HEP
Dođe mi da plačem od jada.
Da mi daju na 6. Mjeseci da sredim tooooo.
Da li sam lijepo upozoravao gospodu iz HEPa (sjetite se dekice i grijanja) da se probude i da počnu koristiti nove tehnologije (makar nisu ni stare savladali).
1.Što se tiče privatizacije[emo_vrtimise]
Na HEPu i s tolikom promašenom politikom su u plusu. Zašto prodavati nešto što donosi novce i svojom proizvodnjom pokriva sve troškove. G.lupo.
Ako bi se išlo u privatizaciju onaj za distribuciju MORA ostat 100 % u državnom vlasništvu.
Možemo razgovarati o ovom dijelu za proizvodnje struje, ali kao ulagače vidim samo domaće mirovinske fondove, pa i dijelom investicijske.
Po meni zlatnu koku ne treba prodavati već se naučiti upravljati njome.
2.Nijedna strana firma nemre biti jeftinija od HEPA u Hrvatskoj
Ak je, onda u HEPU rade id.oti.
Pljuju po Slovencima jer su samo trgovci. Pa kaj onda. Pa u tome i je štos u ekonomiji.
Kupi jeftino, prodaj skuplje.
Recite pametnjakovići iz HEP-a pa zakaj vi ne kupite struju kao oni.
Pa znate sigurno da će te tu struju potrošiti u 6,7,8,9 kad je vrh turističke sezone .
Tako ako je suša imate višak jeftine struje koju trošite, dok su akumulacije u stanju mirovanja (kasica prasica) i termoelektrane na remontu.
Ali ne, vi onda kupujete iz Srbije i Bosne po 10x većim cijenama.
3.Kako zadržati domaće potrošaće
Lijepo sam Vam preporučio obnovljive izvore energije. Na svakom krovu kuće na moru SOLARNE Ćelije. Pa me se opet ismijavalo.
Umjesto na veeeeeeeeeeeeeeeelike investicije (čitaj HE Ombla) mogli ste uložiti tu lovu u poticaje kod građana.
Znači ne država, već HEP. Onda bi njihove viškove otkupljivali.
Idealno za morske destinacije i otoke.
I da postojao bi jedan mali uslovčić.
Morali bi biti vaši kupci ako žele te poticaje.[emo_smijesak]
Kaj mislite da bi ova druga dva dobavljača mogli osigurati takve uvjete (sad bi nekaj napisal ali nije pristojno, ali počinje s k.).[emo_ljut]
Najbolje je kaj bi većinu love dale Banke, a sve pokrivaju i EU fondovi (dio).
PLOMIN C
-Ja bi se složio da ne treba sve biti jedan energent, ali ne Ugljen
Po meni ovo bi trebalo biti na plin i biomasu, a ako želimo strateški razmišljat, ja bi na granici s Mađarskom izgradio nuklearku (Francusku ili Njemačku svejedno).
Zašto. Ne daj bože da meteor pogodi Zemlju i nastane ledeno doba.
Sve cijevi na plin i ostale će se smrznut.
Nuklearka će i dalje raditi. Ne zaboravite to je najčišća energija, a u Slavoniji i nema potresa (stabilno je područje).
Puno je bi bila manja opasnost (50%) od Krškog.
Ljudi treba imati strategiju, a samo vikati kak nekaj zagađuje je g.lupo.
Današnja tehnologija dozvoljava da biLO što izaberemo zagađenja nema.
To košta. Znači treba kontrolirati sve te firme da li se drže plana izgradnja i ZO.
lp, žuti mačak[emo_cool]
Kocka… U očima seljaka, kada Nikola Tesla krene u šetnju parkom za munjevita vremena, to je kocka. No, za Nikolu Teslu to je šetnja parkom.
– Kocka… U očima seljaka, kada gospon Lopina i Lebowski krenu u žestoku kupnju ELKL za munjevita vremena, to je kocka. No, za gospon Lopinu i Lebowskog to je svakako pametna kupnja.
– i još bi samo nadodala kako nije žvaka za seljaka.
– I love this game.
Pozdrav !
– Kocka… U očima seljaka, kada gospon Lopina i Lebowski krenu u žestoku kupnju ELKL za munjevita vremena, to je kocka. No, za gospon Lopinu i Lebowskog to je svakako pametna kupnja.
Dakako da se tu i tamo omakne kakva sitna greška, no te greške ne dovode u pitanje sistem. PS nagodbe su hrvatska stvarnost, eno danas u Poslovnom piše da je u njima petina dionica sa ZSE. Ja bih dodao da će ih još toliko završiti u ps nagodbi do kraja godine.
Dakle, sada ulagači u zse imaju dva izbora – izbjegavati ps nagodbe i dionice za koje se procjenjuje da će u tom postupku završiti, ili naučiti nešto o ps nagodbama, pratiti javne objave na pravim mjestima i u konačnici ne uskakati u vagon vlaka koji kreće, već biti strojovođe.
Nikada u povijesti hrvatske burze, pa čak ni u ono vrijeme kada su PIF-ovi skakali zbog naknada upravljačkim društvima ili u vrijeme javne kotacije i zakona o mifovima, ulagač u hrvatske dionice nije imao priliku s manje novca doći do većeg profita u najkraćem mogućem vremenskom roku uz najmanji mogući rizik.
MGMA je bila najistaknutiji primjer nuklearne eksplozije likvidnosti i porasta cijene, a tu su dakako i VART, DIOK, pa čak i INDG.
No, ako već inzistirate da zbog vlastite lijenosti propustite ovu berbu, nije nužno da se ovdje blamirate pred vrijednijima od sebe.[emo_cool]
Srdačno.
Dakako da se tu i tamo omakne kakva sitna greška, no te greške ne dovode u pitanje sistem. PS nagodbe su hrvatska stvarnost, eno danas u Poslovnom piše da je u njima petina dionica sa ZSE. Ja bih dodao da će ih još toliko završiti u ps nagodbi do kraja godine.
Dakle, sada ulagači u zse imaju dva izbora – izbjegavati ps nagodbe i dionice za koje se procjenjuje da će u tom postupku završiti, ili naučiti nešto o ps nagodbama, pratiti javne objave na pravim mjestima i u konačnici ne uskakati u vagon vlaka koji kreće, već biti strojovođe.
Nikada u povijesti hrvatske burze, pa čak ni u ono vrijeme kada su PIF-ovi skakali zbog naknada upravljačkim društvima ili u vrijeme javne kotacije i zakona o mifovima, ulagač u hrvatske dionice nije imao priliku s manje novca doći do većeg profita u najkraćem mogućem vremenskom roku uz najmanji mogući rizik.
MGMA je bila najistaknutiji primjer nuklearne eksplozije likvidnosti i porasta cijene, a tu su dakako i VART, DIOK, pa čak i INDG.
No, ako već inzistirate da zbog vlastite lijenosti propustite ovu berbu, nije nužno da se ovdje blamirate pred vrijednijima od sebe.[emo_cool]
Srdačno.
[/quote]
Ne samo vrijednijima.I pmetnijima!
U mom portfelju teče med i mlijeko u potocima!!!!!
Gospon Lopina, nist emi odgovorili na pitanje…Kakav točno tip ulagača očekuejete kao kupce vaših dionica ? Da bi dionica počela rasti netko ju treba početi kupovati, je li tako? Za koga vi očekujete da će početi kupovati vaše, kakav tip ulagača ? Isto pitanje postavljam gospodinu lebowskom…
Slažete li se samnom da vi igrate “igru veće budale” i da to veze s investiranjem nema?
Slažete li se samnom da vi igrate "igru veće budale" i da to veze s investiranjem nema?
Je li vama stalo da zaradite novac ili da budete investitor?
Što je to što čini invetitora investitorom? Je li to poznavanje fundamentalne analize, branše u koju ulaže, pravni okviri, mikro i makro okruženje… I koliko ta znanja pomažu u smanjenju rizika ulaganja?
Biti investitor na hrvatskom tržištu vrijednosnica, pogotovo na ovim cijenama, težak je i zahtijevan posao.
Kao investitor, na ovim cijenama ne vidim ama baš nijednu priliku koja je toliko malo rizična kao pojedine predstečajne dionice u potpuno određenom trenutku.
Takva vrsta ulaganja definitivno nije nešto što bi se moglo smatrati klasičnim investiranjem, iako poznavanje povijesti dionice (tvrtke), a pogotovo osnove fundamentalne analize (book, P/E), jako dobro dođu i služe za izbjegavanje grešaka tipa ulaganja u DLKV na cijeni od 70, pa i na cijeni od 20 kn po dionici.
Ili, da budem sasvim konkretan:
Kada sam prije nekoliko dana kupovao MGMA po 91 lipu po dionici, i to NAKON što sam pročitao da je ps nagodba prihvaćena, vi meni recite koji je tu rizik postojao? Mislite li da je bilo moguće da nakon takve vijesti MGMA padne?! U najgorem slučaju, mogla je ostati na nekakvoj psihološkoj granici od jedne kune.
Naravno, dvije su stvari bitne – s koliko novca uletjeti i kada prodati. A za to je potrebno iskustvo.
Je li vama stalo da zaradite novac ili da budete investitor?
Što je to što čini invetitora investitorom? Je li to poznavanje fundamentalne analize, branše u koju ulaže, pravni okviri, mikro i makro okruženje… I koliko ta znanja pomažu u smanjenju rizika ulaganja?
Biti investitor na hrvatskom tržištu vrijednosnica, pogotovo na ovim cijenama, težak je i zahtijevan posao.
Kao investitor, na ovim cijenama ne vidim ama baš nijednu priliku koja je toliko malo rizična kao pojedine predstečajne dionice u potpuno određenom trenutku.
Takva vrsta ulaganja definitivno nije nešto što bi se moglo smatrati klasičnim investiranjem, iako poznavanje povijesti dionice (tvrtke), a pogotovo osnove fundamentalne analize (book, P/E), jako dobro dođu i služe za izbjegavanje grešaka tipa ulaganja u DLKV na cijeni od 70, pa i na cijeni od 20 kn po dionici.
Ili, da budem sasvim konkretan:
Kada sam prije nekoliko dana kupovao MGMA po 91 lipu po dionici, i to NAKON što sam pročitao da je ps nagodba prihvaćena, vi meni recite koji je tu rizik postojao? Mislite li da je bilo moguće da nakon takve vijesti MGMA padne?! U najgorem slučaju, mogla je ostati na nekakvoj psihološkoj granici od jedne kune.
Naravno, dvije su stvari bitne – s koliko novca uletjeti i kada prodati. A za to je potrebno iskustvo.
[/quote]
Razlika špekulanta i investitora je vremenski rok ulaganja.
Špekulanti imaju kraći rok investitori drugi rok.
E sada, da li je magma dugoročno investicija… vrijeme bude pokazalo… onima koji ostanu dovoljno dugo unutra.
Niste mi odgovorili na pitanje…koga vidite kao @target skupinu@ kupaca tih PSN dionica? Vi cijelu investicijsku filozofiju bazirate na tome sto ce se dogovroiti vjerovnici nekih propalih firmi, bez da imate ikakav utjecaj na to..Pa svada HNS-SDP i ode vam DIOKi na kunu..inace za taj DIOKi mislim da jedini ima sansu izvuci se od svih jer ako nista imaju proizvod i imaju kupce, no pitanje je na kakav nacin ce se izvuci…
Recite sto mislite sto bi se desilo da netko s milijun kuna pocne kupovati MGMU ili DLKV ili neku drugu PSN dionicu?
Ja se slazem s vama da je moguce zaraditi na takvim dionicama i PSNu, no tvrdim da je to igra veče budale, a ja takve igre ne igram..Takoder takve se igre igraju s malim iznosima, bilo tko s malo vecim portfeljom ne zeli trositi toliko vrijeme da bi zaradio 5-6000 kn…s
E sada, da li je magma dugoročno investicija… vrijeme bude pokazalo… onima koji ostanu dovoljno dugo unutra.
Da se razumijemo, ja sam izišao iz MGMA prvoga dana nakon cca sat vremena s plusom od 80%, pa malo dokupio, pa s tim dokupljenim izišao sljedeći dan s 50% plusa. Dakle, nisam dugoročni ulagač u MGMA. Više se smatram start-up ulagačem. Kupim jeftino, ali i prodam dovoljno jeftino da drugi kupe. [emo_smijeh]
Što nikako ne znači da mislim da će MGMA sutra završiti u stečaju. Dapače. Samo sam uspio iskoristiti onaj trenutak kada je bilo vidljivo da je cijena stečajna, a dionica neće završiti u stečaju.
Vi cijelu investicijsku filozofiju bazirate na tome sto ce se dogovroiti vjerovnici nekih propalih firmi, bez da imate ikakav utjecaj na to..Pa svada HNS-SDP i ode vam DIOKi na kunu..inace za taj DIOKi mislim da jedini ima sansu izvuci se od svih jer ako nista imaju proizvod i imaju kupce, no pitanje je na kakav nacin ce se izvuci…
Da bih ponovno investirao u DIOK, odnosno kladio se na DIOK (meni svejedno koji izraz rabimo), prvo bih morao pogledati izmijenjeni Plan financijskog restrukturiranja, i u njemu obratiti pažnju na dvije stvari – je li nominala i dalje 100 ili se vraća na deset, te na koji način se rješava Hypo banka. Ukoliko bi me oba uvjeta zadovoljila, ali i uz cijenu dionice bitno manju od one sadašnje, investirao bih/kladio se na DIOK.
I tko zna, možda bih ponovno izišao PRIJE ročišta.
Pretpostavljam da bi došlo do naglog rasta cijene.
Dakako da ne želi. Ipak je ovdje investitorska krema koja ne broji zaradu ukoliko nije peteroznamenkasta.
Kolega Lebowski,
Mozete li iznijeti ako nije tajna kakvi su rezultati Vaseg ulaganja?
Ovo sto vi opisujete nema nikakve veze s investiranjem. Ukoliko imate uspjeha s ovakvim ulaganjem onda sigurno raspolazete s nekim info koje drugima nisu dostupne ili imate izvrsno poznavanje pojma i tijeka predstecajne nagodbe posebno dinamiku provodjenja. Kod nas je Zakon popis za naivce ali ima majstora koji dobro znaju kako sve tece u praksi. Mislim da ste vi jedan od takvih. Inace Investiranje je operacija koja nakon temeljite analize donosi primjerenu dobit i cuva glavnicu. Ovo sto vi pricate je suprotnost investiranju
TRFM_hvala Ivana
Kupio po 100 prodati po 200.!00% u godinu dana.I nije loše.Kada ćete vi skinuti 100% u ADPL ili KODT,deset godina ne gine.
TRFM – ADPL, KODT.
– gospon Lopina je kupio TRFM po 100kn, želja mu je prodati ga na 200kn.
– stvarno me zanima hoće li uspjeti u svom naumu.
– zanimljivost, ta trgovina gospon Lopine je jubilarna deseta trgovina tom dionicom u zadnjih 6 godina.
– može gospon Lopina na burzi za tu dionicu odmah dobiti 50kn, ali on očito želi više.
– ali tu imamo i jedan veliki H nalog na cca 250kn (cca 4% svih dionica).
– te dionice su plaćene po 1.000kn, a sada se prodaju po 250kn i nema kupaca a nema ni trgovine.
– odnosno taj nekretninski fond je omogućio svojim osnivačima gubitak na investiciji 90% kad je gospon Lopina realizirao kupnju od 100kn.
– ako se realizira sljedeća kupnja po 50kn, to bi gospon Lopini prouzročilo gubitak od 50%, a izvorni vlasnici ne bi pretrpjeli tako veliku štetu jer bi njihov trenutni gubitak od 90% narastao za samo 5%, odnosno popeo se na 95%.
– zanimljiva je ta matematika.
– a moje viđenje tog TRFM za 10g. je negdje na cca 10kn, računica je i više nego jednostavna, za 10g. su pali s 1.000kn na 100kn, te bi u narednih 10g. trebali s 100kn doći na 10kn (ali pod uvjetom da ne dođe do stečaja.
– a ADPL i KODT.
– za 10g. rast od 100%, i dividendni prinos 5-10%, mi ne izgleda tako loše.
– ipak je to rast od cca 10% godišnje i prognoza gospon Lopine.
– pred nama je sada igrica, hoće li TRFM na 50kn ili 200kn.
– a kod ADPL gledamo kada će na 200kn i KODT na 2.000kn.
– I love this game.
Pozdrav !