Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

– sretna svima i sve najbolje u 2014.

– I love this game.
Pozdrav !

Informanka.

– u prošloj godini prinos mi je točno +20.40%, u ovoj krizi fenomenalno sam zadovoljna s tolikim prinosom.
– u 2012. krajem godine je krenuo rast (prosinac), 2013. je izostao taj rast.
– u 2012. krajem godine sam išla u dionice 100% što se pokazalo isplativim, 2013. sam dosta kratila pozicije u dionicama.

– u 2014. ne očekujem ništa posebnog, to će biti godina slična 2013. samo što će država biti u većim problemima.
– nekim svojim potezima ova država u 2014. može stvarno uništiti tržište dionica zbog toga savjetujem oprez kod kupnji dionica, pogotovo one kojima najviše trguju mirovinci, nikako ne kupovati one koje reklamira gospon Lopina.
– za miran san vam i dalje savjetujem dividendne dionice, poželjno one koje se bave pretežno izvozom (ADPL, KODT, ERNT…) samo ni njima cijena neće ići nešto puno gore.
– od građevine ni ove godine izgleda neće biti ništa.
– možda bude nešto od brodara, ja sam ATPL već 3 puta kupila pa prodala, TNPL s puno manjim prinosom 2 puta ali i puno manje količine nego ATPL.
– jedino bi turisti trebali biti o.k. ali je opet pitanje koliko će tu uprave zamračiti love, koliko će ići u investicije tipa bojanje tunela i koliko će uprave dati dioničarima kroz dividendu, dosta je toga mutnog u tom sektoru.
– tokom godine obratiti pažnju na banke ZABA i PBZ ali tu je opet pitanje koliko te banke imaju ili će imati nenaplaćenih kredita i koliko će ih država orobiti.

– sve u svemu ništa dobrog u ovoj banana državi, nije dobro, niti će biti dobro dok imamo na vlasti ove koji imaju Plan s 21 točkom kako uništiti ovu državu.

– u ovoj 2014. ću biti prezadovoljna s prinosom od 10-15%.
– sigurna sam kako neće biti ispod 10%, ali isto tako mogu napisati kako ne vidim kako bi mogla napraviti prinos od 30%.
– prinos od 30% i veći će se moći napraviti na nekim špekulacijama ali to je već kocka ili kladionica.

– I love this game.
Pozdrav !

Neka vam 2014.bude sretna i beričetna kao meni 2013.Skinuo sam opreko 50%.
Ipak će 2014.biti bolja od 2013.čak i za ulagače u skupo fondovsko smeće.
Blagi oporavak ekonomije u 2014.bi mogao potaknuti jači oporavak burze.Ali
Linić je destabilizaacijsko-remetilački faktor pa su iznenađenja moguća,naravno i u
negativnom smislu.

Ipak……..Med i mlijeko teče i teći će na ZSE!!!!!!!!!!

Novo Nordisk (on neće puno narasti, ali ta dionica mi se čini kao najstabilnija na svijetu). To je baš dionica za unuke. Nakon što sam radio analizu negdje tri tjedna i vidio šta kompanija radi, koje proizvode ima i šta ima u planu uvidio sam da će uskoro izbaciti sve s tržišta inzulina (a to tržište je veliko). Bristol- Myers je odustao prošli tjedan. Ovaj Takeda. Sanofi, Ely Lilly i neki mali su još ostali, ali njihov pipeline je smiješan prema Nordiskovom do bola. Imao sam nedavno Sanofi, ali kad sam našao Novo Nordisk ostao sam paf. Preporučio bi je svakome. MannKind vam inace radi inzulin koji se udiše na pumpicu umjesto injekcije. Sad su dali FDA-u na odobrenje. Ako ga dobije dionica bi mogla +200%. Inače 0. Ja tako ne igram. To je više tipa Lopina. Ali tko voli kockati eto. Pozz

bulazniš kao i inače. a kakvi su tamo pokazatelji da ti naše dionice ne valjaju? mogu misliti. dionica za unuke….mora da se šališ. tko misli imati unuke, bolje da se ne bavi dioničarstvom nego neka čuva keš.
[/quote]
Ako vi tako kazete

Ja smatram da će ova godina biti sjajna za dioničare….naravno ne sve..
Pojedini sektori će rasti sa tri znamenke..
Najinteresantnije trenutno todex(mercator) i naravno brodari + neke nelikviduše koje će uskoro postati jako likvidne..
Svako dobro..[emo_smijesak]

A BALVANA!!! :) :) :)

…. tokom godine obratiti pažnju na banke ZABA i PBZ ali tu je opet pitanje koliko te banke imaju ili će imati nenaplaćenih kredita i koliko će ih država orobiti…

Koliko te banke imaju losih kredita to ni same ne znaju. Evo zamisli dva prosjecna stana u Splitu kao kolateral kreditu na 1250000,00 svicarskih franaka. Onda im ni to nije bilo dovoljno pa su dali tim “investitorima” jos 600 kilo eura ipak se tu radi o ekonomskim guruima koji ce pozlatit sve sta su dobili i od toga napravit bar peterostruko dobivene love,a onda su im kad su zapali u probleme(ni godinu dana nakon sta su dobili pare) dali jos 100 kilo erla da se spase. Ovi jasno lipe nisu vratili od 2007 tako da je dug sad pitaj Boga koliki,a banka ce bit presretna ako netko da 150 kilo erla u gotovini za oba stana. Genijalno.

Evo nekolicinu s ove liste i poznam,a imam i uvid u nekretnine koje su kolateral i vjerujem da se prodajom imovine nece naplatit ni 20% duga
http://www.jutarnji.hr/100-najvecih-duznika-u-hrvatskoj-ne-mogu-vratiti-4-2-milijarde-kuna/1150560/

Ali bankama nije ni u interesu da se s ovim bakce jer u momentu kad naplati ista od toga onda moraju pokazat ogroman gubitak.Dokle god zadrzavaju status quo bez obzira da li se kredit placa ili ne oni ga vode u knjigama prema vrijednosti koja stoji u ugovoru o kreditu. I sad ako naplate samo 20% moraju prikazat da su popusili 80%,a toga je more.

Uvik ɐɹʇuoʞ ! Sitne duše mogu da mi puše!!!

svim zelim puno zdravlja i srece u 2014.

postavio sam se na atgr i kodt-p-a, mozda prenisko, moje prve kupnje u 2014.

kroz 2014., ako sve bude ok, ubacujem oko 15% svjezeg novca u odnosu na vrijednost portfelja sada. dividende bi trebalo biti oko 5%. za mene bi godisnji porast vrijednosti dionica od 5% (dakle prinos s dividendom 10%) bio dovoljan, 10% dobar, 15% vrlo dobar, a sve vise izvrsno.

izvukao sam u excel oko 180 dionica s kojima se trgovalo na zse u 2013. prema moje dionice, dodao im roe prema 3q ttm i p/e cijena zadnjeg trgovanja lani, na vrhu roe&pe kombinacije zlatni rat i siemens s cudnim brojevima, zatim slijede dvadesetak dionica u kojima su 1) moje dionice izmijesane s 2) onima koje sam vec uocio prije (mdka, jmnc), 3) dionice koje necu (vise) imati (ht i neke ba-dionice) i 4) nove u mom vidokrugu: ilra, mais i chag. zna li netko nesto o iliriji, je li to tuho malo juznije? vidim nema uopce prodaje, nesto sitno kupnje.

Informanka.

– krenulo mi je dobro u 2014.
– u prvom tjednu ili ovih par dana +1.45% .

– I love this game.
Pozdrav !

vidim da se malo razmišlja o bankama, konkretno o ZABA pa da se malo pridružim.
Opcija je da zamijenim JPMorgan Chase & Co.(NYSE:JPM)za Zagrebačka banka (ZSE:ZABA)?

prednosti takve zamjene: Zaba je po BVPS duplo jeftinija

nedostaci: prvi i osnovni gdje je rast kod Zabe? Gdje su podaci da imamo bar i neko malo poboljšanje? Nema takvih podataka, koliko vidim, a niti ja tu vidim neki rast u skorom razdoblju. Jest da izgleda da je ovo dno i da se kupuje kad je najgore, no glavni je rizik da na tim razinama može biti duže vrijeme. Eu se oporavlja, pa bi trebala i regija i RH, ali koliko je tu rast za 2014. 1% – to neće pomoći novom zapošljavanju, rastu kredita ili boljem vraćanju postojećih. Znači rizika mnogo, a šansi za rast malo.

S druge strane JPM, USA ove godine predviđa rast 3% i više od toga, što je sjajno za banke, rast kamatnih stopa također odlično za banke, gomila podataka ukazuje na rast (rast zapošljavanja, consumer spending, auto krediti, kartično poslovanje, investicije posebno vezane za energetiku, i petrokemiju, korporacije su dosad koristile uglavnom velike zalihe vlastitog keša te se očekuje da će u narednom razdoblju rast financirati kreditima, problemi sa plaćanjem kazni regulatoru su uglavnom u završnoj fazi. No godina i nije baš krenula dobro problemi u Kini, Francuskoj, nafta opet pada…

Dugoročno, mislim na recimo oko dvije godine, tko ima veći potencijal da udvostruči cijenu JPM ili ZABA? Rekao bih da bi zaba prije na knjigovodstvenu vrijednost nego jpm na 120$, ali kratkoročno je jpm u prednosti.

Možda opcija sell in may and go away, from JPM pa u zabu, barem zamijeniti jedan dio, ali dotad bi trebalo imati neke podatke o rastu u RH u što baš i ne vjerujem. No opcija, mislim da stoji u narednom razdoblju.

[emo_beztona]

Ostali best buy: NOV, IBM, BAC i energetski sektor – izgleda da se svi klade na novi ciklus (od Buffetta kupnja XOM i dr.)i ne samo u USA.

ja tipujem na Jadran tvornicu čarapa JDTC-R-A.
Zašto?
Trž. kapitalizacija joj je po sadašnjoj cijeni oko 600.000 eura, samo tvornica se u knjigama vodi po vrijednosti od 60.000.000,00 kuna.
Analizirao ju je i jedan gospodin čije se ime ne smije spominjati koji kaže da je to pretjerano jer cijene nekretnina nisu tolike u Dubravi i smatra da to vrijedi 25% manje. Ok, neka je to i 50% manje zbog krize nekretnina – to opet iznosi 30.000.000,00 kuna, a ne 4.500.000,00 kuna kolika je sadašnja TK.
Firma je uložila 600.000 eura u nove strojeve prije 2 godine i čak zaposlila nekoliko desetaka novih radnika, kažu da se nadaju da ih neće otpuštati, a to govori da posla ima. Nisu previše zaduženi (89%), a jedini je nedostatak kronična nelikvidnost dionice na ovim razinama. Naravno, to će se promijeniti čim cijene krenu prema gore jer nitko nije lud da prodaje po 0,08 BV-a. Laganim izlaskom iz krize u EU doći će i ovo na svoje.

Od likvidnih treba imati na oku Agrokorove uzdanice zbog mercatora, a moguće i konditore jer tu će biti preslagivanja – ovako dalje ne mogu.

...povijest se ponavlja...

Vi koji pišete o prinosima, napišite koliki su Vam “prinosi” otkad ulažete u dionice ili barem od 2008 nadalje. Prinos u jednoj godini ne znači ništa. Prinos od 15% dugoročno je izvanredan. Ovdje dosta Vas spominje prinose i iznad 20% a niti jedan(jedna) od Vas ne spominje gubitke i u kojem postotku.

Vaš link …

New Report

Close