Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

http://www.businessinsider.com/shanghai-composite-surge-2012-12
Shanghai +3,0%.
Voli ovaj naš Twixer pogodit dno više nego leba da jede. [emo_novac]

Evo jedna ideja za trade.

Dionica koju je James Knox svojevremeno kupovao, ne znam da li je jos posjeduje, Hawlett-Packard (HPQ). Ovdje ste vrlo sigurni po pitanju fiscal cliffa jer ovdje nitko nema capital gain. Dakle bilo cliffa ili ne bilo porez je isti 0%. COO je kupio dionica za $140K sto je takodjer pozitivno za dionicu.

Mislim da je downside manji nego potencijani upside jer ce cak i ovo poletiti u slucaju povoljnog raspleta sa cliffom.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Twixer,

ima nešto u toj cijeloj priči,
Goldman Sachs je nedavno preporučio Dell (HP ima P/E forecast oko 4, a Dell oko 6 – veoma prihvatljivo!).
Ja bih radije Intell koji također tu spada, -sve tri dionice su dosta pale u zadnje vrijeme – no tu ima dosta nepoznanica u svezi rasta, ali treba nastaviti pratiti.

ipak preferiram, osim onih koje sam naveo i automobilski sektor najviše GM (P/E forecast negdje oko 5)bez obzira na trenutne slabosti, koje su mislim kratkotrajne.
Zašto? zato jer ameri imaju prosjek starosti auta 11 g. nikad nisu imali tako stare aute. Oko 16% ih je starije od 16g. Znači negdje oko 38 milijuna kom. koji su neposredno pred zamjenom, godišnja kupnja je oko 15 milijuna.
Krediti za aute rastu prema svim podacima i veoma su povoljni, zaposlenost raste GDP također, isporuke rastu, transport željeznicom novih auta raste. Današnji modeli u odnosu na modele prije 5-6 godine troše daleko manje….
lijep pozdrav

Ivana7 se malo zeznula

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

@Ivana

Prvo da Vam se ispricam ako Vas je ova poezija uvrijedila, naime nisam ja gospon ja sam primitivac pa su mi takovi i stihovi!
Sto se tice ovoga sto vidite na grafu ne bih to komentirao, ali ja sam vidio taj trokutic. Poslije se tu rodio jos jedan trokutic,ali posto nemam slikice (before)bez pozicija ne mogu Vam to pokazati.
Ako Vas zanima vidio sam na certifikatima da je kolega knele vidio isti trokutic pa pogledajte tamo.
Isprike jos jednom zbog pogrdnih stihova!

Lijepo Vas pozdravlja balkanski debil_ leonidas primitivac_ po priznanju….

Evo jedna ideja za trade.

Dionica koju je James Knox svojevremeno kupovao, ne znam da li je jos posjeduje, Hawlett-Packard (HPQ).

dobio sam mail od nekog US odvjetničkog ureda da obavještavaju sve sadašnje i bivše vlasnike (od preuzimanja Autonomya do danas) HPQ-a o pokretanju kolektivne tužbe i želim li im se pridružit. Ja reko ne treba izgubio sam samo -1,5%, ja sam neozbiljan špekulant pitajte Paulsona i Klarmana oni su tu dugoročni.

rovadC, P/E manji od 8-9 znači samo ogroman rizik, ništa drugo. imaš puno dionica u usa s PE manjim od 5 i sve redom su na putu prema stečaju, a put od PE=5 do pennystocka zna bit jako dug.

ne bih se složio, a primjera za to imam mnogo, samo u ovoj godini. Sve sigurni i sa veoma malo rizika:

GM siguran pik koji je još uvijek povoljan oko P/e=5, u redu to je earning estimates, no bio je prije neki mjesec na 18$, znači P/E estimates ispod 4. Ne znam gdje su tu rizici, kad sve vrišti kako raste prodaja?, a gledajući izvješća, novi GM nema veze sa onim starim.

ZVTG u Ljubljani siguran i nerizičan pik kad je bio na P/E =4, dobar poslovni model, konzervativni osiguravatelj, dobro zemlja u krizi tu si s makro pokazateljima u pravu, ali gdje su mikro pokazatelji za samu firmu, gdje su tu rizici da se trži ispod P/E=4? Vidim samo jednoga a taj je depresivan gospodin s maničnom depresijom s kojim taj dan trebaš poslovati.

BAC, – početkom 2012 – kad je gomilao samo ogromne gubitke, u redu postojali su rizici kao što kažeš, no CEO je sigurno potvrdio da nema dokapa, a imovine su imali dovoljno da se izvuku.

Erste banka u Beču, – prije godinu dana otprilike na 11 eura, s dobiti od oko 2-3 e- Zašto? Kažeš veliki rizici, slom eura tu si u pravu, ali Austrija je tad stajala dobro, nezaposlenost vrlo niska, ako gledaš firmu -mikro pokazatelji opet dobro, banka općenito posluje OK, kapitaliziranost dobra, danas je cijena preko 22 eura

PSX66 ispod P/E=6, to stvarno ne znam objasniti. U redu rafinerije ne možeš samo tako graditi treba ti za novu barem milijarda i 5 godina pa imaš problema s rastom isto je i s kemijskim odjelom i cjevovodima-sve u redu, ali kako će se tržiti na 30-40$ kad vrijedi barem 60$ i bez da uračunaš neki poseban rast. Sjetim se J. Welcha ex. CEO GE – shale oil je novi internet za USA.
Sorry na dužini,
lijep pozdrav

rovadC, P/E manji od 8-9 znači samo ogroman rizik, ništa drugo. imaš puno dionica u usa s PE manjim od 5 i sve redom su na putu prema stečaju, a put od PE=5 do pennystocka zna bit jako dug.

GM siguran pik… Ne znam gdje su tu rizici.

Postoji poslovica za poker… u prvih pola sata se vidi tko je najslabiji igrač za stolom, ako ne ga ne vidiš znači da si ti najslabiji. Isto vrijedi za upravljanje rizikom, poker je samo risk management. Ako ne vidiš gdje su rizici to ne znači da ih nema, nego da ih ti ne vidiš, a u tom slučaju se najpametnije dić od stola. Uostalom nabroja si i više nego dovoljno rizika za svaki pik, samo ih ignoriraš za razliku od tržišta.

GM, BAC, Slovenija… prva dva su bila u stečaju, treći je na tom putu. Prva dva su preživila ovu rundu uz pomoć države, hoče li i sljedeću i koliko će vrijedit njihove dionice kad ih se ponovno nacionaliziraju ili napokon raskomadaju?

Postoji poslovica za poker… u prvih pola sata se vidi tko je najslabiji igrač za stolom, ako ne ga ne vidiš znači da si ti najslabiji. Isto vrijedi za upravljanje rizikom, poker je samo risk management. Ako ne vidiš gdje su rizici to ne znači da ih nema, nego da ih ti ne vidiš, a u tom slučaju se najpametnije dić od stola. Uostalom nabroja si i više nego dovoljno rizika za svaki pik, samo ih ignoriraš za razliku od tržišta.

Ne da si u pravu s tim, James, nego si i više od 100% u pravu.

No jedna stvar,koja je vrlo bitna kod upravljanja rizikom, je da se pronađu pikovi gdje se može svjesno ignorirati većina najvažnijih rizika (svi se nikad ne mogu sasvim, a sa što više rizika se upravlja to bolje). Ponekad rizike pomnom analizom,(matematikom)moguće dobrim djelom anulirati, prije nego što je to napravilo tržište tj. pronađu se rješenja za rizike koji su još ugrađeni u nisku cijenu.
U taj okvir ne smijemo zaboraviti, rekao bih najbitniju stvar, da nam (gospodin) tržište-manijakalni depresivac, svaki dan dolazi s ponudama. I kako smo sigurni da tržišta nisu efikasna, a rizike možemo staviti pod kontrolu, na kraju možemo biti u prednosti.

BAC – jako duga priča, no juče je CEO izjavio kako razmišlja o povećanju dividende i otkupu dionica – bilo je strašno teško doči do toga

GM – uvijek mi je bio odbojan, pogriješio sam što sam bio iracionalan, promijenio sam mišljenje kad sam pogledao izvješća i vidio snagu stvaranja dobiti, prodaju, nove modele i sve ostalo…

lijep pozdrav

@Davor

Sto znaci da je ZVTG konzervativan ulagatelj? U sto oni ulazu ?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

$1680 se cini kao dobar otpor na zlatu.

Kakve su vase prognoze za zlato u naredih 3-6 mjeseci? Sto bi moglo utjecati na cijenu?

@Davor

Sto znaci da je ZVTG konzervativan ulagatelj? U sto oni ulazu ?

Općenito gledajući osiguranja su u odnosu na ostale dionice na burzi konzervativan izbor, jer imaju relativno stalan prihod kojeg konzervativno, dobrim djelom po sili zakona, ulažu uglavnom u obveznice, depozite i sl.

Znači ZVTG ima oko 3/4 imovine u obveznicama depozitima i sl. fiksnim primanjima. U dionicama ima manje od 10%. Unatrag godinu dvije postali su konzervativniji što je poželjno. Smanjili su rizičnije premije kao što su poljoprivredne i sl. i smanjili rizik. Rizičnija ulaganja-tvrke kčeri na balkanu su podjelili rizik sa Svjetskom bankom nj. ulaskom u vlasništvo. Postaju konzervativniji i bolje upravljaju rizicima tako da ih konstantno smanjuju – rezultat – raste im dobit unatrag dvije godine, zadržali su stabilan rejting itd.

Ako te zanima dalje tema. Predlažem da usporediš poslovni model dva osiguravatelja u USA Torchmark Corporation (TMK) i Protective Life Corp. (PL) međusobno i onda sa ZVTG. Ukratko TMK (najmanje rizična- životna osiguranja) strogi konzervativan model – kad zadovolje zakonske uvjete preostali dio ulažu uglavnom opet stereotipno opet uglavnom u obveznice i sl. te imaju redoviti otkup vl. dionica, uglavnom stalan dvoznamenkasti rast. Dok PL izvodi različite rizične kupovine, preuzimanja i sl. Rezultat prvi stalan rast i visoka profitabilnost i visoka cijena na burzi i P/B iznad 1, dok drugi slaba profitabilnost, P/B nizak i dionica znatno jeftinija. Odlično štivo za upravljanje rizikom i posljedično prinos na portfelj.

nešto slično imaš i ako uspoređuješ JPM i WFC, zapravo primjera je mnogo…

lijep pozdrav

Znači ZVTG ima oko 3/4 imovine u obveznicama depozitima i sl. fiksnim primanjima. U dionicama ima manje od 10%.

Nisu sve obveznice iste. Nije isto ako imas Njemacke i Grcke obveznice.

S obzirom da je Triglav slovensko osiguranje oni vjerojatno posjeduju masu slovenskih drzavnih i korporativnih obveznica.

Slovenska ekonomija nije bas perspektivna, iz niza razloga. Tamo je gotovo nemoguce provesti ikakvu smislenu reformu. Odbili su na referendumu promjeniti radni zakon. Za razliku od Hrvatske, oni cak nisu uspjeli znacajnije privatizrati banke. Banke u rukama politicira, ili pod utjecajem politicara su vrlo opasna stvar.

Kada se kapital plasira na osnovu politickih veza to neminovno dovodi do dislokacije kapitala. Steta je obicno velika, drzava je mora pokriti iz proracuna i to jako negativno utjece na kreditni rating drzave.

U slucaju da Triglav posjeduje znacajnu kolicinu slovenskog drzavnog i korporativnog duga, i da nema neki hedging program, njihova ulaganja su vrlo rizicna.

Problem sa osiguranjima danas je slijedeci. Ako ulazu u sigurnije instrumente yield je vrlo mali, dobit je mala i cijene njihovih dionica padaju. Ako ulazu u rizcnije instrumente multipla se smanjuje pa cijena opet pada.

Kada ulazes u Triglav kladis se na rast slovenske ekonomije. S obzirom da nema puno ljudi koji su optimisticni po tom pitanju, P/E je takav kakav jeste.

New Report

Close