Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Best buy

INA

Danas će se INA prodavala po .,…,..kn
Pretpostavljam da niste uočili moj Best buy post jer nite reagirali ili ste mi jalni na portfelju ?
Bavite se i dalje samo s mušmulama i toplom vodom .

Sada me interesira :
jel znate koliko je to peneza 110 miliardi dolara ,vrijednost nafte i plina koje je INA našla u Siriji ?

110.000.000.000,00 USA Dolara ?

.

Best buy Konzum.
Puno toga dobrog i interesantnog se ovdje “odigrava” ovaj mjesec.
To je dakako moj stav i mišljenje,a tržište će ga potvrditi ili ne!!!
Pozdrav

Best buy

KONZUM

uložio 120 miliona
otvorio pet novih super konzuma
u 14 dana otvorio 300 radnih mjesta…

danas na burzi cijena +4,93% UP !

.

@Twixer

Ovako na početku disclimer…nisam radio neku stručnu studiju nego više pišem iz svog iskustva i promatranja situacije tamo, pogotovo dok sam živio tamo.

1. O kineskom tržištu kapitala iskreno nemam previše pojma regulativu i situaciju, no što znam je da sam često upoznao ljude koji se bave burzom i mešetarenjem, a da im to ni približno nije struka..Recimo upoznao sam ljude koji su za major imali japanski jezik, kinesku književnost ili slikanje , a rade kao brokeri tamo. Nikad nisam bio u Shanghaiu , vjerujem da je tamo situaciju nešto ozbiljnija, barem bi trebala biti, no idalje njihovo tržište je još uvijek izuzetno nerazvijeno …Također koliko sam upoznat tržište je strogo kontrolirano pogotovo što se tiče stranaca kojima se ne dopušta slobodno trgovanje (mislim da ima neki specijalni skup dionica s kojima samo smiju trgovati stranci)…Apsolutno svatko koga sam upoznao u Kini da se bavi s dionicama rekao mi je da gubi novac svakodnevno.

2. Inflaciju plaća ne znam kolika je u postotku (vjerujem da se lako nađe online) no što znam je da dok sam bio u posjetu nekim tvornicama u Kini , manageri tamo su mi se često žalili kako imaju veliki problem naći radnu snagu i da će morati podići plaće jer im više nitko ne želi dolaziti raditi u tvornicu i to im stvara prilično velike probleme.

3. Šećer na kraju – nekretnine. Malo je reći da su nekretnine balon u Kini, to tamo nije normalno što se događa. Cijena stanova u Tier 1 gradovima (Beijing,Shanghai,Guangzhou itd) su abnormalno visoko, čak i u područjima udaljinijima od centra. Vlada pokušava zaustaviti balon nekretnina restrikcijama. Naprimjer u Beijingu ne možeš kupiti stan ako nemaš osobnu iskaznicu izdanu u Beijingu odnosno ako nisi rođen tamo ! Također koliko sam čuo čak i oni koji imaju pravo kupiti mogu kupiti najviše 2 stana. Bez obzira na te mjere cijene stanova neprekidno rastu, i ljudi žure što prije kupit stan jer strahuju da ga zbog rasta cijena kasnije neće moći kupiti. U jednom Tier 3 gradu u kojemu sam živio, metar kvadratni , na par kilometara od centra grada košta 2000 EUR (ne znam ide li na to još gore nekakav porez)…Cijene najamnina strahovito rastu, u tom istom Tier 3 gradu , stan od 40kvadrata u centru košta 2200kn+režije mjesečno najam, i traže da odmah platiš 6 mjeseci unaprijed. Još gora stvar je s najamninama poslovnih prostora. Ja sam živio malo na 15min od centra s autom, na mjestu gdje se nalaze sveučilišta. Blizu mog sveučilišta ima jedan kvart pun restorana i dučana, pogotovo jedna ulica koja je kao namjenjena “za strance”..U toj ulici sam upoznao neke Talijane koji su tamo otvorili talijanski restoran. Rekli su mi da su prije par godina kad su počeli s poslom potpisali ugovor na 5godina s najamninom 10 000kn mjesečno za prostor od cca 80kvadrata (naravno sami su ga morali urediti). Sada im je taj ugovor istekao i vlasnica prostora ih traži 30 000kuna mjesečno te im daje ugovor na samo 1 godinu, pošto iduće godine ponovno planira povisiti cijenu najma..DOk su oni razmišljali kako da ju nagovore da spusti najam na 20 000 i da duži ugovor, ona ih je nazvala i rekla im da se moraju odseliti pri kraju ugovora jer je već našla novog najmoprimca koji joj nudi više od 30 000 tako da su sada zatvorili restoran i otišli na drugo mjesto dalje od centra otvoriti novi.

Uglavnom koliko sam uspio shvatiti promatranjem tamo, trenutno tamo ima novaca u izobilju i novac se idalje slijeva u potocima u Kinu no s tim novcem se više-manje nekvalitetno upravlja te bi u budučnosti ukoliko to sve u Kini pukne cijeli svijet mogao dobiti jednu veliku pljusku.

nadam se da sam bio nešto od pomoći

...

@HaoRen

Hvala puno, ovo je bilo vrlo korisno.

Shanghai Composite Index izgleda stravicno, skoro kao Crobex.

Pokusavam u zadnje vrijeme vise nauciti o Kini i o njihovom trzistu kapitala. I sto vise citam to mi je manje jasno. S obzirom da ja nikada nisam zivio u Kini meni je jako tesko shvatiti njihovu ekonomiju i zbog toga nikada nisam ulagao tamo.

Po meni najsigurniji nacin za ulagati u Kinu je Healthcare sektor. Zbog inflacije placa (danas je trosak radne snage u Kini veci nego u Mexicu) Kinezi se moraju okrenuti domacem potrosacu. Taj potrosac nece znacajnije trositi sve dok mu Kineska drzava ne obezbjedi visi stupanj socijalne zastite, pogotovo zdravstvene zastite. Dakle ja ocekujem i da ce rast potrosnje u kineskom zdravstvu znacajno rasti. Smatram da je masivno ulaganje u zdravstvo neophodan preduvjet za bilo kakav soft landing scenario u Kini.

Kratkorocno mislim da ce se Shaghai Composite stabilizirati na ovim razinama, a u slucaju povoljnog raspleta fiscal cliffa mogao bi i znacajnije odskociti. Kina je nedemokratska drzava. Nedemokratski rezimi su najranjiviju upravo u period tranzicije vodstva. Zbog toga ocekujem da ce Kinezi nastaviti sa masivnim pumpanjem novaca u ekonomiju dok se novo vodstvo ne ustolici u Martu. To ce naravno pojacati inflatorne pritiske i dodatno pogoditi izvoznike, tako da u drugoj polovici 2013 ocekujem ponovno stezanje, usporavanje rasta i daljnje klizanje kineske burze.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Nema ovdje rasta dok društvo sa malo većim kešom ne odluči kupovati (dizati) cijenu, najvjerovatnije do tada inteligentno ruše cijenu tj prodaju i non stop kupuju od ljudi koji se prepadnu i izgube vjeru u dionice, a kada se namire i kada se stvore psihološke okolnosti, veče viđeno puno puta “kada purani lete”, onda će vjeoravtno prodavati ovima od kojih sada kupuju.Puno pozdrava.

cxy ne kužim kaj to ima veze s DAXOM ?

Ili je tak i u EUROPI?

[emo_zacudjen]

[b]MRAČNI MOD[/b] [b]Do kraja godine raste samo DIOKI zbog Hrvatskih nacionalista koji su ga spasili od zatvaranja.[/b]

DAX closed.

– 3 shooting stars in a row, should mean a pullback now.
– can DAX go up forever ???

– I love this game.
Pozdrav !

3 shooting stars in a row

Osu se nebo zvijezdama, a balkon pizdama, da su sve zvijezde pizde, a sve pizde zvijezde svi bi kurci bili astronauti!!!!!

http://www.businessinsider.com/shanghai-composite-surge-2012-12
Shanghai +3,0%.
Voli ovaj naš Twixer pogodit dno više nego leba da jede. [emo_novac]

gospon Leonidas.

– ja na vašem slikarskom uratku vidim očiti LS-H-RS.
– i probajte bar malo kulturnije pisati na ovoj temi.

– I love this game.
Pozdrav !

Certifikati.

– dobro je palo trgovanje na certifikatima, očito je kako nema lake love.
– LDX1 ne kupujete jer ne vjerujete u rast DAX-a.
– SDX1 na kupujete jer ne vjerujete u pad DAX-a, (ovo danas što je trgovano pretežno su bile prodaje).

– gledam oscilatore, dosta toga je pregrijano, sentiment je također na strani pada ali DAX raste i raste (danas ga možemo očekivati preko 7.500 (7.510).
– hoće li nakon toga pasti, nemam pojma.
– ulaz mi je dosta nizak jer sam ga najviše kupovala oko 7.400 tako da mi je prosjek dosta nizak – ali gubitak mi nije mali.

– eto to bi vam bila tehnička analiza na kojoj svi dobro zarađuju.

– ako vam se da gubiti lovu onda bi morali ići u kupnju zlata, po TA bi trebalo rasti.

– noćas sam pogledala mnogo grafova te se moja analiza svodi na moljenje Boga.
– jedino nam Bog, tsunami, Al-qaida, potres…. mogu pomoći.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close