eto prilika za dokup sve zahvaljujući Bernanke i gosponu tržište koji od svakojakih redovnih manija ovaj put možda i spusti cijene sjajnih dionica.
prošli put, prije više mjeseci predložio sam PCP, GM, BAc, JPM, NOV, -PSX sam prodao i to sad ne bi, no ostale bi mogle doći opet u fokus ako depresija malo pretjera.
Zlato – ne znam zašto safe heven kad je tržište u fazi “entuzijazma” već oko 1-2 godine i polako prelazi u fazu kad svi idu u equity (sjetite se samo naše 2006-2007. godine i faze “pohlepe” i faze “zablude” u 2007. – faze koje slijede nakon faze “entuzijazma”. Onaj tko je imao plan je tad izašao, ostali su ušli u fazu “poricanja ” i kasnije u fazu “kapitulacije” i “očaja”) Rotacija iz bond u equity je već počela ili smo tu negdje. U takvim uvjetima ne bih bio u zlatu, barem ne od 2012. na ovamo.
Jučer čitam u novinama kako se novinar pita tko profitira ako cijena robe raste? Pa trgovci zaključuje. Mislim da je govorio o dugoročnoj cijeni električne energije. Isto tako po analogiji tko profitira kad kamate rastu pa oni koji prodaju kredite -banke. Pun sam usa banaka, rado bi si još dodao WFC no rizik izloženosti jednom sektoru mi ne dopušta. Jedan je od boljih pikova sigurno. Uzmite samo valuaciju po book-u prosječni 10 godišnji P/B od 2,6x današnji book od 30$ dobijete vrijednost od 78$, a cijena je danas oko 40$ i pada. Sasvim lijepi prinos nije ko magma od 200% u dva dana, ali oni koji dobro upravljaju rizicima znaju što govorim i zašto su kornjače bolje nego zečevi.
gledam danas na bloomberg tv Bill Gross koji upravlja čuvenim pimco bond fond, kako je nedavno savjetovao kupnju trezoraca, i kako je danas iznenađen, a bilo je u zadnje vrijeme još takvih.
Što reći na to? Ako imate robu u ovom slučaju 10yr usa bond koju svaki mjesec kupuje bernanke s velikim iznosom od 85B što znači da robi cjena raste, i kako je očito da će uskoro to prestati odnosno trezorci će uskoro ostati bez velikog kupca što znači da će im cjena drastično pasti, a prinosi odnosno kamate porasti. Pa kako onda možete to kupovati? jasno je samo jedno -kad nešto više nema kupca cijena mu leti dole, -ili što prije prodaj to bolje.
Još ako znate da će bdp u usa slijedeće godine već biti negdje blizu oko 3,5% (sjajno za banke) što preostaje bernankeu drugo već da počne s tapering već krajem ove godine.
Sorry na dužini no nejde kraće
eto prilika za dokup sve zahvaljujući Bernanke i gosponu tržište koji od svakojakih redovnih manija ovaj put možda i spusti cijene sjajnih dionica.
prošli put, prije više mjeseci predložio sam PCP, GM, BAc, JPM, NOV, -PSX sam prodao i to sad ne bi, no ostale bi mogle doći opet u fokus ako depresija malo pretjera.
Zlato – ne znam zašto safe heven kad je tržište u fazi "entuzijazma" već oko 1-2 godine i polako prelazi u fazu kad svi idu u equity (sjetite se samo naše 2006-2007. godine i faze "pohlepe" i faze "zablude" u 2007. – faze koje slijede nakon faze "entuzijazma". Onaj tko je imao plan je tad izašao, ostali su ušli u fazu "poricanja " i kasnije u fazu "kapitulacije" i "očaja") Rotacija iz bond u equity je već počela ili smo tu negdje. U takvim uvjetima ne bih bio u zlatu, barem ne od 2012. na ovamo.
Jučer čitam u novinama kako se novinar pita tko profitira ako cijena robe raste? Pa trgovci zaključuje. Mislim da je govorio o dugoročnoj cijeni električne energije. Isto tako po analogiji tko profitira kad kamate rastu pa oni koji prodaju kredite -banke. Pun sam usa banaka, rado bi si još dodao WFC no rizik izloženosti jednom sektoru mi ne dopušta. Jedan je od boljih pikova sigurno. Uzmite samo valuaciju po book-u prosječni 10 godišnji P/B od 2,6x današnji book od 30$ dobijete vrijednost od 78$, a cijena je danas oko 40$ i pada. Sasvim lijepi prinos nije ko magma od 200% u dva dana, ali oni koji dobro upravljaju rizicima znaju što govorim i zašto su kornjače bolje nego zečevi.
gledam danas na bloomberg tv Bill Gross koji upravlja čuvenim pimco bond fond, kako je nedavno savjetovao kupnju trezoraca, i kako je danas iznenađen, a bilo je u zadnje vrijeme još takvih.
Što reći na to? Ako imate robu u ovom slučaju 10yr usa bond koju svaki mjesec kupuje bernanke s velikim iznosom od 85B što znači da robi cjena raste, i kako je očito da će uskoro to prestati odnosno trezorci će uskoro ostati bez velikog kupca što znači da će im cjena drastično pasti, a prinosi odnosno kamate porasti. Pa kako onda možete to kupovati? jasno je samo jedno -kad nešto više nema kupca cijena mu leti dole, -ili što prije prodaj to bolje.
Još ako znate da će bdp u usa slijedeće godine već biti negdje blizu oko 3,5% (sjajno za banke) što preostaje bernankeu drugo već da počne s tapering već krajem ove godine.
Sorry na dužini no nejde kraće
A kako to utječe na Magmu.OPTE u rastu i VART u padu?
Valjda je jasno da se iz Magme ulazi a u Vart ulazi.
Na ZSE teče med i mlijeko,naročito u mom rizičnom portfelju,a vrlo solidno i u onom nasigurnijem i najstabilnijem:SLPF,BRIN,FMPS,QUNE,JAKT,TRFM,INDG.
A što reći za Crobex 10.Nisam li vam govorio o zakonu spojenih posuda.
Kreće i četvrta liga.Bila je puno zaostala.
Na burzi postaje sve zanimljivije iako i nisam baš zadovoljan jer se sve događa onako kako očekujem.Da nemam iskustva postao bi bahat i visok kao i Ivana i uredno gubio prilike.
Na ZSE teče med i mlijeko u potocima,nama risk ulagačima.Već je bilo i vrijeme!!!!
Kreće i četvrta liga.Bila je puno zaostala.
Kreće i četvrta liga.
– prvo ide u predstečaj.
– a potom i u stečaj jer je stvarno puno zaostala i nazadovala.
– I love this game.
Pozdrav !
Inverted yield curve u Kini.
Vrlo često je predskazatelj jačeg pada rasta BDP-a.
USA – tap na liquidity availability je po meni najbolji znak da se bolesnik/ovisnik o lijeku oporavlja. Osim toga, na horizontu ne vidim probleme za USA u nasljednjem razddoblju.
Jendostavno, micanjem FED_a iz kalkulacije, FED dobija na snazi kao jaka vanjska varijabla i ima utjecaj na probleme u budućnosti. Naravno da će sada kamatne stope rasti samo neznam do kuda. Opet, rast na zdravim kamatnim stopama je najzdraviji rast.
Kina me brine. Pisao sam prije da će iči orijentacija sustava na import led a ne export jednostavno zbog rasta nadnica i pada produkcije u real estateu. Australija sada ima težak uteg na sebi – a zove se China Real Estate.
Vjerujem da nakon ovih tremora; USA Fed micanje sa tržišta i Kina orijentacija na uvoz imamo priliku za dugo neviđeni rast na potrošnji sa novim akterom – Kinom – i tu će ući u maturitet. Naravno, nakon toga i dugo neviđeni pad.
Bude jako zanimljivo, po meni odlične vijesti.
Margin krediti su u Americi dostigli oko 2,25% BDP-a. Zadnji put su bili toliko visoki 1929., 2000. i 2007. godine. Zanimljivo
@Alias
i što ti to govori? Daj dovrši pricu?
aud usd 92.90 long ,,james nadam se da si naplatio prosli ulaz…
Ovo je bio vrhunski pogodak.
Evo da je probam. US 10-year treasury na 2.42%.
6 FED governera ce drzati govor slijedeci tjedan. Po meni vise nego dovoljno da umire trziste i ne dozvole proboj preko 2.50%. Sto bi inace bilo pogubno za US ekonomiju u ovom trenutku.
Bit ću političan. S jedne strane govori da ljudi vjeruju u dionice i da ih žele kupovati na ovim razinama jer ih smatraju jeftinim. S druge strane, ako margin krediti dodu na naplatu, sve će ići kvragu. U Americi ne trguju ljudi nego kompjuteri. Automatki se pale kad dođe do određenog pada. Ipak, moj problem je najviše u cijeni bakra koja pada. To znači da se ona temeljna ekonomija ne kreće. A dionice rastu. To se isto dogodilo 2007. godine. Svatko nek donosi zaključke za sebe. Ja kao i uvijek samo iznosim činjenice.
Bit ću političan. S jedne strane govori da ljudi vjeruju u dionice i da ih žele kupovati na ovim razinama jer ih smatraju jeftinim. S druge strane, ako margin krediti dodu na naplatu, sve će ići kvragu. U Americi ne trguju ljudi nego kompjuteri. Automatki se pale kad dođe do određenog pada. Ipak, moj problem je najviše u cijeni bakra koja pada. To znači da se ona temeljna ekonomija ne kreće. A dionice rastu. To se isto dogodilo 2007. godine. Svatko nek donosi zaključke za sebe. Ja kao i uvijek samo iznosim činjenice.
To je dobro za KODT, bakar je ogroman posostak troska u izradi transformatora [emo_smijeh]
Inace u US shortanje se moze raditi iskljucivo preko margin accounta. Moguce da ima vise short nego long margina.
Ode zlato u prndec -6,5%
Linic bi se trebao zabrinuti. Prosle godine zlato je bilo oko 2% hrvatskog izvoza.
twiter
mislim da usa ima više problema s naštampanom lovom , moraju to zaustaviti inaće im prijeti hiperinflacija
Ja sam Twixer. A twitter je nesto sto se tek treba dokazati na burzi. [emo_smijeh]
Infalation is when too much money chasing too few goods. Inflation is not when you print money and it ends up in China or Brasil.
Inace US core inflacija je bila u Aprilu 1.1%. Zadnji put kada se to desilo predsjednik se zvao John F. Kennedy