Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

najbolje je sad kupit par metara drva i kumpira duga je zima

[b]#Samo mi nemoj pokazivati krivulje!” jer je obolila od celebralne divergencije[/b]

ADPL mi od 4 dionice koje imam na našem tržištu čini 24% portfelja tako da sam prilično zadovoljan. Kao lasta u proljeće.

Pratite malo jadranku. čim kd proda dovoljno dionica ona će narasti bar 30%. trenutna cijena joj je smiješna i brzo će se promjeniti. dobit i prihodi rastu, a velika ulaganja govore da se tu neće stati. horizont mog ulaganja je negdje 3 do 4 godine s godišnjim rastom cijene od 30 i više posto. naravno ako se nešto u međuvremenu ne promjeni. europski besplatni novac može samo dodatno povećati prihode bez diranja u CAPEX. izgradi li se airodrom za slijetanje aviona s preko 130 sjedecih mjesta to bi moglo donijeti izuzetno visok rast prihoda i dobiti. proširenje marine isto tako. svi hoteli se unapređuju višom kvalitetom, a investicijski ciklus će se završiti u sljedeće dvije godine, nakon čega će ostati više toga za staviti u džep. zdravstveni turizam je prisutan u lošinju preko 100 godina. sad ga razvijaju još više. vizija, ideje, razvoj, širenje, poboljšanje kvalitete; to je ono u šta ja ulažem. u šta ulažete vi s ovim gore dionicama?

ADPL – rade u pola dobiti u odnosu na prošlu godinu
I u najboljim godinama u trečem kvartalu rade za brokve,na pozitivnoj nuli, pa neće doći do rasta dobiti vjerovatno ni ove godine u tom trečem kvartalu.
A cijena dionice raste.Zašto?Navlaće vas bloger pumpajući ASK na gledalici.
Mi ovdje pričamo o najboljoj kupnji,a ne o najboljoj prodaji.
ADPL je best-sell.
Alias,pazite što pišete,autoritet se gradi sa mudrim savjetima,a ne sa promjenom nicka!!!!!
[/quote]

lopina, toliko godina na burzi, a još ništa nisi naučio.

lp
[/quote]
Lopina je nedavno savjetovao kupnju IGH na 170 – 180 kao best buy. Med i mlijeko![emo_smijeh]
[/quote]
Da u prvom padu.Pa je bio odbijanac do 22x dva puta.Moglo se skinuti barem 10%,a neki i 20%.Inače u IGH kao mi u svim predstećajušama,kao i malim bankama koje
PSN prolaze sa dokapitalizacijama,ne treba se izlagati sa više od 4% u jednoj dionici,odabereš takvih pet i čekaš veći rast,ili pad kao DIKI sa 24,xx na 3,xx.
U miksu sigurna zarada.Ništa nije sigurno!!!!

Na ZSE će teće med i mlijeko kao bujica.Čuvajte se da vas ne potopi.
[/quote]
lopine…sine moj…ja se sjećam kad si se pojavio na forumu…svi forumaši su te opisivali kao osvježenje na tržištu kapitala…onda sam išao pitati jednog korisnika za iskustvom kaj misli o tvojim postovima….rekel mi je da se jako boji za tebe kak buš prošao financijski ali da mu se činiš jako tvrd i žilav…sad sam se baš čul sa tim korisnikom za iskustvom da mu kažem kak je bio u pravu da si još živ na forumu…on mi je odgovoril da mu je to drago ali da si ispo takvo veliko osvježenje na tržištu kapitala da smo svi mi ostali doživjeli hladan tuš od kad si se ti pojavio
pofuk
p.s. još je rekao da se vidi napredovanje kod tebe glede dionica …samo još malo poraditi na terminu BID i ASK i da će kako ti voliš reći med i mlijeko samo od sebe doći

kad zaradim fym na burzi idem zivit tamo negdje (ilovik/susak/unije).
cekam te na srednjoj opciji, lignje su u moru, ne treba frizer, pozdrav iz ernt/adpl/jdos/ledo/cash 🙂

@amerikanac

Ma KORF je bio prilika nekada, sada vise bas i nisam siguran u to.Imao sam ga od 55 do 90kn, pa prodao, onda je opet ponovno pao na 60 kad je USA izgubila rating no nisam ga vise kupovao..Razlog zasto ga nisam kupovao je odluka GS koja omogucuje dokap po 50kn, bojao sam se netransparentnosti jer je cijela ta piramida VLHO-KORF-RIVP dosta netransparentna i iako mi je KORF po izracunima bio dosta atraktivan bojao sam se uci u njega jer sam se bojao muljanja uprave. U to vrijeme sam birao jednu riskantnu dionicu, odabrao sam BLJE umjesto KORFa zbog tuzbe..Iako sam se prije tog poteza savjetovao s par pravnika od kojih mi je jedan jako dobar prijatelj to se pokazalo kao izuzetno loš potez i to je najgori investicijski potez koji sam ikada napravio bez da uopce uracunam koliko je KORF od tog vremena do sada narastao..jedini loš potez usproediv s tim bio je ne prodati PTKM koju sam kupio na 170 pa nisam prodao na 350 nego tek na 245 kada sam poucen iskustvom i muljanjima s BLJEa vidio da mozemo samo sanjati o postenoj privatizaciji.

Bilo kako bilo ide se dalje, uci se na greskama, na BLJEu sam izgubio,na drugim stvarima zaradio pa se to sve nekako ponisti no sto se samog KORFa tice ja ga nebi trenutno uopce kupovao, na 100kn bih razmislio..To nikako ne znaci da mislim da nema prostora za rast no mislim da je trentuno fair vrednovan.

Nemam niti dionice BLJEa niti KORFa niti PTKM , nije nagovor na kupnju/prodaju.

...

Lopina,

hajde neka ostane zabiljezeno ovdje na temi da si rekao kako je ADPL best sell…Budemo se za 1g vratili na ovaj post pa ponovno o tome diskutirali..Prosle godine je isto tako netko pljuvao protiv ADPL, a havalio DIOKI, pala je i oklada da ce 1g nakon toga (dakle sada) ADPL isplacivati vecu dividendu nego li ce biti cijena DIOKIa na burzi, vidis kako je to zavrsilo 🙂

NIje nagovor na kupnju/prodaju niti ADPLa niti DIOKia

ADPL
U očekivanju lošeg kvartalnog izvješća.lošijeg poslovnog rezultata nego predhodne godine ,mislim da je bolje prodati i kupiti poslije izvešča.Ako ste i
dugoročni tako ćete više zaraditi.Vidim da ste se dali u teoretiziranje.Ja sam naveo sam svojih devet favorita,a vi tek
ADPL,SMNS nastavite niz.

Na ZSE teče med i mlijeko,a uskoro će i bujica.
[/quote]

Treći kvartal oe godine mozda bolji nego prosle ali lošiji nego zadnji kvartal. Prvo je neočekivano dobro drugo je poznato dakle suma plus.

9 dionica na burzi od realno 30 je dosta. Diverzifikacija je isprika za neznanje i manjak sigurnosti preferiram do 3, nikako više na ZSE.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Lopina,

hajde neka ostane zabiljezeno ovdje na temi da si rekao kako je ADPL best sell…Budemo se za 1g vratili na ovaj post pa ponovno o tome diskutirali..Prosle godine je isto tako netko pljuvao protiv ADPL, a havalio DIOKI, pala je i oklada da ce 1g nakon toga (dakle sada) ADPL isplacivati vecu dividendu nego li ce biti cijena DIOKIa na burzi, vidis kako je to zavrsilo 🙂

ADPL
U očekivanju lošeg kvartalnog izvješća.lošijeg poslovnog rezultata nego predhodne godine ,mislim da je bolje prodati i kupiti poslije izvešča.Ako ste i
dugoročni tako ćete više zaraditi.Vidim da ste se dali u teoretiziranje.Ja sam naveo sam svojih devet favorita,a vi tek
ADPL,SMNS nastavite niz.

[/quote]

Treći kvartal oe godine mozda bolji nego prosle ali lošiji nego zadnji kvartal. Prvo je neočekivano dobro drugo je poznato dakle suma plus.

9 dionica na burzi od realno 30 je dosta. Diverzifikacija je isprika za neznanje i manjak sigurnosti preferiram do 3, nikako više na ZSE.
[/quote]

ADPL_treći kvartal uobičajeno loš svake godine
U prva dva kvartala dobit duplo manja nego lani ,dividenda isplačena,a cijena dinice za 30% veća nego lani.Do kraja godine ukupna dobit ne bi trebala biti veća od
prvih šest mjeseci tj još 18 mil kn.Ukupno 36,ali to bi bilo preoptimistično,realnija opcija je nešto ispod 30 mil kn do kraja godine.
– u godini dana od ralmih 7 do najoptimističkijih 8,5 kn po dionici.
Porez nije obračunat,
To znači i manju dividendu.
P/E između od 15 do 18.To mi izgleda bezperspektivno čak i uz poboljšanje
poslovanja jer je sada skupo.
ADPL je tipičan ZSE primjerak čudnovatog kljunaša-što ima manja krila dulje leti.
Ali kako je ovo fondovska,a usput i blogerska dionica, zaista o cijeni dionice ne bi trebalo pričati.Po svim pokazateljima skupa,ali fondovi mogu sve.

U ADPL bi trebali biti željni i meda i mlijeka barem šest mjeseci,a poslije će biti kako bude.
Vrijeme je ta tutanj.

Lopina,

ADPL
ADPL,SMNS nastavite niz.

[/quote]

[/quote]
Naravno da niste u pravu.
Odabrati tri dionice može samo ozbiljan i bogat investitor koji se zadovoljava sa dividendnim prinosom od 5 do 10%-Meni je to malo.
ADPL,HT,ERNT,ADRS i ostalo fondovsko smeće.
Ako se opredjelite za portfelj u zoni sumraka,tj za poseban režim morate malo proširiti portfelj jer ako odabirete samo tri može se dogoditi da ništa i ne kupite.Rijetko se trguje i kupuje se ono što se nudi i naravno nisko,niže najniže.Takvih dionica trebate imati barem desetak,a u vremenu od nekoliko mjeseci teško da ćete uspjeti kupiti više od tri,četiri.Naravno,da to trebaju
biti fundamentalno stabilna poduzeća koje dobro posluju,ali loše kotiraju na burzi i ne postoji veći rizik da bi skliznuli u bankrot.I u tih tri do deset dionica treba upucati oko 60% imovine.
Dvadeset posto za neiskusne/Lopinex 30%/u predstečajuše,buduće prestečajuše
i rizične investicije-ni u jednu više od 5% portfelja.Kada predstečajuša postane
likvidna firma sa potencijalnim izgledima na uredno i pozitivno poslovanje
rizična investicija se i ne mora prodavati ako probije 5% portfelja,jer više nije rizična i ulazi u onaj bitan potrfelj od 60% ,a otvara se prostor za dokup
u rizočnom portfelju ili se pojavljuje novi kandidat u rizičom portfelju.
I ostaje 20% keša za dnevni trejd.Meni 10% jer uvijek se pojavi nešto jako jeftino i nelikvidno.Sada mi je keš zero-
Dakle,sada sam u fazi čekanja,para nemam,portfelj mi stoji dobro.Srpanj i kolovoz fenomenalno.rujan dobar,listopad na negativnoj nuli.

Mede i mlijeko teče na ZSE,ali treba biti na više pritoka!!!!!!!
Domaći,tri je malo!Amazona,u prevodu znaći ,rijeka os tisuću rijeka,a najveći je vodeni tok na zemlji!!!!

Vaš link …

kad neko nakon 5+ godina ne zna šta je ASK a šta BID, dođe mi da se okrenem poeziji i religiji.

Vidio sam i ja to, ali s lopinom nema smisla razgovarati. Još manje mu nešto objasniti. Zato i kupuje to šta kupuje
[/quote]
Kupovao:
Npr.SLPF na 20 -rast 60% ,moglo je i 80% i preko 10% dividendnog prinosa.
QUNE kuipnja na 18 do 25,isplata iz temeljnog kapitala 20 kn,80% dobiti je mogao skupiti malo informiraniji buregđija-taj sam
Ili AMDN sa 20,do 80.Moglo se tu lijepo zaraditi,isto biznis sa malim ulogom.
Ili HMDN sa 50 na 100.
Ova prva dva su imali puno veći utjecaj na rast portfelja jer to nisu rizične investicije.Nelikvidnost nije rizičnost,valjda je to jasno.
Od dionica od formata jedino u TNPL maksimalna izloženost.Šteta što sam sve
kupovao na cca 280 i spržio cjelokupni keš.Za TNPL imate još vremena.Brodar koji je od početka godine
pozitivno posluje,sa šansama da i u četvrtom posluje na pozitivnoj nuli zaslužuje da ga dobro proučite.TNPL je bio na povijesnom minimumu dan dva ranije od izvješća.Mislite li da je to slućajno.Ma ne,to su vam sindikalne igrice
stvaranja jazovki na BIDU kod dobrog poslovanja /nije li jučer ATPL tresnula na
najnižu dvomjesječnu cijenu od 320 i to dan prije od očekivano dobrog izvješća/ .
U ADPL suprotno,u očekivanju lošeg izvješća pumpanjem BIDA rast sa 120 na 132.
I tu je jaki blogersko_trolovski sindikat,a vi se krcajte skupo.To je vaše pravo.
Pušing nije zabranjen.

A IPKK,a dobit u prah i pepeo u odnosu na prošlu godinu.Gdi je nađe,pobogu?
A ERNT,najskuplja dionica na ZSE.Dobra firma skupa dionica.Optimistiočki
gledano u četvrtom kvartalu ERNT bi mogao ostvariti 40 mil kn,moguće i 20,ali
realno oko 30.Dakle na godišnjoj razini 110 mil kn.
P/E=12 a možda i lošije,porez nije obraćunat
BV bi trebao biti oko 500 kn po dionici
P/BV =1300/500=2,6
P/EXP/BV=12X2,6=31,2
Ovaj umnožak je znak za uzbunu,čak bi bilo povoljnije da je BV veći ,a dobit malo manja.Što će ostati kada dobit počme padati.A padati će ako ERNT nastavi sa
velikim isplatama dividende jer bi mogli ugroziti osnovno poslovanje.Vrijeme je za tutanj.
Netko je hvalio Jadranku Lošinj.To i nije loša dionica,ali tu su vam lokal patrioti,oni će se stalno razvijati,zapošljavati svoju rodbinu,a dioničarima
neće dati dividendu.Pogledajte LPLH,koliko su bili škrti u isplati dividende.
To vam je ista kategorija vlasnika.Naravno da toj kategoriji pripada i TNPL,koja je zato i kažnjena od investitora jer se trži na ispod 0,18 NAVA.

Ipak najveće razočaranje je barcelona +Vupik+ATLN+ARNT-pa tu je dobit nepoznata
kategorija,nikako da blogerske firme počnu zarađivati.A cijene dionica visoko,
ali tržište će reći svoje,samo strpljenja.

Ovo sam pisao,napamet,bez olovke,dakle memorija je dobra,a ako je nešto i krivo
popravite i prigovorite,a ubuduće ću izbjegavati strane riječi kao što su BID
i ASK.

Na ZSE će teći med i mlijeko svakom buregđiji koji me bude uvažavao.Ja sam savjetnik za male investitore,koji žele postati veliki.

kad neko nakon 5+ godina ne zna šta je ASK a šta BID, dođe mi da se okrenem poeziji i religiji.

Vidio sam i ja to, ali s lopinom nema smisla razgovarati. Još manje mu nešto objasniti. Zato i kupuje to šta kupuje
[/quote]
Kupovao:
Npr.SLPF na 20 -rast 60% ,moglo je i 80% i preko 10% dividendnog prinosa.
QUNE kuipnja na 18 do 25,isplata iz temeljnog kapitala 20 kn,80% dobiti je mogao skupiti malo informiraniji buregđija-taj sam
Ili AMDN sa 20,do 80.Moglo se tu lijepo zaraditi,isto biznis sa malim ulogom.
Ili HMDN sa 50 na 100.
Ova prva dva su imali puno veći utjecaj na rast portfelja jer to nisu rizične investicije.Nelikvidnost nije rizičnost,valjda je to jasno.
Od dionica od formata jedino u TNPL maksimalna izloženost.Naravno i
BRIN,JAKT i FMPS,ako se puži prilika i VLBT–oni još nisu povukli,a povući će
i to bez mog pupanja.
Šteta što sam TNPL
kupovao na cca 280 i spržio cjelokupni keš.Za TNPL imate još vremena.Brodar koji je od početka godine
pozitivno posluje,sa šansama da i u četvrtom posluje na pozitivnoj nuli zaslužuje da ga dobro proučite.TNPL je bio na povijesnom minimumu dan dva ranije od izvješća.Mislite li da je to slućajno.Ma ne,to su vam sindikalne igrice
stvaranja jazovki na BIDU kod dobrog poslovanja /nije li jučer ATPL tresnula na
najnižu dvomjesječnu cijenu od 320 i to dan prije od očekivano dobrog izvješća/ .
U ADPL suprotno,u očekivanju lošeg izvješća pumpanjem BIDA rast sa 120 na 132.
I tu je jaki blogersko_trolovski sindikat,a vi se krcajte skupo.To je vaše pravo.
Pušing nije zabranjen.

A IPKK,a dobit u prah i pepeo u odnosu na prošlu godinu.Gdi je nađe,pobogu?
A ERNT,najskuplja dionica na ZSE.Dobra firma skupa dionica.Optimistiočki
gledano u četvrtom kvartalu ERNT bi mogao ostvariti 40 mil kn,moguće i 20,ali
realno oko 30.Dakle na godišnjoj razini 110 mil kn.
P/E=12 a možda i lošije,porez nije obraćunat
BV bi trebao biti oko 500 kn po dionici
P/BV =1300/500=2,6
P/EXP/BV=12X2,6=31,2
Ovaj umnožak je znak za uzbunu,čak bi bilo povoljnije da je BV veći ,a dobit malo manja.Što će ostati kada dobit počme padati.A padati će ako ERNT nastavi sa
velikim isplatama dividende jer bi mogli ugroziti osnovno poslovanje.Vrijeme je za tutanj.
Netko je hvalio Jadranku Lošinj.To i nije loša dionica,ali tu su vam vlasnici lokal patrioti,oni će se stalno razvijati,zapošljavati svoju rodbinu,a dioničarima
neće dati dividendu.Pogledajte LPLH,koliko su bili škrti u isplati dividende.
To vam je ista kategorija vlasnika.Naravno da toj kategoriji pripada i TNPL,koja je zato i kažnjena od investitora jer se trži na ispod 0,18 NAVA.

Ipak najveće razočaranje je barcelona +Vupik+ATLN+ARNT-pa tu je dobit nepoznata
kategorija,nikako da blogerske firme počnu zarađivati.A cijene dionica visoko,
ali tržište će reći svoje,samo strpljenja.

Ovo sam pisao,napamet,bez olovke,dakle memorija je dobra,a ako je nešto i krivo
popravite i prigovorite,a ubuduće ću izbjegavati mrske,strane riječi kao što su BID i ASK.

Na ZSE će teći med i mlijeko svakom buregđiji koji me bude uvažavao.Ja sam savjetnik za male investitore,koji žele postati veliki.

Naravno i TRFM,tu bi sve ispod 200% dobiti bili promašaj i rasipanje.

za sada zadovoljan s fi (tuho, atln, kodt). atln dokupio, kodt cu uskoro. osim njih best buy su mi bile narancaste yo-zuri i dtd skosavice koje sam kupio prije nego sto sam prosli tjedan otisao na ilovik. listopadni ilovik lijek za zivce, a lignje u frizeru[emo_smijeh]. kad zaradim fym na burzi idem zivit tamo negdje (ilovik/susak/unije).

kupio male , bijele , svijetleće ,(ime joj je “glavoč”) , tamane lignje , pravi hit.[emo_smijeh]

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

New Report

Close