Dok se dečki poput Einhorna i Ackmana igraju, Buffet ubija.
I sada se postavlja pitanje, koji je način investiranja bolji?
IPak, Buffet je puno stariji i puno imućniji, ova dvojica još “napadaju okolo” dok je Buffet po meni, pravi industrijalac, sotra koja izumire pomalo na Zapadu, seli se na Istok.
Sviđa mi se pogled koji on širi, da je dionica posao i da radiš na poslovanju ne na cijeni dionice.
Vrlo mudro.
meni industrijalac znači netko tko izmisli barem novi proizvod ako ne cijelu industriju. buffett kupuje gotove proizvode po dobrim cijenama i to je to.
ne znam da su njegove kompanije doživjele ikakvu inovaciju ili renesansu nakon njegovog preuzimanja (gillette, coca cola, osiguranja, banke, željeznice – consumer staples i utilities koji postoje u prosjeku 100 godina prije buffetta).
meni industrijalac znači netko tko izmisli barem novi proizvod ako ne cijelu industriju. buffett kupuje gotove proizvode po dobrim cijenama i to je to.
ne znam da su njegove kompanije doživjele ikakvu inovaciju ili renesansu nakon njegovog preuzimanja (gillette, coca cola, osiguranja, banke, željeznice – consumer staples i utilities koji postoje u prosjeku 100 godina prije buffetta).
Tebi je ključna riječ.
A business magnate (or industrialist) is an entrepreneur who has achieved wealth and prominence from a particular industry (or industries)
Coca cola – napravljena 80 tih 18 stoljeća, prava prodaja počela tek početkom 20 stoljeća
Gillete – 1902 osnovana, počinje sa zaletom malo kasnije
Nego, ne znam napamet, ali koje to utilities-e ima Buffet?
Reći da je sve postojalo prije njega naravno, ali 100 godina?
Glupost.
Ako je netko osobno pomogao stvaranju imidža Coca Cole to je on, na svakoj pressici je drži u ruci.
Kažem samo, Ackman ili einhorn su mala djeca i bebice za njega i jako sumnjam da će u njegovoj dobi još biti u biznisu u kojem su sada.
a daj se koncentriraj domaća.
sto je okrugla borjka, a ima ih starijih od sto godina u njegovom portfelju (cola, gillette, IBM…) pa ne znam šta si time htio reć. ima hrpu manjih energetskih i utility kompanija, ne znam kak se zove, većina ih nije listana.
za buffetta je do prije par godina (dok nije darovao bogatstvo gatesu i par mjeseci bio najbogatiji čovjek) znalo 0,5% ljudi na svijetu, danas zna možda 10%. za coca colu zna 90% a imaju dva od tri najpopularnija predstavnika, svih brandova svih vremena, a to su ti ova dvojica.
einhorn i ackman zajedno imaju jedva godina ko buffett, pusti ih da odrastu.
industrijalci naše generacije su jobs, gates, zuckerberg, bezos itd, ovo je jadna definicija i više bi odgovarala tajkunu.
Nemoj mi Jobsa i Zuckerberga u istu skupinu.
Mali Mittal bi isto trebao biti njuška, ali po nasljedstvu.
Industrijalac, tajkun, magnat, vidim da po riječnicima znače isto.
Pa da firme postoje 100 godina a Buffet ima 80 Munger 90 – skupa su odrasli.
jel ima neTko volje prokomentirat ovaj rast POD-r-a samo zato što je direktor otputovao na more?
jel ima neTko volje prokomentirat ovaj rast POD-r-a samo zato što je direktor otputovao na more?
Investitori vjeruju da u tom moru ima puno morskih pasa. Vrijeme ce pokazati da li su ocekivanja investitora bila opravdana.
Kako komentiras trenutnu vrijednost SP500,DOW i DAX indeksa s obzirom na globalnu ekonomsku situaciju u svijetu ? Na cemu bi se mogao temeljeiti ovakav rast i priblizavanje ATHu ? Istovremeno cijena nafte pada zbog ocekivanja sporijeg razvoja ekonomije sto onda jedno s drugim nikako nema smisla..
@Twixer
Kako komentiras trenutnu vrijednost SP500,DOW i DAX indeksa s obzirom na globalnu ekonomsku situaciju u svijetu ? Na cemu bi se mogao temeljeiti ovakav rast i priblizavanje ATHu ? Istovremeno cijena nafte pada zbog ocekivanja sporijeg razvoja ekonomije sto onda jedno s drugim nikako nema smisla..
Temelji se na printanju novca. Amerikanci nisu napravili nista da znacajnije smanje deficit i trziste obveznica ih nije kaznilo. Dakle mogu i dalje nastaviti printati sto je dobro za dionice. Dok god se bond market ne okrene protiv njih US burza ce rasti.
Bitna stvar je sto su Kinezi odlucili jace podrzati svoju domacu potrosnju. Sto je jako bitno za globalnu ekonomiju.
Dow Jones je dosao na razinu iz Octobra 2007. Sto znaci da oni koji su kupili dow jones index u Octobru 2007-e su na nuli. Ali za taj citav rast su gotovo u potpuno odgovorne samo 3 komponente: IBM, DIS, HD. Ako si kupio u Octobru 2007-e samo IBM onda si +72%.
Temelji se na printanju novca. Amerikanci nisu napravili nista da znacajnije smanje deficit i trziste obveznica ih nije kaznilo. Dakle mogu i dalje nastaviti printati sto je dobro za dionice. Dok god se bond market ne okrene protiv njih US burza ce rasti.
Bitna stvar je sto su Kinezi odlucili jace podrzati svoju domacu potrosnju. Sto je jako bitno za globalnu ekonomiju.
Dow Jones je dosao na razinu iz Octobra 2007. Sto znaci da oni koji su kupili dow jones index u Octobru 2007-e su na nuli. Ali za taj citav rast su gotovo u potpuno odgovorne samo 3 komponente: IBM, DIS, HD. Ako si kupio u Octobru 2007-e samo IBM onda si +72%.
Dow Jones danas napada ATH.
rekli ste da će se USD raspat, a on je jači nego u zadnjih 6-7 godina.
rekli ste da FED pumpa tržište, a onda je EPS otišao na ATH.
rekli ste da je EPS visok zbog otkaza i rezanja, a onda je revenue otišo na ATH.
rekli ste da sve to raste samo na temelju Apple-a i još par kompanija, a onda je Apple pao 40%, a indeksi rastu.
šta sad govorite?
a da nisam prekjučer ovo preduhitrio.
Dow i S&P nemaju puno veze s američkom ekonomijom.
krivi graf, ovo sam htio.
S obzirom na članak očekujem vrtoglavi troznamenkasti rast svih naših dionica.
A naši se još misle da li kupovati!!!!
MEZITE DEČKI,sad se milijunaši stvaraju!