Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

"ta dionica polako ali sigurno odrađuje ono što se od nje očekuje".
A očekuje se???

– očekuje se ulazak u EU te rast Crobexa od 0.07% .

– I love this game.
Pozdrav !

Čini se da je OPTE odradila svoje…. Dakle, od danas nadalje to i nije neko best buy ulaganje.

– u pravu ste OPTE i nije neki Best buy.
– a da probate na MGMA, tamo vam izlazi mirovinac Raiffeisen te možete skupiti veliku količinu.
– ne mora sada to rasti na 55kn koliko je prognozirao gospon Lopina, ali rastom na samo 5kn vi zarađujete laganini 100-200-300%.

– I love this game.
Pozdrav !

najbolje vam je kupiti par desetaka tona kumpira po 1,5 u 10 misec i tamo u treći četvrti misec prodavati po 4,5,6 kuna
više se zaradi nego na dionicama

– to svakako spada u Best buy.
– ali nezgodno je zbog velike količine, trebate skladište, viljuškara…

– ako kupite dionice KSST ne treba vam skladište, viljuškar…
– sami radnici će se svojim radom potruditi i pomučiti kako bi vi što više love zaradili na njihovu mukotrpnom radu.
– a možda ove godine umjesto dividende dobijete koju gajbu poma i kukumara.
– vjerni dioničari KSST naučili su na samoj temi što su to pome, ali neznate što vam je u Splitu sirnica, a zanimljivo mi je kada kažu teka.
– a mogla bi vam napisati i koji dobar recept za salšu, jeftin specijalitet s juga.
– nego zašto ovi u KSST ne prošire svoju proizvodnju i na salšu, zašto prodaju poluproizvod,
– iz EU predpristupnih fondova bi se dalo izvući lovu i u onim staklenicima se odmah sprema finalni proizvod za diskonte širom EU.
– s ovom idejom bi značajno smanjili nezaposlenost u Splitu.

– I love this game.
Pozdrav !

Molim ivanu7 da mi to iskomentira, ako je upoznata sa situacijom na toj dionici. Lopinino mišljenje znam jer je pisao i na IGH-ovoj temi. Forum i služi na neki način za konzultacije. Ili se varam?

U zemlji koja ima negativne sve moguce ekonomske statistike (Danas je objavljeno da je industrijska proizvodnja pala preko 5%) treba puno hrabrosti za investirati u ciklicne industrije. Pogotovo puno hrabrosti treba za investirati u firmu koja je gotovo u potpunosti ovisna o drzavnom proracunu i gradnji infrastrukture.

Dodajmo tome da je Jure Radic izgubio svaki kredibilitet medu dionicarima, dobavljacima, podizvodjacima i financijskim institucijama onda su sanse da ce ovdje poteci med i mlijeko vrlo male.

Kao investicija 0 bodova, a kao trading vehicle mozda i odradi koju voznju.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

KODT nation is in disbelief and horror.

KODT-P-A pao ispod 1000 kn. Probio psiholosku granicu.

Tako vam i treba kada niste objavili predstecajnu nagodbu.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

najbolje vam je kupiti par desetaka tona kumpira po 1,5 u 10 misec i tamo u treći četvrti misec prodavati po 4,5,6 kuna
više se zaradi nego na dionicama

– to svakako spada u Best buy.
– ali nezgodno je zbog velike količine, trebate skladište, viljuškara…

– ako kupite dionice KSST ne treba vam skladište, viljuškar…
– sami radnici će se svojim radom potruditi i pomučiti kako bi vi što više love zaradili na njihovu mukotrpnom radu.
– a možda ove godine umjesto dividende dobijete koju gajbu poma i kukumara.
– vjerni dioničari KSST naučili su na samoj temi što su to pome, ali neznate što vam je u Splitu sirnica, a zanimljivo mi je kada kažu teka.
– a mogla bi vam napisati i koji dobar recept za salšu, jeftin specijalitet s juga.
– nego zašto ovi u KSST ne prošire svoju proizvodnju i na salšu, zašto prodaju poluproizvod,
– iz EU predpristupnih fondova bi se dalo izvući lovu i u onim staklenicima se odmah sprema finalni proizvod za diskonte širom EU.
– s ovom idejom bi značajno smanjili nezaposlenost u Splitu.

– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]

Ideja za gotov proizvod je izvrsna ali za to netko treba raditi a sada je ljeto i ljepše je sjediti i beskrajno ispijati kavu na Rivi promatrajući nove garderobe eminentnih manekenki i nogometaša.

KODT nation is in disbelief and horror.
KODT-P-A pao ispod 1000 kn. Probio psiholosku granicu.
Tako vam i treba kada niste objavili predstecajnu nagodbu.

p-a, pa jos uvijek 150 kn skuplje nego lani, unatoc toj “skupoci” shopping i nada da je trziste neefikasno, a ne da se efikasno trziste hrani kapilarnim propustanjem nekih novih/losih cinjenica (dugorocnijih, los q2 ne bi me maknuo s plana ni za mm). nego ima li tko misljenje i zeli ga napisati za mdka, jmnc, atln? Pogotovo me zanima sto misle ivana, domac, haoren, kerempuh…

pa o tome sam i pisao šalša long ,kukumari i salata short al me brišu na toj temi, još kad bi prodavali zemlju za cviće kunu po kg i bovane za hortikulturalno uređenje okoliša naravno prethodno oblikovane u oblutke,
tko kaže da je zlato vridnije od stina i zemlje !

[b]#Samo mi nemoj pokazivati krivulje!” jer je obolila od celebralne divergencije[/b]

Imam dojam da ljudima na ovoj temi nije vazno što netko piše, nego koliko piše, pa se onda Lopina sa svojim biserima čini kao turbo investitor.

U biti na ovoj temi postoje 2 jake struje. Jedna je lopinina , oni igraju "igru vece budale" kupuju nelikvidne dionice i mole boga da jos netko odluci kupiti iste pa da mu prodaju 20% skuplje zbog velikog spreada….oni vecinom preferiraju ZIFove, i rizicne dionice tipa INGR , DIOKi itd.

Druga struja se pak fokusira na konzervativnije i manje rizične dionice…Sebe bih ubrojao u tu skupinu..Mi preferiramo dividendne dionice, večinom izvozno orijentiranih tvrki koje ne ovise toliko o situaciji u HR i HR potrosacima..Takve dionice su npr ADPL i KODT, dionice kod kojih se investitori pitaju "koliko ce biti veca dividenda ove godine nego je bila prosle" za razliku od investitora prve skupine koji se pitaju "kako li će proči predstečajna nagodba"…

Normalno da druga skupina manje piše po forumu jer ima mirniji san, broji novac od dividende i fokusira se na svoj pravi posao i rad u životu, dok druga skupina večinom gleda u monitor kretanje cijene svojih dionica i ima viška vremena pisat po forumu.

I nisam lud da na forumu napisem "e kupite XZ dionicu, ta vam je najbolja tu cete zaradi" pa da onda ako nesto pode po zlu me netko tuzi.

Od gore navedenih dionica imam ADPL i KODT, nije nagovor na kupnju/prodaju istih

@HAO

Ja sam već s tobom oko toga imao raspravu i nisam se u potpunosti složio s tobom. )by the way si onda upecal neku ljepoticu s dalekog istoka(

Ja sam prije samo kupovao INU i na tome sam stvarno zaradio.

Cijena je i sada viša nego kada sam zadnje kupovao.

Štoviše INA je jedina dionica čija je cijena veća od one kada je CROBEX bio na svojem maksimumu. Isto tako INA je davala i dividendu pa možemo govoriti i kao o dividendnoj dionici.

Da je Mađari nisu uništili jer nisu ulagali u istraživanje i vađenje plina i nafte, kao i ulagali u rafinerije, rafinarane naftne derivate, kao i u svoje pumpe. Pa nisu u Hrvatskoj, a kamoli u zemljama okruženja (susjedima).

Što hoću reči. što znači biti konzervativan ulagač?

Pa i ATPL, IGH, INGRA, TEHNIKA, VIADUKT su davali lijepe dividende pa di su sada.

Recimo ADPL se i dobro drži koliko ima problema na auto tržištu.
po meni definitivno trenutno precijenjena.

Ali zbog jako dobre Upravei strategije razvitka (neću sad zamarat ljude, neka Domaći objasni na adpl biti će ovo jako lijepa priča, ali za koju godinu),

ipak će prije brodari, a nadam se i građevinari odraditi jer jedino tako se može pokrenuti poljoprivreda gledajući trenutnu strukturu firmi i kadra kojeg imamo.

Lp, [emo_cool]

PS: pogledajte dno 2005. pa pogledajte cijene dionica
dosta je zanimljivo
Po meni neke firme će brzo se vratiti na stare staze slave.

Naročito me raduje što su naši fonovi i firme prepoznali trenutak da kupe svoje dionice i ne daju ih strancima đabe (ERNT, KODT, KOEI, INA, HT)

[b]do zadnjeg novčića[/b] [b]Lijep kao BOG AC[/b]

Best buy?

Poljoprivredno zemljište – okrupljeno.

Rast populacije, fiksna količina zemljišta, borba upotrebe obradive zemlje na liniji biogorivo – hrana.

Zlato je čuvatelj vrijednosti u odnosu na novac, pojoprivredno zemljište je stvaraoc vrijednosti(uz rad čovjeka).

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

p-a, pa jos uvijek 150 kn skuplje nego lani, unatoc toj "skupoci" shopping i nada da je trziste neefikasno, a ne da se efikasno trziste hrani kapilarnim propustanjem nekih novih/losih cinjenica (dugorocnijih, los q2 ne bi me maknuo s plana ni za mm). nego ima li tko misljenje i zeli ga napisati za mdka, jmnc, atln? Pogotovo me zanima sto misle ivana, domac, haoren, kerempuh…

Ni jednu od ovih firmi ne pratim detaljnije, nemam i nisam imao u portfelju, zato ću samo napisati neke opaske koje mi se čine bitnim. Moj način investiranja se sastoji od proučavanja biznisa, valuacije (procjene vrijednosti biznisa uključujući potencijale i diskontirane za rizike), i investiranje u firme s najboljim odnosom valuacije i tržišne cijene. Bez ovog postupka ne bih uložio niti u jednu firmu. Privlačni multiplikatori ne znače nužno da je dionica podcijenjena.

JMNC – čini mi se podcijenjena, koliko ne mogu reći bez analize biznisa i odrađene valuacije. Pri analizi bih najveću pažnju obratio na potencijale rasta i rizike u održavanju sadašnjih marži. Kvantificirati prijetnje i prilike od ulaska u EU i izlaska i CEFTA-e.

ATLN – čini mi se da vrijedi koliko košta uz pretpostavku održavanja stupnja profitabilnosti na sadašnjim prihodima. Vrijedi li više prvenstveno ovisi o potencijalu rasta. Rast u prethodnim godinama ne implicira rast u budućnosti. Kvantificirati rizik održavanja sadašnjih visokih marži (zašto? Visoke marže privlače konkurenciju kao med, a ponekad privlače i pažnju vlasti/regulatora ako se radi o lokalnom monopolu). Većinski vlasnici su plus, čini se da ne treba stavljati diskont na rizike korporativnog upravljanja.

MDKA – veleprodaja, a pogotovo veleprodaja lijekova je biznis kojeg karakterizira veliki bruto obrtni kapital (velike zalihe i potraživanja koje se najvećim dijelom financiraju obvezama prema dobavljačima). To je modus operandi u veleprodaji i ne treba zazirati pred velikim omjerom obveze/kapital. Dobro upravljanje obrtnim kapitalom je međutim od krucijalne važnosti u veleprodaji. Prilikom analize biznisa posvetiti pažnju postoje li kosturi u ormaru: neotpisana nenaplativa potraživanja, zastarjele zalihe, davno dospjele obveze dobavljačima. Trgovina lijekovima je regulirani biznis, država propisuje cijene velikog dijela lijekova i određuje rokove naplate. Kvantificirati utjecaj regulative na buduće marže. Kod MDKA ne znam ništa o većinskim vlasnicima i upravi. Prije investiranja ovdje bih dosta pažnje posvetio kvantificiranju diskonta na korporativno upravljanje. Oprez, ponekad je opravdan ekstremni diskont 50-80%!

Moji postovi ne predstavljaju nagovor na kupnju, prodaju ili držanje dionica koje spominjem u tekstu.

tebi je super kad nafta sa 99 padne na 90 ubo si 10% ali kad dioki u jednom danu ode 30%,ili magma 200% to ne valja jerbo su to bože moj smiješne firme….loool koji si ti pro investitor….thx ja ću i dalje kockati a ti si kupi još zlata,nafte a bome i srebra bi mogao…kralj…

Nešto ste rekli za srebro. Kralj
Silver
23.42 4.89 +26.37%

New Report

Close