Brodari.
– nema mi više onih brodovlasnika koji su drukali na ovoj temi o velikom rastu brodara.
– lova se pogubila i život ide dalje.
– nema vam ništa od rasta brodara dok im svi brodovi plove s gubitkom.
– napisati ću vam na ovoj temi kada se ciklus promjeni, odnosno kada treba kupovati brodare, samo je pitanje koliko brodara će do tada preživjetni odnosno koliko će ih biti na ZSE.
ima ivana, samo treba znati odabrati
evo recimo da sam ti prije 4 mjeseca ukazao na sb ( safe bulkers) ali ti je prica bila ista, a dionica sa 3.20 na 5.70
– I love this game.
Pozdrav !
Građevinari.
– nisu ni to dionice na kojima će se dugoročno zarađivati,
– svi su u banani a ulaskom u EU dobiti će konkurenciju te je očito za očekivati njihov bankrot, barem kod većine.
– građevinari su imali priliku u RH koju nisu iskoristili.
– politika im je davala poslove koji je plaćala duplo i više od toga, sve što su sagradili naši građevinari a država bila poslodavac strani građevinari su sve to mogli odraditi za duplo manju cijenu.
– ali ima HR novaca, pa nisu nam problem tamo neki krediti.
– tako politika da novavac odnosno preplati investiciju, koja se odradi kroz kooperante odnosno keš dobiju nazad političari i uprava i neka sića ide za dioničare, znate već kako se sve to radilo.
– ali na žalost više nema love pa nema ni novih poslova, a i strana konkurencija nam je pred vratima.
– zaradila sam ja na tim građevinarima dobru lovu.
– sjećam se jednog građevinara, cijena na burzi 2.000kn i dali mi dividendu od 2kn, odmah sam to prodala, cijena je išla gore još 100kn i potom se je sva građevina na burzi srušila kao kula od karata.
– biti će i tu nekih kratkoročnih prilika, np. VDKT (nisam to iskoristila).
– ponekad idem na trejd INGR, ali ta firma ne vrijedi ni 1kn.
– na INDG se moglo zaraditi na brzinu 20%, drukaju tu drukaju ali imaju i jedan nezgodan nalog na 135kn.
– evo i gospon xy ušo u HDEL ali ne ide pa ne ide.
– smiješan mi je IGH, njemu ne ide nešto, ali zato dobro ide firmicama koje su u kontroli direktora IGH (samo te firmice vam nisu na burzi).
– ovo je poduži post od građevincima, ali tu vam nema sreće, najbolje vam je zaobići taj tip investicije, tada sigurno nećete izgubiti novce.
– veliki je rizik sva ta naša građevina.
– I love this game.
Pozdrav !
Ivana znaci po tebi na ZSE ne preostaje nista drugo nego sve ulozit u KSST.
I transformatore.
Opa,najveca investitorica u Hrvata njuši ATLANTSKU.
-jedini naš brodar koji je prošao i prolazi ovu krizu neokrznut.
-ima 188 mil kn keša a gubitak 1.kvartala 2 mil kn
-hoteli ce poslovati pozitivno
-uprava se krajem godine seli na jedan kat nove zgrade te onda mogu prodati
staru zgradu za preko 100 mil kn
-moze povuci 150-ak mil od JEHI brodogradilišta ako odluci otkazati 2 preostala ICE-CLASS PANAMAX-a zbog velikog kasnjenja isporuka.
-narucili 2+2 broda u QINGSHANU za 20-ak mil usd po brodu i vec platili ucesce
Ivana sedma.
Očito je da si bila na putu.
Ulazak u EU će u Hrvatsku dovesti i EU nekretninske fondove,koji će iskoristiti priliku za kupovanje nekretnina i to sada kada je ponuda veća od potražnje.To će
nekretninskim fondovima omogućiti da prodaju svoju imovinu uz manje gubitke.
To će naročito povoljno utjecati na nekretninske fondove u likvidaciji.
Lakše će prodati nekretnine i uz manji diskont,možda i bez diskonta nama dati
otpremninu.Može i postepeno sa isplatom kroz smanjenje nominale.
Vlasnici,tj.dioničari prepoznali igru investicijskih društava da zarađuju
2,5% na neto imovini,a njima kao vlasnicima stvaraju gubitke.
Tako je QUENE plačao po dionici 1,88 kn po dionici,tj 9% na sadašnju cijenu od 21.JAKT je po dionici plaćao 1,75 kn kada je NAV bio 75,a i više kada je NAV bio veći,a to je više od 10% na sadašnju cijenu.
I najveći razlog gubitka koji su ostvarili ova dva nekretninska fonda zadnjih pet kriznih godina je upravo ta proivizija koja se pokrivala nakvalitetnijom imovinom..kešom.
Da ali to je prošlost.Vlasnici JAKT i QUENE donijeli odluku o likvidaciji i sada imaju likvidacijskog upravitelj i minimalne tekuće troškove.Investicijskim
fondovima koji su ih vodili odletila zlatna koka.
QUENE prošle godine isplatio izmišljenu dobit od 3,53 kn po dionici, gubici su bili veliki zbog problema koje je imao QUESTUS invest sa Samodolom i gubljenja licence.Kako je sud Hanfinu odluku poništio,vjerovatno slijede sudski sporovi što pruža mogućnost da se slučaj SLPF ponovi-i QUNE vrati izgubljenih gotovo 40 KN po dionici.
JAKT ovaj mjesec zaradio preko dvije kn po dionici,kupnjom vlastitih dionica po 17 kn,preko tvrtke kćeri Stanovi Jadran d.o.o. Čista lova bez motike.
SLPF je to već ranije napravio i isto jako puno zaradio.NAV sa 100 je smanjen na 90 i tih 10 kn po dionici je isplaćno dioničarima.To su napravili bivši vlasnici a ne sadašnji tj.AUCTOR.Ali AUCTOR je smanji nominalu sa 90 na 20.Zašto?Dividendni potencijal 39 kn,plus 20 kn od države .Puni keša ko brod.Dividendu mogu dati bez ikakvih problema.Ne znači da hoće,ali mogu.
QUENE smanjio nominalu sa 100 na 80 kn.Zašto?
FMPS smanjio nominalu sa 100 na 60 nakon što je smjenjen raniji nadzorni odbor.Vlasnici počeli voditi računa o svojoj imovimi.Da li će i tu poteći dividenda,ili likvidacija radi smanjenja troškova,da li će ih sve potaracati neki malo jaći fond sa trulog zapada i sve ih fuzirati i pojesti,a trebao bi.
Za sada jedino BRIN brodi bez potresa,a zreo je za tsunami.On bi trebao pod hitno u likvidaciju ,a naročito bi bilo bitno da se riješi olovnog utega na nogama ,a to je FIMA invest.Reputacijski rizik ovu dionicu drži nisko.
Dakle,SLPF po 25,BRIN 12,FMPS 15,JAKT 17,QUENE 21,ukupno 90
Prošle godine 3,53 kn dividende =3,9% prosječno na tih 90
Tih 3,9% ćini više od dividendnog prinosa elite tj.CROBEX10.
A ove godine bi to trebalo biti više.Valjda će odnekud kupiti neka dividenda ili možda isplata radi denominacije i isplata denominirane vrijednost i da bi taj ukupni dividendni prinos trebao biti veći od prosjeka
crobexa 10.
Ne odustajem,ZIFOVI su moji favoriti.Bili i prije,sada i više!!!!!!
Ovako nabrzinu sam pogledato FI ATPLa
-Gubitak od 2milje je samo gubitak pomorstva..trenutni gubitak ATPL je 11.5 milijuna kuna
– Keša u banci 188 milijuna da , no prošle godine je bilo 200 milijuna..No jesu li to možda novci rezervirani za plačanje naručenih brodova?
-No OK ovo gore nije toliko ni bitno bitnije je da imaju 1.37 MILIJARDI dugoročnog duga, te 203 milijuna kratkoročnog što im jede večinu imovine
Ovo sve ostalo sto ste naveli su cista nagadanja (mogli bi, mozda bi, ako bi …) kao sto je i nagadanje zarade/gubitka od hotela..otom – potom
Autor nema dionice ATPL nije nagovor na kupnju/prodaju
Ivana,
Koliko ti energije doneses na ovaj forum to je cudo jedno 🙂
Ti si daleko od savrsenog, ali sigurno si bolja od 90% onih koji rade po fondovima u Hrvatskoj.
Opa,najveca investitorica u Hrvata njuši ATLANTSKU.
Brodari.
– trenutno su vam u banani svi brodari.
– kupovali su skupe i preskupe brodove,
– danas se ti isti brodovi mogu kupiti 50% jeftinije, možda i više od toga.
– meni su stručne osobe koje su u tim poslovima preporučile zasad ne u brodare.
– kupnjom tih skupih brodova brodari su se prezadužili, a te kredite treba vratiti.
– možda ATPL i opstane, ali ako se ovaj trend nastavi cijena dionice će kliziti na dolje.
– koliko god vam se čini jeftino ta dionica, ona je trenutno jako skupa.
– uostalom nikada ne kupujte padajuće noževe.
– ali ako vam se brodari sviđaju, kupujte ih, jer vi ih kupujete svojim novcima.
– trenutno zarađuju i do sada nisu bili u gubitku brodovi koji prevoze plin, ali takvih brodova HR brodari nemaju.
– stvarno nema smisla tu na forumu drukati i nagađati, probajte pitati neku stručnu osobu koja je u toj djelatnosti, isto vrijedi i za građevinare.
– a za dionice u specijalnom statusu ili dionice pred likvidacijom slobodno pitajte gospon Lopinu, jer je on najstručniji po pitanju stečajuša.
– I love this game.
Pozdrav !
– dok su vam na vlasti crveni napretka vam nema jer se oni bore protiv kapitala.
– I love this game.
Pozdrav !
Sve politicke opcije u Hrvatskoj su vrlo slicne. Mozes birati izmedju raznih boljsevicko-umirovljenickih stranaka. Cak kada se i neka stranka usudi odmaknuti pedalj daleko od ove ideologije glasaci je vrlo brzo kazne i vrate nazad.
KSST.
– imala sam nekada 10 dionica tih staklenika.
– za staklenike vam je najstručnija osoba gospon Golub, pa ga slobodno pitajte što vas zanima.
– ali isto sam mišljenja kako je puno bolja opcija vrabac u ruci nego golub na grani.
– KSST vam je nešto slićno kao i CA.
– CA pravi gubitke u zraku a KSST pravi gubitke na zemlji.
– da kojim slučajem KSST nije radio ništa zadnjih 20g. danas bi cijena jedne dionice bila cca 30.000kn.
– najveći je problem u tome što oni rade, jer ako nastave raditi za cca 5g. cijena dionice bi se mogla izjednačiti s cijenom kapitala 0 (nula) kuna.
– I love this game.
Pozdrav !
– dok su vam na vlasti crveni napretka vam nema jer se oni bore protiv kapitala.
– I love this game.
Pozdrav !
Sve politicke opcije u Hrvatskoj su vrlo slicne. Mozes birati izmedju raznih boljsevicko-umirovljenickih stranaka. Cak kada se i neka stranka usudi odmaknuti pedalj daleko od ove ideologije glasaci je vrlo brzo kazne i vrate nazad.
[/quote]
Političke opcije i kapital.
– stvarno mi je sasvim svejedno koja će politička stranka biti na vlasti.
– ali ova koja je trenutno na vlasti uništava kapital.
– svojom odlukom o porezu na dividendu i plaćanja prireza na dividendu te povećanjem PDV-a ova vlast odnosno crveni jednostavno su uništili kapital.
– zbog tog poreza imamo novih 100.000 nezaposlenih, a novih investicija nema niti će ih biti.
– pa nitko normalan neće širiti firmu ili otvarati novu firmu ako država planira otuđiti odnosno oduzeti vam tu zaradu odnosno dobit koju ste ostvarili.
– pa kapital ne otvara firme kako bi radnici imali gdje raditi, kapital otvara firme kako bi se oplodio odnosno zaradio, ako nemate toga tada nema ni radnih mjesta.
– evo kako vam to izgleda na ERNT.
– dividenda 170kn.
– ali kada odbijemo porez i prirez tada to dolazi na 145kn.
– samo moramo znati kako je ERNT već platio državi 34kn kako bi mogao isplatiti tih 170kn (porez na dobit).
– ali ni to nije sve jer još imamo preko 500 državnih nameta raznih tipova.
– zbog toga firme propadaju ili se zatvaraju, nove se ne otvaraju jer u RH rad jednostavno nije isplativ.
– a to je uzrok da ni naša burza nije zanimljivo mjesto za investiranje.
– apsurdna je situacija da svi oni koji su nas do ovoga doveli imaju visoke plače, nemaju potrebno znanje ali imaju beneficirane mirovine i odlaze u mirovinu mlađi od 50g. a ti isti su odredili kako ćemo mi morati raditi do 80g.
– zbog svega toga je najbolje u ovoj zemlji ništa ne raditi ili ako ste školovani odselite se što prije jer tu nekog napretka za idućih 30g. jednostavno ne vidim.
– I love this game.
Pozdrav !