od svih firmi koje su dale izvijestaje jadino fondovski i mirovinski fondovi koji imaju ERNT mogu biti zadovoljni a firme poput CROS-a ili Janafa koje su ok ili nisu interesantne jer su u zadnjoj fazi prodaje ili su nelikvidne kao da je neko namjerno inscenirao ovakav izvijestaj
I KODT je imao solidan izvjestaj. Mada su im marze nesto pale. Mala Ivka jos jednom demostrira svoju superiornost na burzi. 🙂
Usporedba HT i OPTE.
Kako dečki gledate na ideju da prodam onaj paket HTa još od Ive Sanadera i novac uložim u OPTE?
Prvima dobit 35% doli drugima 25% gori,ujedno HT ima cijenu od 50%ALL TIME HIGH a OPTE od 2%ALL TIME HIGH.
Da li je dobar trenutak za dokup na 7 Kn.
Optima Telekom je potpuno promasen poslovni model. Sto ne znaci da na ovakvoj nelokvidnoj burzi netko to nece napumpati. Oni nebi imali sanse i na puno zdravijem trzistu.
HT je proxy za hrvatskog potrosaca. A taj je u losoj formi.
Kvartalni fi iz mog portfelja: par njih bolje, svi ostali losije nego li lani. U svijetlu izvjestaja ostalih poduzeca dobro sam i prosao. 5.-6. mjesec lagani dokup po postojecim pozicijama, nista jos ne smanjujem.
Dvije masne lanjske dobiti nece dati dividendu, viro i tuho. Zato ostajem na dividendnom prinosu slicnom lanjskom. Tu je najvaznije izostanak psiholoskog efekta – prekid porasta nepovratne kapitalne dobiti (dividende) kroz godine, moj stairway to fym.
Ponderirani prosjek P/E portfelja, kombinacijom pada dobiti i rasta cijene dionica, dosao na skoro 12. Buduci rast portfelja vise nece rasti kroz hvatanja fer vrijednosti efikasnog trzista, preostaje 1) nada u rast dionica temeljena na nadi u rast dobiti poduzeca, 2) reinvestiranje dividende i 3) ubacivanje viska zive love u dionice. Da i 4) neki buduci mjehur[emo_smijesak].
S druge strane sveukupni plus na portfelju se nesto istopio, ali kad izracunam ukupnu kamatu koju sam mogao dobiti kroz godine na iznos koji je svake godine bio ukupno ulozen + reinvestirana kamata, zacudo je prinos na dionicama na rubu, ali za sada veci!?
Isto tako vec godinu dana nisam imao slucaj kakvi su me tlacili sve ove godine i zbog ceka mi je trebalo 5 godina da dodjem u plus, gnjila poduzeca u portfelju. Dok shvatim da nemaju kratkorocnu krizu, vec im je poslovanje dugorocno u banani prodam ih za 1/2 ili 2/3 vrijednosti kupnje. Prosle su godine dok su dividende, porast vrijednosti dionica u portfelju i prodaje s zaradom to uspjele kompenzirati.
Da, i smanjio sam ovisnost o moje dionice, preslozio excel plahte, u jednoj unesem sirove podatke poduzeca, varijable koje trebam i razumijem se za 50-tak poduzeca racunaju se svaka na svom sheetu, nadovezujuci se na prethodne godine. To bi trebalo trajno rjesiti s pravom bazom podataka. U svakom slucaju ovako obradim odjednom jedno poduzece i ide brze nego li prije.
Kvartalni fi iz mog portfelja: par njih bolje, svi ostali losije nego li lani. U svijetlu izvjestaja ostalih poduzeca dobro sam i prosao. 5.-6. mjesec lagani dokup po postojecim pozicijama, nista jos ne smanjujem.
Prilicno losi izvjestaji kod vecine. Najvise zabrinjava pad prihoda.
Prilicno losi izvjestaji kod vecine. Najvise zabrinjava pad prihoda.
mislis prihoda ili dobiti? sa prihodima nije tako crno gledano ttm, barem na 50-tak dionica za koje imam podatke (od 2004. ili kasnije ako su kasnije izasle na burzu). ide ovako: najveci godisnji prihod ostvaren prije 2008. 2 poduzeca, 2008. 18 poduzeca, 2009.-2011. 6 poduzeca, 2012. 7 poduzeca, a ttm s prvim kvartalom najvise prihoda ikad od 2004. 14 poduzeca, da zbrojim 2012. po prihodima najaca godina za 21 poduzece, a od toga za njih 14 na to 1. kvartal 2013. jaci od 1. kvartala 2012.
Evo vratio se Pofuk.
Napokon nesto pozitivno.
Nego; slabo znam o energetskoj neovisnosti USA koja se svugdje propagira.
Mit ili istina? Jasnom i je da vjerojatno žele maknuti svoj položaj sa Bliskog Istoka i održati odnos sa Kanadom, time mogu djelovati na Bliskom Istoku bez prijetnji OPEC-a.
I druga, cijene dionica na ZSE zbog ulaska u EU. Istina, u pravilu su u zadnjem krugu ulaska u EU cijene dionica u zemljama članicama koje ulaze explodirale, ali bilo je i drugo vrijeme.
S obzirom na rizik, koliko je Hrvatska uopće jeftina i dali je? S obzirom na demografiju nije sigurno.
I malo ću svoju ideju kako vidim stvari na par godina(ipak je ovo forum pa dijelim).
USA housing se oporavlja kao sto je očekivano, ima još 30% do normalne utilizacije proizvodnje u housingu i onda udara u vrh. Ipak, tek je onda u normali, da bi se ponovila 2005 /2005 ima još u proizvodnji 100% rasta. Dugoročni trend je oko 1,3 milijuna stambenih objekata prodano godišnje, sada je na 1 milijun ako se ne varam ili čak nešto niže.
Dakle USA tu ima dobru šansu za smanjivanje nezaposlenosti, više me zanima energetska neovisnost koju spomniju i što to znaci za cijene ali i više za stabilnost u zemlji.
Kina se stabilizira i počinje mijenjati strukturu rasta GDP-a od izvoznog prema mješovitom, očekujem rast prema uvoznom i naravno početak prave potrošnje i smanjivanje njihove stope štednje sa 40% na barem 30%, uzemamo li u obzir da ih je 150 milijuna ušlo u srednju klasu, nije teško izračunati koliko je to potrošnje godišnje.
To je po meni užasna prilika za USA i EU firme za rast prodaje i zaošljavanje doma, jer zadnja velika oaza free rada(osim Afrike) je polako u nestajanju pa očekujem povratak proizvodnje doma. Vjerujem da se Ameri zato i okreću Kanadi za naftu prije nego OPEC-u( jer će proizvodnja doma zamijeniti onu u Kini). Vietnam i ostale države su jeftinije od Kine ali niti približno velike i ekonomija razmjera tu ipak ne igra toliku ulogu.
EU ide prema federaciji htjeli to neki ili ne, vjeruje kroz par godina u zajednički dug i više integrirano ekonomiju u kojoj će se ipak iz centra regulirati mriovinski i socijalni sustav, vidljivo je da ovakav disparitet poreza, socijalnih i mirovnskih prava nema smisla.
Dakle, USA up, China up ali u lošem smislu, obrnuto od USA, svijet je 100% događaja tj 1 bilanca i nužno je da će netko morati proizvoditi kineski uvoz- vjerujem USA i EU i to već pišem duže vrijeme.
Dakle dobar scenarij za Zapad svakako, ali i veliki problem jednom kada Kina uđe u maturitet. vjerojatno je slijedeća Afrika onda za bubanje i promjenu.
domach1984@ poceo si pisati plahte ,,prva recenica i odustajem…podsjecas me na onog linxa [emo_beztona]
Hvala na uvredi.
A gle, nemožeš nesto komplicirano svesti u jednu rečenicu nikako.
I ovo je najkraće što mogu, sorry.
Ovo ti je narativ onoga što ti crtaš, ista su stvar vjerovao ili ne;)
Hvala na uvredi.
A gle, nemožeš nesto komplicirano svesti u jednu rečenicu nikako.
I ovo je najkraće što mogu, sorry.
Ovo ti je narativ onoga što ti crtaš, ista su stvar vjerovao ili ne;)
@domach
Ja sam vise bullish na US ekonomiju nego na burzu. Rast burze se financira jeftinim kreditima. Velike kompanije se zaduze sa 1-2% kamata i kupuju svoje dionice. Ako se nezaposlenost pocne znacajnije smanjivati FED ce se smanjivati kolicinu novaca koju upumpava u sustav. To znaci da ce krediti poskupiti i da ce se buyback smanjiti.
U takvom raspletu dogadjaju trebalo bi ocekivati rotaciju iz dionica kojima su zarade po dionici bazirane na smanjenju dionica u one dionice koji imaju stvaran rast baziran na povecanju margina i rastu prodaje.