Ne zelim previse pricati da me se ne optuzi za drukeraj, no dionica na koju je svakako vrijedno potrositi par dana/tjedana na analiziranje je IPKK-R-A…
LPLH.
– evo, za ovu dionicu ne trebate potrošiti ni minutu za analizu.
– burza je tu za ocjenu vaše investicije, današnji plus +16.62% .
– jedino što tu morate znati je, kako je to brodar bez brodova.
– ne trebam vam sada tu nacrtati koliko će cijena poletjeti kada nabave koji brod.
– I love this game.
Pozdrav !
Nije lako biti dobar ulagač kao što radi SLPF od kada ga je preuzeo Auctor.
Ostvarili su velike gubutke otpisom imovine Zvona 1 i Zvona2,Đakpovština u stečaju
i sl.Izgubili 46 mil kn,a sa ostatkom portfelja to uspjeli nadoknaditi:malo kroz kupnju vlastitih dionica,a najvećim djelom kroz rast ostatka portfelja.A kada se
tome pridoda i 68 mil kn koje bi trebali dobiti od države zaradili su oko 32
kn po 32 kn po diuonici koje su prije dvije godine platili 27.Najbolji fond
ne u Hrvatskoj,puno šire.
A sada imaju portfelj koji bi samo trebao rasti.
Kupiš i čekaš.Problem je Auctor koji je kupio većinski vlasnik po 27 i njemu ne odgovara rast cijene dionice jer kada bi krenula prema fair vrijednosti morali bi platit veliki porez na dobit.I zato ne očekujem da će SLPF dati velioku dividendu,ali desetak kuna treba.
A zamislite ovaj portfelj:
dvadesetak tisuća Jadroplova kupljenih po 200 i više
3000 QUNE kupljenih po 100
2149 IGH kupljenih po po 2xxx/da tri znamenke a ne dvije/
108.000 FMPS kupljenih po 23,75
A to je JAKT koji i pored svih tih pušiona u mjeseca dana uspije povisiti NAV
dvije kn po dionici.Da to je bilo prošli mjesec,a ovaj mjesec će izgubiti
iz ovog dijela portfelja cca 1 kn po dionici.A ja bih još rado kupovao po 15
NAV od 68 koji će ostati nakon svih gubitaka.
Dakle,disperzija uloga fondovima daje sigurnost .Negdje se zaradi ,negdje izgubi .Jadrankapital je kupovao gore navedene dionice poslije potopa 2008.
Zaista nije lako biti investitor sa većim ulozima,ali mali miš se brzo provlaći.Nama kao malim investitorima je lako uteći,čak i na ovom nelikvidnom tržištu.Normalno da sam danas skinuo dvadesetak plus deset posto na VART ali samo na 300 dionica.Ali sam zato izgubija rast IGH sa 175 na 195,a htio sam nazad na 175.Ne ide.
U OPTE neću iako će ga napucati,ali BADEL pada ka stina ,a tamo sam danima pušija.
Toliko prilika,a malo keša,a nijedna moja da povuče.Čekam Godoa.
LPLH.
– evo, za ovu dionicu ne trebate potrošiti ni minutu za analizu.
– burza je tu za ocjenu vaše investicije, današnji plus +16.62% .
– jedino što tu morate znati je, kako je to brodar bez brodova.
– ne trebam vam sada tu nacrtati koliko će cijena poletjeti kada nabave koji brod.
– I love this game.
Pozdrav !
A što ste se vi tako bjesomučno uhvatili LPLH? koliko se sjećam, neću prekopavati unazad ukoliko ne budete inzistirali, vi ste izjavili da su bankrotirali pa iako sam vam pokušao ukazati da je ta konstatacija vrlo daleko od stvarnog stanja niste se nešto očitovali. Pa eto, ako su bankrotirali, mislim da zaista nema potrebe da nam to uvijek iznova i istim kvazi argumentima objašnjavate. Čudi me vaša aktivnost na forumu zadnjih dana jer obično pišete (barem s tim nickom) kada je burza u nekom ludom zaletu pa govorite jesam vam rekla i slično, a kada stagnira ili pada nema vas ni iz korova.
Pozdrav
Kolega Haoren, g.Drevil je izjavio da će kupovati u 6.mjesecu pa ćemo vidjeti kakva će situacija biti od ponedjeljka.Cijena dionice na burzi nema stvarnih dodirnih točaka sa fundamentima…nešto zanimljivo se definitivno sprema a i red bi bio da nešto probudi tržište kapitala ako to već neće još neko vrijeme cros i hpb.Kapital ne poznaje granice.[emo_smijesak]
Kolega amerikanac..
Ne znam slazem se s vama da IPKK izgleda nevjerojatno jeftina, no sve si mislim sto sam to propustio u analizi te dionice, a da opravdava trenutnu cijenu na burzi..
Zato sam i postavio pitanje na ovoj temi, no ekipa odma zaspamala s LPLH,QUNE,SLPH i slicnim egzoticnim tickerima….
Eto zanima me argumentirano mišljenje o IPKK, bilo negativno ili pozitivno oba su dobrodošla…
Imam dionice IPKK nije nagovor na kupnju/prodaju.
Kolega amerikanac..
Ne znam slazem se s vama da IPKK izgleda nevjerojatno jeftina, no sve si mislim sto sam to propustio u analizi te dionice, a da opravdava trenutnu cijenu na burzi..
Zato sam i postavio pitanje na ovoj temi, no ekipa odma zaspamala s LPLH,QUNE,SLPH i slicnim egzoticnim tickerima….
Eto zanima me argumentirano mišljenje o IPKK, bilo negativno ili pozitivno oba su dobrodošla…
Imam dionice IPKK nije nagovor na kupnju/prodaju.
IPKK samo površno pratim. Razlozi zbog kojih nisam razmišljao o kupnji ni kad je bila zbilja jeftina (ispod 150 kn) su sljedeći:
1) dokapitalizacija ‘ispod žita’ u 2011.
http://www.business.hr/hr/Kompanije/Vijesti/Termes-unosom-potrazivanja-udvostrucuje-kapital-Kandita
Ako se ne varam, dokapitalizacija je išla po 100 kn, pri tadašnjoj multipli cca P/B 0,25, unosom potraživanja uz isključenje postojećih dioničara. Ovakva debt-to-equity swap operacija je legitimna, ali pod uvjetom da konverzija ide po fer cijeni. Primjer dobre prakse je Maraskina dokapitalizacija u 2012. od strane Saponije i Koestlina po P/B 1, uz izdavanje detaljnog prospekta i angažiranje vanjskog revizora za provjeru da cijena dokapitalizacije nije manja od fer vrijednosti equity-a u tom trenutku. Dokapitalizacija IPKK je antiprimjer. Firma nije otišla u stečaj, ali operacija je napravljena na štetu malih dioničara. Znatan je rizik da će većinski vlasnik ponovno naguziti male u budućnosti. Kad bih kupovao IPKK, zbog rizika korporativnog upravljanja stavio bih dodatni diskont 50-60% na svoju procjenu fer vrijednosti firme.
2) Nisam dublje proučavao industriju šećera, pa moguće da griješim u nekim od sljedećih argumenata. Šećer je čisti commodity, pa je najbitnija konkurentska prednost troškovna efikasnost, čim manji troškovi proizvodnje i distribucije. Šećerni biznis ima izrazito volatilne marže, nekih godina svi proizvođači basnosnovlovno zarađuju, nekih godina trpe gubitke. P/E ttm, ROE i sl. nije od pomoći prilikom valuacije, šara od godine do godine pod utjecajem egzogenih faktora. Dodatni rizik europskih proizvođača je regulatorni rizik, europsko tržište šećera je zaštićeno nekim protekcionističkim mjerama, europske cijene odudaraju od globalnih cijena šećera. Ukoliko dođe do liberalizacije tržišta, nisam siguran koliko su europske šećerane konkurentne, prvenstveno zbog cijena inputa.
Ne zelim previse pricati da me se ne optuzi za drukeraj, no dionica na koju je svakako vrijedno potrositi par dana/tjedana na analiziranje je IPKK-R-A…Posebno obratite paznju na najavljeno povecanje TK od preko 225kn/dionica i to bez izdavanja ikakvih novih dionica ..unosi se lova u TK direktno iz dobiti drustva…
@drevil
Mislim da je tvoj portfelj uz odredene iznimke vrlo kvalitetan, kako to da u njemu nemas gore spomenutu IPKK-R-A ? Iskreno me zanimaju tvoji argumenti za ne imanje iste…
Mislim da me i Domach jednom prije pitao slicno. Ja ne mogu analizirati dionicu par dana/par tjedana jer nemam znanja za to:) IPKK stvarno se mota blizu ili unutar dionica koje vec imam u tablicama koje gledam i ako cu se drzati objektivnog principa, ona je prva na redu za ulaz u novu dionicu vec neko vrijeme, ali radje dokupljujem postojeci portfelj. Kao dionica najvise me brine moguci odnos vecinskog vlasnika prema malima, a kao poduzece, termes grupa je prvenstveno secerana + nesto svinj* i krava. Mislim da secer nosi rizik buduceg poslovanja u sirem prostoru i da ga ne treba imati puno preko 10% u portfelju, pa mi je viro drazi izbor, mislim da tehnoloski sto tvornica secera osijek unaprijedjuje ili misli unaprijediti i na to potrositi sredstva, viro vec ima na razini boljeg u Europi da zadovolji uvjete i smanji troskove (otpadne vode, energija).
Turska -8.21%
Ima li neko dobar poznavatelj situacije u Turskoj? Je li Turska buy na ovim razinama ili su ove demostracije samo uvod u dublju destabilizaciju?
Turska -8.21%
Ima li neko dobar poznavatelj situacije u Turskoj? Je li Turska buy na ovim razinama ili su ove demostracije samo uvod u dublju destabilizaciju?
Turska -8.21%
[/quote]
Nevjerujem.
Tursko stanovnistvo je u prosjeku baram 15 godina mladje nego Hrvatsko. Postotak onih koji ovise o drzavnim transferima u Turskoj je puno manji nego u Hrvatskoj. Ljudi koji ovise o vladi ne ruse vladu na ulici.
Inace razlog demostracija u Turskoj nije nezadovoljstvo ekonomskom politikom. Turska ekonomija se izvrsno razvija. Ovo je prvenstveno potaknuto zeljom mladih Turaka da se smanji uplitanje vlade u njihove zivote. Ja ne mogu zamisliti da se u Hrvatskoj skupi na ulici 100 ljudi koji zele manje drzavnog intervencionizma.
Čudne su te demonstracije, ili ništa nije čudno.