Hvala na uvredi.
A gle, nemožeš nesto komplicirano svesti u jednu rečenicu nikako.
I ovo je najkraće što mogu, sorry.
Ovo ti je narativ onoga što ti crtaš, ista su stvar vjerovao ili ne;)
Koliko, i da li uopce, lokalni izbori imaju utjecaja na hrvatsko trziste kapitala?
– evo mene nakon duže pauze.
– lokalni izbori su bitni, jer će u HR tisuće ljudi naći posao u politici, smanjiti će se nezaposlenost, ipak su to najbolje plaćeni poslovi u HR.
– dok nam crveni vode državu nikako nije dobro, a to se najbolje vidi na tržištu kapitala.
– u zadnja 2mj. sam upoznavala svoju novu domovinu EU, bila sam na više putovanja (Francuska – Pariz, Italija – Venecija…, Zagreb…), uglavnom se dobro provodim, tršim lovu i dobro se zabavljam, a tu lovu sam zaradila u HR, jako malo radim a puno zaradim.
– ali da se vratim na izbore.
– moji favoriti su bili gosponi Bandić, Kalmeta, Kerum.
– bravo za Zagrebe, crvenima ste dali 5%, ali Split me je razočarao, gospon Kerum vas je najeo i napio, hladili se se s pršutom, napravio vam Križ i spomenik prvom predsjedniku RH a vi glasove dali crvenima.
– ali kad je Split u pitanju stvarno se ne čudim, živjela sam tamo i poznat mi je taj mentalitet.
– i sasvim očekivani rezultati u našim nerazvijenim krajevima Rijeka i sjever HR.
– dok su vam na vlasti crveni napretka vam nema jer se oni bore protiv kapitala.
– I love this game.
Pozdrav !
Informanka.
– u ova zadnja dva mjeseca u portfelju nemam nekih bitnih promjena, ni gore ni dolje.
– jedino na čemu sam zaradila je bila OPTE, ali tu zaradu sam izgubila na zlatu.
– ne trgujem puno, odnosno imam napisane naloge pa kad se realiziraju.
– a i prometi su nam nikakvi.
– I love this game.
Pozdrav !
Informanka.
– u ova zadnja dva mjeseca u portfelju nemam nekih bitnih promjena, ni gore ni dolje.
– jedino na čemu sam zaradila je bila OPTE, ali tu zaradu sam izgubila na zlatu.
– ne trgujem puno, odnosno imam napisane naloge pa kad se realiziraju.
– a i prometi su nam nikakvi.
– I love this game.
Pozdrav !
Nije te bilo pa ti nisam mogao cestitati rodjendan.
Moram ti pozeliti puno srece na burzi, mada ti uvijek pobjedjujes na znanje.
Zao mi je sto je Soros uvalio zlato bas tebi i Knoxu. Pamti pa vrati.
Koliko grama ima u unci zlata?
– u zadnja 2mj. sam upoznavala svoju novu domovinu EU, bila sam na više putovanja (Francuska – Pariz, Italija – Venecija…, Zagreb…), uglavnom se dobro provodim, tršim lovu i dobro se zabavljam, a tu lovu sam zaradila u HR, jako malo radim a puno zaradim.
Dobro da si napisala da je Paris u Francuskoj jer vecina misli da je u Texasu.
To da malo radis znamo. Pametno ti je to sto si pocela putovati EU-om i urucivati aplikacije direktno poslodavcima. Emailove malo ko cita. Izuzev ovoga sa Malesnice za pranje stubista, je li se jos netko javio?
Prije pet šest godina bila je moda da se nominala od 10 plaća 265/OPTE/ ili
MAGMA po 230.Dakle dvadeset i više puta više.
Sada je u modi drugačija igra.Nominala od 300 U HTPK se pokušala kupiti po
10 kn /BV oko 190/ ili u DLKV 100/BV 70/ za 10 kn.
Razlika su ogromne.Ako nešto platiš dvadeset puta više,ili ako platiš dvadeset puta manje razlika nije četrdeset puta nego četiristotina puta.
I ako ste kockar imate priliku zaista igrati na veliki koefiijent.
Predstečajne nagodbe sa dokapitalizacijama u ovoj besparici netko naziva pljačkom
malih dioničara,netko naziva bajkom koja spašava poduzeća i radna mjesta kroz
reanimiranje zakomljenih/DLKV,INGR sada i IGH/.
Činjenica je da će eventualno pravo na dokapitalizaciju za male dioničare kaoi
npr.potencijalno i u DLKV dodatno isisati lovu sa tržišta.Ovo je slično IPOima.
Prije su lovu dobijali Tedeski privatno,Magma kao firma,Templtone fond,OPTE
kao firma,a svi dioničari,prije IPOa su ostvarivali ogromnu dobit,a malih unutra nije ni bilo.Oni su kupovali i stvarali buduće tajkune,nažalost Martić i Fižulić nisu
uspjeli,bolje bi bilo da su uspjeli kao Tedeski.
A sada su igri ponovno mali.Najprije isisalo lovu jer su kupovali skupo i sada novo isisavanje uz ponudu velikog broja papira po niskoj cijeni.Ali prije se očito radilo o pljačkanju velike većine malih,koji su kupovali skupo.A sada kada
nedostaje novca za spašavanje posrnulih ponovno su izlaz mali ulagači,za koje
Linić ,a i kompletna sadašnja vlada,smatraju da su špekulantski korov.
Ali kako su ti mali opečeni postali su malo oprezniji pa ih se može navući samo uz veliki diskont.I mislim da bi mi mali trebali prihvatiti ponuđeni model.Rizičan jeste,ali upravo zato treba napraviti disperziju uloga.
U INDG svakako uči
Ući u INGR-DA
U DLKV_ DA on je već dobro potonuo
U IGH…pojma nemam tu je rizik veći nehgo u kladionici,ali kada bude jasno o ćemu s radi svakako ući ili nikako ni primirisati.
Ako vam je gornji spisak neprihvatljiv nađite svojih pet, ulagatinajmanje 10% u jednu,najviše 30% u jednu
naravno ne cjelokupnog kapitala ,već 20 % cjelokupnog portfelja.To bi trebao
biti vaš mali fond ritičnog kapitala.Dovoljno je da jedna predstečajuša povuče.
Jasno ostalu imovinu u SLPF,QUNE,JAKT,BRIN,FMPS.Recimo 60%.
Jasno da bi trebalo imati još 20% imovine za dnevni trejd za dušu.
Potreban kapital za ovu rabotu je cca 300 tis do 1 mil kn.Sve ispod toga
vam nebi omogučilo da radite turneje po EUROPi kao što radi Ivana sedma ili bi
to trebali raditi tek kada se kapital oplodi.Mislim da u roku pet godina slijedi revolucija.
Ulaskom u EU ćemo i dalje biti periferija,ali sada smo Sjeverni pol za europske ulagače.
Za mudre i strpljive dolazi vrijeme velikih zarada,ali sigurnih što je bitno!!!!Ne zaboravite osnocno pravilo:ne držati jaja u istoj košari!!!!
Dakle,med i mlijeko će teći u potocima.
sram me koliko sam pametan.
Te moje “promašene” investicije ,u prvom redu ZIF stvaraju ćuda.Ali to i nisu čuda
već samo dobro korištenje četiri računske operacije.
SLPF dobio pravdu prema državi i dobija 20,27 kn po dionici na moj prosječan ulaz
potencijalno 100% jednokratno.A i bez tih jednokratnih inekcija dobro zarađuju
i kroz poirast NAV u zadnje tri godine,pobijedili CROBEX,a to mi koji smo u bedacima ne možemo teško postići.
Quene,fond u likvidaciji je prošle godine isplatio 3,53 dividende.A to je preko 13% na moj prosječni ulaz.A ima tu još nešto što se iza brda valja.
JAKT,fond u likvidaciji na zadnju cijenu od 17 kn po dionici u samo mjesec dana zaradio 2,14 kn po dionici ili 12,59% ne godišnje nego mjesečno.
Da li će nam FMPS isplatiti dividendu s obzirom na smanjenje nominale sa 100 na 60 jer dividendni potencijal postoji.Ipak ovi iz FIMAinvest to neće napraviti ,naravno ako ih se ne pritisne.a nisu baš ni pri kešu jer su
nedavno kupili poslovni prostor u Zagrebu/m2 oko 3.000 EUR/.
BRIN stabilan nakon čiščenja od stečajuša,što ne znaći da neki i od mrtvaca neće oživjeti i podići NAV.Trži se na trećinu NAV.Recimo da netko Ivani ponudi kupnju njenog portfelja za trečinu cijene.Veliki je to diskont.
Ima jedan problem.Na ovakvom neefikasnom tržištu sve ove promjene nisu popračene sa adekvatnim rastom cijana dionice.Večinski muljaju i love u mutnome,investi koji vode fondove zarađuju od 2 do 2,5% na NAV / ukupnu netto imovinu/i ne isplačuju dividendu jer svaka isplata nama smanjije njima njihovu proiviziju.Zarađuju ,a ništa ne rade,Odlična šema.
Ali zbog takvog nemarnog odnosa JAKT je u likvidaciji,i QUENE isto i tih provizija nema.Trošak je samo likvidacijski upravitelj.Oni bi nas trebali isplačivati postepeno kroz smanjenje temeljnog kapitala da bi izbjegli plačanje provizije kroz eventualno.Odgovara mi da ove cijene i dalje budu nisko još koju godinu ili barem da ne bude ravnomjerni rast,već da jedna povuče,a da druge krenu kasnije tako da mogu multiplicirati dobit u ovim biserima,bolje reči nebrušenim dijamantima skakajući sa zvijezde u rastu,na zvijezdu koja će rasti.
Ovo se zovu lijepa bajka,neki će reći pusti snovi.Ne to će biti neizbježna realnost,naročito nakon ulaska u EU kada ćemo postati dio EUROPE,periferija da…bolje nego SDP ili HDZ nedodirljiva zona.
Na ZSE teče med i mlijeko,svima koji imaju osnove iz računovodstva,dobro koriste osnovno školsku matematiku,i naravno znaju osnove fundamentalne i tehničke analize!!!!!
Preporuka:što jednostavnija analiza, to bolje!!!!!!
Koliko grama ima u unci zlata?
– je li vi to ozbiljno pitate ili je pitanje tipa zahebancije ???
– ali odgovoti ću jer mnogi u RH nemaju pojma o tome.
– 1 unca = 31.1035g (zaokruženo na 4-toj decimali).
– 1 Kg = 32.15 novčića od 1 unce.
– ako godišnje kupite samo 1 novčić od unce za 33g. imate preko 1kg zlata.
Zlato.
– za nešto više od mjesec dana, ulaskom HR u EU ukida se carina na zapadnim granicama, znaći slobodno odete u Sloveniju i kupite zlato te ga uneste u RH bez plaćanja poreza na luksus, PDV i carinu.
– samo morate biti oprezni, jer ako zlato unosite u RH preko istočnih granica tada će te morati platiti porez na luksuz, PDV i carinu (cca preko 60%).
– stvarno smo smiješna i dosta čudna država.
– I love this game.
Pozdrav !
Te moje "promašene" investicije ,u prvom redu ZIF stvaraju čuda…
SLPF dobio pravdu prema državi i dobija 20,27 kn po dionici….
gospon Lopina.
– doslovno sve vaše investicije spadaju u promašene investicije.
– dobro vi razmišljte i u nekoj normalnoj državi sve to što pište bi bilo o.k.
– ali uprave tih ZIF-ova ne zanima kolika je njihova cijena na burzi.
– taj SLPF je dobio 20.27kn po dionici, ali te novce je dobila uprava, oni će tim novcem isplatiti sebi plaće, oni će sami sebi prodavati one najbolje investicije koje su u vlasništvu fonda.
– u većini tih fondova je na djelu kriminal odnosno mafija, možda je koja uprava i poštena, ali to mi se neda istraživati.
– da tu ima i malo poštenja ti fondovi bi godišnje zarađivali 5-10%, barem duplo više od bankarske kta.
– oni bi morali godišnje isplaćivati dividendu, ali redovnu godišnju dividendu koja je bar malo veća od bankarske kta.
– a toga svega nema, i pitanje je hoće li toga biti u budućnosti, ti fondovi će živjeti dokle god uprave i upravitelji tih fondova budu dobro živjeli na račun tih fondova.
– a ako koji od tih fondova u nekoj budućnosti i krene u neke fenomenalno dobre investicije i bude imao fenomenalno dobar prinos tada će vas kao dioničara ili udjeličara jednostavno isplatiti i izvlastiti po najnižoj mogućoj cijeni.
– ovo što sam napisala nije neka novost, investitori to sve znaju, zbog toga sve vaše investicije imaju nikakvu likvidnost ili se uopće ne trguje tim papirima.
– vi stalno pišete o fondovskom smeću (mislite na mirovince), ali na HT-u se novci nisu izgubili, ja sam na njemu dobro zaradila.
– ili ERNT, KOEI, bez puno pameti na tim likvidnim dionicama se je puno zaradilo, kad je KOEI bio ispod 500kn ja sam na ovoj temi napisala target 800kn.
– ili ADRS na 150kn, puno je bilo prilika.
– i sada imamo par fenomenalno dobrih (prvenstveno sigurnih) prilika, a o tome vam neću pisati, ali pisala sam o tome puno.
– može se na našoj burzi zaraditi.
– I love this game.
Pozdrav !
Prije pet šest godina bila je moda da se nominala od 10 plaća 265/OPTE/ ili
MAGMA po 230.Dakle dvadeset i više puta više.
Sada je u modi drugačija igra.Nominala od 300 U HTPK se pokušala kupiti po
10 kn /BV oko 190/ ili u DLKV 100/BV 70/ za 10 kn.
gospon Lopina.
– ima razlog zbog čega se tim dionicama trguje po dvateset i više puta manjoj cijeni od ATH.
– ali je možda i tih 10kn previše.
– najbolje vi znate koliko nešto vrijedi kad cijena dođe na 0 (nula) kuna.
– Zdeka, Đakovština…. slobodno nadopunite niz.
– od 10 takvih firmi 8 sigurno ide u bankrot gdje se sve gubi.
– e sada koje 2 će opstati stvarno nemam pojma, ali ni te 2 nikada neće doći na svoj ATH.
– zbog tog velikog rizika je najbolje ne investirati u taj tip investicija, puno bolja opcija vam je odabrati 1-2 para na kladionici.
– I love this game.
Pozdrav !
Brodari.
– nema mi više onih brodovlasnika koji su drukali na ovoj temi o velikom rastu brodara.
– lova se pogubila i život ide dalje.
– nema vam ništa od rasta brodara dok im svi brodovi plove s gubitkom.
– napisati ću vam na ovoj temi kada se ciklus promjeni, odnosno kada treba kupovati brodare, samo je pitanje koliko brodara će do tada preživjetni odnosno koliko će ih biti na ZSE.
– I love this game.
Pozdrav !