..fenomenalna zarada u kratkom roku, nisam prodala…….. [huh] ….. može malo pojašnjenja.?
pa to je npr. kad zaradite 32,78% između 13:00 i 13:05
– znam kako je u velikim milijunima, imam i ja par milijuna, te je ovo znak male pažnje i zahvalnosti.
Govoreci o paznji
Navodno porezna pretrazuje osobe koje posjeduju milijune u dionicama, a nemaju nikakvih primanja.
Je su li te zvali ?
Interesanta situacija na burzi. Do sada je bio trend da XY-ove dionice rastu a HT i ADRS padaju. Danas imamo situaciju da je PTKM +17%, ali su i HT i ADRS zavrsili u plusu. Medutim ostale XY-ove dionice su pale.
Znaci li to da dolazo do prelijevanja unutar blogerskih dionica i da su sljedbenici rasprodali sav HT ?
Interesanta situacija na burzi. Do sada je bio trend da XY-ove dionice rastu a HT i ADRS padaju. Danas imamo situaciju da je PTKM +17%, ali su i HT i ADRS zavrsili u plusu. Medutim ostale XY-ove dionice su pale.
Znaci li to da dolazo do prelijevanja unutar blogerskih dionica i da su sljedbenici rasprodali sav HT ?
Što ti kažeš na ovu situaciju sa PTKM?
Meni je malo overblown.
Dajem šanse za prodaju udjela u PTKM na 35% da 65% ne!
Pogotovo sada kada je kreditni rejting zadržan.
Navodno porezna pretrazuje osobe koje posjeduju milijune u dionicama, a nemaju nikakvih primanja.
Je su li te zvali ?
Mogu ju zvati. I što kad ju pozovu? Ako je stekla te milijune dioničkim špekulacijama, sve je legalno. Nije bilo poreza na dividendu, nema poreza na kapitalnu dobit. Dakle, ništa nije trebala platiti. Nikome ništa ne duguje. Taman da je od 100 kn došla na 100 milijuna. U čemu je Linićev problem?
Je su li te zvali ?
Mogu ju zvati. I što kad ju pozovu? Ako je stekla te milijune dioničkim špekulacijama, sve je legalno. Nije bilo poreza na dividendu, nema poreza na kapitalnu dobit. Dakle, ništa nije trebala platiti. Nikome ništa ne duguje. Taman da je od 100 kn došla na 100 milijuna. U čemu je Linićev problem?
[/quote]
Nece je zvati jer ona nema te milijune.
Normalno je da porezna uprava provjerava ljude koji imaju vrlo mala primanja i nesrazmjerno veliku imovinu. To rade svugdje u svijetu.
Što ti kažeš na ovu situaciju sa PTKM?
Meni je malo overblown.
Dajem šanse za prodaju udjela u PTKM na 35% da 65% ne!
Pogotovo sada kada je kreditni rejting zadržan.
[/quote]
Mislim da nitko nije ocekivao da ce kreditni rating biti spusten. To bi znacilo da hrvatske obveznice postaju non-investment grade. Za to je ipak potreban neki znacajan ekonomski ili politicki poremecaj. Tako da mislim da to nece imati utjecaja na odluku vlade da privatizira ili ne privatizira PTKM.
Tesko je predvidjeti gdje cijena moze otici kratkorocno. Ovo je jako plitka burza, nesto casha i dobra reklama cuda cine.
Ja mislim da PTKM ima neke stvari koje bi mogle biti interesentne potencijalnom preuzimacu. Prije svega trziste na kojeme se moze prodati dosta gnojiva, ali i drugih stvari koje idu uz to.
Sto se tice proizvodnje ja mislim da nema previse perspektive ni u Kutini ni u Europi jer su razlike u cijenama plina izmedju Sjeverne Amerike i Europe ogromne. Po meni dostupnim podacima Agrium placa NG u Alberti $1.5 po MMbtu, CF u Oklahomi oko $2. Oni potrose $100 da proizvedu tonu gnojiva, a u Europi je to $300 i vise. Vremenom ce kapacitet proizvodnje u sjevernoj americi rasti i nece biti potrebe za uvozom. To ce stvoriti visak kapaciteta na mjestima gdje je NG skuplji, dakle u Europi.
Vazan podatak je da Rusija ulazi u WTO u Kolovozu. To znaci da Rusi vise nece smjeti subvencionirati svoje proizvodjace (sto ne znaci da nece), ali isto znaci i da ce ostale clanice morati ukinuti ili smanjiti carine na Rusko gnojivo. Koji je njihov interes tesko je reci jer su sve te kompanije ili u vlasnistvu Vlade ili pod njenom kontrolom.
Sindikat i radnici ce se svim silama boriti da drzava ostane vecinski vlasnik. Potrebno je da vlada sjedne s radnicima i nadje neko kompromisno rijesenje. Bez njihovog pristanka tesko da novi vlasnik moze uci u PTKM. Iz prostog razloga jer radnici jesu PTKM, druge tesko da mozes dovesti.
Ako se napravi deal to nece biti niti na stetu radnika, niti na stetu novog vlasnika.
Ono sto je interesantno danas je da PTKM raste, a novac ne dolazi vise iz HT-a i ADRS-a.
Kojim novcem ce se financirati buduci rast dionice ?
najjaca fundamentalna dionica je Viro to nema niti jedna likvidna niti ce ju imati ove godine neki ce reci da je druk i je pogledajte pokazatelje,cijenu secera i jos malih sitnica koje ce im ici na ruku ove godine
Viro je dobar. Ima ipak jedna druga firma tog sektora koja mene više zanima! 🙂
[/quote]
podr ? [tongue]
sorry, nisam odolio, samo tvoje objašnjenje rasta u zadnjem periodu i pitanje "zaključavanja", ne mora držati vodu u situaciji da je tržište odabralo dioncu koja je bila podcijenjena.
npr. teško je reći da arnt nije bila atraktivna nedavno na 50-55 i još se znalo da idu u veliku investiciju, pored toga moglo se kupiti i plag ispod 1.500. dajem ove dvije dionice istog sektora, jedna dividenduša, a obje nisu fondovske, eto ti lijepe usoredbe, zar ne ?
[/quote]
ARNT svakako! Ali ona ima i razloga za rast! Po mojem računu točni i vrijedi kada sve izračunam oko 240 milijuna kuna(mislim da je sada tu negdje)…
Za nju tvrdim da sada nagli rast od 30% ili više nije opravdan…
Varteks nije bio uopće opravdan niti još nije( a objašnjenje da zgrade vijrede, jao pogledajte neke druge firme na ZSE možete po toj logici imati faktor zarade 50x)
DDJH — svakako ok ali najavljena dobit 100%, cijena može toliko rasti(od početka godine) i bude još(za razliku do 100%).. ali sada malo hlađenje
Naglašavam, DDJH je rastao opravdano… za daljnji rast mora opet opravdati novim objavama poslova…
IMajte na umu da su i PTKM i DDJH kapitalno intenzivne industrije i neto dobit je samo pola priče, često i manje od toga:)
[/quote]
pitanje12-sto je dr dio price?
2-sto ti je capex i zasto mora rasti?
3-koji je tvoj best buy? vpik? 😉
Dragi kolege ,
nemojte nasjedati na navlakuše objavljene na forumu Best buy !
Velika večina gubi na burzi !
Upute za Best buy :
http://www.poslovni.hr/vijesti/bacite-kreditne-kartice-i-pocnite-stedjeti-odmah-200988.aspx
Pozdrav
najjaca fundamentalna dionica je Viro to nema niti jedna likvidna niti ce ju imati ove godine neki ce reci da je druk i je pogledajte pokazatelje,cijenu secera i jos malih sitnica koje ce im ici na ruku ove godine
Viro je dobar. Ima ipak jedna druga firma tog sektora koja mene više zanima! 🙂
[/quote]
podr ? [tongue]
sorry, nisam odolio, samo tvoje objašnjenje rasta u zadnjem periodu i pitanje "zaključavanja", ne mora držati vodu u situaciji da je tržište odabralo dioncu koja je bila podcijenjena.
npr. teško je reći da arnt nije bila atraktivna nedavno na 50-55 i još se znalo da idu u veliku investiciju, pored toga moglo se kupiti i plag ispod 1.500. dajem ove dvije dionice istog sektora, jedna dividenduša, a obje nisu fondovske, eto ti lijepe usoredbe, zar ne ?
[/quote]
ARNT svakako! Ali ona ima i razloga za rast! Po mojem računu točni i vrijedi kada sve izračunam oko 240 milijuna kuna(mislim da je sada tu negdje)…
Za nju tvrdim da sada nagli rast od 30% ili više nije opravdan…
Varteks nije bio uopće opravdan niti još nije( a objašnjenje da zgrade vijrede, jao pogledajte neke druge firme na ZSE možete po toj logici imati faktor zarade 50x)
DDJH — svakako ok ali najavljena dobit 100%, cijena može toliko rasti(od početka godine) i bude još(za razliku do 100%).. ali sada malo hlađenje
Naglašavam, DDJH je rastao opravdano… za daljnji rast mora opet opravdati novim objavama poslova…
IMajte na umu da su i PTKM i DDJH kapitalno intenzivne industrije i neto dobit je samo pola priče, često i manje od toga:)
[/quote]
pitanje12-sto je dr dio price?
2-sto ti je capex i zasto mora rasti?
3-koji je tvoj best buy? vpik? 😉
[/quote]
Best buy je podcijenjena dionica koja se trži višestruko ispod BV i koja iz gubitaša počima pozitivno
poslovati.
ADPL-najveći dio odradila sa 33 na 130 poskočila gotovo četiri puta i nije skupa po 130 -rast 300% i
više račuinajuči dividendni prinos
DDJH -sa 23 evo ga na 82-rast 250%,ima prostora za rast
VPIK sa 30 na 90,ima prostora za rast od barem 100%-svinjetina se sufinancira iu EU fondova
IPKK-ako se većinski poprave 100% je malo
Ali ipak ZIFovi su najveći ziceri.
BRIN je jučer izbacio NAV i u prvom kvartalu zaradio jadnih 1,26% na kapital ili o,67 lipa po dionici.
Nakon rasta cijkene dionice sa 11,50 na 15,27 tih 0,67 ćini
0,67:15,27=4,4%
Dali je tih 4,4% kvartalno dobro ocijenite sami.Ako bi nastavili istim tempom to bi bilo 18,80 % godišnje.
P/E=5,32
Očekujemo i SLPF.Budite hrabri i izbacite svoje konje koji će pobijediti BRIN i SLPF u miksu!
Na što ciljaš lopina. Na fundamente, poslovanje, priliku za zaradu ili dugoročno držanje?
za špekulaciju su ksst i vart sada najbolje. Ptkm je već dosta odradila i nitko nije siguran gdje će dalje. Ako nešto od nje i bude lako moguće da će se dio novca preliti ovdje.
Ovih ostalih dionica ima dosta, pa mi se ne da nabrajati.