S obzirom da sam stara kost i stradalnik pada 2008/2009 sebi dajem za pravo da uđem u rizik sa čitavih 40% portfelja,naravno na dnevnoj razini.Ali s obzirom da se radi o malom iznosu
lako bježim i ulazim.
Stradalnik Domovinskog pada. [emo_smijeh]
Nego, lopina, zašto se igrati s 40% novca, bez obzira o kojemu iznosu bilo riječ, na dnevnoj bazi SVAKOG dana? Vama nedostaje strpljenja.
Caka je da se u ps dionicu, u sindikalni vagon, uđe odmah, odnosno kada je velika vjerojatnost da se vijest ostvari.
Na VART to je bilo onda kada je objavljen novi plan fin. restruktiranja kojega je potpisao Linić.
Na DIOK to je bio onaj dan kada je objavljen novi plan FR gdje je nominala skočila sa 10 na sto.
Na MGMA to je bilo prihvaćanje PS nagodbe.
Jednako tako, izmnimno je važno pogoditi kada izići. To je gotovo sigurno prije ključnog događaja (obično je ključni događaj glasovanje), a onaj tko je proveo godine na zse zna imati dobar osjećaj u želudcu koji prepoznaje kada je tržište užareno.
Hoću reći da, primjerice, igranje s DIOK sada je IMHO iznimno rizično – bit će manje rizično, možda i bez-rizično kada vidimo kakav će na novi plan pripremiti uprava.
Usto, nove ps prilike jako često dolaze na zse, i dolazit će. Mnogo novca se tu oprašta. Prvo su na redu tvrtke koje su bile u teškim problemima, uskoro će doći red one koje gotovo da i nisu bile u problemima, no sada jesu, jer posluju u Hrvatskoj u kojoj postoji ps nagodba.
Dakle, lopina, po meni, ne mora se ovdje trčkarati s dionice na dionicu tek toliko da se trčkara i zabavlja.
Treba biti strpljiv i u kešu i čekati da vam ja velim koja je nova prilika.A znate da ja to pošteno velim čim se nakrcam. [emo_smijeh]
Najbolja kupnj Agrokor , Podravka , Hpb , Cros , Adpl nakon dividende , Ernt nakon dividende …….
Generalno prehrambena industrija je vjerojatno najbolji dio ZSE. Medutim, ja bih rekao Agrokor bez Konzuma. Ja mislim da je kupnja Mercatora losa ideja. Na kraju krajeva imas masu trgovaca koji mogu financirati kupnju Mercatora puno jeftinije od Agrokora pa niti jedan nije dao ponudu.
HPB, CROS ja mislim da imaju puno losih i rizicnih plasmana. U ovako jadnoj ekonomiji je to nemoguce izbjeci.
@ Lopina
Šteta što niste investicijski savjetnik ili fond manager. sve novce bi vam dao da mi oplodite s ovakvom investicijskom strategijom. pratim već neko vrijeme vaš rad i divim se vašem umijeću. Samo me zanima jedna stvar. Recimo MGMA. Govorite da treba kupiti dionicu od recimo 100kn. i onda ona padne na 0,5kn. i onda ona s 0,5kn skoci na 2kn. to je za vas 400% dobitka, ali je za mene 98% gubitka. Ili vi baš svaku dionicu kupujete na povijesnom minimumu, nakon čega dionica doživi prosvjetljenje i reinkarnaciju? To što radite nije investiranje. Ulaganje u dionice se vama svodi na “otkrivanje” P/B-a što je samo po sebi smiješno svatkom tko se imalo razumije u dionice. Pa šta ako kompanija ima p/b 0,5 ili 0,3 ako joj ta imovina ne stvara prihod. A za kolegu twiksera tvrdim da nije u pravu. Može se zaraditi na hr. tržištu kapitala. Samo ne treba ulagati kao kolega lopina. u stvari ne ulagati kao kolega lopina nego kao bacati pare u vjetar kao kolega lopina.
Usto, nove ps prilike jako često dolaze na zse, i dolazit će. Mnogo novca se tu oprašta. Prvo su na redu tvrtke koje su bile u teškim problemima, uskoro će doći red one koje gotovo da i nisu bile u problemima, no sada jesu, jer posluju u Hrvatskoj u kojoj postoji ps nagodba.
Vecina tih koji su predstecajnoj nagodbi ce otici u stecaj. I to vrlo brzo.
Predstecajna nagodba je proces koji omogucuje bankama da iz propale investicije izvuku vise nago sto bi dobili u stecaju. I to sve na racun dobavljaca i podizvodjaca.
Koliko ja vidim u predstecajnoj nagodbi se tvrtka mjenja malo ili nimalo. Ostaje isti promaseni model. Samo sada vise nece biti dobavljaca koji ce to financirati. A i banke vise nece davati kredite jer nema dobavljaca na koje mogu prebaciti rizike.
S obzirom da sam stara kost i stradalnik pada 2008/2009 sebi dajem za pravo da uđem u rizik sa čitavih 40% portfelja,naravno na dnevnoj razini.Ali s obzirom da se radi o malom iznosu
lako bježim i ulazim.
Stradalnik Domovinskog pada. [emo_smijeh]
Nego, lopina, zašto se igrati s 40% novca, bez obzira o kojemu iznosu bilo riječ, na dnevnoj bazi SVAKOG dana? Vama nedostaje strpljenja.
Caka je da se u ps dionicu, u sindikalni vagon, uđe odmah, odnosno kada je velika vjerojatnost da se vijest ostvari.
Na VART to je bilo onda kada je objavljen novi plan fin. restruktiranja kojega je potpisao Linić.
Na DIOK to je bio onaj dan kada je objavljen novi plan FR gdje je nominala skočila sa 10 na sto.
Na MGMA to je bilo prihvaćanje PS nagodbe.
Jednako tako, izmnimno je važno pogoditi kada izići. To je gotovo sigurno prije ključnog događaja (obično je ključni događaj glasovanje), a onaj tko je proveo godine na zse zna imati dobar osjećaj u želudcu koji prepoznaje kada je tržište užareno.
Hoću reći da, primjerice, igranje s DIOK sada je IMHO iznimno rizično – bit će manje rizično, možda i bez-rizično kada vidimo kakav će na novi plan pripremiti uprava.
Dakle, lopina, po meni, ne mora se ovdje trčkarati s dionice na dionicu tek toliko da se trčkara i zabavlja.
Treba biti strpljiv i u kešu i čekati da vam ja velim koja je nova prilika.A znate da ja to pošteno velim čim se nakrcam. [emo_smijeh]
[/quote]
Gosp.Lebovski,pratim vas u stopu i prepoznajem vaše znanje i učim,a mogli bi
i drugi.Izuzetno ste korisni svima koji vas žele ćuti.
Predvidjeti buduće stečajuše sada i nije neki problem.I tu ne treba ulaziti
dok se prijetnja ne pretvori u neposrednu opasnost i dok cijena ne ide u prah i pepeo..Sve ima svoj logičan slijed.
Bilančni pokazatelji su sve lošiji,zadužemost raste,novčani tijek negativa,
Z score pada ispod 1.23/altmanov/.I to su pokazatelji za bjeg-Mogu se pohvaliti da nisam stradao ni u jednoj dionici osim u Jadrankamenu i ELKL,ali zaista sa minimalnim iznosima jer iako sam ulazio po najnižim cijenama/ ulazio sam svjestan da uvijek može na nula kuna.U likvidnim izdanjima uvjek imaš vremena za bijeg,jer Hanfa djeluje nedjelujući,a u nelikvidnim dionicama kojima ne trguje u 13 h u tkz.bedacima kada dođe ta loša vjest ne možeš dionicu prodati ni uz diskont.I prisiljen si čekati egzekuciju.Čekaš delisting i vjerovatno gubitka od 100% uloga.Ali ako se izvuće jedna od pet otpsanih ona pokrije četiri.Dakle,samo velika disperzija daje sigurnost.Treba imati i zeru sreće da se dogodi čudo kao MAGMA pa da ona naraste toliko da se stvori rezerva za buduće pušike.
Sa mojih 60% sredstava se nalazim u najsigurnijim investicijama,pa tu mogu biti i strpljiv.I tu sam strpljiv i čekam.
Sa 20% kapitala od cvijeta do cvijeta,ali nikako sve u jednu investiciju.Strategija izuzetno unosna zadnjih nekoliko mjeseci,a sigurni portfelj mi stagnira.
20 % u rizične investicije,vremenski horizont 15 do mjeesec dana.
Za sada je to dobitna kombinacija,a očekujem da će neka os sigurnih investicija povući,100% je minimum.
Na mojoj zemlji trenutno teku potoci meda i mlijeka!!!!!!!!
Alias,vi očito ne prepoznajete firme koje su u kimbernaciji.Ako ste gledali Ratove
zvijezda,prevagu donosi osoba iz kimbernacije.
Ali vi ih ne pratite,vi očito ne tražite buduće pobjednike.
Bitno je samo da taj koji je u kimbernaciji nije zadužen i kada se probudi da mu teret kamata ne skrati život.Naravno da treba biti strpljiv.
U ovom trenu su u kimbernaciji svi nekretninski fondovi i bitno je da nisu zaduženi da im imovina ne kopni naglo.
JAKT,QUNE,FMPS_tu će nam doći stranci i skinuti sve ispred nosa.
I nekretninski fondovi koji to nisu,a stvarno jesu,kao TRFM, INDG,VART/zadužen i opasan/ itd.
Da li ćete tome pridodati i IGH.INGR,DLKV ,prezaduženi,ali imaju i jak core biznis koji ih može izvući_bojim se za INGRu,ćija cijena od 3 kn je stečajna.
Mojom zemljom teče med i mlijeko u potocima!!!!
Vecina tih koji su predstecajnoj nagodbi ce otici u stecaj. I to vrlo brzo.
Predstecajna nagodba je proces koji omogucuje bankama da iz propale investicije izvuku vise nago sto bi dobili u stecaju. I to sve na racun dobavljaca i podizvodjaca.
Koliko ja vidim u predstecajnoj nagodbi se tvrtka mjenja malo ili nimalo. Ostaje isti promaseni model. Samo sada vise nece biti dobavljaca koji ce to financirati. A i banke vise nece davati kredite jer nema dobavljaca na koje mogu prebaciti rizike.
Odgovor na ove tvrdnje zahtijevao bi mnogo vremena, jer je svaka ps nagodba specifična.
Nije li GM prošao predstečajnu nagodbu, ili kako ameri vole reći ćepter ileven? Koliko čujem, i dalje proizvode automobile?
Nije li GM prošao predstečajnu nagodbu, ili kako ameri vole reći ćepter ileven? Koliko čujem, i dalje proizvode automobile?
To sto firma ide u stecaj ne znaci da ce prestati raditi. Gredelj koji je u stecaju radi, Dioki koji je u predstecajnoj nagodbi ne radi.
Chapter 11 nema veze sa predstecajnom nagodbom. To je dio stecajnog postupka, ako kojim cudom firma ne uspije u tih mjesec dana naci novac da oplati dugove. Tu se nista ne otpisuje. GM je otisao u stecaj i delistiran je sa burze. 2010-e novi GM je imao IPO.
I najbitnija razlika. U US bankruptcy law niti jedna klasa dionicara nesmije biti diskriminirana bez obzira koliko duga drze. U predstecajnoj nagodbi dolazi do masivne diskriminacije malih vjerovnika. Time se znacajno smanjuje broj onih koji su spremni pruziti financiranje rizicnih firmi u buducnosti, trosak finaciranja znacajno skace i citava ekonomija usporava.
Twixer, nemate dovoljno hrvatskog znanja o stečaju i predstečajnoj nagodbi koja bi našu eventualnu konverzaciju mogla učiniti obostrano korisnom.
No, čisto da vam velim – ako banka ima hipoteku, a dobavljač u rukama drži svoj pimpek, logično je da će dobavljač biti “diskriminiran”. Bilo i bit će. Taj rizik postoji ne od Linića, već od ’91.
Ako znate štogod više o američkoj predstečajnoj nagodbi, ćepteru ileven, govorite. Nemojte govoriti o tome što ne znate o predstečajnoj nagodbi.
Twixer, nemate dovoljno hrvatskog znanja o stečaju i predstečajnoj nagodbi koja bi našu eventualnu konverzaciju mogla učiniti obostrano korisnom.
No, čisto da vam velim – ako banka ima hipoteku, a dobavljač u rukama drži svoj pimpek, logično je da će dobavljač biti "diskriminiran". Bilo i bit će. Taj rizik postoji ne od Linića, već od '91.
Ako znate štogod više o američkoj predstečajnoj nagodbi, ćepteru ileven, govorite. Nemojte govoriti o tome što ne znate o predstečajnoj nagodbi.
Nemam uopce znanja od predstecajnoj nagodbi osim ato znam da je ista katastrofalna za ekonomiju. Oprastanje dugova je katastrofalna ideja i legalizacija pljacke. Ovo ce na kraju izazvati totalno zamrzavanje trzista kredita, ostar pad ekonomske aktivnosti, pad zaposlenosti i kolaps ekonomije.
U US ne postoji predstecajna nagodba. Chapter 11 je jedanesto poglavlje zakona o stecaju koje omogucuje stecaj sa restruktuiranjem. Firma se delistira sa burze, a dionicari mogu dobiti nesto tek kada se namire svi vjerovnici. U slucaju da je nesto ostalo.
Apsolutno se slažem s Twixerom po pitanju predstečajne nagodbe i njenog značaja za ekonomiju koji je katastrofalan. Od velike većine firmi koje su kroz predstečajnu nagodbu kao spašene od stečaja, neće biti ništa, odnosno kroz kratko će vrijeme završiti u stečaju. Primjerice, gledam Magmu i ne mogu vjerovati da ljudi time trguju (ima i izraz za to), a k tome još i misle da je spašena od stečaja. Slična stvar je s Diokijem, Ingrom, IGH itd. Predstečajna nagodba je jedna zastarjela “socijalistička” izmišljotina kao stvorena za ovo naše podneblje jer se daje privid da se njome nešto spašava odnosno čuvaju radna mjesta. Ako se htjelo opraštati dugove, moglo se to i do sada bez kojekakvih predstečajnih nagodbi. Predstečajna nagodba služi samo kao alibi onim nesposobnjakovićima koji fol oprašatju dugove (obično je to država i s njom povezani subjekti).