@ Mida
sada za sve naveden uporedi fundamentalni rast neto dobiti i FCF-a iz poslovanja i vidi koje su undershootane a koje nisu.
Znaći čiji rast je u postotku opravdan rastom poslovanja?
Jer ako nije slijedi odvrgavanje vrijednosti – moj post prije – stvaranje realnosti nije realnost.
Ja to uvijek gledam – ako je cijena narasla 50% u 3 mjeseca a poslovanje 5% u 1 godini , onda je to vrlo nezgodno za kupovati, osim ako prospekti rasta izgledaju vrlo vrlo fenomenalno.
Varteks je rastao u poslovanju 34% kao i cijena? Zbog čega je došlo do diskrepancije ta dva faktora?
To je takav fallacy(Soros) koji će se tako odvrtiti – zovem to zaključavanje vrijednosti.
AAPL, sta je nagrada u slucaju da pogodim ?
[/quote]
Samo dionice izlistane na ZSE dolaze obzir,jer ipak je cijeli svijet prevelik.I većini nepoznat.
[/quote]
Tesko je naci domacu dionicu koja ce imati znacajan rast dobiti u odnosu na 1Q2011. Ekonomski pokazatelji u Europi su losi, a u Hrvatskoj katastrofalni. Pad industrijske proizvodnje 5%, rast nezaposlenosti,…
Recimo VIRO
najjaca fundamentalna dionica je Viro to nema niti jedna likvidna niti ce ju imati ove godine neki ce reci da je druk i je pogledajte pokazatelje,cijenu secera i jos malih sitnica koje ce im ici na ruku ove godine
ima najmanje 3 fundamentalno jače i likvidnije dionice od vira na ZSE.. nemam ni viro niti jednu od te tri..
KORF,DDJH,ADPL,PTKM su postale najlikvidnija izdanja na ZSE.Tu se već može koristiti i TA.
Činjenica je da je xy za sada zvijezda našeg tržišta.
Slazem se. XY utjece znacajno na trziste.
Nedavno se pojavio i na televiziji. Po mom sudu to pojavljivanje nije bilo impresivno. Kako ce, i da li ce, to pojavljivanje imati utjecaja na percepciju ulagaca o XY-u i da li ce utjecati na cijene dionica koje on promovira ?
@ Mida
sada za sve naveden uporedi fundamentalni rast neto dobiti i FCF-a iz poslovanja i vidi koje su undershootane a koje nisu.
Znaći čiji rast je u postotku opravdan rastom poslovanja?
Jer ako nije slijedi odvrgavanje vrijednosti – moj post prije – stvaranje realnosti nije realnost.
Ja to uvijek gledam – ako je cijena narasla 50% u 3 mjeseca a poslovanje 5% u 1 godini , onda je to vrlo nezgodno za kupovati, osim ako prospekti rasta izgledaju vrlo vrlo fenomenalno.
Varteks je rastao u poslovanju 34% kao i cijena? Zbog čega je došlo do diskrepancije ta dva faktora?
To je takav fallacy(Soros) koji će se tako odvrtiti – zovem to zaključavanje vrijednosti.
Možeš li kroz primjer DDJH to pojasniti ?
Zašto dolazi do zaključavanja vrijednosti, ako masa kapitala i vlasništva u jednim rukama kroz dovoljnu vremensku konstantu nameće novu istinu ?
Što ako xy otvori investicijski fond kojim dodatno poveća potražnju od ponude ?
@Mida – govorim za Varteks. DDJH ima tu istu situaciju samo slijedeće godine. Ove je odradio rast.
Ali kada već pitaš, DDJH mora ići u investicijski ciklus kao i PTKM a obje firme su jako loše u profitabilnosti i vrlo će teško financirati CAPEX iznad stope amortizacije.
Gurui ne žele to priznati, ali su reklamirali neke firme kojima slijedi inv ciklus kojeg nisu sam rastom sposobne financirati. Normalno da potencijal postoji ali ako raste prihod raste i zahtjevani capex za održavanu stopu rasta – dođete skoro na isto.
Opet govorim, to što na burzi postoje jaki utjecaje izvana koji nisu uvijek utemeljeni na fundamentima nego na reklami(VARTEKS), postoji jaka šansa za zaključavanje vrijednosti koja se po meni, već počela događati(neke stare pozicije opet jačaju).
Tržište je ludo i na njega može dosta ljudi utjecati, na samo poslovanje firme, nitko osim firme.
Poslovanje i tržište se moraju kada tada sinkronizirati a odgoda ili neki neprirodni utjecaj dajupriliku da snap povratka bude samo veći.
Pod zaključavanjem mislim na pad cijene:) ne na nelikvidnost!
najjaca fundamentalna dionica je Viro to nema niti jedna likvidna niti ce ju imati ove godine neki ce reci da je druk i je pogledajte pokazatelje,cijenu secera i jos malih sitnica koje ce im ici na ruku ove godine
Viro je dobar. Ima ipak jedna druga firma tog sektora koja mene više zanima! 🙂
[/quote]
podr ? [tongue]
sorry, nisam odolio, samo tvoje objašnjenje rasta u zadnjem periodu i pitanje "zaključavanja", ne mora držati vodu u situaciji da je tržište odabralo dioncu koja je bila podcijenjena.
npr. teško je reći da arnt nije bila atraktivna nedavno na 50-55 i još se znalo da idu u veliku investiciju, pored toga moglo se kupiti i plag ispod 1.500. dajem ove dvije dionice istog sektora, jedna dividenduša, a obje nisu fondovske, eto ti lijepe usoredbe, zar ne ?
[/quote]
Slažem se da je FRNK bolji, ali LKRI što je s njom ?
@ Mida – o ne, nisam na njih mislio. Jedna firma je prošla dobro restrukturiranje i posluje jako dobro.
Trenutna dobit po sadašnjoj cijeni dionice je oko 30%.
Ali čekam q1 i mislim da to bude zanimljivo.
[/quote]
podr ? [tongue]
sorry, nisam odolio, samo tvoje objašnjenje rasta u zadnjem periodu i pitanje "zaključavanja", ne mora držati vodu u situaciji da je tržište odabralo dioncu koja je bila podcijenjena.
npr. teško je reći da arnt nije bila atraktivna nedavno na 50-55 i još se znalo da idu u veliku investiciju, pored toga moglo se kupiti i plag ispod 1.500. dajem ove dvije dionice istog sektora, jedna dividenduša, a obje nisu fondovske, eto ti lijepe usoredbe, zar ne ?
[/quote]
ARNT svakako! Ali ona ima i razloga za rast! Po mojem računu točni i vrijedi kada sve izračunam oko 240 milijuna kuna(mislim da je sada tu negdje)…
Za nju tvrdim da sada nagli rast od 30% ili više nije opravdan…
Varteks nije bio uopće opravdan niti još nije( a objašnjenje da zgrade vijrede, jao pogledajte neke druge firme na ZSE možete po toj logici imati faktor zarade 50x)
DDJH — svakako ok ali najavljena dobit 100%, cijena može toliko rasti(od početka godine) i bude još(za razliku do 100%).. ali sada malo hlađenje
Naglašavam, DDJH je rastao opravdano… za daljnji rast mora opet opravdati novim objavama poslova…
IMajte na umu da su i PTKM i DDJH kapitalno intenzivne industrije i neto dobit je samo pola priče, često i manje od toga:)