– velik broj investitora i svakodnevni veliki priljev novih ivestitora uz pad bankarskih kamata nam zasigurno nosi velike prinose na burzi.
Velik broj investitora: NETOČNO, oni stari investitori, plus mirovinci kojima HBN još nije rekao dajte mi lovu da branimo tečaj (tzv. repo i obrnuti repo poslovi),
plus možda nešto novih naivaca za šišanje(čitaj 25-30g. nešto kapitala, nula znanja i teorem učiniti ću čudo – samo me gledajte – rok trajanja ograničen – ulaganje isključivo uz krdo)
Priljev novaca: DJELOMIČNO TOČNO, nešto novih margina, nešto kasica-prasica (naučene lekcije), a za kamte u banci mi je smiješno komentirati, jer ako je ozbiljniji kapital u pitanju onda je kamata DOGOVORNA, ide i preko 6%….ne komentiram činjenicu koliko je % nekome dobro ili ne, samo konstatiram.
Promet na ZSE-u je u 12/2012 bio oko 320 mil, trenutno smo u okviru prosjeka…prvi kvartal je uvije brojevima jači…stoga osim novih zauzimanja pozicija u 2013 ne vidim diskrepanciju.
Čekamo strance da se vrate…onda će biti show.
In memoriam.
– danas smo ostali bez još jedne burzovne zvjezde.
– danas nas je napustila svima nam draga dionica VLDS.
– svim ožalošćenim tvz. malim dioničarima-pušioničarima moja iskrena sućut.
– I love this game.
Pozdrav !
To je nebitno sve dok je najveca zvijezda burze jos uvijek s nama [emo_smijesak]
In memoriam.
– danas smo ostali bez još jedne burzovne zvjezde.
– danas nas je napustila svima nam draga dionica VLDS.
– svim ožalošćenim tvz. malim dioničarima-pušioničarima moja iskrena sućut.
– I love this game.
Pozdrav !
To je nebitno sve dok je najveca zvijezda burze jos uvijek s nama [emo_smijesak]
[/quote]
Je, Ivana je jedina zvijezda koja je ostala sijati.
Sve ostale su postale zvijezde repatice.
lp mom ZSE uzoru[emo_smijesak]
– nije za stalno, mjesećna plaća 1.600kn.
– očito vam puno toga u RH nije jasno.
– kada bi vi u Kanadi napisali oglas ovog tipa, tražite financijaske savjetnike i nudite ne dnevnu, ne tjednu, nudite mjesećnu plaću od 279 kanadskih dolara.
– što mislite bi li vas poslali u koju ustanovu na promatranje ???
– nažalost to vam je HR.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
1600 je jos uvijek vise nego 0. A i sanse da dobijes bolji posao su ti vece sto imas vise radnog iskustva. Ako nemas radnog iskustva sanse da ce te netko zaposliti su vrlo male.
Moras prihvatiti ono cega ima i onda se boriti da dobijes nesto bolje.
[/quote]koncept zaposljavanja visokoobrazovanih ljudi za 1600hrk jeste rezultat necije mentalne bolesti, takosto je nemoralno, degradirajuce i ponizavajuce za bilo kog akademskog gradjanina ove zemlje SRAMOTA[emo_bijesan]
Best buy
Porezna prijava za povrat poreza ili za nadoplatu poreza ?
bigfoot:
TIM 4 PIN MAGAZIN – Specijalizirani časopis centra za razvoj javnog i neprofitnog sektora
U vezi GODIŠNJE PRIJAVE POREZA NA DOHODAK ZA 2012. GODINU (Mr. sc. Mirjana Mahović Komljenović, Ministarstvo financija, porezna uprava, Ispostava Samobor)
KAŽE SLJEDEĆE:
S primjenom od 1. Ožujka 2012. Uvodi se i nova odredba o oporezivanju dividendi i udjela u dobiti koja propisuje da se dohotkom od kapitala smatraju primici od dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu.
Navedeno znači da se od 1. Ožujka 2012.
Na sve isplaćene dividende i udjela u dobiti (neovisno u kojem razdoblju je dobit ostvarena) plaća predujam poreza na dohodak istodobno s isplatom, kao porez po odbitku po stopi od 12% uvećano za stopu prireza porezu na dohodak, a bez priznavanja osobnog odbitka iz čl. 36 Zakona o porezu na dohodak.
Međutim, odredbama čl. 10 t. 19 Zakona o porezu na dohodak propisano je da se porez na dohodak ne plaća na primitke u dividendi i udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu do ukupno 12.000,00 kn godišnje, ali umanjenje za neoporeziv dio primitaka do 12.000,00 kn, može se priznati tek na temelju podnesene godišnje porezne prijave kada se obavlja godišnji obračun porezna na dohodak.
Prema tome, tijekom poreznog razdoblja na isplaćenu dividendu, potrebno je obračunati predujam poreza na dohodak kao porez po odbitku po stopi od 12%, uvećano za stopu prireza poreza na dohodak, i to na ukupnu svotu isplaćene dividende i udjela u dobiti, dok se neoporezivi dio primitka do iznosa od 12.000,00 kn godišnje može iskoristiti tek podnošenjem godišnje porezne prijave.
Međutim, kako se porezna prijava ne mora podnijeti, već se podnosi dobrovoljno, potrebno je u istoj iskazati UKUPNO OSTVAREN DOHODAK u poreznom razdoblju, što može umjesto očekivanje razlika poreza na dohodak i prireza za povrat, po konačnom obračunu dovesti i do razlike poreza i prireza za dodatnu uplatu.
Utvrđivanje i podnošenje godišnje prijave poreza na dohodak za 202. Za svakog je poreznog obveznika specifična.
Kako s za neke vrste dohodaka, plaćeni predujmovi tijekom godine smatraju i konačnim oporezivanjem, to je prije dobrovoljnog podnošenja porezne prijave, kada se u prijavi mora iskazati ukupan dohodak ostvaren u poreznom razdoblju, potrebno je napraviti izračun, je li se poreznom obvezniku isplati podnijeti poreznu prijavu ili ne.
VRLO ČESTO SE DOGAĐA DA KUMULIRANJEM UKUPNO OSTVARENIH DOHODATKA P OSVIM IZVORIMA IZ KOJIH SU PREDUJMOVI TIJEKOM GODINE PLAĆENI PO NIŽIM POREZNIMJ STOPAMA U GODIŠNJEM OBRAČUNU POTPADNU U VIŠI POREZNI RAZRED KADA PODNOŠENJE PRIJAVE IMA NEGATIVAN UČINAK TE SE UMJESTO OČEKIVANJE RAZLIKE ZA POVRAT POREZA OBIČNO UTVRDI RAZLIKA POREZA ZA DODATNU UPLATU.
@g.Twixer ,
ponekad mi se čini da Vas Kukuriku Vlada plaća ,
šta mislite o tome da mi u Hrvatskoj moramo platiti porez i prirez na nepodignutu dobit i dividendu za ranije godine .
Unatrag .
Retroaktivno.
Poduzetnici nikada neznaju koliko će platiti poreza jer Vlada naknadno donese Zakone koji vrijede za prošle godine .
Zato i nema investicija u Hrvatskoj , ni domaćih , ni stranih .
saranili Apple sinoć nakon izvješća, close 514, u afteru 461 USD.
priča o Apple-u je ispričana, ali isto tako se Apple trguje uz diskont od 50% na ostatak Nasdaqa. Ja ću pokušat uzet long ovih dana.
Knox – vrlo zanimljivo, osobito ako preživi predtrgovanje na tim razinama.
a zanimljivo je i to da mi model (koji je prošlih 12 mjeseci generirao 28% zarade na DAX-u, neto) kaže – SHORT, ako danas DAX zaključi ispod 7692 ! A DAX kolo vodi (Bar je tako bilo do sada).
Kinezi su iscrpljeni, također.
Ameri, najvjerojatnije neće imati snage probiti 1500 bez laganog uzmaka i konsolidacije.
Kao što rekoh – zanimljivo.
BTW: Jučer sam švrljao po XETRI … i naiđem na ETF koji se sastoji od slovenskih i hrvatskih dionica, u aranžmanu RBS-a. Spread oko 1%, ali nije puno bolje ni doma. A rizik je znatno manji od pojedinčane kupnje. Zanimljivo.
Za uzeti 10 – 20% dovoljno je sutra kupiti Badel. [emo_novac] Ugovor s kinezima, ugovor s podravkom, dubinsko snimanje u tijeku…..država kompenzirala nedavno po 100 kuna, cijena trenutno 48,50kn. Fakat Best buy.
Golube,
Je si li ti ikada kupio dionice tvrtke koja pozitivno posluje?
Smisao investiranja na burzu nije naci vecu budalu kojoj ces uvaliti dionice problematicne tvrke po visoj cijeni nego sto si platio. Iako se to ponekada ostvari. Smisao je investirati visak novaca u profitabilan business koji ce te novce oploditi.
Kolega Twixser, jel pratite kako se oplođuje lova na ZSE? Da nebude zabune, proizvodi Badela Jesu profitabilan biznis……e al da jedan može više pokrasti nego njih deset zaraditi i to je istina ali sve ima svoj kraj[emo_smijesak]
Za mene, visokoobrazovnog akademskog gradjanina ove zemlje i intelektualca, nije sramota raditi za 1600kn. Cak stovise, trenutno radim i za manje, nesto sto volim i sto me ispunjava i usput skupljam dragocjeno iskustvo i znanje koje cu, nadam se, u buducnosti moci adekvatno i naplatiti. Ono sto je prava sramota, je raditi samo i iskljucivo radi novca, i k tome jos raditi lose…
A DAX kolo vodi (Bar je tako bilo do sada).
Kinezi su iscrpljeni, također.
BTW: Jučer sam švrljao po XETRI … i naiđem na ETF koji se sastoji od slovenskih i hrvatskih dionica, u aranžmanu RBS-a.
kakvo to kolo vodi Dax ja ne znam, to je najnerelevantniji indkes u… ovdje.
njemačka ima atipično gospodarstvo i još atipičniji indeks.
kolo vodi nasdaq jer predstavlja dominatnu globalnu industriju – IT i nema otrovnih financijskih komponenti.
kolo vodi australski dolar je predstavlja dominantu globalnu regiju – aziju i nije izmanipuliran od strane centralne banke.
i tako da ne nabrajam sad sve…
kak se zove ETF?
pod “kolo vodi” išlo bi “prethodi”. Zadnjih godina bi promjene najprije bile uočene na DAX-u.
ETF je M9SG
a ATPL je trenutno oko 468,6
a zanimljivo je i to da mi model (koji je prošlih 12 mjeseci generirao 28% zarade na DAX-u, neto) kaže – SHORT, ako danas DAX zaključi ispod 7692 ! A DAX kolo vodi (Bar je tako bilo do sada).
Pošteno bi bilo reći da je DAX u toj godini narastao više od od tih 28% (oko 34% ako sene varam), tako da bi tom logikom od vaše metoda bila metoda čistog kupovanja indexa 🙂
Kad će “vaša metoda” 3 godine za redom donjesti prinos za 10% veći od čistog DAXa, e to je onda nešto za hvaliti se 🙂