Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@domach1984
ne bih ja kupnju ferrarija stavio u investiciju, prije bih ga stavio pod trošak. rizik je prevelik, a tu su i troškovi kaska (koji ne pokriva sve rizike), održavanja….to je trošak kojeg plaćaš ako voziš takav auto. Da li će se na kraju isplatiti–velika nepoznanica???? To si možeš priuštiti jedino ako redovni prihodi, odnosno budžet to dopušta, ako može zašto ne.

dobro ti je ta usporedba sa S&P500, evo ti moj jednostavan slučaj:

ja sam uzeo lani JPM kad je sve raslo i pogriješio (negdje u travnju), no ja im zahvaljujem što su zahebali trejdanje u Londonu pa je cijena pala gotovo 30%, nastavio sam kupovati. Bila mi je to ozbiljna pogreška no ipak je i takva pogreška na kraju nadmašila index. To je nagrada ako se kupuje kada cijene padaju. Sada cijene rastu i teško je odoljeti ne kupiti, ( za to treba mnogo discipline i iskustva, znanja…) recimo Goldman, jer su svi nanjušili rast ciklusa pa navalili. ne znam što će biti dalje, no možda je za očekivati tehničku korekciju, ili treba neka loša vijest da je pokrene, možda prave korekcije uskoro niti neće biti, pa svi koji ne kupuju će propustiti priliku teško je znati…Zato je bolje gledati mikro, ne makro.

lijep pozdrav

@Davor

mislim da nekakv mid term na 5 godina Home Depot može biti ok.
Očekujem da će potrošnja na gradnju kuća i uređenje rasti to razdoblje.
Zapravo, vrlo sam siguran, za housing u USA sam tu pisao i drugi su me sprdali ali je užasno jednostavno.

Najjednostavnija obična sredina potražnje kuća u USA je od 60-tih oko 1,2 milijuna kuća godišnje.

Dakle, od 2003-2007 je izgrađeno oko 4 milijuna kuća viška(bez prave potražnje)
OD 2007 do danas je otp 4 milijuna kuća izgrađeno manje, sve se izjednačilo i ajmo dalje na normalnu potražnju ali i bitnije PROIZVODNJU.

Milim da je u 2012 izgrađeno oko 0,7 milijuna kuća u USA dakle oko 0,5 do 0,6 milijuna manje nego normalno – sustizanje normalne sredine tek stiže.

A slijedeća kriza – em očekujem da će uzrok biti USa healthcare i USA debt to gdp ali tek oko 2020 a do tada – rast.

Pogledaj što se sve najavljuje oko 2016-2017 u Hrvatskoj: novi aerodrom Pleso, South Stream gradnja i tko zna što sve ne.

Tada ću vjerojatno izaći iz dionica u CRO ako sve ostane ovako jer očekujem vrhove tog up ciklusa Crobexa onda.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

zasto vise nitko ne zeli davati savjete, cak i ivana7… a ja savjete trazim i dao bi ih da ih imam. ali ne onakve bezvezne, “kupi ernt kad je najskuplji”. evo izasao sam iz zvzd i todexa opcenito, a zbog traume od prve generacije ne volim imati kesh na racunu.
vidim da je james lijepo zaradio na hdel unatoc svemu, cestitke. ti gradjevinci su stvarno zanimljivi samo nisam siguran da’l da gledam u buducnost ili proslost, da’l da cekam da prodju izvjestaji ili ce nestati dionica 🙂
kad bi bar zaustavili izvjestaje…

hajd napokon ste se na ovoj temi prebacili s wall streeta pa i ja mogu nesto nauciti jer kao obican seljak nista vas nisam razumio, samo vidio da mlatite lovu. za razliku od vas meni je ova godina bila prava muka, dobro da je prosla. prodaja s gubitkom na svakom koraku. kodt me istraumatizirao, jedva izasao. od svega sam jedino zvzd zadrzao. vdkt mi poravnao gubitak drugih gradjevinara, ali ne bih tamo opet dok se malo ne ispuse. jmnc mi bila zanimljiva ljetos ali ne zelim se potpuno zakopati. adpl ce pricekati, slazem se s ivanom da brodare nista lijepo ne ceka. ddjh i ptkm me ne zanima jer previse ovise o oglasima u novinama a ja citam samo online pa to onda propustim. eto, stvarno ne znam sto sad kupiti…

kupi ernt i vratit ce ti se osmjeh na lice (nije druk covjek pito sto da kupi)
[/quote]30.12.2012.pitao si sto kupiti i dobio jasan odgovor da si ga poslusao imao bi povrat od cca 9% u 18 dana no ti si poslusao one koji su rekli da je ernt preskup pa i sam kazes da je ero danas preskup?

Teško je dati savjet i stati iza njega, ipak davajući savjet možeš nekome prouzročiti dobit no i gubitak..najbolje je kad svatko odlučuje sam za sebe

Recimo evo ja osobno smatram da je ADPL jedan od najboljih pickova na ZSE trenutno bez obzira na to sto je narasla 10% u ovoj godini. Dionica ima izuzetan potencijal, ima MMa, jako je likvidna i sigurno jedan od najboljih blue-chipova. Uz to ima jako dobru i transparentnu upravu, najbolje napisane financijske izvjestaje na ZSE, odjel za investitore koji će ti odgovoriti na svaki upit itd. malo koja firma na ZSE ima tako nešto. Sama Uprava i radnici su prošle godine kupili značajan broj dionica ADPL po cijeni od 120kn/dionica u sklopu ESOP programa , i to naravno puno toga govori.

Dakako ja imam dosta ADPLa pa je moje pisanje jako subjektivno i nikako nije nagovor na kupnju/prodaju no ako bas trazis nesto za ulagajne istrazi o ovoj dionici. Počni od prošlogodišnjeg FIa pa nadalje…Uzmi PDF verziju ima preko 100 stranica na kojima je jako lijepo opisano čime se i gdje bave, rizici, potencijali itd. i na temelju svoje analize donesi odluku.

Trenutno je pad potražnje za automobilima u EU , pa Revoz koji je glavni kupac od hrvatskog dijela ADPL radi na 60% svojeg kapaciteta (140k vozila, a mogu proizvest 210k vozila godišnje) međutim ADPL ima značajne operacije u Rusiji gdje stalno otvaraju nove pogone, a Rusija je trenutno brzo rastuće tržište. Evo jedna analiza ruskog tržišta od EYa pa možeš i tamo baciti oko ako te zanima http://bit.ly/UX1uqa

Uz to ADPL puno investira, nedavno su pokrenuli pogon u Srbiji gdje proizvode dijelove za novog Fiata , u Zagrebu je u izgradnji nova lakirnica itd.

Trenutni dividendni prinos je oko 6%. Imao bi jos puno toga za napisati no stati u ovdje.

*Ako netko ima nesto negativno za napisati o ADPL i/ili neke značajne rizike i/ili možda dodati nešto potitivno bio bi zahvalan da to napiše.

Kao sto sam vec napomenuo imam dionice ADPL-R-A stoga je moje pisanje subjektivno i nikako nije nagovor na kupnju/prodaju. Gornji tekst sluzi samo kao poticaj za analizu, neka svatko koga to zanima sam za sebe prouci tvrtku i na temelju toga donese odluku o investiranju.

...

@domach1984

Home Depot
cijena nije niska i udvostručila se u zadnje 2 godine, P/E je visok, a P/E estimate za 2014 je već na visokih preko 15. Rizik kupovine na tako visokoj cijeni je popriličan. Znači tu je rast dobrim dijelom već uračunat u cijenu. U pravilu se kupuje što više što je stanje gore. Ovdje je već stanje jako dobro i to svi znaju i zato je cijena visoka pa su i očekivanja visoka.

No traži se vrijednost, a ne cijena. Ako plaćaš P/E preko 20 tad bi trebao biti siguran da će rast biti viši od 5% godišnje. Home Depot je velika firma pa rast od preko 5% je možda teško postići, no sektor je u porastu. Ako će rasti 10% godišnje tad bi opravdao P/E preko 30 i tad je potcjenjen oko 50%.
Znači ako si siguran da će rast dobiti biti 10% godišnje tad je to dosta dobra kupovina. No da li će rast biti svake godine 10% – to mi je poprilično teško pitanje.

S druge strane ako gledaš, recimo Boing, mi prvi pada na pamet, kod njega je prilično lako vidjeti potcijenjenost i rast od nekih 50%.

lijep pozdrav

@aussie stvarno nije potrebno isticati da sam mogao zaraditi 8% u zadnja dva tjedna na ernt kad se toliko moglo zaraditi i s ivaninom metodom sto odabere kucni ljubimac. tako sam i ja zaradio na bd62 i igh po 20%, ali to stvarno nisu dionice koje bih ikome preporucio. ali narod voli igh, a sto voli narod to volim i ja. ne trazim dobre firme, nego dobre dionice

adpl imam, nju stvarno nije potrebno reklamirati.
i ne trazim savjet da bih ga poslusao, iako i to ponekad napravim, nego da dobijem neke nove ideje. stvarno nemam vremena pratiti sve sektore i firme, a svasta se moze nauciti.

@domach1984

Home Depot
cijena nije niska i udvostručila se u zadnje 2 godine, P/E je visok, a P/E estimate za 2014 je već na visokih preko 15. Rizik kupovine na tako visokoj cijeni je popriličan. Znači tu je rast dobrim dijelom već uračunat u cijenu. U pravilu se kupuje što više što je stanje gore. Ovdje je već stanje jako dobro i to svi znaju i zato je cijena visoka pa su i očekivanja visoka.

No traži se vrijednost, a ne cijena. Ako plaćaš P/E preko 20 tad bi trebao biti siguran da će rast biti viši od 5% godišnje. Home Depot je velika firma pa rast od preko 5% je možda teško postići, no sektor je u porastu. Ako će rasti 10% godišnje tad bi opravdao P/E preko 30 i tad je potcjenjen oko 50%.
Znači ako si siguran da će rast dobiti biti 10% godišnje tad je to dosta dobra kupovina. No da li će rast biti svake godine 10% – to mi je poprilično teško pitanje.

S druge strane ako gledaš, recimo Boing, mi prvi pada na pamet, kod njega je prilično lako vidjeti potcijenjenost i rast od nekih 50%.

lijep pozdrav

Home Depot je strašno narastao zbog uragana sandy. sada nema uragana, ali bum je na tržištu nekretnina. nije bum ali rastu. to znači da će i potražnja biti veća ali kolika treba tek procjeniti

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

Dionica ima izuzetan potencijal, ima MMa, jako je likvidna i sigurno jedan od najboljih blue-chipova. Uz to ima jako dobru i transparentnu upravu, najbolje napisane financijske izvjestaje na ZSE, odjel za investitore koji će ti odgovoriti na svaki upit itd. malo koja firma na ZSE ima tako nešto. Sama Uprava i radnici su prošle godine kupili značajan broj dionica ADPL po cijeni od 120kn/dionica u sklopu ESOP programa i to naravno puno toga govori.

ja ću preuzet ulogu protuargumenta. navedene stvari su redom sve jako neopipljive. transparentnost, odnosi s javnošću i sl. su soft skills koji imaju samo kozmetičku ulogu. nikako ne bih na njima temeljio analizu. tržište voli hardcore stvari i brojke, prihodi, ebitda, dug… sve ostalo je jako upitno. radnici su kupili u jednoj transkaciji i više ne sudjeluju u formiranju cijene, cijena po kojoj su kupili je samo bitna za njihov džep. mislim da ADPL ima dobre brojke, nisam ih pratio u zadnje vrijme.

Dionica ima izuzetan potencijal, ima MMa, jako je likvidna i sigurno jedan od najboljih blue-chipova. Uz to ima jako dobru i transparentnu upravu, najbolje napisane financijske izvjestaje na ZSE, odjel za investitore koji će ti odgovoriti na svaki upit itd. malo koja firma na ZSE ima tako nešto. Sama Uprava i radnici su prošle godine kupili značajan broj dionica ADPL po cijeni od 120kn/dionica u sklopu ESOP programa i to naravno puno toga govori.

ja ću preuzet ulogu protuargumenta. navedene stvari su redom sve jako neopipljive. transparentnost, odnosi s javnošću i sl. su soft skills koji imaju samo kozmetičku ulogu. nikako ne bih na njima temeljio analizu. tržište voli hardcore stvari i brojke, prihodi, ebitda, dug… sve ostalo je jako upitno. radnici su kupili u jednoj transkaciji i više ne sudjeluju u formiranju cijene, cijena po kojoj su kupili je samo bitna za njihov džep. mislim da ADPL ima dobre brojke, nisam ih pratio u zadnje vrijme.
[/quote]

Jednostavno je.

FCF se smanjio jer investicije rastu a rast putem tih investicija će doći slijedeće i 2015 – u punoj snazi do slijedeće recesije 2018 do 2020(tako su baš i ADPL-u ugovori koncipirani a i dosta firmi po sivjetu ako vidiš i tu možeš isto vidjeti problem).

istina, sama auto idnustrija je vrlo volatilna, alo ako imas dobru ulaz izlaz strategiju i cilj – najbolja stvar na svijetu u up i down ciklusima.

To je to, nema puno komplikacija.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

@Davor

A slijedeća kriza – em očekujem da će uzrok biti USa healthcare i USA debt to gdp ali tek oko 2020 a do tada – rast.

Pogledaj što se sve najavljuje oko 2016-2017 u Hrvatskoj: novi aerodrom Pleso, South Stream gradnja i tko zna što sve ne.

Tada ću vjerojatno izaći iz dionica u CRO ako sve ostane ovako jer očekujem vrhove tog up ciklusa Crobexa onda.

Zašto 2020? nije li to malo predugo?
Ako DOW raste već 4 godine i kažeš da će još 7 to je ukupno 13 godina. Imamo zadnja dva ciklusa rasta od 10 i 7 godina (od 90-tih do 2000. je rast od 10 godina , rast od 2000. do 2007. -7 godina). Koji je prosjek ciklusa? Ako je 5-7 godina onda bi tvojih 13 bilo malo predugo. No svaki ciklus je specifičan. Ovaj je produžen jer imamo zapravo dvije krize u nastavku (američke hipoteke i europski dug) pa je moguće, kako kažeš da će i ciklus biti duži od prošlih. No nekako sam skeptičan poprilično poslije 2015 – tko bi ga znao??

Može pomoći i drugačije sagledavanje stvari. DOW je 2000. bio na maksimumu od 11000., a 2007. na 14000. Ako 11000 uvećamo za sedmogodišnju inflaciju do 2007. dobijemo 14000 koliki je i bio maksimum prije pada 2008, no može li se to upotrijebiti za predviđanje budućeg maksimuma?
Ako DOW-u od 2008. vrijednost od 14000 dodamo sedmogodišnju inflaciju do 2015 dođemo do vrijednosti od 15000. Znači li to da je slijedeći maksimum 15000? Ne bi trebalo, jer to zapravo nije nikakav rast nego ista vrijednost (prošla vrijednost + inflacija).
No može i predstavljati rast ako su neke njegove sastavnice izgubile konkurentnost i pale, a druge porasle pa je vrijednost opet ista -što je realnije.

@Davor

Rast od 2009 nije organski rast nego uglavnom potaknut FED-om i akomodativnim politikama.

On daje prostor ekonomiji ali na donjoj strani ne na gornjoj tj pravom rastu.

Tvoj pogled je u redu ali moraš razlikovati organiski rast i onaj koji je umjetno stvoren.

Onaj koji ja ocekujem je rast ekonomije uz rast kamatnih stopa i onda smanjivanje i naravno recesiju kada se inflacija zahukta.

Ovo od 2009 ne smatram rastom kako spada, bar ja ne.

New Report

Close