NIS je naprofitabilnija kompanija u srednjoj Europi,prošle su godine imali 400 milijuna eura dobiti,P/E ispod 3,ROE 36% a ni dividenda nije loša.
Na ZSE nema ni približno ništa slično.
Ne pratim srbijansko tržište niti naftne kompanije, pa ću postaviti pitanja koja su za upućenije možda banalna:
– jesu li multiplikatori i drugi statički pokazatelji NIIS povoljni zbog neefikasnosti tržišta (podcijenjenost dionice) ili zbog upitne održivosti sadašnje razine profitabilnosti i drugih ukalkuliranih rizika? Pogledao sam npr. Gazprom koji se trži na mnogo likvidnijem i efikasnijem ruskom tržištu i trži se na sličnim multiplikatorima. Koje su sličnosti i razlike u rizicima i perspektivi budućih zarada NIIS i npr. Gazproma (za koji se vjerojatno može tvrditi da se trži po fer cijeni)? Postoji li kakav dobar research report srbijanskih analitičara za NIIS?
https://www.google.com/finance?q=MCX:GAZP
[/quote]
To da se Gazprom trži po fer cijeni je vrlo dvojbeno,pročitao sam različitih mišljenja,svakako da ni Rusko tržište kapitala odnosno sama država Rusija ima određenih problema koje zapadni ulagači diskontiraju u cijeni dionica.
Najveći problem Gazproma je niska prodajna cijena plina dok naftni biznis stoji puno bolje.
NIS nema puno sličnosti sa Gazpromom,(to je izjavio sam CEO Nisa osobno)
NIS je u ovogodišnjih 9 mjeseci postigao sličan rezultat kao i lani s tim da su porezna davanja prema državi porasla skoro 40%. Vrlo niska rudna renta ostaje nepromijenjena do 2020 ako se dobro sjećam.
Tako da vjerojatno država neće tako brzo povećavati poreze,nije im ni u interesu pošto će do 2016 NIS investirati još milijardu eura.
Najveći su rizici teška ekonomska situacija u Srbiji i Gazprom koji posuđuje NISU sredstva za investicije po nepoznatim uvjetima.
Evo jedan research report Wise brokera.
Trenutna cijena dionice je 840 dinara,dok je u reportu 915 dinara.
NIIS: Devetomesečni prihod porastao 14%, kompanija predstavila projekat baznih ulja
NIS (NIIS) je na jučerašnjoj prezentaciji praktično potvrdio objavljene rezultate u sredu.
Novi podatak je da su prihodi od prodaje u prvih devet meseci iznosili 185 milijardi RSD, što je za 14% više nego godinu dana ranije. Skrenuta je pažnja na strukturu solidnog iznosa nenaplaćenih potraživanja. Srbijagas je sa 180 miliona EUR najveći dužnik (sa kamatama 220m EUR). Sledi Petrohemija sa 11,5 milijardi RSD i očekuje se da se ovo potraživanje do kraja godine spusti na 7-8 milijardi. Jat Airways učestvuje sa 2,5 milijardi dinara (očekuje se rešenje ovog potraživanja do kraja I kvartala naredne godine).
Kompanija je takođe predstavila i projekat baznih ulja. Puštanje u rad postrojenja u Novom Sadu očekuje se u prvom kvartalu 2016 godine. Vrednost ulaganja je procenjena na 150 miliona USD sa rokom povraćaja od 4 godine. Proizvodiće se 8 vrsta baznih ulja, a planirani kapacitet je 180.000t (53% parafinska bazna ulja i 47% naftenska bazna ulja). Ovu prvu vrstu ulja (parafinska) je moguće praviti u klasičnim rafinerijama pa će njihov plasman biti samo u regionu (gde će kompanija imati konkurentska prednost). Naftenska bazna ulja će se prodavati širom Evrope, gde postoji samo jedan proizvođač (švedski Nynas). Nynas zadovoljava deo tražnje za ovim uljima u Evropi dok se ostatak podmiruje ponudom iz SAD. NIS bi se trebao pojaviti kao drugi evropski igrač na EU tržištu, a cilj mu je da zauzme 10-15% tražnje za ovom vrstom ulja. Prema našoj gruboj računici, prodaja ove vrste proizvoda mogla bi da uveća prihod kompanije za dodatnih 100 miliona EUR nakon 2016. godine.
Izvor: NIS, Wisebroker
Još ću napisati da je cijeli Belex nelikvidniji od ZSE i dosta jeftiniji.
NIS je likvidan,ali ima dodatni uteg u vidu mnogobrojnih dioničara,oko 4,8 milijuna ljudi dobilo je 5 besplatnih dionica kod privatizacije i zbog toga postoji konstantan pritisak na prodaji,iako se taj broj ubrzano smanjuje,trenutno ima oko 2,3 milijuna dioničara.
To će i u narednom periodu sigurno utjecati na cijenu.
@bigfoot: hvala na odgovorima, zasad ne razmišljam o ulaganju u srpske dionice jer vidim dobre prilike na ZSE (bazirano na procjenama rizika i budućih zarada, dakle subjektivno i podložno revizijama u skladu s novim javno dostupnim informacijama). Tvoja analiza može biti korisna nekom tko želi ulagati u NIIS i općenito srpsko tržište. Bilo bi dobro kad se reklamiranja dionica ne bi svela na puko navođenje statičkih pokazatelja, mnogo su važniji podaci na temelju kojih se može informirano procijeniti buduće poslovanje.
Kerempuh, jel imaš kakvo mišljenje o adrisovoj duhanskoj diviziji u nekom srednjeročnom razdoblju (5g.), u pogledu prihoda i EBITDA?
Kada cijeli Crobex bude rastao jedno 10-tak dana zaredom bez zastoja tek onda "pikirati" određene dionice. Do tada "spavačina" u kešu.
Informanka.
– duži period vam nisam pisala “informanku” koja vas informira, jer vas ovo jednostavno nervira.
– plan za ovu godinu mi je bio konzervativan cca 20% zarade.
– godina je pri kraju a moj prinos je točno 21.71% , sada će kritičari napisati kako sam loše planirala.
– o portfelju ću samo napisati kako mu je osnova portfelj gospona Drevila, jedino sam taj portfelj pohvalila na ovoj temi i sigurna sam kako će i taj portfelj ovu godinu završiti s +20%.(na temi moj portfelj imate portfelj gospona Drevila).
– većina vas ide ciljano na puno veće zarade pa većinu love pogubite, 20% vam je fenomenalno dobra zarada.
– a za te velike zarade kladionca vam zbilja pruža puno veće mogućnosti nego burza.
– keš pozicija mi je cca 25% oročeno (euri) na više banaka jer su i te banke dosta nestabilne, a kta. je stvarno sramotno mala.
– burza je trenutno osim desetak dionica na kojima se niti ne može nešto zaraditi i više nego rizična.
– trenutno je najvažnije razmišljati kako sačuvati kapital dok ne dođe do promjene vlasti u RH.
– I love this game.
Pozdrav !
pito sam za tipove za best buy..da li je tu ona naša draga drugarica šta šiša ovce……mislim da se zove ivana7…ako je nek se javi pod hitno….
Best buy.
– zadni best buy koji sam vam pisala na ovoj temi (5 dionica).
– bili ste jako kritični i napunili me jedinicama, a što drugo od većine vas očekivati.
– a sve sam fenomenalno dobro pogodila i o.k profitirala iliti zaradila.
– dvije moje najveće investicije, fenomenalna izvješća koja su uzrokovala i rast cijena na tim dionicama, tu sam malo i kratila pozicije.
– preporuka mi je bila i jedan osiguratelj, raslo je i to, prodala sam i većinu tog osiguratelja.
– preporučila sam i 2 brodara, jednog na tada najnižoj cijeni, prodala sam i to, tu sam vam napisala kada sam to prodavala, kao kupci su se pohvalili, moje standardno dobre ovčice (gospon Beear, Lopina i moj prijatelj Splićo koji je imao još neka dosta nezgodna ulaganja te je ponovno bankrotirao).
– a ovog drugog brodara sam kupila pa prodala pa ponovno kupila (zaheb), pa ponovno na dnu dokupila te je sada ispalo o.k., a sada moram i to prodati…
– i ovaj tjedan sam zaradila za malo veći auto, nakon malo duže stanke, ali u međuvremenu nisam novce gubila.
– sve vam ovisi u kojim ste dionicama, a ovaca za šišanje barem ne nedostaje na našem tržištu, i samo se vi tješite kako to niste vi.
– I love this game.
Pozdrav !
Pofuk. Pogledaj igh. Ali prvo nek ti lopina izračuna njegov najvažniji pokazatelj P/B. Ili onaj još intuitivniji pokazatelj P/B x P/E, kojeg je nadam se lopina patentirao kako mu ga ne bi otele multinacionalne korporacije, hedge fondovi pa cak ni sam Warren, kako ga od milja još zove lopina.
Einstein je spušio na burzi,a bio je Einstein.Burza nije velika pamet.Samo
1. zdrav razum
2.dobra osnovnoškolska matematika i što manje stranih riječi,da nas ceo svet razume,što bi rekao dr. Aca Obradović.
3.jednostavnost
Vrijeme je na mojoj strani jer ja koristim pod 1.i 2.i 3.
IGH na ovoj cijeni postaje sve interesantniji,nadam se da će neki od mojih
bisera povući tako da mogu uletiti u IGH.Možda treba pričekati da dokapitalizanti iz PSN počnu pucati sa potencijalnih 6xx tisuća komada po
BIDU/želim reći kupnji/.Mogla bi to biti jaka paljba koja bi mogla duboko
probiti redove kupnje.Mogla bi to biti kupnja godine.Ali i prilika da se netko nakrca sa puno dionica.O cijeni ne bi,ali ako se investitorska pshologija održi na ovoj pesimističkoj razini,mogli bi biti jeftinije.ja bih krenuo odmah u laganu kupnju i lagano dokupljivao u padu.Plan treba postaviti unaprijed.
Na ZSE ima zaista puno izvrsnih prlika,ali treba djelovati suprotno od većine!!!!Treba biti unikat,ali za biti dobar unikat treba puno učiti.A ja to
radim i nisam zajedljiv i jalan.
Na ZSE teče med i mlijeko!!!!!!
[/quote]
3. Jasnim i zdravim riječnikom objasni kako su i zašto tvoje miljenice med i mlijeko? Dakle relani razlozi a ne osobni stav, potkrijepljen dobrim poslovanjem fundamentalno, ili pak dobri razlozi za tehnički rast uz obrazloženje.
2. Odlično, molim onda oš matišu ako podlogu za točku 3.
1. Prilika da se povežu druga i treća točka.
PS.
Dear Lopina.
Čini mi se da ti ulažeš u firme koje po tvom mišljenju nemogu niže jer su toliko nisko da je šansa za pad mala a rast veća. Ipak, imaj na umu da je cijena niska jer je poslovanje nikakvo jer postoje debele rupe u poslovanju i bez njega svaka metrika na dugi rok gubi smisao. Nemoj da te zavedu samo statistike i pokazatelji jer recimo je 80’tih Coca Cola bila na PE 100 pa je svima ili onima koji gledaju kao ti bila skupa ali pametnima jeftina i u slijedećih 30 godina debelo je opravdala svoj visoki PE.
Slabi pokazatelji često su odraz slabog poslovanja i nemoj to smetnuti sa uma. Nitko neće platiti lošu firmu niti lipu po dionici ako je poslovanje 0 lipa jer plaća time debelo previše, pa bilo da se radi i o lipi.
Mislim da sam i ja na oko 20%, ne znam jer nisam pri kompu, lezim u krevetu I citam nobelovca schillera irrational exuberance prije dorucka na novom tabletu, poslije na barku prckati oko ehosondera, skratiti nedjelju s juzinom. Veliki tablet je puno ugodniji android uredaj za srednjovjecne vec dalekovidne prdonje i njihove kobasicaste prste od smartfona, eto moj bb ovaj vikend.
Kerempuh, jel imaš kakvo mišljenje o adrisovoj duhanskoj diviziji u nekom srednjeročnom razdoblju (5g.), u pogledu prihoda i EBITDA?
Sorry, ne pratim Adris i duhan i nemam predviđanja za taj biznis. Možda drugi forumaši mogu pomoći (npr. znam da je bigfoot pratio Adris).
Fondovsko smeće u Crobex 10 uprvih devet mjeseci ima 20% manju dobit od prošlogodišnje.I kako se to može dogoditi.Jednostavno,većina tih dionica se trži na BV preko 1.Dakle,BV je bio iznad jedan,a dobit pada.Što ostaje ..vakum i morovinci ga pune da im portfelji previše ne potonu.
A fondovsko smeće,postaje još veće smeće jer u godinu dana iako je došlo do pada dobiti za 20% cijena tih dionica nije pala.Dapače,veća je nego lani jer treba uračunati i dividendni prinos.Dakle,crobex 10′ je porastao ,a dobit manja.Dakle,
možemo pričati o dodatnoj precijenjenosti te prve lige.I ne blatite mirovnske fondove,bez njih crobex bi bio daleko niži.
PRVA LIGA nam je preskupa crobex 10
Druga liga crobex nam je skup.
Ostale dionice iz redovnog režima,kako koja,osim blogerex koji je precijenjen,ostale kako ko rekla je koka!
Poseban režim je podcijenjen,a Lopinex je neuporedivo najbolja prilika.
Tko me prati ovu godinu,puno me poštuje i zahvaljuje.
Na ZSE,a naročito,u Lopinexu teče med i mlijeko.