Liniću već odavno "curi slina" dok gleda tako veliku količinu (za naše prilike)novca kojeg građani drže na bankovnim računima u obliku depozita. Slijedeći njegov korak je taj da će i na taj novac država staviti svoju "debelu šapu" u obliku nekog poreza. Vjerovatno su već smislili neku novu "prevaru" da se dokopaju dijela toga novca. Znatiželjno očekujem da vidim na koji će način to izvesti, ali naravno tek nakon predstojećih izbora.
Linic ili netko drugi. Jednostavno je tesko boriti se protiv izuzetno negativnih trendova. Sa ovakvom demografijom koja se ubrzano pogorsava tesko je puniti proracun bez povecanja poreza.
Kada dodjes u podrucije nezaposlenosti iznad 15% ili jos gore iznad 20% onda se vise nemozes boriti protiv uzroka krize jer borba s posljedicama zahtjeva sve raspolozive resurse.
Greske su napravljene puno prije Linica. Jako visok porez na dohodak u kombinaciji sa vrlo konzervativnim radnim zakonodavstvom i izuzetno visokim stupnjem mjesanja drzave u ekonomiju ucinili su investiranje u Hrvatskoj neisplativim i vrlo rizicnim. Linic je cak i napravio prvi korak u dobrom smjeru nakon jako dugo vremena. Smanjio je porez na dohodak. Za razliku od Jadranke on barem razumije gdje je problem. I to je nekakav napredak.
Trebalo bi prebaciti porezni teret sa onih koji rade na one koji posjeduju imovinu. I liberalizirati radno zakonodavstvo i reducirati mjesanje drzave u ekonomiju kako bi se smanjili rizici investiranja. Medutim, to je jako tesko u zemlji gdje umirovljenici i drzavni zaposlenici cine vecinu birackog tijela.
twixer@
http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Brošure/Kapital__163.pdf
Prodaš dotičnu dionicu par dana ili tjedana ranije i čekaš da nakon gubitka prava na dividendu dionica padne pa ponovno kupiš veći broj tih istih dionica. Prodaš višak dionica koji si kupio za isti iznos ranije prodanih, a ostatak keša zadržiš kao svoju "dividendu" ali na koju sada ne plaćaš porez.
Najvažnije je odrediti pravi tajming za prodaju, odnosno ponovnu kupnju. Ako se pomno prati tržište u tom vremenu i kretanje cijene dionice, može se zaraditi i više od dividendnog iznosa. Nerjetko cijena dionice nakon gubitka prava na dividendu padne i za daleko veći iznos od iznosa same dividende. Prošle godine je to bilo vidljivo sa ERNT-om.
Mislim da će i ove godine mnogi to prakticirati, što ne znači da će automatski biti iste sreće kao i lani.
Zasto jednostavno firma ne kupuje svoje dionice umjesto da isplacuje dividendu. U Hrvatskoj nema poreza na kapitalnu dobit.
Pošto link ne radi,evo zakon dole u PDF-u!
Pošto link ne radi,evo zakon dole u PDF-u!
Kada sve procitam mislim da prijava nije obvezatna za one koji imaju prihod od kapitala iznad 12000 kuna. Medutim u tom slucaju gube pravo povrata poreza na onaj iznos do 12000 kuna.
Ako je to tako onda je ovo napravljeno izuzetno glupo jer se porezno kaznjava imatelje dionica koji su zaposleni i imaju dohodak od rada. Pogotovo one koji imaju veci dohodak. Zbog cega bi netko ko je zaposlen placao veci porez na dividendu od onoga koji je nezaposlen?
Ovo je moje tumacenje onoga sto sam procitao. Ne znaci da je tocno.
zanimljivo kako ova tema pomalo (zasluženo) dobiva politički kontekst… jer sve je povezano, pogotovo kod nas.
radio sam vani i banke/države su mi redovno uzimale porez čak na “kamate” na pare što sam imao na tekućem računu pa makar na njemu imao samo siću…
imam neke dionice na NYSE… redovno mi uzimaju porez na dividende koje dobivam tamo… (i još će mi vjerojatno naši opaliti porez kad ću ih prodati!)
ali ono što sam htio reći, kad već spominjemo politiku i sve – ima li netko hrabrosti da napravi sljedećih nekoliko stvari kako bi nas izvadio iz… “situacije”:
– ukidanje svih općina koje se ne mogu samofinancirati
– reorganizacija javnih službi i otpuštanje barem 5% ljudi koji realno nisu niti sposobni, niti išta rade (da, ima takvih more i dragi sindikati, prošećite oko toga, nema rasprave)
– pravo funkcioniranje pravne države i za poduzeća i za fizičke osobe (da, ako si bio nesposoban i izgubio pare, doviđenja, ide ti sve na bubanj…)
– obračun sa sindikatima koji više čuvaju svoje pozadine i prava sviju (umjesto prava samo onih koji rade…) nedopustivo da su jave službe toliko zaštićene, a s druge strane lijene i aljkave (imam svojih 10 primjera!!!) ma što ja pričam uopće – ma koji sindikati!?!?!?
– osnivanje vladinog tima od 5 stručnjaka koji će pokušati osnovati svoju firmu i da vide koji je to gušt
– vezano za prethodni korak – uklanjanje barem 10% tih kvazi poreza i nameta koji nemaju veze s poslom i samo služe za financiranje neefikasnosti – rezultat barem 20% brže pokretanje posla i smanjenje troškova nameta/poslovanja barem 10-15%
– paralelno s time (ok, ovaj dio je jako kontroverzan i izazvao bi veliki šok) – država i javna poduzeća zamrznu otplatu svojih dugovanja prema investitorima na 2 godine, kako bi gospodarstvo moglo doći do zraka
Rezultat – nakon 2 godine manji, jeftiniji i efikasniji državni aparat i javna poduzeća, konkurentnije gospodarstvo i država s stabilnim proračunom koji omogućava rast…
šteta što se tako nešto neće nikada desiti… [emo_zacudjen]
EURO -1.5%
Izgleda da investitori ovu sitauciju na Cipru ne smatraju trivijalnom. Barem ovi na Novom Zelandu. [emo_smijesak]
sve se to moglo i trebalo napravit treći dan nakon formiranja vlade, prošlo bi uz opću podršku javnosti uz dvotjednu halabuku dežurnih galamdžija, a ne nakon godinu i tri mjeseca tijekom kojih su sve uvjeravao da to nećeš napravit i paziš da još tri mjeseca se nikom ne zamjeriš zbog lokalnih izbora.
EURO -1.5%
Izgleda da investitori ovu sitauciju na Cipru ne smatraju trivijalnom. Barem ovi na Novom Zelandu. [emo_smijesak]
dionički indeksi su preklinjali da im se da razlog za korekciju.
eurusd se vrti oko svoji 1,30 do daljnjeg, samo mi nije jasno šta je usdjpy padao skoro 2% na ovu vijest, ali i on preklinje da mu se dopusti korekcija pa eto de.
1) Koliki porez placas na kapitalnu dobit ovisi o tome gdje zivis. Ako zivis recimo u Kanadi onda se ta kapitalna dobit pomnozti sa 0.5 i uracunati u income. Ako zivis u Hrvatskoj onda ne placas porez na kapitalnu dobit bez obzira sto su ti dionice izlistane na NYSE.
2) Sve se moze promjeniti ako postoji dovoljna politicka podrska. Odnosno ako narod to zeli. Na proslim izborima bila je jedna stranka koja je podrzavala smanjenje broja opcina. Nisu presli izborni prag.
Hrvatska moze sutra imati puno manju nezaposlenost ako tako narod odluci. Jednostavno smanje poreze i liberaliziraju radne zakone. (Kao npr Svicarska). Problem je sto vecina biraca nikada nece prihvatiti takve zakone.
EURO -1.5%
dionički indeksi su preklinjali da im se da razlog za korekciju.
eurusd se vrti oko svoji 1,30 do daljnjeg, samo mi nije jasno šta je usdjpy padao skoro 2% na ovu vijest, ali i on preklinje da mu se dopusti korekcija pa eto de.
[/quote]
Koliko sam ja shvatio pocela je faza globalnog preklinjanja koja dozivljava kulminaciju u Japanu?
Evo malo sam zauzet linux. om fasciniran sam opcijama brzinom i lakočom sustava spajanja preformansama,naime zamislite koju lovu je Microsoft pokupio za fiskalizaciju ,a da nepričam kad sam bio u inozenstvu njihov sustav je koštao oko 130 dolara dok je kod nas bio 400dolara a offis 3500kn pa kad sve zbrojite i od 1996 za licence sustave i računala sam izdvoio oko 30 000 kn dok sam za hvalu dobio pokvarene printere cd uređaje i hard diskove ,,i gledao ljude koji koriste linux sa čuđenjem naime kad sam zbog izgubljenog dragocjenog vremena i problema sa windovsima koji su začuđujuči ,nemogu se spojit na internet ne prepoznaje uređaj nemože printat i još kod probnih softvera naišao na poniženje ,,,Mi smo vas zaštitili,,,a i samo vrijeme koje se troši kod skidanja i ažuriranja tako da vam veza bude ,,,,, i sjetim se tako brokera koji su na 2 ekrana gledali DJ i Zg burzu naime sad mi to ispada smiješno .Samo uvidom da je Microsoft jedna monopolistička firma koja gazi sve a za uzvrat vam prodaje maglu i to poskupoj cijeni jer več za koju godinu izlazi win 9 itd .A NA DRUGOJ STRANI SE PRAVE KAKO ČE SVE DONIRAT DJECI ,istina je da su to i ukrali od djece,,oja nažalost kod nas moraju pravit prezentacije itd u offisu koji košta 1500kn .ZATO NIKAD VIŠE WINDOVS ,,,,LINUX UBUNT JE ZA VAS ZAKON.[emo_smijeh]