Ovo zadnje je problem kod svih dionica, naročito onih tvrtki koje se bave uslugom ili prodajom nečega što nije nužno za život.
No ht kao tvrtka, na ovim cijenama i multiplikatorima , meni postaje jedna od 5 najprimamljivijih ulaganja, tj da se ispravim, špekuliranja, sa, po meni ne prevelikim rizikom, gdje omjer nagrade i riika, postaje za mene prihvatljiv.
Očekujem da na njemu zaradim 10-20 % u idučih godinu dana.
trentno imam manj količinu ovih dionca
Investiram u tvrtke kao što su ledo, jmnc, adpl, a kao jednu od opcija sam izabrao ddjh( za sada vrlo uspješno, no nažalost s malim djelom portfelja, vrlo malim)
Vrlo moguce da je HT najbolji odnos nagrade i rizika u ovom trenutku na ZSE, pod uvjetom da Vlada uspije refinacirati dug i drzati deficit pod kontrolom. Najveci rizik dolazi iz cinjenice da HT ovisi uglavnom o jednom trzistu, domacem. A to trziste jako ovisi o sposobnosti vlade da uspjesno refinancira dug.
a valutni rizik?
Ovaj tjedan sam kupovo (na rasprodaji ?) :
HT
INA
KODT
Best buy ?
Oporavak ulaganja
Izravna strana ulaganja prema Vladinim prognozama porast će već ove godine (za oko 250 milijuna eura) u odnosu na lani.
Vanjski dug ove će godine porasti na 49,9 milijardi, a 2013. godine na čak 52,5 milijardi eura.
Još za ovu godinu predviđeno je da na smanjenje potrebnog zaduživanja utječu prihodi od privatizacije.
Oporavak ulaganja
Izravna strana ulaganja prema Vladinim prognozama porast će već ove godine (za oko 250 milijuna eura) u odnosu na lani.
Vanjski dug ove će godine porasti na 49,9 milijardi, a 2013. godine na čak 52,5 milijardi eura.
Još za ovu godinu predviđeno je da na smanjenje potrebnog zaduživanja utječu prihodi od privatizacije.
Izravna strana ulaganja povečavaju vanjski dug. Znači ako netko uloži 5 mild eura u HR naš se vanjski dug povečava za 5 mild duga. Vanjski dug nije nikakav pokazatelj. Pa Velika Britanija zbog Citya ima 400% BDP-a vanjski dug.
Oporavak ulaganja
To vam je preko godinu dana star članak.
Oporavak ulaganja
To vam je preko godinu dana star članak.
[/quote]
Suština članka: Vanjski dug ove će godine porasti na 49,9 milijardi, a 2013. godine na čak 52,5 milijardi eura.
Pošto 2011.g. nije bilo privatizacije, pretpostavka je da će u ovoj godini odraditi "propušteni ciklus".
Oporavak ulaganja
Izravna strana ulaganja povečavaju vanjski dug. Znači ako netko uloži 5 mild eura u HR naš se vanjski dug povečava za 5 mild duga. Vanjski dug nije nikakav pokazatelj. Pa Velika Britanija zbog Citya ima 400% BDP-a vanjski dug.
[/quote]
Sve podatke o FDI-a u RH možemo isčitati iz: http://www.hnb.hr/publikac/hpublikac.htm
Uzmemo li u obzir sljedeće: http://www.tportal.hr/biznis/gospodarstvo/121494/Izravna-strana-ulaganja-potonula-za-80-posto.html i http://www.e-balkan.net/drustvo-svijet/7149-velik-pad-stranih-ulaganja-u-hrvatsku.html
Dolazimo do oprečnog zaključka a on glasi: http://www.jutarnji.hr/zaduzivanje-hrvatske-posudili-1-5-mlrd–dolara–a-vratit-cemo-milijardu-vise/932313/
Taj oblik zaduženja je jedan od najutjecajnijih u vanjskom dugu. Djelomično si u pravu. Jedno je teorija,a drugo realnost.
Očekujem daljnji pad,ali sitno kupujem, zanimljiva logika
HT.
– veliki pad je uzrokovao iskrcaj jednog mirovinca.
– zatim agresivno pisanje na jednom blogu kako je ovo loša investicija.
– pa je potom išao veliki iskrcaj malih kako bi kupovali neke reklamirane dionice.
– sada je HT na nekim o.k. cijenamna za kupnju (već sam pisala na kojim cijenama će biti o.k.),
– ali i sljedeći tjedan možemo očekivati od malih rasprodaju HT i kupnju PTKM.
– a to bi opet moglo rušiti cijenu dionice.
– te me ne bi čudio pad HT-a na 180kn.
– kad bude neke panike na svjetskim burzama tada bi taj HT mogao biti i 150kn, ništa čudno.
– nekad sam na ovoj temi agresivno reklamirala HT, tada je cijena bila 180-200kn, ali tada je dividendni prinos bio 15%, a potom je uslijedio rast od preko 50%.
– na ovoj cijeni imamo dividendni prinos za iduću godinu ispod 10%, proicirana dobit 18-20kn.
– I love this game.
Pozdrav !
– veliki pad je uzrokovao iskrcaj jednog mirovinca.
– zatim agresivno pisanje na jednom blogu kako je ovo loša investicija.
– pa je potom išao veliki iskrcaj malih kako bi kupovali neke reklamirane dionice.
Mislim da je najveci utjecaj imalo uvodjenje poreza na dividendu.
Blog ima vrlo malo utjecaja na velike ulagace inace bi vec do sada poceli investirati u dionice koje blog propagira. U blogovske dionice daleko najvise ulaze bloger. Trejderi koji trejdaju na vjesti sa bloga i onako nisu znacajno zastupljeni u HT-u.
Po meni su prelijevanju vise doprinjele optimisticne poruke prvog podpredsjednika o ekonomskom oporavku zemlje. To je doprinjelo da novac iz HT-a krene u riskantnije dionice. Naravno i yield na drzavne obveznice ja pao u Europi sto podstice uzimanje vise rizika.
Kako bi bilo da se ti potrudis pa nam objasnis zbog cega ocekujes da ce zarada HT-a u ovoj godini biti izmedju 18 i 20 kuna.
Kako bi bilo da se ti potrudis pa nam objasnis zbog cega ocekujes da ce zarada HT-a u ovoj godini biti izmedju 18 i 20 kuna.
Inside info:)