http://hr.seebiz.eu/turizam/unwto-globalni-turisticki-rekordi/ar-44922/
za sve koji misle da hrvatska nema gospodarsku politiku i strategiju, poslujemo u najjačem sektoru svijeta iza tehnologije. [cool]
Isto vazi i za sve one koji misle da Haiti, Cuba, Dominikanska Republika i Jamaica nemaju gospodarsku politiku i strategiju. Radi se o nizu prosperitetnih, bogatih i uredjenih zemalja kojima je turizam daleko najveca industrija. Usprkos cinjenici da tamo sezona traje 12 mjeseci i da operiraju u "drugom najjacem ekomomskom sektoru" sve redom su poznate po bijedi i siromastvu.
[/quote]
kad bi kanada bila u proizvodnji nafte efikasna kao što je hrvatska efikasna u turizmu, zvala bi se kuvajt. koliko vam je vađenje barela 60-70 USD? to ti je slabiji apartman za 4 osobe.
za sve koji misle da hrvatska nema gospodarsku politiku i strategiju, poslujemo u najjačem sektoru svijeta iza tehnologije. [cool]
Isto vazi i za sve one koji misle da Haiti, Cuba, Dominikanska Republika i Jamaica nemaju gospodarsku politiku i strategiju. Radi se o nizu prosperitetnih, bogatih i uredjenih zemalja kojima je turizam daleko najveca industrija. Usprkos cinjenici da tamo sezona traje 12 mjeseci i da operiraju u "drugom najjacem ekomomskom sektoru" sve redom su poznate po bijedi i siromastvu.
[/quote]
kad bi kanada bila u proizvodnji nafte efikasna kao što je hrvatska efikasna u turizmu, zvala bi se kuvajt. koliko vam je vađenje barela 60-70 USD? to ti je slabiji apartman za 4 osobe.
[/quote]
Hrvatska efikasna u turizmu?
Si izvadio ukupni EBITDA za Cro turizam?
Zamisli si da je Croatia firma i koliki je tvoj ebitda, koliki FCF(mislim da ga niti nema)?
[/quote]
[/quote]
Zamisli si da je Croatia firma i koliki je tvoj ebitda, koliki FCF(mislim da ga niti nema)?
[/quote]
Nije efikasna nego je brutalna.
90% proizvodnje je za izvoz.
Per capita smo odmah iza Austrije (Saudijske Arabije) po dolascima i noćenima, u svijetu.
Po per capita prihodima od turizma smo odmah iza high-end destinacija koje sve redom imaju manje ukupnih dolazaka od nas (CH, BEL, SWE…).
Rastemo brže od svijeta, kontineta i regije.
Turističke firme imaju u prosjeku EBITDA maržu od 30%.
A to su samo službeni podaci…
[/quote]
[/quote]
[/quote]
Nije efikasna nego je brutalna.
90% proizvodnje je za izvoz.
Per capita smo odmah iza Austrije (Saudijske Arabije) po dolascima i noćenima, u svijetu.
Po per capita prihodima od turizma smo odmah iza high-end destinacija koje sve redom imaju manje ukupnih dolazaka od nas (CH, BEL, SWE…).
Rastemo brže od svijeta, kontineta i regije.
Turističke firme imaju u prosjeku EBITDA maržu od 30%.
A to su samo službeni podaci…
[/quote]
EBITDA da ali FCF 0(zašto , razmisli sam).
Ugl, po ITR-ovima smo u rangu Portugala.
Izvještaj: http://dtxtq4w60xqpw.cloudfront.net/sites/all/files/docpdf/unwtohighlights12enhr_1.pdf
Mislim da do sada nisam ovdje ostavio nijedan pick, pa ću to učiniti sada:
ELKL-R-A
Kratko objašnjenje:
Kada firma ima godišnji prihod od 300 milijuna kuna, a mcap 7 milijuna kuna, onda je ta firma, što se tiče tržišta dionica, u bankrotu. Primjerice, VLDS koji je i formalno u stečaju ima P/S 0,04. Jest da je to fond i miješanje krušaka i jabuka, no s druge strane, reći da DIOK ima P/S 0,3 zvuči kao pretjerivanje.
No, poanta je da na ovim razinama ulaganje u ELKL rizično samo ukoliko dođe do stečaja. Stečaju u prilog govori naizgled katastrofalna nepokrivenost kratkoročnih obveza kratkoročnom imovinom (imovina 175, obveze 218, razlika 43 milijuna kuna, to je negdje 6 trenutnih mcapa).
Dodatno, račun firme je blokiran, a radnicima kasni isplaća plaća za srpanj.
E sad, zašto mislim da ELKL neće u stečaj?
1) Najveći pojedinačni vlasnik Grad Bjelovar s 24% dionica, gradonačelnik bivši član NO-a, 2013. lokalni izbori, ELKL distributer plina.
2) Poslovanje ELKL – reference, kadar, knjigovodstvena vrijednost koja je trenutno previše napumpana
3) dovršen program restrukturiranja i reorganizacije kojega podržava Grad Bjelovar, NO, Uprava i što je najvažnije – banke 😉
4) program restrukturiranja podrazumijeva dolazak kriznog menadžmenta
5) ugovoreno je dovoljno poslova do kraja ove godine
E sad, osnovno je pitanje koliko bi ELKL vrijedio s "dugoročno odblokiranim računom"?
Po meni, ispod 300 kn po dionici nemamo šta razgovarati u 2012. godini, a kasnije tko zna.
Hvala po pozornosti…
I tako Ben flies again!
Iznenadio me.
I tako Ben flies again!
Iznenadio me.
Lock and load.
Oko $60 a mogu je prodati za najvise $70 jer je ne mogu dopremiti na pacificku obalu zbog visokih planina. Kuwayt vadi za manje od $5, a prodaje za $100. Mergin nije veliki, ali kolicina stalno raste. Nada je da ce se vise zaradjivati kada dodje naftovod do Kitimata, ali to ce trajati godinama.
Sto se mene tice bolje je da zemlja ne postane ovisna o nafti i da se industrija sto vise diverzificira. Vecina moje obitelji zivi na istoku i mi imamo vise stete nego koristi od nafte jer nafta pumpa Loonie u odnosu na US dollar. Zbog jakog kanadskog dollara poslovi sele u US, tvornice se zatvaraju.
I tako Ben flies again!
Iznenadio me.
Sama odluka da krene u QE3 nije iznenadjenje. Ono sto je iznendilo je magnituda i negranicen period kupnje.
… ne znam točno koliki je multiplikator u USA, ali ovih 2 mlrd stimulacije dnevno moglo bi biti barem 4-5 mlrd uz efekt poluge, dnevno. To nije mali novac niti za USA. A još i besplatno. Navali narode, samo pazi da ne ostaneš kratkih rukava, u masi od onih 95% koji će to ostati (u najboljem slučaju s višim cijenama i nižim plaćama realno). Ali ako upadneš u onih 5% …. isplati se pokušati. To ti je razlog za mgnitudu.
Sama odluka da krene u QE3 nije iznenadjenje. Ono sto je iznendilo je magnituda i negranicen period kupnje.
[/quote]
Ne iznenađuje ni magnituda ni neograničen period kupnje. Najveće oruđe FED-a su očekivanja koje investitori imaju, a Fed ih njima hrani. Ne mora Fed kupiti niti jednu obveznicu. Zato je izjavljeno neograničeno. To je obična varka. Fed stalno objavljuje "očekivanu inflaciju", "očekivani rast" itd.iako to gotovo nikad nije točno i korigira se svaka 3 mjeseca
… ne znam točno koliki je multiplikator u USA, ali ovih 2 mlrd stimulacije dnevno moglo bi biti barem 4-5 mlrd uz efekt poluge, dnevno. To nije mali novac niti za USA. A još i besplatno. Navali narode, samo pazi da ne ostaneš kratkih rukava, u masi od onih 95% koji će to ostati (u najboljem slučaju s višim cijenama i nižim plaćama realno). Ali ako upadneš u onih 5% …. isplati se pokušati. To ti je razlog za mgnitudu.
ja mislim da je multiplikator sad oko -0,3 do -0,5.
http://static5.businessinsider.com/image/4ba6264e7f8b9aa8256a0400-525-318/debt-chart.jpg