Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Milijarda kuna za 51% CROS najviše.Vlada bi voljela vidjeti ADRS kao novog vlasnika,a možda su im i obećali,a ADRIS nikad ne kupuje skupo.
Inače bez državnih šapa i sa dobrom upravom te jakom bankom koja je prati(ZABA) CROS može biti dobra priča u budućnosti.Hrvati su u doljnjem djelu EU ljestvice po ugovaranju osiguranja tako da bi se dugoročno ovaj trend trebao promijeniti,posebno zdravstveno osiguranje.

"Only dead fish swim with the stream"

@domach1984
" Rekli ste: "kada je cijena ADPL narasla 70% u tjedan dana?" a čujte a kada je pala? Dugoročno su najstabilnije cijene i najbolje cijene – bar da rastu za stopu inflacije – super!

70% rasta nečega vrlo često uključuje i veći postotak pada prije toga – i upitna je i nula."

Gospodine mislim da se nas dvojica ne razumijemo i očito Vaš način razmišljanja se razlikuje od mojeg.
Gospodinu HaoRenu dugujem moj način investiranja, pošto sam sad na godišnjem imam vremena mu ga napisati, ali nisam siguran da će mu biti jasniji, osim ako nije završio neki inženjerski smjer (inače ograničen sam na 4 posta dnevno, živjela ograničenja).

Što se mene tiče radije kupim dionicu koja će rasti 70 % u tjedan dana nego biti u ADPL koja će prvo padati, pa stagnirati, pa onda nakon 2-3 godine možda narasti 25 % (ali da, prije toga će pasti).
Inače, očito Vam nije jasno zašto je DIOKI toliko pao.
Što se tiče nule, mislim da nula nije nikad upitna.

Ono što Vi brkate su kvaliteta firme (njezin mogući potencijal) i potencijal dionice.
Ja sam se složio s Vama da je Adpl dobra firma i to je uključenu u ovu cijenu.
Ali postoji jedan ali (dobro možda i više njih). Kriza autoindustrije, firma je uložila veliki novac u nova postrojenja ali do oporavka upitna je njihova isplativost, preoptimistični plan Uprave (ako se ne ostvari dionica će zaroniti). Uostalom vidim da se je linija obrane osnažila (meni se je više sviđalo 505 s crtom) a kako je krenulo gledati ćemo i Odiseju 2000.

Niste mi odgovorili zašto ste kupovali ADPL u 3. mjesecu 2009. kada je bila (kao i većina ostalih dionica) na minimumu.
Mislim informacija koju sam Vam dao (odnosno pitanje) uopće se nije ticala ADPL. Za ONE koji su bili lijeni pa nisu ni to išli pogledati evo cijena nekih dionica ljeta gospodnjeg 2009. (ožujak)

ADPL: 33-36 kn
PTKM: 62-80 kn
INA: 970-1000 kn
DIOKI: 105-123 kn [smiley] [smiley] [smiley]

E, sada će neki iz ovoga zaključiti kao gosp. domach1984 i HaoRen da sve treba prodati i kupiti ADPL.
Neki će kao i ja nešto drugo zaključiti.
A pametna većina neće iz ovoga ništa zaključiti, već će reči: povijesni podatak o kretanju cijene dionice pa što i pogledati neke druge parametre prilikom kupnje dotičnih dionica.

Pozdrav gosp. Lopini.
Molim Vas nemojte mi toliko reklamirati dionicu, postaje mi neugodno. [embarass]

LP!

Lopina i Hazunfefer = love.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Milijarda kuna za 51% CROS najviše.Vlada bi voljela vidjeti ADRS kao novog vlasnika,a možda su im i obećali,a ADRIS nikad ne kupuje skupo.
Inače bez državnih šapa i sa dobrom upravom te jakom bankom koja je prati(ZABA) CROS može biti dobra priča u budućnosti.Hrvati su u doljnjem djelu EU ljestvice po ugovaranju osiguranja tako da bi se dugoročno ovaj trend trebao promijeniti,posebno zdravstveno osiguranje.

A samo na računima imaju preko 1,5 mlrd kuna?!?

Cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis perseverare in errore. - Cum sapienti viro libenter diserimus

A samo na računima imaju preko 1,5 mlrd kuna?!?
[/quote]
Da?Šta onda država ne isplati sebi dividendu i problem riješen:)

@domach1984
" Rekli ste: "kada je cijena ADPL narasla 70% u tjedan dana?" a čujte a kada je pala? Dugoročno su najstabilnije cijene i najbolje cijene – bar da rastu za stopu inflacije – super!

70% rasta nečega vrlo često uključuje i veći postotak pada prije toga – i upitna je i nula."

Gospodine mislim da se nas dvojica ne razumijemo i očito Vaš način razmišljanja se razlikuje od mojeg.
Gospodinu HaoRenu dugujem moj način investiranja, pošto sam sad na godišnjem imam vremena mu ga napisati, ali nisam siguran da će mu biti jasniji, osim ako nije završio neki inženjerski smjer (inače ograničen sam na 4 posta dnevno, živjela ograničenja).

Što se mene tiče radije kupim dionicu koja će rasti 70 % u tjedan dana nego biti u ADPL koja će prvo padati, pa stagnirati, pa onda nakon 2-3 godine možda narasti 25 % (ali da, prije toga će pasti).
Inače, očito Vam nije jasno zašto je DIOKI toliko pao.
Što se tiče nule, mislim da nula nije nikad upitna.

Ono što Vi brkate su kvaliteta firme (njezin mogući potencijal) i potencijal dionice.
Ja sam se složio s Vama da je Adpl dobra firma i to je uključenu u ovu cijenu.
Ali postoji jedan ali (dobro možda i više njih). Kriza autoindustrije, firma je uložila veliki novac u nova postrojenja ali do oporavka upitna je njihova isplativost, preoptimistični plan Uprave (ako se ne ostvari dionica će zaroniti). Uostalom vidim da se je linija obrane osnažila (meni se je više sviđalo 505 s crtom) a kako je krenulo gledati ćemo i Odiseju 2000.

Niste mi odgovorili zašto ste kupovali ADPL u 3. mjesecu 2009. kada je bila (kao i većina ostalih dionica) na minimumu.
Mislim informacija koju sam Vam dao (odnosno pitanje) uopće se nije ticala ADPL. Za ONE koji su bili lijeni pa nisu ni to išli pogledati evo cijena nekih dionica ljeta gospodnjeg 2009. (ožujak)

ADPL: 33-36 kn
PTKM: 62-80 kn
INA: 970-1000 kn
DIOKI: 105-123 kn [smiley] [smiley] [smiley]

E, sada će neki iz ovoga zaključiti kao gosp. domach1984 i HaoRen da sve treba prodati i kupiti ADPL.
Neki će kao i ja nešto drugo zaključiti.
A pametna većina neće iz ovoga ništa zaključiti, već će reči: povijesni podatak o kretanju cijene dionice pa što i pogledati neke druge parametre prilikom kupnje dotičnih dionica.

Pozdrav gosp. Lopini.
Molim Vas nemojte mi toliko reklamirati dionicu, postaje mi neugodno. [embarass]

LP!

Lopina i Hazunfefer = love.
[/quote]

Ne,to nije istina.Hazunfefer je kemičar,a ja nastojim biti alkemičar.
A što se tiče Diokija smatram da je Dina ekološka bomba,a Dioki,ako ćini značajan dio našeg portfelja
implozična bomba.
eksplozija=širenje
implozija =sužavanje ili stiskanje

Trenutno moj portfelj eksplodira bez opasnosti da budem raznesen u paramparčad.

Vlada bi voljela vidjeti ADRS kao novog vlasnika,a možda su im i obećali, a ADRIS nikad ne kupuje skupo.

oh, itekako adris kupuje skupo.
investicije u turizam (na samom peaku) i iran (pred sankcije i mogući rat) nisu mogle bit skuplje.
vlada bi voljela vidit adris kao vlasnika ako će paltit koliko i poljak, rus, britanac… a pošto neće potpuno je nebitno koga bi vlada volila vidit. ponavljam, u ovom slučaju prodavatelj neće određivat ni cijeni ni kupca, nego će to odredit kupac tj. najbolja ponuda. a najbolja ponuda je isključivo financijska jer nema nikakvih zadrži radnike, uloži u čeličanu, vrati dugove izmišljotina.

Vlada bi voljela vidjeti ADRS kao novog vlasnika,a možda su im i obećali, a ADRIS nikad ne kupuje skupo.

oh, itekako adris kupuje skupo.
investicije u turizam (na samom peaku) i iran (pred sankcije i mogući rat) nisu mogle bit skuplje.
vlada bi voljela vidit adris kao vlasnika ako će paltit koliko i poljak, rus, britanac… a pošto neće potpuno je nebitno koga bi vlada volila vidit. ponavljam, u ovom slučaju prodavatelj neće određivat ni cijeni ni kupca, nego će to odredit kupac tj. najbolja ponuda. a najbolja ponuda je isključivo financijska jer nema nikakvih zadrži radnike, uloži u čeličanu, vrati dugove izmišljotina.
[/quote]

ADRIS je sve svoje akvizicije,koliko je meni poznato,preuzeo jeftino,škrti su jbg…
Jadran-turist i Anitu su preuzeli 2004 ili 2005 g kada se nije moglo govoriti o nekom peaku u turizmu,naprotiv.Potrošili su milijardu kuna na dizanje kapaciteta od 4-5 zvjezdica,tako to ide kad želiš vrhunske hotele kao Lone i Monte Mulini.Kažu da će ova godina biti pozitivna 10 m kn čini mi se,a kasnije godišnji rast od 10-15%.Nije PLAG ali valjda mogu upola kao oni,možda doguraju do 30-40M za koju godinu.
Iran je proračunati rizik,da nema sankcije i mogućeg rata ne bi to bilo ni upola atraktivno tržište,tako je to,dobar risk/reward.Cifra od 30 m eura koje dijele sa Irancima je sitnica za ADRIS.

Milijarda kuna je dobra cijena za kupca,ne za dioničare CROS,vidjet ćemo što stranci kažu,bit će tu još puno posla,novom vlasniku neće biti lako dok sve ljenguze ne stavi u red,očisti sve od politike.

koje su investicije najbolje:
1. da P/BV bude što manji,ili P/NIV ili NAV
2.da p/s bude što niži
3.da zaduženost bude što manja,bitno jer kriza steže
4.koeficijent likvidnosti što veći
voditi računa da Z sqore/tkz.bankrotindeks bude što veći,granično 1,63 i to bi nam trbao biti
lakmus za određivanje rizičnosti investicije

Eventualne rizične investicije kao što su DIOKI,JDKM,ELPR,ATLSi sl.nikako više od 30 % ukupnih investicija,u jednu rizičnu dionicu nikako više od trećine u rizičnim,ili 10% cjelookupnog kapitala

S obzirom na situzaciju na tržištu nalazim se u fantastičnoj poziciji jer sam postao discipliniran
i strpljiv..

Očekujem vrijeme meda i mlijeka s obzirom da moje glavne investicije ćine ZIFovi koji ispunjavaju
sve zahtjeve jedino P/S šteka-Jasno jer su ti fondovi u bunker fazi.I ja skupa s njima!

@lebowski "Gospon Hasenfefer, ostavite si 10% keša, tek toliko da imate s čime početi novu igru nakon što odnesete gaće na štapu na Diokiju."

Nije mi jasna ova Vaša nervoza. Umjesto da reklamirate svoje dionice (portfelj), jer mi svi kupujemo dionice da bi za koju godinu zaradili (bar se tome nadamo) Vi se bavite mojim likom i djelom. I to Vam nije prvi put.

Evo čak ne znam koje su Vaše dionice (DIOKI očito nije). Da li uopće imate dionice ili samo prodajete nervozu. Što se tiče gaća na štapu, neće biti gaće već bokserice.

Evo za ove koje malo sporije shvaćaju ponoviti ću još jednom. Većinu dionica DIOKI-a sam kupio dosta nisko. Nisam ni jednu dionicu od tada prodao, a mislim da sam Vam napisao kada sam zadnji put kupovao. Rekao sam Vam i to da ću prodati dionice za 3-4 godine kada očekujem neki maksimum cijene, a možda se Turcima svidi u Hrvatskoj pa bude nekog preuzimanja.

Ja sam ozbiljan ulagač, ali kao takav očito neshvaćen na ovom forumu. Potpuno shvaćam kako je gosp. Liniću; on kaže da država ulazi u DIOKI, gosp. Čačić kaže da ga nisu dobro shvatili, on kaže da će se uvesti porez na imovinu, sad su ga novinari krivo shvatili. Uglavnom poveznica između mene i gosp. Linića da svi Vi uopće ne kužite o čemu nas dvojica pričamo.

Ovaj, nije mi jasno o kojih 10 % keša govorite, pa DIOKI je rizična dionica (ne toliko koliko neke druge) i čini mi 35 % portfelja, ostalo je CASH. Zahvaljujem na brizi, ali trenutni mi je problem u što uložiti?

Što se tiče rizičnosti radije sam u DIOKI-u, mirnije spavam nego da sam u Ingri, Belju,
KSST ili PTKM. Na kraju krajeva za DIOKI postoji i plan B, stečaj.

Trenutno mi dionica DIOKI-a uopće nije u fokusu, jedino sam se malo angažirao da pomognem radnicima. Stvarno se nadam da treći izvoznik u Hrvatskoj neće u stečaj.

Uostalom DIOKI je slučajno uletio, počeo sam pisati zbog INE.
U INI je stanje malo bolje nego u DIOKI-u.

Nije mi jasno što ste toliko navalili na INU, trenutno ne vrijedi po meni više od 2.000 kn.

U INI nisam zbog principa, ali vidim da će doći do nekih promjena pa možda opet uđem, ali na ovim cijenama mi je preskupa (što će te, naučen sam je kupovati po 1.000 kn, moć navike).

Mislim da će CASH čekati 11-12 mjesec ove godine. Najvjerojatnije ERNT, a i KODT postaje sve zanimljiviji. Još da se gđa. Ivana makne s kupnje pa da dođe do mojeg targeta.

Pozdrav!

[b]MRAČNI MOD[/b] [b]Do kraja godine raste samo DIOKI zbog Hrvatskih nacionalista koji su ga spasili od zatvaranja.[/b]

@lebowski
"Gospon Hasenfefer, ostavite si 10% keša, tek toliko da imate s čime početi novu igru nakon što odnesete gaće na štapu na Diokiju."

Nije mi jasna ova Vaša nervoza. Umjesto da reklamirate svoje dionice (portfelj), jer mi svi kupujemo dionice da bi za koju godinu zaradili (bar se tome nadamo) Vi se bavite mojim likom i djelom. I to Vam nije prvi put.

Ako imate "samo" 35% porfelja u DIOK, to je okej. Prvo da razjasnimo što se događa s vrijednošću dionica nakon stečaja – one vrijede nula kuna. I nemojte nasjedati na priče da postoji mogućnost da se vlasnici naplate, jer ta mogućnost ne postoji. Prihvatite to kao aksiom, uštedjet ćete si vremena za neka druga istraživanja.
I sad samo malo o DIOK:
1) Ako Turci kupe Dinu, Dioki svejedno odlazi u stečaj.
2) Veliko je pitanje hoće li Turci uopće kupiti Dinu. Vlada je to lijepo zamislila, da Turci riješe stečaj bez stečaja bez njih. Turci, koliko god blesavi bili, ispada da toliko blesavi nisu.
3) U ovom trenutku, dakle, možda bi se dalo kockati s najviše deset posto portfelja na DIOK, s tim da bi cijena DIOK trebala biti pet kuna.

U porfelju imam PTKM, ELKL i LEDO. Sve tri su prilično rizične i nikome ih ne bih preporučio. PTKM i LEDO su mi zanimljivi zbog privatizacije, a ELKL jer je kao građevinac u krizi postigao daleko bolje rezultate od razvikanih mafijaških organizacija, no i tu je potrebno bolno restrukturiranje. Ako ga bude, bit će i velika zarada. Ako ga ne bude, e pa, imat ću i ja svoj DIOK u portfelju. 😀

Prijatno, inžinjer, i nemojte raditi grešku tako da se previše emotivno vežete za svoje dionice, odnosno za svoje mišljenje zašto su podcijenjene. Argumente koji vam ne govore u prilog potrebno je posebno istražiti i valuirati. I uvijek, ali uvijek, vrijedniji su od onih koji vam govore u prilog.

Stečaj DIOKI-a

Poštovani gosp. Lebowski sve pet.

Ja bih htio da se na forumu vodi ovako argumentirana rasprava, a o mojim gaćama ili da će dionica gore ili dole (kao da i može u nekom drugom smjeru) stvarno mi se ne čita (osim ak je duhovito).
Također se slažem s Vama da se ni slučajno ne smije emotivno vezati za neku dionicu, ja imam taj problem s INOM ali to ću kasnije objasniti.

Moram priznati da mi na kraj pameti nije bilo da će Vlada trećeg hrvatskog izvoznika poslati u stečaj (što će te, još sam mlad i naivan, čak sam i glasao za ovu Vladu jer joj je alternativa bila nastavak onih osam godina jada i čemera) jer je ova vlada obećala otvaranje novih radnih mjesta ali i borbu za svako radno mjesto.

Gosp. Linić kaže da DIOKI mora u stečaj jer samo na taj način radnici mogu dobiti plaću, a ja bih dodao i otpremnine, jer je račun blokiran. Sve po zakonu. Znate li što to znači? To znači da nam ovaj tjedan u stečaj ide i INGRA. Mislim, treba se misliti i na radnike INGRE, i kod njih su stvoreni svi zakonski uvjeti za stečaj. Ne treba se čekati 7 mjeseci. Ako država nema pišljivih 5 miliona Eura za trećeg izvoznika u Hrvatskoj i vrlo profitabilnu industriju, onda pogotovo nema novaca za firmu koja ne može izgraditi ni neku cesticu u Makedoniji. To je nekada bila velika firma, ali i nju smo uspjeli upropastiti. Ostalo je samo ime, a nakon ove blamaže u Makedoniji ni to.

U poslovnom svijetu reference i ugled teško je steći, još teže ih je zadržati, ali vrlo lako ih je izgubiti.

Još bih samo podsjetio Vladu koliko je novaca ulupano u brodogradilišta (brod je samo 10% hrvatski proizvod) i poljoprivredu (kaj su se sad nakon 30 godina sjetili da biljkama treba voda, da nam se ovi iz pustinje smiju) a što je napravljeno.
Mislim, ne znam koje su Vaše strateške industrije za Hrvatsku ali po meni kemijska ind. je sigurno jedna od njih.

Da zaključim.

Ako sam dobro shvatio Vladu (a postoji velika vjerojatnost da nisam) plan Vlade je da po zakonu polovicu hrvatskih tvrtki pošalju u stečaj.
Ja bih radije da i DIOKI i INGRA i dalje rade jer ljudi u njima nisu zaboravili raditi, problem su njihove nesposobne Uprave koje su ih dovele u sadašnje stanje.

Ja bih molio Upravu DIOKI-a za informaciju koje su Vam sve banke posudile novac.
Ako Vam je brže možete nabrojati one koje nisu, ako u Hrvatskoj postoji takva.

Pozdrav!

[b]MRAČNI MOD[/b] [b]Do kraja godine raste samo DIOKI zbog Hrvatskih nacionalista koji su ga spasili od zatvaranja.[/b]

Moram priznati da mi na kraj pameti nije bilo da će Vlada trećeg hrvatskog izvoznika poslati u stečaj (što će te, još sam mlad i naivan, čak sam i glasao za ovu Vladu jer joj je alternativa bila nastavak onih osam godina jada i čemera) jer je ova vlada obećala otvaranje novih radnih mjesta ali i borbu za svako radno mjesto.

Možete li objasniti na koji je to način Vlada šalje Dioki u stečaj? Zar je riječ o državnoj tvrtci?
Naprotiv, Vlada i sindikati trude se iz petnih žila da Dioki ne završi u stečaju. Posljedica toga je šest neisplaćenih plaća i valjda već godina dana nerada Dine i Diokija, a s restrukturiranjem se nije pomaklo s mrtve točke.

Stečaj za Dioki trebao je biti proglašen unutar zakonskih okvira, dakle prije jedno pola godine ili više dana. Radnici bi u tom slučaju dobili minimalac i pola otpremnine putem Agencije, a vjerovnici bi se jednostavno morali dogovoriti koliko će svojih potraživanja otpisati.

Sve te radnje ionako će uslijediti, no s cca pola godine izgubljenog vremena.

I čuvajte se pojma "strateški", to vam je u Hrvatskoj najveća kletva. Brodogradnja je strateška, poljoprivreda je strateška, pa vidite koliko im je to pomoglo. Evo jedna zanimljivost – Vjesnik je tvrtka od strateškog značaja za Hrvatsku, odluku donijela Kosoričina vlada.

Što se pak gubljenja brenda tiče, pogledajte Pevec ili Zdenku iz Velikih Zdenaca. Obje tvrtke preživjele stečaj, sada posluju dobro.

Poanta stečaja je promjena vlasnika i uprave, zbog kojih i dolazi do stečaja.

New Report

Close