Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Vaš link …

Zadnji paragraf:

Mali dioničari – fizičke osobe (kako ih se naziva) kojima će godišnja dividenda – udio u dobitku iznositi do 12.000,00 kn plaćat će ovaj porez na dohodak od kapitala prilikom isplate dividende – dobitka, ali će imati pravo na povrat plaćenog poreza po godišnjoj prijavi poreza na dohodak građana. No, kako će se tada dohotci zbrajati, po tom povratu moglo bi se vrlo lako dogoditi da još dodatno plate poreza na dohodak.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Baram tako kaze ovaj primjer sa stranice porezne uprave.

– točno je ono što sam napisala u 4 posta o porezu, na primjeru ERNT.
– sve sam napisala o porezu na dividendu.

– zakon je takav da dividendu ne morate prijaviti.
– ako ste baš toliko pametni i idete ju prijaviti tada dividenda ide u porez na dohodak.
– a to je grupa poreza kojoj je osnova visina dohodka te prema tome ima različite stope poreza.

– I love this game.
Pozdrav !

Porezi.

– tu je sve potpuno jasno, nikoga oni nisu prevarili.
– postoje penzići koji su glavni stup ovog društva (prikupe 19 milijardi a podjele 35 milijardi), branitelji, veliki državni aparat koji se brine o naplati parkinga do plaćanja poreza na dividendu.
– za sve to prehraniti potrebni su veliki i novi porezi.

– evo ja bih mogla nešto otvoriti i zaposliti 5-10 radnika, ali zbog tih poreza najbolje mi je ništa ne raditi i dobro zarađivati.
– radim poslove u kojima ne treba platiti porez ili je on minimalan 12%.

– posljedica te politike je 400.000 nezaposlenih.
– poslodavci zatvaraju biznise, novih biznisa nema.
– tako će i ova država uz sve veće i veće nameta svakim danom s tim porezima skupiti sve manje i manje novaca.
– iz ove zemlje se je najpametnije iseliti.
– ako je vaš kapital 10.000kn budite sigurni da se nećete obogatiti, tu lovu na burzi možete samo pogubiti kao moji prijatelji gospon Lopina i Splićo.

– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Penzioneri su stup biračkog tijela, Vladi je najbitnije da dobije izbore i da sebe zbrine i zato su penzioneri najveći glas. A to koliko je nezaposlenih boli briga Mrsića i ekipu, važno je da oni nisu. Pokretanje bilo čega je u drugom planu jer dok su penzioneri zbrinuti Vlast je sigurna

– zakon je takav da dividendu ne morate prijaviti.
– ako ste baš toliko pametni i idete ju prijaviti tada dividenda ide u porez na dohodak.
– a to je grupa poreza kojoj je osnova visina dohodka te prema tome ima različite stope poreza.

Kakav je to zakon koji ostavlja ljudima opciju da prijave ili ne prijave prihod od kapitala? Svugdje u svijetu sve prihode moras prijaviti a onda porezna uprava odlucuje koliko ce ti odrezati poreza. Ali opet to je Linic, kod njega je sve moguce.

Moze li se taj zakon negdje procitati?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Vidim da XY ne kupuje dividendne dionice od kada je uveden porez. Neki veliki dionicari izlaze iz dividendnih dionica, a neki prebacuju dionice na nezaposlenu djecu.

gospon Twixer.

– puno vaših komentara na temama o politici sam pročitala.
– svi ti komentari su stvarno i više nego o.k.,
– na tim temama ja ne pišem jer nemam to znanje koje imate vi.
– vaše znanje je zasigurno puno veće nego što ga imaju naši ministri, predsjednik vlade i predsjednik države.
– ali isto tako ste pametni i zate kako na izborima za vas i vaš program ne bi dobili ni 0.01% glasova.

– na žalost o dionicama puno toga ne znate, jer vam je puno važnija politika nego tržište dionica,
– kod mene je obrnuto, politika me ne zanima jer na njoj neću zaraditi ni kune, ali me dionce i burza stvarno zanimaju.
– kad bi imali moje znanje o dionicama tada bi znali kako je gospon xy upravo ušao u top10 jedne dividendne dionice.
– i kada bi imali samo malo pameti o dionicama tada nikada ne bi napisali gospon xy nikada ne kupuje dividendne dionice.

– I love this game.
Pozdrav !

Porez na štednju u bankama.

– na žalost o ovom zakonu nigdje ništa ne možete pročitati.
– ali ja puno toga znam pa ću napisati kako će to ići.
– EU će prisiliti prezadužene zemlje na naplatu poreza odnosno oporezivanju štednje.

– na štednju do 100.000 eura ići je jednokratan porez od 6.75% .
– na štednju preko 100.000 eura ide porez od 9.9% (kako ne bi govorili o porezu od 10%, EU daje diskont od 0.1%.
– kako u RH dosta štediša štedi a nema love te su u minusu te je EU odlučila i takvim neurednim štedišama naplatiti 15% poreza na te minuse.

– dodatno se razmatra jedan tip poreza koji se zove jednokratna obrada toga poreza štednje, a bio bi zanemarivih cca 3% na gore napisane stope poreza.

– I love this game.
Pozdrav !

– kod mene je obrnuto, politika me ne zanima jer na njoj neću zaraditi ni kune, ali me dionce i burza stvarno zanimaju.

Srećom, hrvatske dionice nemaju veze s politikom.[emo_smijeh]

Srećom, hrvatske dionice nemaju veze s politikom.[emo_smijeh]

– a ne moramo sada ići u detalje.
– svima je jasno kako ta politika uništava HR firme a time uništava i dionice.
– ali opet možemo investirati (barem ja tako radim) gdje politika minimalno utjeće na firmu.
– ali najveći dio vas upravo igra na kartu te politike odnosno stečajuše.

– I love this game.
Pozdrav !

Porez na štednju u bankama.

– na žalost o ovom zakonu nigdje ništa ne možete pročitati.
– ali ja puno toga znam pa ću napisati kako će to ići.
– EU će prisiliti prezadužene zemlje na naplatu poreza odnosno oporezivanju štednje.

– na štednju do 100.000 eura ići je jednokratan porez od 6.75% .
– na štednju preko 100.000 eura ide porez od 9.9% (kako ne bi govorili o porezu od 10%, EU daje diskont od 0.1%.
– kako u RH dosta štediša štedi a nema love te su u minusu te je EU odlučila i takvim neurednim štedišama naplatiti 15% poreza na te minuse.

– dodatno se razmatra jedan tip poreza koji se zove jednokratna obrada toga poreza štednje, a bio bi zanemarivih cca 3% na gore napisane stope poreza.

– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]

Kamate 10 % na štednju dobro za ZSE – vračaju male dioničare , a I veće .

gospon Twixer.

– puno vaših komentara na temama o politici sam pročitala.
– svi ti komentari su stvarno i više nego o.k.,
– na tim temama ja ne pišem jer nemam to znanje koje imate vi.
– vaše znanje je zasigurno puno veće nego što ga imaju naši ministri, predsjednik vlade i predsjednik države.
– ali isto tako ste pametni i zate kako na izborima za vas i vaš program ne bi dobili ni 0.01% glasova.

– na žalost o dionicama puno toga ne znate, jer vam je puno važnija politika nego tržište dionica,
– kad bi imali moje znanje o dionicama tada bi znali kako je gospon xy upravo ušao u top10 jedne dividendne dionice.
– i kada bi imali samo malo pameti o dionicama tada nikada ne bi napisali gospon xy nikada ne kupuje dividendne dionice.

– I love this game.
Pozdrav !

Potpuno se slazem.

Naravno da ja znam puno manje od tebe o dionicama. Zbog toga i dolazim ovdje da nesto naucim. Isto tako znam da je nevjerojatna steta da tolika kolicina znanja lezi na zavodu za zaposljavanje vec godinam. Bit ce da oni koji vode financijsku industriju u Hrvatskoj jos nisu otkrili poslovni.hr.

Od tebe sam naucio kako funkcionira burza u Hrvatskoj. Najbitnije sto sam naucio je da su mi sanse da posteno zaradim na ZSE puno manje nego na drugim mjestima. I normalno da nemam informacija tko sto kupuje izvan onoga sto je javno dostupno na stranicama SKDD. Ja nisam u “sindikatu” niti sam dio ikakvog tima. Pozivnicu sam sacuvao za uspomenu, but no thanks.

Da ponovim jos jednom. Ja nisam vidio da je XY kupovao dividendne dionice od kada je uveden porez na dividendu.

Sto se tice mog pisanja o politici. Za razliku od ogromne vecine ljudi koji dolazi na ovaj forum ja sam svijet vidio svojim ocima, a ne ocima Gorana Milica i Mirjane Rakic. Vjerojatno je zbog toga moj pogled na politiku drugacije od onog sto se nudi u medijima. I vjerojatno zbog toga privlaci vise interesa nego sto ja realno svojim znanjem o politici zasluzujem.

Ima li netko link na zakon o oporezivanju dobiti od kapitala?

Liniću već odavno “curi slina” dok gleda tako veliku količinu (za naše prilike)novca kojeg građani drže na bankovnim računima u obliku depozita. Slijedeći njegov korak je taj da će i na taj novac država staviti svoju “debelu šapu” u obliku nekog poreza. Vjerovatno su već smislili neku novu “prevaru” da se dokopaju dijela toga novca. Znatiželjno očekujem da vidim na koji će način to izvesti, ali naravno tek nakon predstojećih izbora.

twixer@
http://www.porezna-uprava.hr/contentData/PDF%20Datoteke/Brošure/Kapital__163.pdf

Tko voli ulagati u dividendne dionice a ne voli plaćati porez na dividendu može pokušati ostvariti dividendu a da ne plati porez na slijedeći način.
Prodaš dotičnu dionicu par dana ili tjedana ranije i čekaš da nakon gubitka prava na dividendu dionica padne pa ponovno kupiš veći broj tih istih dionica. Prodaš višak dionica koji si kupio za isti iznos ranije prodanih, a ostatak keša zadržiš kao svoju “dividendu” ali na koju sada ne plaćaš porez.
Najvažnije je odrediti pravi tajming za prodaju, odnosno ponovnu kupnju. Ako se pomno prati tržište u tom vremenu i kretanje cijene dionice, može se zaraditi i više od dividendnog iznosa. Nerjetko cijena dionice nakon gubitka prava na dividendu padne i za daleko veći iznos od iznosa same dividende. Prošle godine je to bilo vidljivo sa ERNT-om.
Mislim da će i ove godine mnogi to prakticirati, što ne znači da će automatski biti iste sreće kao i lani.

New Report

Close