INA-R-A I dio
Ovo je moj zadnji post o INI, sve sam rekao što sam mogao.
Gospodine Liniću molim Vas za pomoć.
Ja ću Vam napisati što bi ja napravio. Ali ja to ne mogu.
To može samo Hrvatska vlada.
Evo Hrvatske bajke koje sam sanjao. Priča ide ovako.
Kao što sam već jednom napisao nemam dionice INE iz principa, ovnovi su jako tvrdoglavi kada se radi o principima.
Nadam se da ću ih imati ubrzo.
Ali neću o cijeni dionice, jer me to trenutno ne zanima.
Samo ću kazati da bi za 4 godine vrijedila 10.000 kn ako se vrati u Hrvatske ruke.
Ako ne ni 1.000 kn.
INA je strateška firma za Hrvatsku. INA je srce pogona za razvoj HRVATSKE.
INA ima koncesiju na vodu, toplu vodu, naftu, plin, sva mineralna bogatstva.
I zato ako ne vratimo INU Hrvatima da njome upravljaju mi smo izgubili samostalnost i ovisiti ćemo o drugima.
Slijedi prijedlog rješenja za INU, CO, HPB i ostale strateške tvrtke koji bi trebalo ostaviti u Hrvatskim rukama.
S poštovanjem,
[emo_palacg]
INA-R-A zadnji dio I dio
Glavni zadatak je vratiti Hrvatsko upravljanje nad INOM. Tu nema plana B.
Gosp. Liniću ja ću Vam na INI objasniti što bi ja napravio, ali to rješenje možete preslikati i na ostale strateške firme za ovu zemlju, a koje onda ne morate prodavati.
Znači Vama nedostaju novci (jeftini kapital) da pokrijete rupe u proračunu. Rupa u proračunu Vam se je pojavila jer nisu realizirane investicije u Hrvatsko gospodarstvo, BDP nije porastao i proračun je ostao kratak.
S druge strane sve ste svalili na građane, a najavljenom poreznom presijom ste ih uplašili i ljudi su stavili novac u banke jer ne znaju što da rade s njim. Boje se.
Znači „hrvatske banke su pune novaca“ hrvatskih građana na štednji.
Njima novac tu propada jer samo inflacija hrane, energenata je veća od 5%.
Ljudima treba objasniti da im novac u bankama trenutno propada, i ako žele da ga na kraju druge godine nemaju manje, moraju ga oploditi, uložiti.
S druge strane te “hrvatske banke” ne žele taj naš novac uložiti u Hrvatsko gospodarstvo.
Rješenje.
Trebate naći način kako izvući novac sa štednje iz banaka u investicije domaćih tvrtaka.
Za to nam trebaju Hrvatski građani, Hrvatska Vlada, Hrvatski mirovinski fondovi i malo Hrvatske čarolije (bijele magije).
Ono obveznice, ulaganje u neke projekte to zaboravite.
Hrvati su pokazali da nemaju kulture imati svoju državu, i to naročito mislim na veeelike Hrvate.
To se vidi na plaćanju poreza, jednu ruku imaju na srcu kada se svira himna, a drugu u džepu s friškom figom.
Nulta tolerancija za neplaćanje poreza i tu Vas podržavam.
Ali Hrvati vole laku zaradu, i još bolje kada ne moraju ništa raditi.
Rješenje u drugom i zadnjem postu.
INA-R-A zadnji dio II dio
Prema g.lupom Hrvatskom zakonu Vlada treba smanjiti udio hrvatskog vlasništva u INI na 25% +1 dionica prije ulaska Hrvatske u EU.
23 % dionica treba privatizirati na sljedeći način.
IPO INE kako je bilo i prvi put za sve punoljetne Hrvatske građane (jer svi imaju pravo pomoći INI) ali na sljedeći način.
Cijena po kojoj bi Hrvati kupovali dionice INE bi bila 2.000 kn (zbog Sirijskih polja to je neka recimo poštena cijena).
HBOR+HNB+HPB bi osigurao jeftine kredite po kojima bi se građani kupovali te dionice, kamata recimo 1% godišnje.
Prilikom kupnje Hrvatski građani bi potpisali ugovor s Hrvatskom Vladom kojom daju punomoć (glasačka prava) da Hrvatska Vlada upravlja njihovim dionicama.
S druge strane Hrvatska Vlada bi se obavezala da će za dvije godine otkupiti te dionice po cijeni od 4.500 kn, ako to Hrvati žele.
Do tada neće moći raspolagati svojim dionicama, već će to biti vid štednje.
To ne bi trebao biti problem pošto su mirovinski fondovi kupovali dionice već po toj cijeni.
Mirovinski fondovi su treća strana koji ulažu novac u INU za naše mirovine.
Prema mojim procjenama na tržištu će tada dionica INE vrijediti 8.000 kn, pa smatram da nitko neće htjeti prodati mirovinskim fondovima.
No što je ljudima koji su na kraju snaga i ne mogu čekati dvije godine.
Tu opet u igru dolaze Hrvatski mirovinski fondovi.
Tko hoće prodati, može mirovinskim fondovima prodati odmah za 10 % veću cijenu, znači 2.000 kn + 10%.
Upravljačka prava i dalje ima Vlada, ali je mirovinski fond sada vlasnik dionice.
Nakon 6. mjeseci ljudi bi mogli prodati za 20% veću cijenu.
Nakon godine dana za 3.000 kn po dionici itd., do te dvije godine.
Kako vidite ovim načinom se ljudi štite da na burzi ne pogube novce jer zapravo dvije godine uopće ne mogu upravljati svojim dionicama.
Isto tako ljude bi baš mirovinski fondovi i njihovi brokeri trebali što više educirati o ulaganju na tržištu kapitala.
Tako da nakon dvije godine ljudi znaju što će sa svojim novcima.
Isti obrazac bi primijenio i na ostale firme koje su strateške, a AUDIO ima dionice istih.
Evo, prijedlog je možda g.lup, ali bi mogao biti jako efikasan.
Dosta novaca bi se slilo u proračun i potrošnju i to bi po meni pokrenulo gospodarstvo, bar dok se investicije ne zahuktaju.
Gdje uložiti te novce, drugi put.
S poštovanjem,
[emo_smijesak][emo_palacg]
Ps: imam dosta posla kaj sam si doma donesel pa ću do daljnjeg biti nedostupan
Mirnu noć Vam želim.
B R A V O Hasenfefer
ovako na prvi pogled mi to izgleda izvedivo i odlično
bravo
Bravo Haso! Srčan post [emo_palacg]
Da bio se sve to financiralo vlada se mora ili dodatno zaduziti ili povecati poreze. Sta god da odabere nezaposlenost ce se povecati. Da ne govorom kako je vlada jedina strana koja u cijelom procesu preuzima rizik.
Hrvatska je tranzicijska zemlja. Ono sto razlikuje tranzicijske zemlje od razvijenih je znatno nizi stupanj produktivnosti. Sto zemlja brze povecava produktivnost ekonomije to ce prije preci iz tranzicijske ekonomije u razvijenu ekonomiju.
Za rast produktivnosti je kljucno da ekonomija bude sto vise izlozena konkurenciji jer konkurencija te tjera da budes inovativan i efikasan. Drzavni intervencionizam u ekonomiju smanjuje konkurenciju na trzistu i usporava rast produktivnosti. Nekonkurentne, neefikasne i neinovativne firme propadaju jer od konkurencije nemozes pobjeci.
Osnovni razlozi neuspjeha hrvatske ekonomije su prevelik stupanj drzavnog intervencionizma, drzavnog planiranja, drzavnog poticanja, drzavne redistribucije i drzavnog vlasnistva.
Brejkin njuz:
Na objavu kako Birtic nema namjeru investirati u AAPL, cijena dionice je danas pala $4.23 ili ti -0.77%.
Sada kada znamo da nema sanse da AAPL ide gore, sto nam preostaje za ulaganje ?
@ Twixer
– nisi shvatio
– sve te domaće tvrke su izgradili Hrvati, ti isti građani koji su sada gladni i na cesti, pa mislim da bi oni koji su to stvarali godinama (njihovi roditelji) trebali dobiti te dionice po povoljnijoj cijeni od te Države koju su svojim radom i krvlju izborili, imaju pravo na to
– ljude treba educirati o ulaganjima na ZSE pa ako žele prodati neka prodaju
– znači ovaj model s dvije godine počeka vrijedi samo za strateške firme
– Hrvati imaju mnogo novaca koji propada u “našim” bankama
– imam prijatelje koji su svojim radom i znanjem ipak uspjeli uštedjeti višak novca
– sada se boje za taj novac(bankama ne vjeruju, pokušaj izvaditi veću svotu novaca za jedan dan, moraš im napisati zašto)
Ja sam mu rekao nekretnine (zemljište) + dionice.
Zaboravi kapitalizam i konkurencija na tržištu.
Pogledaj Obamu (autoindustrija+obnovljivi izvori energije (plin iz škriljevaca), pogledaj Merkel (autoindustrija, zelene tehnologije)
Europa je shvatila da je do krize došlo jer su proizvodnju zatvorili i preselili u treće Zemlje.
Posljedica njihovi radnici nemaju gdje raditi, ili rade za puno manje pare.
Nema novaca, nema kupnje i posljedica je recesija.
Država sada daje veeeelike poticaje da se proizvodnja vrati u Europu i posebne olakšice za strateške firme (npr. cementare) da ostanu u Europi.
Ne znam da li si ti upoznat s značenjem INE u Hrvatskoj.
Ona je bila uvijek pokretač Hrvatskog gospodarstva.
Znanjem svojih ljudi, svojom infrastrukturom, svojim referencama INA velikim investicijama može osigurati jeftine energente za Hrvatsku proizvodnju.
Izvući iz problema DIOKI, PTKM, osigurati flaširanje, odnosno crpljenje vode iz Dinarida (iz središta zemlje).
O potencijalu iskorištenja smeća i opasnog otpada neću spominjati.
Gospodarenje otpadom, lova do krova.
Mi ljudi doslovno ležimo na novcima, ali je lakše krasti nego raditi i da svi imaju korist od toga.
LP
– sve te domaće tvrke su izgradili Hrvati, ti isti građani koji su sada gladni i na cesti, pa mislim da bi oni koji su to stvarali godinama (njihovi roditelji) trebali dobiti te dionice po povoljnijoj cijeni od te Države koju su svojim radom i krvlju izborili, imaju pravo na to
Zasto onda ne podijeliti te dionice svim gradjanima bez ikakve naknade. U IPO-u su dionice sa ogromnim discountom kupovali samo oni s viskom novaca. Neki su kupovali po 10 paketa, a vecina nista. Ako je imovina drzavna i ako su svi gradjani u drzavi jednaki onda bi sve trebali dobiti jednak udio.
Ako recimo HEP pripada drzavi, a drzava su gradjani, zbog cega gradjani moraju platiti da bi dobili dionice? Zar to nije vec njihovo? Zbog cega vecina nemoze zaposliti svoje dijete tamo, nego samo odabrani ako smo svi vlasnici HEP-a?
– Hrvati imaju mnogo novaca koji propada u "našim" bankama
Ne propada. Kamate na orocenu stednju su u Hrvatskoj dosta visoke i neoporezive. U svakom slucaju iznad inflacije. U US, Kanadi i Njemackoj kamate su ispod inflacije + oporezive. Dakle imas prilicno dobar povrat.
Da ne govorimo o antisocijalnom fenomenu zvanom stambena stednja gdje se drzava zaduzuje po 7% na racun svih gradjana kako bi onda manjini sa viskom novaca subvencionirala depozite. Nema boljeg risk/reward odnosa na svijetu (ne pratim Chad, Kongo i Centralnoafricku Republiku) od hrvatske stambene stednje.
Generalno stednja u Hrvatskoj je vrlo atraktivno ulaganje pogotovo kada uzmes u obzir da Hrvatska ima gotovo pa stalno negativan GDP.
Inflacija je što se tiče hrane i goriva, tj. energetike (struja grijanje) puno iznad 7 %.
Sljedeće ću nešto napisati o tim tvojim super bankama, po kojim kamatama plasiraju kredite građanima, gospodarstvu, pa ako hoćeš i Državi.
Pitaj ih koji su kamate na kredite kod Mama banaka, a koliko u Hrvatskoj.
– i neka ne ser.u da se zadužuju po nepovoljnim uvjetima
– koliko ja vidim radi se o našem novcu, koji oni sada na kraju izvlače iz Hrvatske
O čemu mi pričamo, ili bankari misle da su svi Hrvati mo.roni pa ne vidi što se radi.
O njihovoj ogromnoj dobiti, zbog naknada (nema što te ne opale) neću pričati.
Njima treba dobra konkurencija, tako da se radujem ulasku Muslimanskih banaka u Hrvatsku, pa će onda vidjeti kada ljudi prijeđu njima.
Hrvatskoj banci ne bi povjerio ni da se brine o mom Mačku, a kamoli o meni.
Recimo stambena štednja (štedio tri godine). Kada sam htio na osnovu toga podignuti kredit za adaptaciju kuće, rekli su može ali moram na kuću staviti hipoteku. Kredit je bio 10.000 eur. Raskinuo štednju, dobio novaca koliko sam uložio, ni lipe više. Sve što sam dobio poticaje od države pojela bankarska naknada.
Uzeo sam nenamjenski i kupio dionice INE.
I zakleo sam se da nikad više neću dati ni kune na štednju u “Hrvatsku banku”.
[emo_bijesan][emo_ljut][emo_palacd]
Pa svi će moći kupiti isti broj dionica. moći će uzeti jaaaako povoljni kredit koji na kraju krajeva mogu odmah prodati dionice i zatvoriti taj kredit.
Neće biti torbarenja jer npr INA će biti kao i prošli put oko 25 dionica, samo na ime i prezime.
Vi zaboravljate da Hrvatska ulazi u EU i sve se mijenja na ZSE.
O tome ću kada dođe vrijeme.
To se slažem da su trebali podijeliti dionice građanima.
Recimo HT. Moji su dali za priključak u ZG i na Pagu oko 4.000 DM. Znači ja sam platio taj priključak.
Mogli su Nemci kupiti HT tvrtku, ali nemaju pravo na infrastrukturu jer su je građani izgradili, a ne HT.
Ja samo znam da su Danci tako tužili tamošnjeg operatera i dobili su sud.
Morao je platiti građanima uloženo s kamatama.
što predlažeš? Jednu tužbu protiv HT na EU sudovima. Tu bi se dosta love moglo povući, jer pravda je na našoj strani.
LP