Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Gospon Lebowski bez brige za DIOKI i INU. Malo će ovoj vladi povećati BDP do kraja godine.

Ja se doista nadam da dioničko društvo Dioki neće završiti u stečaju, ali ta prijetnja nije otklonjena. Ako ste proučili odluku vlade, vidjeli ste da se u njoj spominju dva poduzeća, Adria Oil i Dina Petrokemija. Te dvije tvrtke preuzimaju Turci, odnosno država ima daje jamstvo. Turci, dakle, ne preuzimaju dioničko društvo Dioki. Jednaki tako, u odluci vlade spominje se 320 radnika, a u konsolidiranom izvješću Diokija spominje se 755 radnika. Da tu razliku ne čine radnici zagrebačkog pogona? Gdje je sjedište Dina – petrokemije, a gdje Diokija, i u čemu vi imate vlasničke udjele, jeste li se zapitali?

Štoviše, agonija ili zamršena situacija dioničkog društva Dioki može potrajati još godinama, a Dina – Petrokemija za to vrijeme može bez ikakvih problema raditi.

Gospon Lebowski bez brige za DIOKI i INU. Malo će ovoj vladi povećati BDP do kraja godine.
Inače što se tiče nick-a ne mislim ga mijenjati, ali predložio bi administratoru iz poslovnog da doda jednu kućicu gdje će pisati koliko neki forumaš je imao ili ima nickova. Mislim da se to danas može lako napraviti.

Gospodine HaoRen drogo mi je ako sam Vama prodao dionice, vidim da vjerujete u napredak i razvoj ove firme. Nažalost, mislim da će se ADPL moći kupiti po povoljnijim cijenama. Uprava super radi, ali mislim da su bili malo preoptimistični glede završetka krize. Mislim da vrhunac krize tek dolazi. Mene je moram priznati prošle godine iznenadio onaj pad (uvijek podcijenim koliko su Amerikanci pohlepni).
Očekivao sam ga ove godine.
ADPL koliko vidim trenutno drži DACIA, FIAT sa Srbima ima problema, pa mislim da sve ovisi o Rusiji.
Kada očekujem pad CROBEXA radije sam u dionicama kao što je INA ili DIOKI koja ima potencijala, a nema mirovinskih fondova.

Mislim da bi na ovom forumu trebalo pisati afirmativno i pokušati vratiti ljude na ZSE a ne se svađati.
I drugo, tu Vas stalno uspoređuju s ovcama. Imajte svoj stav i mišljenje, prije kupovanja dionica provjerite sve informacije, to bar sada s internetom nije teško napraviti. I uvijek razmišljajte svojom glavom. (a ne kud svi, tu i mali MUJO)

Pozdrav!

Zbog čega je INA perspektivna?

Ili cijela ta industrija?

Dakle koliko znam INA je up, mid i downstream?

Mislim da trenutno nema finitne industrije od naftne..

Ako bi već išao na play nafte – radije na drilling kompanije koje su koliko toliko mobilne..

Baš me zanima mišljenje?

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Ja se doista nadam da dioničko društvo Dioki neće završiti u stečaju, ali ta prijetnja nije otklonjena. Ako ste proučili odluku vlade, vidjeli ste da se u njoj spominju dva poduzeća, Adria Oil i Dina Petrokemija. Te dvije tvrtke preuzimaju Turci, odnosno država ima daje jamstvo. Turci, dakle, ne preuzimaju dioničko društvo Dioki. Jednaki tako, u odluci vlade spominje se 320 radnika, a u konsolidiranom izvješću Diokija spominje se 755 radnika. Da tu razliku ne čine radnici zagrebačkog pogona? Gdje je sjedište Dina – petrokemije, a gdje Diokija, i u čemu vi imate vlasničke udjele, jeste li se zapitali?

Štoviše, agonija ili zamršena situacija dioničkog društva Dioki može potrajati još godinama, a Dina – Petrokemija za to vrijeme može bez ikakvih problema raditi.
[/quote]

pa to je jasno..
stovise explicite je rečeno s najvise instance da dioki ide u stecaj
ne razumijem sto je ljudima koji kupuju?? [shocked]

[/quote]

pa to je jasno..
stovise explicite je rečeno s najvise instance da dioki ide u stecaj
ne razumijem sto je ljudima koji kupuju?? [shocked]
[/quote]

Gospon, ama baš niti jedan političar neće explicite reći ama baš ništa. Oni su vam, znate, pjesnici. To je vještina koja se stvara s iskustvom. Uvijek ostaje back-door.
http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/cacic-dioki-vjerojatno-u-stecaj-ali-ne-i-likvidaciju.html
Dioki će VJEROJATNO u stečaj.

To je implicite.

Explicite bi bilo:

Dioki će u stečaj.

Prvo bi rekao nešto o tome zašto sam počeo pisati na ovom portalu. Kao što ste već shvatili Hrvat sam (ne baš previše pametan) kemijski inženjer koji je ostao raditi u Hrvatskoj umjesto da je otišao van.
Iskreno, u zadnje vrijeme sav sam u poslu pa i nemam baš vremena stalno pisati.

Na pisanje me je natjerala (naljutila) Čaćićeva izjava da DIOKI ide u stečaj. Mnogi moji prijatelji (sve diplomirani inženjeri) ostali su bez posla. Ovaj tjedan sam bio s kolegicom s fakulteta koja se mi je isto požalila da se boji da će ostati bez posla. Zbog toga tako lako izrečena rečenica da DIOKI ide u stečaj (da će toliko ljudi ostati bez posla), jer se gosp. Linića nije dobro razumjelo razljutila me je do maksimuma. Ne znam da li ste primjetili ali trgovanje dionicom DIOKI-a nije bilo prekinuto ni kod izjave gosp. Linića da će država uči u DIOKI (veliki rast dionice), niti kod gosp. Čaćičevog demantija (veliki pad dionice).
Nisam ni u jednoj stranci. Meni stvarno nije važno tko je vlasti, mogu biti i mali zeleni, ali ta hrvatska vlada mora raditi u interesu i boljitku Hrvatske i njezinih građana.

Mislim da svima Vama nije jasno u kakvim smo govnima (oprostite na izrazu).
Hrvatsku neće spasiti ni Europa, ni Amerikanci, ni MMF (pogotovo oni ne).
Mislim da Hrvatsku mogu samo spasiti Hrvati.
Kako? Tako da ulože novac u hrvatske firme umjesto da ga puštaju da propada u lihvarskim bankama, koje onda taj isti novac posuđuju hrvatskoj državi, hrvatskim firmama i hrvatskim građanima po jako povoljnim kamatama.

Znači kako vratiti novce na burzu?
Pa sigurno ne stalnom kuknjavom kako su nas opljačkali i da burzom vlada mafija.
Morate shvatiti da Hrvati nisu glup narod, ljudi se naprosto boje uložiti jer su imali loša iskustva.
Ali jedna ovako lijepa priča kao što bi mogao biti DIOKI (da investitori spašavaju radna mjesta radnicima) vratila bi možda nekoga.

Kao što vidite interes za ovu dionicu postoji, a moje je pitanje Upravi zašto nije prije godinu dana raspisala dokapitalizaciju firme (kao što je npr. napravio IGH) po recimo 30 kn (mislim da se vrijednost burzi tada kretala oko 60 kn.

Pozdrav !

[b]MRAČNI MOD[/b] [b]Do kraja godine raste samo DIOKI zbog Hrvatskih nacionalista koji su ga spasili od zatvaranja.[/b]

Gospon Hasenfefer, oprostite na seciranju, ali kompletan Vaš portfelj je dionici koja ne ispunjava niti jedan od tri Vaša osnovna uvjeta za ulaganje, jer se ne zna tko je Uprava. To je iznimno rizično ulaganje, ne samo zato što je rizik stečaja velik, već i zato što knjigovodstvena vrijednost dionice nije toliko niska da taj rizik opravdava.

Što se tiče ideja o oporavku hrvatskog gospodarstva, recite mi postoji li ijedna hrvatska politička opcija koja se ne slaže s Vama? Ili je upravo suprotno – za sve što ste Vi naveli, zalaže se svaka politička stranka.

A opet, eto, baš i nismo najbolja država na svijetu. Ili barem tako tvrde statistike.

Od jučer sam i službeno u depresiji. Ne samo zato što se to od mene očekuje (valjda sada kada sam u depresiji bolje ću se osjećati), već i zbog komentara gospođe s Hrvatskog radija koja je izravno optužila investitore koji zadnjih 7 dana kupuju dionice da zarađuju na radnicima jer imaju informacije, a koliko sam shvatio kriv sam i zbog toga što još radnici nisu dobili plaću. Da se je gospođa raspitala kod radnika rekli bi joj da ne rade već godinu dana (a i ne primaju plaću). Pa mi stvarno nije jasno kako bi se na njima moglo zarađivati.

Nisu mi jasni ovi naši mediji. Kada treba prenositi crnjake (to je valjda zato jer moramo biti u depresiji) onda se izjava gosp. Čačića da DIOKI ide u stečaj prenese 100 puta, a kada se događa nešto pozitivno (da investitori ulažu u neku tvrtku jer su prepoznali njezin potencijal) onda se to i ne prepozna.

Vidim i da radnici smatraju da netko zarađuje na njima preko burze, očito da nisu burzi pa da im objasnim.
Gospodo radnici ovi ljudi koji kupuju dionice ne zarađuju na Vama. Oni ulažu u Vas svoj novac (a po meni spasili su Vam i radna mjesta), i očekuju da će te Vi za njih zarađivati novce.

Gospođa je također rekla da neki nešto znaju pa da zato kupuju dionice (opet teorija zavjere).
Onda gospođa zna puno više nego ja. Pa u tome i je problem što dioničari ništa ne znaju, čak ne znaju tko je sve novi vlasnik DIOKIA. Pa zato ja i stalno spominjem Upravu koja bi se trebala očitovati prema burzi. Uostalom da bude potpuno objektivna mogla je priupitati HANFU zašto ne prekine trgovanje DIOKI-jem dok se Uprava ne izjasni o novim činjenicama.

Što se tiče organizacije rada u DIOKI-u stvarno ste katastrofa. Znači niste radili 9 MJESECI, niste primili plaće, a sad su Vam službe na godišnjem odmoru (od čega se odmaraju?).
Kad je mene firma prije dvije godine zbog posla trebala (a bio sam na godišnjem), ljudi su po mene poslali auto na more, nakon dva dana sam završio posao i otpeljali su me natrag na more.

Osim što sam depresivan i tužan sam. Tužan sam kad vidim (na temi DIOKI) koliko "Hrvata" navija da ova firma propadne. Pa mislim radnici su doslovce gladni a Vi se natječete da dokažete kako će firma propasti.
Krajnje žalosno i degutatno.

Da se razumijemo ja nemam ništa protiv ovih koji navijaju za pad, ali budite malo invetivni.
Npr. proglašeno je upozorenje za TSUNAMI za područje otoka Krka.

Zbog svega ovog gore navedenog napisati ću još jedan post o DIOKI-u (kada nađem cajta) i više o DIOKI-u ne pišem.

Stvarno se nadam da će svi radnici DIOKI grupe zadržati posao, a nadam se da će i zaposliti neke od mojih nezaposlenih kolega.

Pozdrav !

[b]MRAČNI MOD[/b] [b]Do kraja godine raste samo DIOKI zbog Hrvatskih nacionalista koji su ga spasili od zatvaranja.[/b]

@ Hasenfefer

Novine žive od senzacija – a uglavnom crne vijesti čine najbolju senzaciju.

Naravno, svaka nova crna vijest (downgrade ratinga, pad zaposlenosti, manji dolazak turista) ima sve manji proporcionalni utjecaj a time i senzacijonalistički efekt – manje zarade.

Mislim da će uskoro globalno mediji morati početi mijenjati vijesti prema boljima i na tome zarađivati – kao novom izvoru senzacija.

Hrvatska ima bankocentrični a ne kapitalocentrični oblik financiranja firmi. BIlo bi zanimljivo da se to promijeni.

Uskoro će se “tide” na globalnim tržištima preokrenuti, jer i kriza kao i expanzija ima vijek trajanja…

Biti će zanimljivo vidjeti sadašnje dr. doomove kako za 3 godine propagiraju vječni rast gospodarstva, burzi, CROBEX na 100 000.

A to su ljudi – projiciraju exponencijalno u budućnost.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Gospodine Hasenfefer ,

Je li se to meni samo čini ili vi radite standardnu grešku misleći kako kupovinom dionica DIOKia , sam DIOKi dobiva neke novce? Barem se tako moze zakljuciti iz vasih recenica u stilu "investitori trebaju podrzati nase firme kupovinom njihovih dionica."..Od vase trgovine dionicama DIOKia, isti neče dobiti niti kune

Isprika unaprjed ako sam Vas krivo razumio

...

Gospodo domach1984 i HaoRen.

Rado čitam Vaše postove jer ste uvijek pozitivni (a ja sam isto rogonja, ovan) a između redaka se može nešto i naučiti.

Slažem se s Vama da je ADPL trenutno puno bolja firma od DIOKI-a (a koja to nije).
Isto tako ako idete na sigurnu investiciju (zaradu) ADPL je možda bolja prilika od DIOKI-a.
Ali znate kako se kaže, jedanput se živi.

Ja kada ulažem u firmu pokušavam projicirati njezinu cijenu u budućnost u odnosu na sadašnje stanje (to su one 4 ili 5 godina o kojima govorim, jer dalje od toga teško je nešto zaključiti (ustalom i firme imaju petogodišnje planove poslovanja)).

Evo da budemo malo pozitivni. Pretpostavimo da su vjerovnici prihvatili plan restrukturiranja i svoja potraživanja pretvorili u vlasničke udjele (i da su to napravili svi vjerovnici). Znači automatski se dug DIOKI-a smanjuje i on može normalno poslovati.
Pretpostavimo da Vlada zna izračunati koliko je izvoz DIOKI-a utjecao na BDP ove zemlje, pa recimo natjera INU gdje je većinski vlasnik na neke stvari. Uostalom za one koji ne znaju DIOKI je dijete INE od koje su je uzeli (pitajte radnike DIOKI-a da li bi se vratili u INU).

Znači pretpostavimo da će DIOKI raditi. Ako se sve te pretpostavke ostvare mislim da će cijena dionice DIOKI-a prešišati cijenu ADPL za dvije godine.

Zašto? Pa petrokemijska industrija je visokoprofitabina industrija. DIOKI većinu svog proizvodnog asortimana izvozi kao i ADPL. Ali postoji jedna bitna razlika. Dok ADPL ipak ovisi samo o jednoj industriji (autoindustriji) kod DIOKI-a to nije slučaj. Trenutno je najpogođenija industrija u EU autoindustrija i mislim da će se sporije oporavljati od drugih industrija.

Mene trenutno stanje jako podsjeća na 3. mjesec 2009. Tada sam kupio INU na oko 1.000 kn, čak je dosta bilo i ispod toga ali nisam baš lipario. Ina je u mojem fahu pa sam znao da neću pogriješiti.
Vidim da je onda i ADPL bio na minimumu, pa me zanima ako ste ga kupovali na osnovu čega ste temeljili svoju procjenu (ja se tada ne bih usudio kupovati ADPL ali napominjem da ne poznajem autoindustriju tako dobro).

Gosp. domach1984 nisam imao vremena (evo i sada pišem prije poslovnog puta) ali napišem Vam za INU preko vikenda. Mogu reči da trenutno nisam u INI samo zbog svojih principa (jako sam tvrdoglav oko nekih stvari).

Još jedna prednost DIOKI-a je što ga nisu preporučili ERSTE analitičari. Na sreću, vjerojatno za ovu dionicu nisu ni čuli.

Pozdrav!

Svaka godina u krizi smanjuje šansu slijedeće godine da se ponovi krizna godina istog intenziteta.

Isto vrijedi i za ekonomske expanzije, potrebno je gledati ciklički.

Hrvatska doživljava kontrakciju od 2007/2008 i to je već 4,5 godina.

Prosječni vremenski raspon recesija je oko 13 mjeseci.

Ovo je debelo premašena recesija što bi dalo upućivati na vrlo jak oporavak, kada do njega dođe i naravno, što dulje neće doći to će biti jači kada dođe u intenzitetu.

Jedini headwind oporavku je cijena goriva i "raskalašeno" financijsko tržište, kratkoročni pogled.

Dosta sam siguran u ubrzavanje USA ekonomije sredinom/krajem 2013(3,2% GDP-a)

Isto sam siguran da će se Kina resetirati na "domestispending" ekonomiju ali da i se okrenuo smjer mora doći do recimo 4% GDP-a zbog promjene kutra kretanja.

To bi se moglo dogoditi paralelno – 2014 – i onda mozete vidjeti strašan boom, ali stvarno strašan. Isto tako i strašnu inflaciju -> hiperinflaciju u USA.

Jako je potrebno gledati ekonomiju kroz cikluse i povezano na global macro razini.

.

...

New Report

Close