takeda i Bristol-Myers, veće kompanije koje se bave inzulinom, zatvorile vrata jer su shvatile da nemaju šanse. Tako sam i mislio. I zašto vam ovo pišem. Jer mnogi ovdje pišu npr da Jadran tvornica čarapa ima P/B 0,1 itd. Pa šta će novo nordisku imovina ako može opslužiti cijeli svijet inzulinom sa svoji 5 tvornica? Zašto bi napravio 20 tvornica umjesto da plaća dividendu i otkupljuje vlastite dionice (što rade svake godine sa cijelokupnom zaradom koju zarade i zato je P/CF toliko visok). Da tvornica čarapa podupla trgovine i imovinu i imaju P/B 0,05, oni opet ne bi ništa zaradili. Pa imovina u HR nije ni pravilno valuirana ni revaluirana. Ljudi pazite na svoj novac

New Report

Close