Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

ali ERNT
je zaista najsmrdljivije smeće na ZSE .

Strpi se jos mjesec dana do izvjestaja …

Nego, nisi mi odgovorio, kakav izvjestaj ERE ocekujes? Koliku neto dobit?

[/quote]

lopina je svojim promašenim ulaganjima (od DKVS-a, BRIN-a do MGMA) pokazao da nema blage veze o ovom poslu….zato njegove savjete uvijek treba gledati za 180 stupnjeva, tj. ako pljuje po ERNT obavezno ga sad treba kupiti! uostalom, vrlo brzo dolazi 170 kn dividende po dionici ERNT što će nesumnjivo jače dići cijenu dionice, a lopina (koji nema para za kupnju ERNT jer je zaglavio u svojim stečajušama) će samo žalosno gledati kako drugima lova teče u džepove [bye]
[/quote]

U DKVS je bio i xy guru sa ulazom od preko 100.A trenutno je najuspješniji investitor na ZSE.
U DKVS je bio i slavonac sa velikim udjelom,a sada je vjerovatno najbolji fond u Hrvatskoj.DKVS je bila državna prevara na koju su mnogi naletjeli,čak i veliki ulagači.
A ERNT je dobra firma kojoj ne prijeti stečaj,ali i firma koja je sa velikim isplatama dividendi stanjila kapital.Ukoliko se nešto drastično ne promjeni na bolje ,a to bi značilo da ERNT ukoliko barem ne
učeteverostrući dobit u odnosu zadnje dvije godine, nakon isplate dividende mogao bi krenuti prema 700 do 500.Ovo vam je izvrsna prilika za bijeg iz ERNTjer će fondovi još danas i sutra braniti svoje portfelje.
Tutanj iz ERNT je pravi put.Ali ako ste blizu fondmenađera možda ovo ćudo od ERNT i naraste,ali za
neinformirane ulagače ERNT je razvikana ,bivša zvijezda ćija gaža pada.Glasnice popuštaju!

Uskoro ćemo vidjeti rezultate prvog kvartala i usporediti relativnu dobit na cijenu dionice za ERNT i
prema mojim gubitnicima kao što su SLPF i BRIN.Moglo biti jako interesantno!

BRIN,SLPF,QUNE,JAKT,FMPS za strpljive potoci meda i mlijeka,bez ako, nego sigurno!

[/quote]

Ti bi da iz ERNT-a netko dođe u tvoje nelikviduše.
Znam, 10 ERNT=cijeli tvoj portfelj, pa da se i jedan zaleti(slučajno) kod tebe 10% si riješio i vani si.

Ali gledaš krivo, ti si još u PE/PB/PS glupostima.

Tj nisu gluposti u dobroj firmi i mogu potvrditi da je ona podcijenjena ali u BRINU i grupi to je glupost jer su to loše firme sa nikakvom perspektivom.

Ja ti želim zaradu, ali to nećeš postići niskim postovima nego puno boljom analizom firmi u koje ulažeš.

Često dobra firma ne treba promotora po forumu i Blogu.

Imaj to na umu.
[/quote]
A što je to dobra firma.To je recimo ERNT,ali preskupa dionica.
Recimo da je moj plan da neka firma ima šanse zaraditi 10% na moj ulog kvartalno i ako se to ostvari
da li to znaći da sam dobar ili loš analitičar.Naravno da cijena dionice i u tom slućaju može ići niže.Pa ovo je ZSE a ne neko efikasno tržište.Ali uskoro će početi kvartalni rezultati pa ćemo moći uspoređivati svoje konje!

Lopina pa neće netko od velikih upucat lovu u netransparentne firme iz tvog portfelja. Većina velikih ima i ht i ernt, baš poput fondova. Tako da rizik loše godine ili manje dividende bude disperziran.

Ma veliki ne mogu upucati u ZIFOVE jer ni jedan nema MCAP veći od 300 mil kn.
Ne mogu upucavati ni u INGRU,ni u IGH,čak ni u QUNE ćiji je ukupna aktiva blizu 400 mil kn.
A što će se dogoditi ako Hanfa dozvoli da fondovi brane svoju imovinu ili ako vlasnici ZIFova donesu
odluku o kupnji vlastitih dionica.Na ZSE je pomodarstvo i slijeđenje velikih veliki investitorski problem.
Jedino gospodin xy slijedi fundamente i kupuje najčešće ono što nije u domeni fondova zbog niskog
MCAP,ali sa malo keša,malo radio Mileve,priključe se jehovini svjedoci i dionica počne rasti.
Ne zabrinjavajte se za moje investicionu strategiju ona je sigurno unosna,samo malo strpljenja!
I zaista ne morate sudjelovati u ostvarivanju dobiti.Ja to propustiti neću.

BRIN,SLPF,JAKT,FMPS,QUNE su moji pikovi!

[/quote]

Ti bi da iz ERNT-a netko dođe u tvoje nelikviduše.
Znam, 10 ERNT=cijeli tvoj portfelj, pa da se i jedan zaleti(slučajno) kod tebe 10% si riješio i vani si.

Ali gledaš krivo, ti si još u PE/PB/PS glupostima.

Tj nisu gluposti u dobroj firmi i mogu potvrditi da je ona podcijenjena ali u BRINU i grupi to je glupost jer su to loše firme sa nikakvom perspektivom.

Ja ti želim zaradu, ali to nećeš postići niskim postovima nego puno boljom analizom firmi u koje ulažeš.

Često dobra firma ne treba promotora po forumu i Blogu.

Imaj to na umu.
[/quote]
Recimo da je moj plan da neka firma ima šanse zaraditi 10% na moj ulog kvartalno i ako se to ostvari
da li to znaći da sam dobar ili loš analitičar.Naravno da cijena dionice i u tom slućaju može ići niže.Pa ovo je ZSE a ne neko efikasno tržište.Ali uskoro će početi kvartalni rezultati pa ćemo moći uspoređivati svoje konje!

[/quote]

I ZSE je efikasno tržište na svoj način, vjeruj mi.

Pogledaj danas, Blog dionice(firme) su pale a ostale su rasle (ADRS, HT, ERNT).

Nemoj nikada razdvajati dionicu i firmu(pa to su iste stvari!!)koje čine cjelinu!

Znaš i sam, da je na TK sve moguće i ništa nije nemoguće pa se ravnaš prema prosjecima, prosjecima kroz vrijeme, projekcijama makro uvijeta i utjecaja na mikro u budućnosti, politički aspekt, do recimo koliko godina ima CEO kompanije i kada ide u mirovinu, prirodni prirast zemlje, stupanj obrazovanosti,ma 100 zanimljivih stvari.

No ajmo primjer:

Dr. Pepper(gazirano piće, 3 najveći proizvođač gaziranih u USA – po mojim proračunima vrlo podcijenjen

Coca Cola (prvi) – prodaje se visoko po svim trenutnim pokazateljima

Ista industrija, jedan je puno jeftiniji po pokazateljima od drugog(KO od DPS), kojeg kupuješ?

Ja KO.

Kao firma su diverzificirani po prodajnoj bazi po cijelom svijetu a kao brend jako prepoznatljivi. Njih manje brine rast/pad u jednoj državi nego Dr. Pepper-a.

Dr. Pepper veliku večinu prometa radi u USA i ovisan je o jednoj ekonomiji.

+ raste potrošnja health produkata što mu neide na korist te nema diverzifikaciju(obranu) koju ima Cola.
To što je nešto jeftino nije nužno i bolji izbor. Jeftini pokazatelji su možda odraz lošeg poslovanja(vrlo često jesu).

Mislim da vidiš gdje tu stoje tvoje nelikviduše. Nisu NELIKVIDUŠe bez razloga.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Lopina pa većina dioničara ni ne pogleda rezultate tih tvojih dionica. No tebi je velika stvar ako samo jedna osoba investira 10 000kn. To bi ti dalo priliku da utekneš. Zifovi su izmišljeni da bi se netko fino obogatio na njima, jer si isplaćuju fine plaće, kupuju aute, ručkove itd.

Lopina pa većina dioničara ni ne pogleda rezultate tih tvojih dionica. No tebi je velika stvar ako samo jedna osoba investira 10 000kn. To bi ti dalo priliku da utekneš. Zifovi su izmišljeni da bi se netko fino obogatio na njima, jer si isplaćuju fine plaće, kupuju aute, ručkove itd.

Da,slažem se.Ni Đuru nisu gledali kada je bio na 25,ni KORF NA 23,ni PETRU na 100,ni ADPL na 25.
A sada ih bodu u oči kada su tri četiri puta skuplji i jako ih rado kupuju.
Ako kupuju aute,troše na ručkove,isplaćuju velike plaće dobiti ne bi trebalo biti.
Ma ne,ZiFovi su u istim zakonskim okvirima kao i OIF.Investicijskja društva koja vode portfelje
dobivaju maksimalno 2,5% provizije godišnje i ako je rodna godina može biti za dioničare puno više.
Činjenica je da je suša počela 2008.i da je palo malo kiše u ovih četiri godine.A meni se ćini da kiše dolaze i da su najgora vremena kada je bilo čiščenje portfelja od smeća iza nas.SLPF je tu u
izuzetno dobroj poziciji,dok kod BRINA dolaz dodatno pročišćavanje,ali ostaje zdravo tkivo i raste.
I bitno je da raste,a kada dovoljno naraste netko će to i primjetiti pa će i dionice početi rasti.

[/quote]

[/quote]

I ZSE je efikasno tržište na svoj način, vjeruj mi.

Pogledaj danas, Blog dionice(firme) su pale a ostale su rasle (ADRS, HT, ERNT).

[/quote]

Danas sam na komentare trgovanja predvidio rast fondovskog smeća iako te epitete HT i ADRIS i ne
zaslužuju.I preporučio prodaje do sutra u podne jer fondovska industrija napucva svoj portfelj za kraj kvartala,a kako im se gospodin xy ruga da pojma nemaju ,možda frustrirani fodmenađeri to napucaju i preko mjere pa bi ih trebalo nakrcati i kasnije ulaziti jeftinije.
A činjenica je da je elitni razred dionica:HT,ADRIS,ERNT,ATGR gori od mog portfelja nelikviduša uz
malu opasku.Moje nelikviduše i uz rast os 100% su fundamentalno jeftinije od tog elitnog smeća.

@Lopina.

Puno je od ovih firmi gore "trenutno" precijenjeno, ali ako uzmeš niz godina investiranja i gdje nešto može biti, onda i nisu!

Naravno, ima puno boljih prilika u kratkom roku na ZSE od ovih navedenih.

Ali isto tako malo ima gorih od ovih tvojih navedenih – Brin&Co.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

@Lopina
.

Puno je od ovih firmi gore "trenutno" precijenjeno, ali ako uzmeš niz godina investiranja i gdje nešto može biti, onda i nisu!

Naravno, ima puno boljih prilika u kratkom roku na ZSE od ovih navedenih.

Ali isto tako malo ima gorih od ovih tvojih navedenih – Brin&Co.

Vrlo interesantan pristup.Da li vam je interesantno da ulažete u dionicu koja ostvaruje dobit ili očekujete da će je početi ostvarivati?
Evo vam fair ponude.SLPF i BRIN će ostvariti veću dobit u miksu/prosjećno/vjerovatno i pojedinačno
u prvom kvartalu od bilo koje vaše dionice iz porfelja.
Dakle ,ja tipujem na BRIM i SLPF i to već nekoliko mjeseci,a vi imate priliku izbaciti svoje favorite,
u posljednji trenutak i to vam je prednost.Naravno da može i ERNT.Nadam se da shvaćate da ćemo koristiti relativne pokazatelje.
Poziv upućen i ostalim sudionicima rasprave,a naročito ovima koji me krcaju asevima.

Umaramo ekipu.Bilo bi dosta.Pričekajmo izvješća prvog kvartala!

-fondovi zatvoreni, otvoreni, meni sve slicno, da parafraziram, kad cujem rijec fond otkočim browning. netko drugi ce mjesto mene usmjeravati moje pare, ideje nase, benzin vas, ma i da je posten, pametan/strucan i jeftin, ne dolazi u obzir.
-pocetak tjedna obiljezilo mi je mali dokup viram uz cupanje dionicu po dionicu do ispunjenja. na ptkm sam se postavio i za van i za unutra, inace nikad ne trgujem, ali ovdje nisam mogao odoliti. za ostalo cekam vanjski novac, stanje casha samo 1,4%.
-blog dionice danas kihnule, bas me zanima sto ce biti dalje. kako ce se kretati cijene dionica blogerki bez profita i niskoprofitnih, a sto ce donositi njihova buduca fi. nemam dovoljno znanja da investiram u dionice koje ne posluju dobro vec bi po nekakvim ocekivanjima mogle poslovati dobro, a ne da mi se ni kao ovca slijediti sa ostalim stadom, a da ne vidim fundamentalni razlog zasto. gledam ovo sve zadnje vrijeme mislim da je pastira malo ponijelo, rekao bih malo se odlijepio. inace ne poricem mu i pamet i znanje/opcu kulturu i doprinos razini investicijske javnosti. za*ebano je biti prorok, a epizoda s blogerkama svakako ce biti poucna kako god se rasplela.

lopina, lopina…kako ne kužiš da ti je rejting među forumašima oko 0 tako da i da nađeš zlatnu firmu koja će super rasti, prošlo bi bez odjeka jer ti postove skoro nitko više ne čita nego ljudi samo opale 1 i produže dalje…obilo ti se o glavu tvoje dugogodišnje drukanje i omalovažavanje drugih dionica izrazima "smeće" i sl.

forumsko pisanje nije investicijsko savjetovanje niti preporuka za kupnju ili prodaju dionica !!!

New Report

Close