Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ako dodje do povecanja poreza ili smanjenja drzavne potrosnje u US ce biti jako deflatorno i zlati bi u tom slucaju trebalo gubiti na vrijednosti.

Zbog cega se to kladis na rast?

Zlato.

– povećanje poreza, porez na nekretnine… suprotno tome je investiranje u investicijsko zlato gdje imate svoju privatnu bezporeznu oazu.
– bez obzira na US, u zlato vole investirati Indija, Kina, Arapi… a to su ipak rastuća gospodarstva.
– a kad tad će i u US kužiti kako su dolarske novčanice samo bezvrijedni papirići koji se samo tiskaju i tiskakaju u više tiskara.

– svaki portfelj bi trebao imati cca 5% zlata, a u kriznim vremenima i 30%.
– u RH još ne možemo kupiti to investicijsko zlato (porez cca 60%), ali se može kupiti papirnto, eto malo smo napredovali.

– zlato nam neće stvoriti novu vrijednost, ali nam neće uništiti ni stečenu.
– može sada to zlato pasti 50%, ali dugoročno će mu cijena rasti.

– trenutno i ja vidim pad cijene zlata (target cca 1.600), a tada bi se cijena morala odbiti gore, to su valovi na kojima se lijpo može zaraditi, ali i izgubiti, ovisno jeste ili niste pogodili, čisto kockanje.

– I love this game.
Pozdrav !

Twixer,

rovadC, 30.12.2012. u 21:14
IBM – je li netko analizirao ovu dionicu?

To što nudi IBM ne nudi nitko.
Preko 60% prihoda dolazi od dugogodišnjih ugovora, koji se automatski obnavljaju i to uglavnom sa vladama, najvećim bankama, vojskom, bolnicama, državnim bazama podataka kojima se plaćaju porezi, doprinosi…, -poreznim upravama, velikim aerodromima, svjetskim burzama, osig. kućama, velikim gradovima, MUP, FINa itd, itd. Dakle stvar je prilično sigurna. Imaju dobar i siguran plan rasta, smanjenje troškova, stvarno rizici su tu minimalni-teško će se tu dogoditi nešto što bi ih spriječilo u tome, jer konkurenciju i nemaju što su dobrim djelom izgradili dugogodišnjim akvizicijama malih konkurenata. Tko to danas može ponuditi Vladama, velikim bankama, policiji vojsci poreznicima? – ime je samo jedno IBM. Ako imate veću sumu novaca stavite u IBM dobar dio i uz lijepi rast dividende prilično ste sigurni za mirovinu.
Evo kao primjer navodim produljenje ugovora u Državnoj Agenciji za podršku informacijskim sustavima, a takvi su im gotovo svi ugovori, koji je nedavno bio objavljen u našim novinama.

EPS estimate je gotovo na 20 za 2014. Znači P/E ispod 10, što je prihvatljivo – rekao bih oko 20% diskonta na sadašnju cijenu, ako je to nekome dovoljno ima priliku, možda sutra još padne.

lijep pozdrav

@Twixer

Da kolega, apsolutno se slažem s Vama. Samo što će tad cijena npr. Dlkv, Igh,
Hdel i Vdkt biti na nekim daleko većim razinama.
Živi bili pa vidjeli.

Na burzi najvise ljudi pogine hvatajuci padajuce nozeve.

Ako neka tvrtka pokaze da moze biti profitabilna i konkurentna onda ce njeni dionicari zaradivati na tome godinama. Nema potrebe kladiti se da li ce netko u buducnosti biti profitabilan ili nece. Ja to tako gledam.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

– zlato nam neće stvoriti novu vrijednost, ali nam neće uništiti ni stečenu.
– može sada to zlato pasti 50%, ali dugoročno će mu cijena rasti.

Iznenadilo bi me da padne 50% iako je Fiscal Cliff izuzetno deflatorni razvoj dogadjaja. U principu se slazem sa tobom i alokacija od 5% je razumna.

Veliki dio zlata se iskopava u zemljama koje imaju dosta visoku inflaciju: Juzna Afrika, Chile i slicno. Nedavno smo imali strajkove u Juznoj Africi, a sada u Chileu. Cijena proizvodnje raste. Ako zlato padne 50% onda ce se vecina rudnika zatvoriti jer ce postati neprofitabilni. To ce naravno pozitvno dijelovati na cijenu zlata.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Zanima me kako možeš puno izgubit, zašto izgubiš i koliko ti smatraš pod tim puno ? Ako nije tajna odgovori mi jer samo zbog te rečenice ne mogu zaokružit sliku o tebi.

– puno je lakše gubiti novce nego iste zaraditi.
– do sada nikada nisam na glavnim investicijama koje mi čine preko 70% portfelja gubila novce.
– ali na ovim tipa meda i mlijeka gospon Lopine (gdje nam je Lopina ???) bez problema gubite 50%, tu vam ne pomaže ni stop loss kada kupnje nema pa nema.
– sasvim normalan gubitak koji me ni malo ne opterećuje je 20-30.000kn,
– ali znam izgubiti i 100.000kn pa i više od toga (to je kada na ovoj temi napišem kako sam izgubila auto).
– gubitak na burzi je nešto sasvim normalno te me ti gubitci ne pogađaju previše niti ne plačem za izgubljenom lovom, jer ako ne možete otrpjeti te gubitke nećete nikad ništa ni zaraditi, jer za velike zarade je potreban i veliki rizik.
– najveći dobitak mi je bio 600.000kn.

– I love this game.
Pozdrav !

– najveći dobitak mi je bio 600.000kn.

– I love this game.
Pozdrav !

Koje si brojeve igrala?

Važna sitnica.

– sutra vam je zadnji dan rada burze u ovoj godini.
– a na taj dan mnogi FM žele malo uljepšati prinose svojih fondova.
– ali i konkurencija im želi spustiti prinose jeftinim prodajama.
– uglavnom očekujem zelenilo i na nekim dionicama nerealno povećanje cijena.
– a to je prilika da neke dionice skupo uvalite FM, samo i oni su se opametili pa će to dizati u zadnjim sekundama rada burze s par dionica.
– uglavnom do sada je bilo zanimljivosti kod zadnjeg dana trgovanja u godini i uljepšavanja prinosa kod fondovske industrije.

– I love this game.
Pozdrav !

@ivana7
Dobar odgovor, hvala.

@Twixer

Iskreno se nadam da trenutno u portfelju nemam padajućih noževa [emo_namigusa]

Z L A T O

@ Gospođa ivana 7 ,

kad-tad doći će vrijeme kada ti tiskani papirići neće više ništa vrijediti .

Pa nemože se u nedogled tiskati dolare i ostale novčanice bez pokrića .

Kada kupite investicijsko zlato i lijepo ga pohranite u čarapu gramzljiva država vam može staviti soli na rep .

Nemože vam svake godine uzimati sve više i više poreza .

A zlato možete uvijek vrlo brzo i vrlo skupo unovčiti .

A što se tiće dionica , 90 % ljudi gubi na njima .

Zato nisu više mali Dioničari nego su mali Pušioničari .

Usput , neće nam uzeti porez 20%+12+18%(Zgb) već su nam lovu na dividende već uzeli ,a teško da će itko uspjeti prijavom dobiti bar dio natrag .

Došlo je vrijeme da ne investiramo nego da trošimo i uživamo u ranije stečenim zaradama .

Evo mene uskoro k Vama u Dalmaciju na uživanje .

Želim Vam puno SREĆE u Novoj Godini !

Lijepi pozdrav !

.

Twixer :
S obzirom da je uveden porez na dividendu, bijeg iz dionica je ocekivan.
Sada je pitanje:
Ako se uvede porez na nekretnine da li ce to uciniti ulaganje u dionice atraktivnijim ?

@ Twixer ,
naravno da neće .
Ljudi ne ulažu već štede .
U ovoj 2012. Hrvatski građani su povečali štednju u stranim-našim bankama za 6 miliardi .
Pored tako velikih poreza na sve i svašta kome se isplati ulagati u Hrvatskoj?
Pitam se :zašto bi ja uopće investirao ?
Da me boli glava od problema ?
Da mi mogu svake godine oteti sve više raznih poreza ?
Pa nije cilj investiranja plaćanje poreza već zarada !

Želim Vam puno sreće u Novoj Godini !
Pozdrav

.

@Pero

– Ivana je gospodjica
– Orocena stednja je takodjer vid ulaganja novca. Doduse sa vrlo malim rizikom i
malim prinosom.

@Davor

Speaking of National Oilwell Varco.

Broj NG rigova u sjevernoj americi pada ko kamen jer je mnogima neisplativo proizvoditi na ovim cijenama. Ili proizvode manje pa im treba manje rezervnih dijelova. Broj Oil rigova je ostao konstantan.

Enbridge je pustio u pogon Seaway pipline drugu fazu, a TRP bi trebao pustiti u pogon Keystone Gulf Pipline ove godine. Ti bi trebalo utjecati pozitivno na WTI cijenu.

Ne znam da li oni prodaju izvan Sjeverne Amerike.

New Report

Close