Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Točno, Twixer, rizici su ti na mjestu-
imaju masu Slovenskih obveznica i to je rizik popriličan ako će država bankrotirati. No pitanje je slično i za Italiju, ili Španjolsku. Za sad nema naznaka da će država u stečaj, a da li će to nitko trenutno ne zna. Recimo ovako-slovensko tržište je malo i nelikvidno, znači nije zanimljivo za nekog većeg ulagača izvana, koji bi u slučaju lošeg scenarija morao u izlaznu strategiju, ali za mali portfelj s vještim i fleksibilnim upravljanjem izlazak ne bi trebao biti problem u slučaju naznaka da Slovenija ide u bankrot. Treba samo pratiti, i na najmanje naznake državnog stečaja izaći. Zašto ne koristiti prednosti malog fleksibilnog portfelja što si veliki ne mogu priuštiti. Sa tim rješenjem mogu mirno spavati i taj je rizik zadovoljavajuće minoriziran., a cijena od P/E=4 je stvarno privlačna, da ne kažem neodoljiva.

Mislim da nisi skrenuo dovoljno pažnje na što sam pisao, a da je ZVTG nedavno bila na P/E oko 4, cijena negdje oko 9e. Na toj cijeni ti nije potreban rast slovenske ekonomije, jer ti je povrat dovoljno kratak da bude zadovoljavajući- znači još čitava gomila rizika anulirana. Danas je cijena oko 15e – to je već druga priča- to je možda prilika za prodati ako se kupilo ranije na 9e. No je li tržište efikasno ako se stvarna vrijednost ZVTG u nekoliko dana udvostruči samo radi jedne izjave Vlade da će istu prodati? Ili je fini gospodin, koji je jučer bio u maničnoj depresiji, slijedeće jutro postao ludo euforičan? Mislim da je prije poželjan partner za sklapanje posla nego da mu dopustiš da padneš pod njegov utjecaj.

U prvih 10 mjeseci izvoz zlata iz Hrvatske je skocio nevjerojatnih 506%. Hrvatska je u prvih 10 mjeseci izvezla 1.13 milijardi kuna zlata.

To je 1.88% ukupnog izvoza Hrvatske (u 2011 je to bilo 0,44%). To je recimo 2x vise nego tekstilnih proizvoda, vise nego kompletan izvoz u UK, 37% vise nego izvoz u sve clanice EFTE i vise nego kompletan izvoz u sve clanice OPEC-a.

Usprkos ogromnom povecanju izvoza zlata, pokrivenost uvoza izvozom je ostala nepromjenjena.

Koliko ovaj trend jos moze trajati ?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

U prvih 10 mjeseci izvoz zlata iz Hrvatske je skocio nevjerojatnih 506%. Hrvatska je u prvih 10 mjeseci izvezla 1.13 milijardi kuna zlata.

To je 1.88% ukupnog izvoza Hrvatske (u 2011 je to bilo 0,44%). To je recimo 2x vise nego tekstilnih proizvoda, vise nego kompletan izvoz u UK, 37% vise nego izvoz u sve clanice EFTE i vise nego kompletan izvoz u sve clanice OPEC-a.

Usprkos ogromnom povecanju izvoza zlata, pokrivenost uvoza izvozom je ostala nepromjenjena.

Slažem se Twix, ali još važnije je što je uvoz hrane skočio na 35 % i to samo u jednom danu.

To pokazuje da je uvoz hrane jaaaaako važan za naš BDP.

lp[emo_cool]

[b]CRVENE ZORE[/b] [b]SIVI, MAKNITE SE OD MARSA DOK JOŠ MOŽETE[/b] [b]Naprijed Tigre[/b]

Problem je što su brodogradilišta napravila manje brodova pa je izvoz naglo pao. Ali ako se brodogradilišta ne restrukturiraju da ne rade stalno minuse meni njihov izvoz niti ne treba. Jel šta će Hrvatskoj izvoz od 300 mil $ kad se napravi minus od 400 (godišnje).

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

@gklemenc
Pa to bas i nije istina sto pises. Uza sva drazvna davanja u brodogradnji drzava nije izgubila ni lipe.Zna se da je brodogradnja tesko profitabilna i svugdje egzistira uz drazvne potpore.Jasno ondje gdje se brod zgradi duplo brze tu obrtaj novca daleko veci i cijena rada niza pa se moze ostvarit profit.Brodogradnja je pozitivna u tom smislu sto na sebe vezuje toliko drugih grana pa o njoj direktno i indirektno ovisi veliki broj radnih mjesta. A da je hrvatska brodogradnja trenutno u najgoroj situaciji ikad je.I ne vidim neku sansu za opstanak.Potpisivanje ugovora u splitskom skveru sa Jumbo shippingom i prvi stupanj brusenja(ogledalo) uz ostatk stavki kakve jesu u ugovoru je gubitak siguran ko kuca. Pored toga Jumbo je angazirao i debelo platio steninog inspektora koji im je otkrio sve skverske boljke. Ovdje ce biti pusiona do jaja. Iduca pusiona je Debeljak koji ima namjeru uci u skver i zgradit vlastitu brodarsku kompaniju(govori se o 16 brodova) u momentu kad su cijene na najnizim razinama.Potpisivanje jednog takvog ugovora ce za skver biti pogubno,a za Debeljaka dobitak na lotu.

Uistinu, bez svoje samostalnosti, narod ne može biti narodom, osobom, nego je samo puk - množina čeljadi! Dokle budemo imali domaćih izdajica, dotle ćemo imati tuđinca gospodara!

@ Frenkie

Ma stoji to šta pišete. Ali tu nije riječ samo o tome. Ja znam da bi svi muzli državne jasle ali to ne ide u nedogled. Pa pogledajte Grčku kako je završila na taj način.
Hrpa ljudi radi oko brodogradilišta i u brodogradilištu (u RH) itd. To su stare navlakuše. Pa u brodosplitu i 3.maju ljudi u godinu dana naprave 2 broda a ostalo vrijeme sjede i skupljaju plaću. Kad je njima kasnila plaća? Da je to vaša, a ne državna firma nisam siguran da bi ste tako razmišljali. Kao naši ribari. Dobiju od države mreže, brodove, plavi dizel i onda im je država kriva jer ima malo ribe. Uvijek su u minusu. Pa ako si u minusu prodaj brod i bavi se nečim drugim. Pa ja imam apartmane na moru. Plaćam porez, boravišnu i ostalo redovno. Od države nikad nisam dobio lipe. I jel vi mislite da kad bi ja od svega toga bio u minusu da bi to radio? Ma bi vraga. Prodao bi apartmane i uložio u nešto drugo.
Pričate da oni (brodogradilišta) plaćaju državi. Ma to je najveća zabluda ikada. Dobiju od države milijardu kuna a uplate državi 500 mil. Bubam sad, ali takav je omjer recimo. I tko je tu na dobitku, a tko na gubitku. Živimo u tržišnoj ekonomiji. Ako ne možeš zaraditi nemoj raditi. Jednostavno. Jer to što drže brodogradilišta na životu i plaćaju njihove dugove ljudi kojima je potrebna socijalna pomoć (recimo) ne mogu dobiti svoj dio itd. itd. Vi gledate dobrobit ljudi koji rade u bordogradilištu, a ne gledate cijelu Hrvatsku koja prodaje Inu, HPB, Plivu itd zbog njihovih dugova. Ima tu još puno toga, korupcije itd ali slika je puno šira od samih škerana

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

problem je što se zlato izvozi jeftinije nego se uvozi i što imamo apsolutno netransparento tržište i regulaciju. što s emene tiče nek sve prodaju, ali efikasno, ne ovako seljački.

http://www.reuters.com/article/2012/12/11/us-aig-ustreasury-sale-idUSBRE8BA0GY20121211?feedType=RSS&feedName=businessNews&utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter&dlvrit=56943

USA (Treasury i FED) zaradila 22,8 mlrd. USD na bailout-u AIG-a.
Kupi od pesimista, prodaj optimistu. [emo_palacg]

Certifikati.

– mislila sam kako doslovno sve znam, a sada znam kako puno toga ne znam.
– ali učim, puno toga sam naučila u ova zadnja dva mjeseca.
– svaka škola se plaća, izgleda ću i ja morati dobro platiti svoje školovanje.

– stvarno mi nije bilo jasno kako se može bankrotirati na burzi, sada i to znam.
– a znam i kako se može doći do ludih zarada.
– mislila sam kako je kocka kladionica, a otkrila sam kako je najveća kockarnica burza.

– I love this game.
Pozdrav !

The Federal Reserve will amplify record accommodation tomorrow by announcing $45 billion in monthly Treasury buying that will push its balance sheet almost to $4 trillion, according to a Bloomberg survey of economists

Certifikat SDX1.

– s tim certifikatom se najviše trguje, sve ostalo je zanemarivo.
– ja sam najprije bila u LDX1 pa prešla u SDX1.
– SDX1 pratim od 20/11 kada je bio vaš najveći ulaz 626.633kn ili prosjek 65.51kn.
– i tako ste od 20/11 (a kupovali ste toga i prije) do 3/12 ulupali 3.7M u kupnju.
– 4 i 5/12 neutralni dani s malim prometima.
– 6 i 7/12 kapitalizacija gubitka s prometom 1.1M, prosjek cca 35kn, ovaj gubitak je pojeo sigurno 2M akumulacije.
– 10 i 11/12 tu opet ide akumulacija 50%, a drugih 50% je kapitaliziranje gubitaka.

– ovo je moje viđenje trgovine SDX1 u brojkama koje su cca.

– I love this game.
Pozdrav !

A kako trguju naši forumaši s tim cerifikatima ???

– gospođa Miami i gospon Lopina još nisu stigli do te faze trgovanja.
– gospođa Domaćica koja puno piše ali malo trguje tako i nije imala nekih većih gubitaka.
– dalje neću nastaviti s imenima jer će me većina vas zamrziti.
– jer na shortu su svi u plusu.
– tip “A” je malo dokupio pa pokrio gubitke.
– dakle poanta je kako se je izvukao iz gubitka.
– tip “B” kupuje i prodaje na razlici od 20-30 bodova, meni to tek pokrije provizije, a neki na tome imaju ludi prinos.
– svi vide rast i pišu o rastu DAX-a, ali koliko vidim, a dobro vidim taj LDX1 se ne kupuje ili su kupnje zanemarive i to tjednima.

– čitajući temu Certifikati otkrila sam kako jedan tip i gubi na tim certifikatima (Mida),
– šteta, da vam nije tog gospon Mide svi bi te bili u plusu osim mene, a ja taj certifikat nisam kupovala na 65, ni na 60, ni na 55… a opet sam napravila fenomenalno dobar zgubitak.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close