Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

miami

uz dužno poštovanje prema ipak starijoj gospođi i uspješnoj poduzetnici ( bez ironije, danas treba opstati na tržištu ), nije mi jasna ova vaša avantura s burzom. Koliko mogu vidjeti tu ste od “stoljeća sedmog” i ulažete velik novac a tako samodopadno izjavljujete da ste totalni amater i da nemate pojma o burzi.
Pa zar nije bilo prilike kroz svo to vrijeme da se malo više uputite u što i kako ulažete novac?

Ivana7

samo naprijed i dajte više otpilite ili ženite ovog gospodina kojem ste u 99% postova jedina tema.

Kako je krenulo nalazimo se u velikom tjednu rasprodaje dionica očito privremeno treba biježati van.

Kako je krenulo nalazimo se u velikom tjednu rasprodaje dionica očito privremeno treba biježati van.

budi precizniji, na kojem bidu cekas ? [emo_namigusa]

ZVZD, VPIK, turisti, plovidbe, polulikviduše, nelikviduše, CASH, ...

Kako je krenulo vani? sve se vrti unutar 1%.

Korekcije su nužne, ali “velika rasprodaja” – pazi da nije.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

http://www.cnbc.com/id/100453712

Lloyd izgleda sretno.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

http://www.cnbc.com/id/100453712

Lloyd izgleda sretno.

Je li spomenuo da KODT ulazi u CrobexIndustries index?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Kako je krenulo vani? sve se vrti unutar 1%.

Korekcije su nužne, ali "velika rasprodaja" – pazi da nije.
[/quote]

Bitan detalj koji mnogi u HR ne znaju. Za razliku od HR gdje se uplate u mirovinske fondove vrse kontinuirano tijekom cijele godine u US i Kanadi je drugacija situacija.

Ljudi uplacuju u svoje mirovinske racune samo jednom godisnje. I to mogu napraviti samo u periodu izmedju 01.01. i 15.02. Zbog toga su Januar i prva polovica Februara obicno najbolji period na burzi jer stize novi novac u retirement accounte. Ti mozes staviti novac na account i kasnije kupovati dionice. Medutim dobar dio kupi dionice cim prebaci novac.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Ivana7 i dalje ne želi otkriti, na kojem portfelju je zaradila.

gospođo Miami.

– sve vam pišem na ovoj temi, samo trebate znati pročitati.
– više puta sam vam napisala kako je moj portfelj replika portfelja gospona Drevila.
– a gospon Drevil svaki mjesec posta svoj portfelj na temi portfelj.
– sve te dionice koje on ima su prošle kroz moj portfelj.
– trenutno od tog portfelja imam cca 50% dionica i još neke koje on nema ali postotno zanemarivo.
– nekih dionica imam punooo, a nekih u tragovima.

– sve te dionice (ili velika većina toga) ima o.k. p/e, ROE, dividendu…
– to je portfelj s kojim je malo teže bankrotirati, dosta je siguran, te zbog svoje sigurnosti ima limitiran prinos, ali ponekad se i na tom tipu dionica može fenomenalno dobro zaraditi.

– prednost tog tipa portfelja je što se ne treba drukati za taj tip dionica.
– te dionice će rasti zbog svojih fundamenata.

– I love this game.
Pozdrav !

– prednost tog tipa portfelja je što se ne treba drukati za taj tip dionica.
– te dionice će rasti zbog svojih fundamenata.

– I love this game.
Pozdrav !

Koliko bi tek visila na internetu, da moras drukati.

RIM je imao fantasticne fundamente na $80 pa je pao na $6. I Gradjevinari su prije 4 godine imali fantasticne fundamente.

Problem je sto se prvo promjeni cijena pa tek onda fundamenti. Jedna od najvecih gresaka pocetnika na burzi je vjerovanje kako ce se cijena promjeniti tek ako se promjene fundamenti i da su sigurni sve dok god su fundamnti dobri. To se zove value trap.

Value trap dionice, pogotovo nelikvidne, su cesta meta pump&dump shema. Pumper pokusava uvijeriti investitore da neefikasno trziste ne prepoznaje izvrsne fundamente (iako su vidljivi i svima dostupni). S druge strane sakriva ili marginalizira rizike vezane za poslovanje kompanije. Ako uspije u namjeri, prodaje neiskusnim investirorima dionice na visim cijenama koje ne odgovaraju rizicima ulaganja. Kada se rizik realizira dionica gubi vrijednost i kupac trpi veliki financijski gubitak.

Niske multiple znace da postoje veliki rizici. Pitanje je da li su ti rizici opravdani. Cesto se pokaze da jesu.

Fundamente uvijek treba gledati u kontekstu pripadajucih rizika vezanih uz poslovanje tvrtke. Npr. HP se trejda na P/E oko 5 i ima veliku dividendu. Medutim znacajan dio njegove zarade dolazi od prodaje PC-a koja stagnira ili opada. Ako smatras da ce se PC-i i dalje dobro prodavati onda je HP dobra kupnja i fundamentalno podcijenjen. Medutim, ako vjerujes da postoji opravdan rizik zamjene PC-e tabletima onda je HP cak i na ovoj multipli debelo precijenjena dionica.

RIM je promjenio ime u Blackberry. Nemojte buniti ivanu

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

Niske multiple znace da postoje veliki rizici. Pitanje je da li su ti rizici opravdani. Cesto se pokaze da jesu.
Fundamente uvijek treba gledati u kontekstu pripadajucih rizika vezanih uz poslovanje tvrtke.

Dobro napisano zato ti dajem [emo_palacg].

Ali moram dodati, još nešto…
To vrijedi za veliki broj firmi, rekao bih 98% svih izlistanih, no ako tražiš franšizu za njih najčešće (ne uvijek)vrijedi obrnuto na niskim multiplama rizici su obično mali, a često i samo privremeni. HP i RIM koje si naveo nisu franšize, nije ni AAPL, DELL i mnoge druge kojima ne možeš predvidjeti poslovanje, ali zato jesu GS, WFC, JPM, BAC, CAT, DE, WMT, IBM, INTC, GM, PCP, NOV; TIF, MCO, LINTA, KO, GE, AXP, V, MA, HD, HOG, DIS, DVA, KRFT, GD i druge.

Premda su franšize, svaka se s različitim uspjehom bori protiv konkurencije, cikličnosti gospodarstva idr. problemima. No obično s uspjehom savladavaju i konkurenciju i gospodarske cikluse. Te nakon što dobrim djelom pojedu konkurenciju, nakon gospodarske krize izrastu još jače – to je ono što tražimo dugoročna prednost i izvrstan biznis, sve ostalo uglavnom izbjegavati.
lijep pozdrav

I meni je prinos 21 % , pa nemam blage veze s dionicama…….kaj ste Vi sad
pametniji od mene, a prepucavate se stručno i pojmovno, da se sve praši…?

I čorava koka ponekad nađe koje zrno .
lp

.

New Report

Close