Bit ću političan. S jedne strane govori da ljudi vjeruju u dionice i da ih žele kupovati na ovim razinama jer ih smatraju jeftinim. S druge strane, ako margin krediti dodu na naplatu, sve će ići kvragu. U Americi ne trguju ljudi nego kompjuteri. Automatki se pale kad dođe do određenog pada. Ipak, moj problem je najviše u cijeni bakra koja pada. To znači da se ona temeljna ekonomija ne kreće. A dionice rastu. To se isto dogodilo 2007. godine. Svatko nek donosi zaključke za sebe. Ja kao i uvijek samo iznosim činjenice.
To je dobro za KODT, bakar je ogroman posostak troska u izradi transformatora [emo_smijeh]
Inace u US shortanje se moze raditi iskljucivo preko margin accounta. Moguce da ima vise short nego long margina.
[/quote]
Vjerovatno. I inače ljudi shortaju dionice na rastućem tržištu. Taman na vrhuncu svi u short. Možda u filmovima. Ili u pričama kolege lopine
Bit ću političan. S jedne strane govori da ljudi vjeruju u dionice i da ih žele kupovati na ovim razinama jer ih smatraju jeftinim. S druge strane, ako margin krediti dodu na naplatu, sve će ići kvragu. U Americi ne trguju ljudi nego kompjuteri. Automatki se pale kad dođe do određenog pada. Ipak, moj problem je najviše u cijeni bakra koja pada. To znači da se ona temeljna ekonomija ne kreće. A dionice rastu. To se isto dogodilo 2007. godine. Svatko nek donosi zaključke za sebe. Ja kao i uvijek samo iznosim činjenice.
To je dobro za KODT, bakar je ogroman posostak troska u izradi transformatora [emo_smijeh]
Inace u US shortanje se moze raditi iskljucivo preko margin accounta. Moguce da ima vise short nego long margina.
[/quote]
Vjerovatno. I inače ljudi shortaju dionice na rastućem tržištu. Taman na vrhuncu svi u short. Možda u filmovima. Ili u pričama kolege lopine
[/quote]
Usuđujem se prognozirati da će slijedeće dvije sedmice rasti fondovsko smeće
tipa HT,ERNT,ADRIS….. smeće ne shvačajte doslovno,ja to tepam.ČAK bi ATGR
mogla malo potegnuti.
Usuđujem se prognozirati da bi konac lipnja i početak srpnja mogao biti jako bulisch.
Razlog:Ulazak u EU će biti veliki događaj što će jako povečati potrošnju.Svi ćemo slaviti i naravno trošiti.
A moglo bi se dogoditi da pada BDP i ne bude.MAGMA i DIOKI počimaju sa radom.
Punim kapacitetima.I Varteks se zahuktava,a BADEL bi mogao povečati prodaju
u EU slavljeničkoj euforiji.
Naravno,da se šalim kada iznosim grnje razloge,ali kada kažem bulisch onda
mislim na lopinski bulisch.
Dakle,med i mlijeko će poteći u potocima,čak i Drevilu koji voli skupe
dividendne dionice.
Ja kupujem skriveni dividendni potencijal,odnosno buduće dividende.A to je višestruko jeftinije od skupog dividendnog smeća.
up,up,up
http://www.cnbc.com/id/100833787
Nakon dugo vremena ok članak o ulozi “quantsa” na tržište kapitala.
Ne slažem se do kraja osim sa dijelom da je sama “znanost” postala bitnija od rezultata. Tu se slažem apsolutno.
Volatilnosti na tržištima su postojale i prije čisto matematičkih modela koji po meni, bez fundamentalnog razumijevanja ekonomije nemaju smisla.
Bez tog razumijevanja dobijete 2007 i modele napravljene na pretpostavki koja je ultimativno kriva – da će housing cijene rasti unedogled. I eto katastrofe.
Adris ne bi kupovao makar promjena vlasti u Iranu tj odlazak Ahmedinejada moze imati dobar efekt na njihove interese u Iranu.
ERNT sada ne bi kupovao ni pod razno, Rostelekom je prošao, krivulja prinosa pada i po meni bio bi odličan short ERNT na 1 godinu.
HT – nema smisla lamentirati, ovisan o slabom i starom tržištu uz jačanje konkurencije.
Rast BDP-a u Hrvatskoj bi trebao donijeti rast imovine mirovinskih fondova u smislu rasta rasta imovine pa bi to moglo donijeti kapitala na ZSE.
ATGR po meni čak nije niti loš kad se oduzme dug, ako ga se riješe jedna od boljih firmi po mom mišljenju. Dapače, HT-ova mana ATGR je vrlina. Staro stanovništvo i loše zdravstvo – gdje ćeš bolje prilike za prodaju lijekova.
Evo i razrada od JP Morgana koja ide dublje u temu quants vs. fundamental analysis.
Ja sam stava da je mix najbolji.
Zaključak je da i nema nekih velikih prednosti u kvantifikaciji naspram kvalitativnosti.
Dapače, u vremenima krize fundamentalna analiza je solidno nadjačala kvantifikacijske modele po prinosima.
Evo i razrada od JP Morgana koja ide dublje u temu quants vs. fundamental analysis.
Zaključak je da i nema nekih velikih prednosti u kvantifikaciji naspram kvalitativnosti.
Dapače, u vremenima krize fundamentalna analiza je solidno nadjačala kvantifikacijske modele po prinosima.
Dakle P/BV dobija na važnosti.Naravno da treba promatrati i koeficijent zaduženosti.Jer kada dođe do smanjenja prodaje ,a nema pokriča u netto imovini dionica klizi prema BV.Ako prromet nastavi padati pojavljuju se gubici,pa
se nagriza BV ,temeljni kapital kao što se dogodilo HGSPOT i MAGMA.I stečaj
ili stečajna nagodba.
ZIFovi,naročito nekretninski su trenutno u kimbernaciji i iako su u padu vrijednosti nekretnina izgubili i više od 30% imovine fundamentalno stoje
najbolje.
Nekretninski fondovi:JAKT,FMPS,QUNE
Od dioničkih društava koji su više nekretninski fondovi nego d.d.
——-P/BV
INDG o,125
TRFM 0,077
VART 0,08
To su najbolje kupnje na ZSE,uz predpostavku da napravite disperziju uloga.
Pridodajte tome SLPF,BRIN i VLBT imate zagarantiranu veliku dobit u slijedeću godinu dvije.
Med i mlijeko će teći u potocima u mom portfelju.Ja sam fundamentalista sa velikim dijelom portfelja sa minimalno 60% portfelje u sigurnim investicijama.
20% keš, i 20 % rizični portfelj/MAGMA,IGH,INGRA,OPTE,DIOKI/.
S obzirom da sam stara kost i stradalnik pada 2008/2009 sebi dajem za pravo da uđem u rizik sa čitavih 40% portfelja,naravno na dnevnoj razini.Ali s obzirom da se radi o malom iznosu
lako bježim i ulazim.
Med i mlijeko teće u mojem portfelju.Za sada radi samo ovih 40% ,a 60% čeka
uzlet.Dočekat ću ga.
@Lopina
Adris ne bi kupovao makar promjena vlasti u Iranu tj odlazak Ahmedinejada moze imati dobar efekt na njihove interese u Iranu.
ERNT sada ne bi kupovao ni pod razno, Rostelekom je prošao, krivulja prinosa pada i po meni bio bi odličan short ERNT na 1 godinu.
HT – nema smisla lamentirati, ovisan o slabom i starom tržištu uz jačanje konkurencije.
Rast BDP-a u Hrvatskoj bi trebao donijeti rast imovine mirovinskih fondova u smislu rasta rasta imovine pa bi to moglo donijeti kapitala na ZSE.
ATGR po meni čak nije niti loš kad se oduzme dug, ako ga se riješe jedna od boljih firmi po mom mišljenju. Dapače, HT-ova mana ATGR je vrlina. Staro stanovništvo i loše zdravstvo – gdje ćeš bolje prilike za prodaju lijekova.
Domach 1984
U principu se slažem.Ja volim fondovske dionice nazivati fondovskim smećem jer su skupe u odnosu na četvrtu ili petu ligu.
Vidim da i vi smatrate da su smeće/mislim po sadašnjim cijenam/.Ali i vaš ADPL i ivanin
KODT su smeće u odnosu na moj miks.
Pridodati i PODR
S obzirom da je situcija bulisch najprije kreće prva liga i naravno pokoja
sindikalna predstečajuša.
Med i mlijeko protiče mojom zemljom.
Joj Lopina.
Zasto su te Vaše dionice 3 ili 4 liga?
Mozda zbog kvalitete?
Pa nisu jeftine bez razloga.
Pišeš da je 20% cash 20% dionice. Gdje je ostatak? Čarapa?
Joj Lopina.
Zasto su te Vaše dionice 3 ili 4 liga?
Mozda zbog kvalitete?
Pa nisu jeftine bez razloga.
Pišeš da je 20% cash 20% dionice. Gdje je ostatak? Čarapa?
Nekretnine su moj prioritet.Mislim da smo na dnu i da slijedi rast.
60% ZIFovi i ostali d.d-ZIF bez statuta
SLPF,BRIN,VLBT,JAKT,FMPS,QUNE..sa statutom fonda
od d.d. INDG,,TRFM kao nezaduženi,VART kao prezadužen
U tim dionicama imam minimalno 60% portfelja.
20% predstečajuše,nakraju dana minimum 20% keša pa se može dogoditi da čitavih 40% portfelja bude u rizičnim investicijama u toku dana.
Med i mlijeko teče mojom zemljom.
veliki strucnjaku svjetskih razmjera,al ga pametujes bufet ti nije ni do koljena … a jos nisi ni kune zaradio na adpl ..vec su se 2 ciklusa izmjenila u usa..a ti si jos uvijek u bullu..e moj pametnjakovicu,,,lopina je za tebe kralj…
Lopina je shvatio da ovo nije burza nego kladionica. Vrlo je tesko na ZSE zaraditi novac investiranjem jer su politicki i ekonomski rizici ogromni.
Naravno na kladionici su i dobitci i gubitci vrlo veliki. Vecina ce izgubiti novce kladeci se, ali ce postojati i manjina koja ce jako dobro zaraditi.
Lopina je u jos jednoj velikoj prednosti. On je umirovljenik i moze citav dan sjediti pred monitorom.
[/quote]
heheheh
Tko ti je ukrao pekmez ih krafne pa da si ljut? 😉
Znaci bull je gotov i ako je na koji rok.
Jesi uopče pročitao članak ili samo lupetaš?
Ili, si se našao zbog nekog vrlo vjerojatno krivog razloga uvrijeđen pa sada samo pucaš da se riješiš tenzije?
Kakve bistre i razrađene izjave.
Skoro pa kao neki TA-ovci koji ne znaju izračunati prosjek skupa brojeva. Bravo!