Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Konzervativno investiranje.

– godinama pišem tu na ovoj temi,
– na tipu dionica o kojima pišem se ni u krizi nije mogla pogubiti neka lova, ali nije se ni nešto naročito puno zaradilo.
– konzervativno investiranje ako imate puno love je svakako nešto najbolje što postoji.
– ali velika većina nema puno love te je prisiljena špekulativno investirati.
– a i to konzervativno investiranje je dosadno da dosadnije ne može biti.

– zbog toga mi je najdraže špekulativno investiranje.
– ali tu je bitan omjer, u tvz. sigurnim investicijama sam uvijek cca 70%, trenutno je to cca 90%.

– np. tokom godine se kockam na kladionici ali to je cca 1% portfelja, igram 1-2 para, Dinamo, Medvešćak, Barcelona…

Prosle godine si ulagala u Gencerbirigli i Andrlecht. Zbog cega si odustala od njih?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

– GLD1 certifikatom se zanemarivo malo trguje, nešto sitnog sam ja kupila.
– ostali dio mi je s polugom TLGD, kladim se na rast.
– ali po TA (moje osobno mišljenje) moglo bi padati do 1.600 – 1.620, e tu ga čekam za malo veći ulaz.

Ako dodje do povecanja poreza ili smanjenja drzavne potrosnje u US ce biti jako deflatorno i zlati bi u tom slucaju trebalo gubiti na vrijednosti.

Zbog cega se to kladis na rast?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Zar ovdje bas nitko ne vjeruje najavama uprave dure dakovica i ministra gospdarstva.

DDJH.

– tu imamo upravu koju je instalirala politika (isto kao i PODR), a gdje su takve neuke uprve najbolje je ne ulaziti u dionicu.
– na žalost i naš ministar gospodarstva je također neuk kad je u pitanju gospodarstvo.

– DDJH sam otpisala kad je dao ponudu za kupnju Ingre.
– DDJH puno radi, ali ne zarađuje ništa.

– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]

Ivana, razvalila si. Najgore što takva proklamirana firma poput DDJH najbolje je opisana svime što si ti napisala.

Za CRO burzu ima podosta prihoda ali apsolutno katastrofalnu zaradu( po meni bi bilo bolje da imaju mali minus nego mali plus na ove prihode, uljevalo bi više nade).

Da li je itko pogledao koju komparativnu firmu i uporedio proporcionalnost troškova DDJH sa tom firmom?

Koja je linija najgora(usporedno sa tom firmom) kod DDJH?

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

IBM – je li netko analizirao ovu dionicu?

@ivana7
Hvala ti na lijepom odgovoru. Osobno mislim da svi građevinari nisu jednaki, kako je već jedan kolega napisao. No dobro, mene su osobno koštali dok sam bio jako naivan i početnik. (par godina pakla i životne škole) Iz novijih dana ostao mi Igh kog nisam htio ni uprosječivati i danas samo mogu reći da sam na njemu puno naučio. Koštali me bome dobro građevinci 🙂
Da imam više love bez imalo straha bi sad kupovao isti taj Igh, Dlkv i Hdel.
Za brodare se apsolutno slažem s tobom.
Veoma mi se sviđaju tvoji textovi ali ova tvoja rečenica me malo zbunila,
citiram:
– te špekulacije su fenomenalne kad se na njima zaradi, ali znam ponekad i puno izgubiti, ali ti gubitci zbog malog postotka investiranja ne utječu bitno na moj portfelj.
Zanima me kako možeš puno izgubit, zašto izgubiš i koliko ti smatraš pod tim puno ? Ako nije tajna odgovori mi jer samo zbog te rečenice ne mogu zaokružit sliku o tebi.
Unaprijed hvala

Je. Baffet [emo_smijeh]

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

Je. Baffet [emo_smijeh]
[/quote]

Super, on to radi obicno vrlo sistematicno. Idem ga nazvati da vidim sto je zakljucio.

Napisao vam je u godišnjem obračanju dioničarima šta misli o dionici i zašto ju je kupio. Možete to skinuti sa stranice http://www.berkshirehathaway.com/letters/letters.html za 2011.godinu. Inače sva su njegova obračanja strašno poučna i zanimljiva. U njima govori i gdje je pogriješio i šta je dobro napravio. Za razliku od naših kvazi menadžera

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

@harpija

Hrvatski gradjevinari u velikoj mjeri ovise o drzavnim investicijama. Tu imamo dva negativna trenda. Prvo drzavne investicije se smanjuju jer rastu ostale stavke u proracunu koje su politicarima od viseg prioriteta: mirovine, socijalne naknade, zdravstvo, place drzavnih zaposlenika, kamate, subvencije.

Drugo, ulaskom u EU zahtijeva se da drzavne investicije budu sto transparentije. Prije su gradjevinari dobivali posao na nacin da daju najnizu ponudu, a onda putem politickih veza iznude anekse ugovora i naplatu naknadnih troskova. Cesto su ti naknadni troskovi bili visi nego pocetna cijena projekta navedena u ugovoru.

U projektima gdje ucestvuje EU nema tih aneksa ugovora pa ni hrvatske gradjevinske firme nemaju sanse da budu konkurentne na natjecajima (npr. obnova pruga).

Gradjevina je jako ciklicna industrija, tesko je ocekivati rast gradjevine u zemlji gdje GDP pada 2% godisnje.

Jednom kada pokazu da mogu dobivati poslove na konkurentnim stranim trzistima i kada pokazu da mogu zaradjivati novce na tim projektima biti ce vrijeme za investiranje u gradjevinare.

@Twixer
Da kolega, apsolutno se slažem s Vama. Samo što će tad cijena npr. Dlkv, Igh,
Hdel i Vdkt biti na nekim daleko većim razinama.
Živi bili pa vidjeli.

Pročitao sam najavu DDJH no oni samo pričaju o velikim prihodima, a o dobiti ni slova..Što ti znaće ogromni prihodi kad od njih nemaš nikakve dobiti..Kao da ti kroz dvorište prolaze kamioni puni novčanica, a ti dobiješ koju samo ako ispadne neka novcanica iz kojeg kamiona dok prolazi…

Bojim se da DDJH dogovara poslove na 0 ili blizu 0 profitabilnosti kako bi uoopće bili konkurentni i samo kako bi nešto radili..moguće da imam krivi dojam no tako ja to doživljavam…Da bi DDJH postao perspektivan ovakvi prihodi bi morali biti konstanta, no i s istodobnim velikim ustedama na rashodovnoj strani upitno je mogu li to postici, no tko zna možda i mogu.

Iste ovakve analize čitao sam onomad kada je KOEI bio na 80 kuna. Napomena: Nemam DDJH. KOEI sam imao.

Pa sto ste udarili po Durinoj neprofitabilnosti i od drzave nametnutoj upravi kao da je to zlo u kamenu uklesano za sva vremena. Duro ima sirok spektar poslova i trenutno je u svim segmentima u ofanzivi. To ne vodi neka gomila nesposobnih vladinih poslusnika. Drzava je za sada vecinski vlasnik ( Nije li Linic najavio privatizaciju ) ali da ova tvrtka nema resurse za ozbiljne trzisne utakmice na svjetskim trzistima ne bi Patria i Kongsberg ulazili u deal s njom. Evo sad je i s HEpom potpisan ugovor o suradnji na proizvodnji kogeneracijskih sustava, najavljuju i interes stranih zemalja. Sto se tice vagona, uz redovite isporuke na europska trzista potencijala za nove poslove ne nedostaje, naprotiv. Sve je to poznato ali treba spomenuti, nije dovoljno reci tvrtka ne zaraduje, nikada i nece.

New Report

Close