Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

@drevil
:

Ispravan način računanja performansi portfelja dionica koji ima višestruke uplate i isplate jest interna stopa povrata (IRR). U specifičnom slučaju kada imamo 1 uplatu (na početku) i 1 isplatu (na kraju) IRR je jednak prosječnoj godišnjoj stopi povrata (CAGR). Tutorial sa primjerom excelice:

How to calculate your return on investment

IRR se može intuitivno interpretirati kao ekvivalentna fiksna kamatna stopa koju bi banka trebala isplaćivati na sredstva koja bi u jednakim iznosima i jednakom dinamikom bila deponirana na računu kao što su uplaćivana u dionički portfelj, a da omogućava jednake isplate s računa kao što su isplate iz portfelja. Drugim riječima, to je ekvivalentna fiksna kamatna stopa na račun u banci koja omogućava jednake novčane tokove kao i kod dioničkog portfelja.

Hvala, shvaćam problem izračuna stope povrata zbog višekratnih uplata i isplata neujednačenih iznosa u neujednačenim razmacima, ali meni za sada ne treba složeni izračun, nisam ništa isplaćivao, uplaćivao sam svježi novac i reinvestirao dividendu, uračunao troškove brokera u ukupno uplaćeno i još gubim kumulativno 2-3%. Početni veliki minus od 30-40% rastočio se kasnijim pozitivnim stopama povrata i razrjeđenjem postotnog tj. relativnog minusa dodatnim novcem. Nisam računao stope povrata u pojedinim godinama, ali sam pratio smanjivanje kumulativnog minusa. Kad pređem u +, možda počnem pratiti i računati stope povrata:)

Vidim da ni poslije par godina izostanka sa foruma nema ništa novo znaći nisam puno toga propustio ili možda jesam???….

Nikad se ne znojim dok plaćam ,znojim se dok cijenu dogovaram.

Ivana7, moj slogan je povučen iz baze , prilikom formiranja novog foruma.Već
mi je urednik objasnio kako se to uređuje,/briše/ ali zbog predostrožnosti,
da nešto ne sprčkam, ne diram …to će mi djeca maknuti, trenutno nemaju vremena
za …” te moje gluposti ” koje piskaram po forumima…/ tako su se izjasnili/…

A uskoro, ću se početi malo baviti sa burzom..pripremam se psihički- još moram
oformiti ekipu, i jedan portfelj prebaciti na novog brokera…onda sam spremna..Trebam tri monitora i tri čovjeka.
Vidjet ćemo za brodare..građevinari čekaju da se završi agonija sa
državnim planovima, zakonima i poticajima ……
Moraš znati, da nemam nikakve veze s burzom, i da je moj gubitak rezultat mog
neznanja..
Shodno navedenom, ovdje je hrpa stručnjaka kvalificirano izgubila velike novce.

[color=blue][/color][b][/b]...prodajte dionice...-kupite nekretnine!

I još nešto. Imam tremu.Ulaziti u posao o kojem znam, laički, je isto kao i
kad na fuš radiš posao za koji nisi kvalificiran. Osjeća se talent, ali
nedostaje konstanta..
A upravo konstanta pravovremenog reagiranja- za burzu je presudna…
Zato mislim, da moja priprema traje…opravdano malo duže.
Osim Ingre, nemam ni jedne rizične dionice.
Vremena za čekanje imam dovoljno.

Ivana7, moj slogan je povučen iz baze , prilikom formiranja novog foruma.Već
mi je urednik objasnio kako se to uređuje,/briše/ ali zbog predostrožnosti,
da nešto ne sprčkam, ne diram …to će mi djeca maknuti, trenutno nemaju vremena
za …" te moje gluposti " koje piskaram po forumima…/ tako su se izjasnili/…

A uskoro, ću se početi malo baviti sa burzom..pripremam se psihički- još moram
oformiti ekipu, i jedan portfelj prebaciti na novog brokera…onda sam spremna..Trebam tri monitora i tri čovjeka.
Vidjet ćemo za brodare..građevinari čekaju da se završi agonija sa
državnim planovima, zakonima i poticajima ……
Moraš znati, da nemam nikakve veze s burzom, i da je moj gubitak rezultat mog
neznanja..
Shodno navedenom, ovdje je hrpa stručnjaka kvalificirano izgubila velike novce.

Polako miami, nemoj džonom, biće faul…[emo_smijeh]

'ko zadnji, magarac...[img]http://www.pic4ever.com/images/www_MyEmoticons_com__fishing.gif[/img]

Da li se netko ovdje još sjeća Male Greenblattove knjige? Ja sam konačno u svojim excel plahtama uz P multiple napravio i EV/EBIT tablicu (lakše mi je okrenuto, brojevi reda veličine P/E). Naišao sam na jedan članak Montiera (on je napisao nekoliko knjiga o bihejvioralnim financijama i value investiranju, ja sam pročitao od toga samo jednu, još jednu Little book, Little book of behavioral investing ili kako ne biti sam sebi najveći neprijatelj), gdje dobija da je EBIT/EV sam dovoljan ako gledas na duzi rok bez drugog dijela magične formule, i svakako bolji od P/E, evo u attachu!

Da li se netko ovdje još sjeća Male Greenblattove knjige? Ja sam konačno u svojim excel plahtama uz P multiple napravio i EV/EBIT tablicu (lakše mi je okrenuto, brojevi reda veličine P/E). Naišao sam na jedan članak Montiera (on je napisao nekoliko knjiga o bihejvioralnim financijama i value investiranju, ja sam pročitao od toga samo jednu, još jednu Little book, Little book of behavioral investing ili kako ne biti sam sebi najveći neprijatelj), gdje dobija da je EBIT/EV sam dovoljan ako gledas na duzi rok bez drugog dijela magične formule, i svakako bolji od P/E, evo u attachu!

EV/EBIT ti ima jedan uzasan problem gdje se EV računa po klasičnoj formuli mcap+debt-cash(ekvivalenti) ali to moze biti vrlo loša metoda računanja jer mcap + dug a ako mcap računaš po recimo nekoj osnovnoj metodi tipa price to earnings po nekoj multipli i onda još i dodaš dug – redovito su firme sa više duga vrijednije nego one sa manje duga.

Recimo: dvije firme imaju 50 milijuna neto dobiti. Jedna sa 100 milijuna duga druga bez. Ova sa ako multipliciraš earnings sa price to dobiješ recimo 500 milijuna + 100 milijuna duga i voila 600 milijuna kuna vrijednosti EV.

A ona bez duga ista stvar dakle 50*10=500 ali nema duga pa manje vrijedi tj 500 milijuna kuna naspram 600 milijuna.

Zato ti je bolje uzeti common multiple sektora za ebita i EV tj recimo 6 – ebit sa 6 i onda ih izjednačiš i dobiješ EV kojeg poravnaš sa assets i oduzmeš dug i onda imaš puuuno čišću sliku.

NAdam se da ovo pomaže:)

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Šta mi date ako vam postam korelacije svih pokazatelja i multipli i koliko one uspješno pokazuju buduća kretanja cijene na kratki i dugi rok? možete već sad naslutit koliko je to “uspješno”. [emo_zloban]

BEST BUY ?
INA !
Danas je dionica INE 4.425kn !
Šta mislite pošto će biti :
1.kada se vratimo u Siriju ,
2.kada presuda postane pravomoćna ,
3.kada ne dobe domaću koncesiju dok ne poćmu poštivati ugovore iz 2003.?

Dragi kolege ,
nemojte nasjedati na podvale , drukanja i pumpanja bezvrijednih dionica.
Čuvajte se patvorina !
Godine 2003.INA je u Siriji našla nafte i plina vrijednog 20 miliardi dolara.
Te godine su mangupi prodali 25% INE MOLU za 505 miliona $.
Danas ta nafta i plin u Siriji vrijedi 110 miliardi dolara !
Danas je INA bila po 4350kn.
Pozdrav !

.

nedostaje konstanta..

Ja cekam da James Knox otvori hedge fund pa da pocnem ozbiljnije ulagati. On je jedini na burzi koji konstantno pobjeduje, cak i Goldman Sachs ponekada pogrijesi.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

James, otvori neku transparetnu vezu s nama, pa ćemo ti plaćati na račun, gdje
nas uputiš.Preduvjet je, da se legitimno predstaviš/ način izaberi sam/ Kolege smatraju da zaslužuješ povjerenje, i to ti je najbolja reklama.

nedostaje konstanta..

Ja cekam da James Knox otvori hedge fund pa da pocnem ozbiljnije ulagati. On je jedini na burzi koji konstantno pobjeduje, cak i Goldman Sachs ponekada pogrijesi.
[/quote]
pa konstanta je uvijet da bi nešto bilo pobjeda na tržištu.
nisam jedini. ja sam bio long na HPQ (stopano na vrijeme), a Jim Chanos, inače moj dobar prijatelj, je bio short. Tu je on pobjedio i to radi konstantno. Pa javio sam ti ka dje pokrenut HF prošle godine, al ne vidim još nikakve uplatnice.[emo_beztona]

New Report

Close