to ti i je problem, koliko možeš vjerovati kineskim podacima?
Ja ne bas. Sorry(bas jer jesu politički uvjetovani)
[/quote]
globalna trgovina nije kineksi podatak nego svjetski.
Philly FED je revidirao svoj Index prije tjedan dana i prisječno odstupanje je bilo 30%, ECB svaki kvartal nađe 10-20 mlrd. EUR rupa u bilancama banaka još iz 2005-2008, Treasury je revidirao broj prodanih kuća s 5,0 na 4,2 mil. prošle godine… to su pouzdani podaci iz demokratskih institucija.
[/quote]
Prodanih kuća za koju zemlju? Kinu? Hm?
[/quote]
hm, hm.
http://articles.marketwatch.com/2011-12-21/finance/30811327_1_existing-home-sales-7-month-supply-current-sales-prices
uhvatite se podataka prije formiranja stavova i teorija.
ajmo se ostavit političko ekonomskih pamfleta i uhvatit podataka.
to ti i je problem, koliko možeš vjerovati kineskim podacima?
Ja ne bas. Sorry(bas jer jesu politički uvjetovani)
[/quote]
globalna trgovina nije kineksi podatak nego svjetski.
Philly FED je revidirao svoj Index prije tjedan dana i prisječno odstupanje je bilo 30%, ECB svaki kvartal nađe 10-20 mlrd. EUR rupa u bilancama banaka još iz 2005-2008, Treasury je revidirao broj prodanih kuća s 5,0 na 4,2 mil. prošle godine… to su pouzdani podaci iz demokratskih institucija.
[/quote]
Prodanih kuća za koju zemlju? Kinu? Hm?
[/quote]
hm, hm.
http://articles.marketwatch.com/2011-12-21/finance/30811327_1_existing-home-sales-7-month-supply-current-sales-prices
uhvatite se podataka prije formiranja stavova i teorija.
[/quote]
Malo smo u neobranom grožđu?
USa potražnja linearnom regresijom od 1960 do danas je 1,3 milijuna kuća.
Od 2004-2007 je napravljeno oko 4 milijuna kuća više od 2007 do danas oko 4 milijuna manje, hence pojednačilo se idemo dalje, dok je proizvodnja bila ispod milijuna a potražnja nastavila sa 1,3 milijuna.
I znaš da govorim housing KINA ne USA, to sam tu već pisao 17 puta da će krajem 2013 USA husing ubrzati kako spada i otuda rast.
KINA je druga priča i nije u biti niti slična.
Ti mi postaš recenzije USA marketa, ne pomažu ništa kad pričamo o KINI?!
Malo smo u neobranom grožđu?
USa potražnja linearnom regresijom od 1960 do danas je 1,3 milijuna kuća.
Od 2004-2007 je napravljeno oko 4 milijuna kuća više od 2007 do danas oko 4 milijuna manje, hence pojednačilo se idemo dalje, dok je proizvodnja bila ispod milijuna a potražnja nastavila sa 1,3 milijuna.
I znaš da govorim housing KINA ne USA, to sam tu već pisao 17 puta da će krajem 2013 USA husing ubrzati kako spada i otuda rast.
KINA je druga priča i nije u biti niti slična.
Ti mi postaš recenzije USA marketa, ne pomažu ništa kad pričamo o KINI?!
o čemu pričaš ti? ja ti govorim o vjerodostojnosti podataka zapadnih institucija, a vjerodostojnost je jako niskim razinama i zato mi priče o friziranim kineskim podacima ne drže vodu. friziranje kineskih podataka je tema već 10 godina i 10 godina se kineski podaci uzimaju sa skepsom i uspoređuju sa potrošnjom struje i sl. podacima koji se ne mogu frizirat dok se zapadni podaci uzimaju kao svetinja, a dokazano su nevjerodotojni neovisno o zemlji porijekla ili instituciji koja ih objavljuje.
drugo je da govorite o demokraciji, kako su postavljene vlade širom EU prošle godine i tko im diktira ekonomsku i fiskalnu politiku? kakvo je stanje demokracije u USA u kojoj 70% stanovništva želi veće poreze, nadzor oružja i kraj ratova, ali kongres ima drugo mišljenje?
Dobro, stoji.
Ali odlaskom Ck iz Kine će ti se vidjeti masa problem i bez centralizirane politike nećeš imati ovakav rast, siguran sam.
Ali, da, problema ima na svim stranama, samo upitno je u kojoj količini. Na Zapadu ih vidiš i imas usporedbu sa promašajima/uspjesima u smislu realnih nerealnih podataka.
Kina ima problem tj mi sa njm, da nemamo sa čime usporediti. Postoji revizija kineskih izvješća? Koliko znam bilo je problema nedavno vezano za par firmi?
Poanta, u USA bar znaš da je nešto krivo i otp mozes reći koliko. U Kini ne znaš i nemas niti mogučnost otprilike reći koliko(znas da su onog statističara koji je izdao podatke osudili na x godina zatvora).
Zemlja je u rastu i nije upitan daljnji rast ali struktura rasta itekako.
Ok, da sad dogovorimo nekakav okvir za raspravu.
Nećemo uspoređivat Kinu s nekakvim teoretskim idealima nego sa živim i relevantnim primjerima i držat ćemo se podataka kojih imamo (jer boljih nemamo) bez političko-ekonomskih predrasuda.
Ja inače ne volim kinesku državu, politiku i gospodarstvo, ali kad vidim kako ih se tretira u ovakvim rasprava vrlo rado ću navijat za njih. I k tome bi htio da potope Japan u Mrijansku brazdu, pa je neprijatelj mog neprijatelja moj prijatelj.
Ja mislim da su Kinezi pretjerali sa friziranjem statistika i ulagaci im sve manje vjeruju. Jucer sam pratio reakcije na objavu izvrsnog kineskog PMI-a. Izuzev Kine gotovo da ih i nije bilo.
Mislim u istom mjesecu povecanje izvoza od 14% i pad PPI od 2%. Ipak je tesko za povjerovati. Uz to CAT je objavio da su ih izvarali kada su kupvali kinesku tvrtku prosle godine.
S druge strane ovo je period tranzicije vlasti u Kini kada je razim najranjiviji. Oni nece zaliti stimulacija i novca do proljeca kada bi se novi vladari trebali ucvrstiti na vlasti.
gledam prije mjesec dana emisiju s Goranom Milićem kako ide po americi pa je skrenuo do CAT HQ-a. Pokazuje mu neki direktor novi bager i priča kako im u HR raste prodaja enormnim stopama i očekuju da će se tako nastavit još godinama sigurno… bila je to repriza emisije koja je snimljenja 2007. Šta misliš šta je taj direktor pričao na sastanku kad je predlagao kupnju kineske podružnice?
Kina je uspješno obavila soft-landing i ponovno ubrzava, najavio sam vamto prije 6 mjeseci kad su bili na dnu, sad su 20% više a trebaju još barem toliko da se uopće počne pričat o fair value. posljednje preostalo podcjenjeno globalno tržište dionica.
[/quote]
Pazi se Kine, soft landing ili ne, znas da su prepuni nekretnina jer time centralna vlast pumpa rast GDP-a kojeg sam rast na nekretninama čini neodrživim.
Ne kudim Kinu, ali mislim da bi njihova statistika mogla biti gora od Grčke statistike.
Danas nemaš info koliko je zapravo praznih stanova na tržištu i kolika je potražnja godišnje. Dok to god nemaš, nemaš realnu sliku, a njihova ekonomija sve mi sliči na Enron.
Priča se o 20 milijuna stanova, i istina to je malo na milijardu ljudi ali kada izračunas prosječnu cijenu stana koja je debelo iznad standarda tj potrošnje građana onda vidiš da je tu realno mnogostruko veći faktor utjecaja od običnog stana jer su sami po cijenama napumpani i svaki je 3x vrijednosti neke normalnije ekonomije.
Tih 20 milijuna stanova je onda utjecaj kao 60 milijuna proporcionalno za neku zemlju sa nizim cijenama stanova a to je već ogroman broj.
Kina je tu, raste i ostaje ali veličina je usporava, i ima sve bolesti ovakovg rasta ekonomije.
[/quote]
sad ja se bas puno ne razumin u te makro i mikro pokazatelja.. ali vam mogu garantirat da u kini postoje doslovno gradovi (bar u hr smislu) koji su izgradeni a stoje prazni i opasani zicom… e sad, kako, zasto i zbog cega to je vec nesto drugo…
http://www.businessinsider.com/bill-ackman-on-cnbc-2013-1
djeca se maloprije posvađala na CNBC…
Bas gledam.
A HLF je pokazatelj popularnosti Ackmana.
Icahn je ispao prenapadan i hbg koji psi najviše laju? Oni koji su ugroženi i pudlice. Ne sviđa mi se.
@SeaWolf – da, puno praznih gradova a uporavanje rasta populacije. Nisam bio u inner Kini ali ono kaj sam vidio me uvjerilo, bar po stavu spram zarade.
ovchica :
Za mene, visokoobrazovnog akademskog gradjanina ove zemlje i intelektualca, nije sramota raditi za 1600kn.
Cak stovise, trenutno radim i za manje, nesto sto volim i sto me ispunjava i usput skupljam dragocjeno iskustvo i znanje koje cu, nadam se, u buducnosti moci adekvatno i naplatiti.
Ono sto je prava sramota, je raditi samo i iskljucivo radi novca, i k tome jos raditi lose…
@ ovchica ,
kolega , tim forama možeš pravdati svoju nesposobnost pred svojom ženom:
“ Znaš ženo mi smo siromašni ali materijalno nas nebi učinilo sretnim.”
***obrisano***
Ili kao što loši lovci pričaju kako je pametno biti vegetarijanac .
Ili kao što loši lovci pričaju kako je pametno biti vegetarijanac .
Ili kao sto se losi ljudi pravdaju kako ja nesposoban onaj kojemu izvor srece nije u novcu.
Daleko od toga da je izvor sreće samo u novcu…ali može nam kupiti slobodu i neovisnost,to je najveća vrlina novca.
I neke su stvari jako teške bez novca,da mi je vidit pristojnu curu koja bi pristala da živi sa partnerom koji zarađuje 1600 kn,to joj ne bi dostajalo ni za šminku i kreme,pogledajte samo koliko Ivana troši:)
O djeci da i ne pričamo.
Informanka.
– tema je Best buy, odnosno dionice i probajte se držati zadane teme.
– evo moj portfelj raste uzastopno 8 tjedana.
– nakon rasta dolazi pad.
– samo što sada neće sve padati istom brzinom.
– uskoro će izvješća, dobrim firmama će cijene rasti, lošim će padati.
– ovaj rast sam iskoristila za prodaju smeća tvz.(med i mlijeko) i balona, najdraže mi je uvaliti te balone i balončine, to je burza, velika očekivanja.
– imala sam nešto keša, ali skupo nikad ne kupujem.
– trenutno rušim cijene nekih dionica kako bi ih mogla jeftinije kupiti prije izvješća.
– a potom ću vam to isto prodati.
– stvarno mi je zabavna ova igrica na burzi.
– I love this game.
Pozdrav !