Tesko ako je cijena tvoje radne snage puno visa nego kod konkurencije. Imalo bi smisla da dizajniras u Hrvatskoj, a prooizvodis u Indoneziji ili Vjetnamu. Mislim da Limited Brands proizvode u Burkini Faso. Cak je i Kina skupa za proizvodnju odjece.
Varteks ima radnu snagu kakvu ima, i tesko je moze zamjeniti za bolju. Prodaje na trzistima na kojima prodaje i trebao bi potrositi masu novaca da osvoji nova. Ima ogroman dug.
Nista nije nemoguce, ali oni su u tako dubokoj rupi da su sanse za izvlacenje vrlo male.
Inace Ivka je strucnjak za modu ona ce bolje procijeniti njihove sanse.
[/quote]
U porastu je i realizacija u izvozu. Na stranom tržištu ostvaren je izvoz u vrijednosti od 98,7 milijuna kuna što je povećanje za 8,9 posto ili 8,1 milijun kuna u odnosu na prošlogodišnje razdoblje. Glavnina izvoza realizirana je na području zemalja Europske unije. Ukupni rashodi za devet mjeseci 2011. godine iznose 272,2 milijuna kuna.
Imaju znatan izvoz koji je u porastu + nekretnina ko u priči. Glavna tržišta su im Italija i Njemačka, uopće ne mora biti crnjak.
@Mchina
Mislim i da je kuna slabija u odnosu na komparativno razdoblje prethodne godine sto pozitvno dijeluje na povecanje izvoza u kunama. Je li oni zarade ista na tom izvozu ili se tamo samo radi da ljudi ne bi bili bez posla ?
Inace mislim da jedino ima smisla kupovati zbog nekretnina. Problem je da bi dosao do nekretina moras se rijesiti radnika. A to nece ici lako, ipak se radi o velikoj tvrtki sa jako puno radnika. Svako otpustanje ce privuci ogromnu medijsku pozornost. Zadnje sto Cacicu treba je jos jedan Dioki i da stvar bude jos gora u njegovom dvoristu.
Ovo gore smo raspravljali o tvrtki Varteks i tekstilnoj industriji u HR. Ne o dionici. Ne vjerujem da ce dugorocne perspektive poslovanja Varteksa imati znacajnijeg utjecaja na kratkorocno kretanje cijene dionice.
Trenutno najveci utjecaj na kretanja cijena dionica na ZSE imaju preslagivanja u vlasnickim strukturama.
@Mchina
Mislim i da je kuna slabija u odnosu na komparativno razdoblje prethodne godine sto pozitvno dijeluje na povecanje izvoza u kunama. Je li oni zarade ista na tom izvozu ili se tamo samo radi da ljudi ne bi bili bez posla ?
Inace mislim da jedino ima smisla kupovati zbog nekretnina. Problem je da bi dosao do nekretina moras se rijesiti radnika. A to nece ici lako, ipak se radi o velikoj tvrtki sa jako puno radnika. Svako otpustanje ce privuci ogromnu medijsku pozornost. Zadnje sto Cacicu treba je jos jedan Dioki i da stvar bude jos gora u njegovom dvoristu.
Sve ok međutim okretanje recimo ovome: Varteks je unutar tekstilne industrije cijenjen kao kvalitetan proizvođač svečanih odora, no ne proizvodi radne odore ili na sajmu vojne opreme:
Kroko International ugovorio opremanje kuvajtskih specijalnih snaga sa 40 000 uniform
može se nešto ušičariti, ako bi se prodale poslovnice u HR koje su neprofitabilne, a vrijede.
@Mchina
I koliko ce zaraditi na tim uniformama? Ja pretpostavljam da se na takve natjecaje javljaju i muslimanske zemlje tipa: Bangladesh, Pakistan, Indonesia koje imaju vrlo konkurentne cijene, ogromnu tekstilnu industriju, i gdje je cijena rada oko dollar na sat. Ako i toliko.
Inace 40000 uniformi za specijalne snage je respektabilna cifra. Pogotovo u zemlji koja ima 3.5 milijuna stanovnika. Koliko oni imaju specijalaca ?
U tim poslovnicama rade ljudi koje Varteks zaposljava, treba ih zbrinuti. Poslovnice vrijede, ali manje nego prije recimo 5 godina jer se nagradilo trgovackih centara i poslovnog prostora ima dosta.
@Mchina
Uz slabiju kunu ili moguće slabiju kunu radije bi bio u nekim drugim industrijama nego Varteks, onima koje već 90% prihoda rade u inozmestvu, a ne onima na koje netko upire prstom i “misle” da će stvoriti vrijednosti(stvoriti 1 kn neto dobiti). Kako bilo, Varteks je jakoo daleko od stvaranja ikakve vrijednosti(pogledati zadnjih 5 fin izvještaja) osim 1 osobi i krdu koje prati. Ali svaki fallacy kada tada dođe od unwinda. Zna to Vođa(ne mislim ništa loše), čitao je Soroša, koristi njegovu metodu.
Nemam dionice Varteksa, niti mislim imati, nije nagovor na kupnju ili prodaju niti druk na ičiju stranu.
Sutra i Darden Restourants imaju izvješće.
Dosta su mi zanimljivi.
@Mchina
I koliko ce zaraditi na tim uniformama? Ja pretpostavljam da se na takve natjecaje javljaju i muslimanske zemlje tipa: Bangladesh, Pakistan, Indonesia koje imaju vrlo konkurentne cijene, ogromnu tekstilnu industriju, i gdje je cijena rada oko dollar na sat. Ako i toliko.
Inace 40000 uniformi za specijalne snage je respektabilna cifra. Pogotovo u zemlji koja ima 3.5 milijuna stanovnika. Koliko oni imaju specijalaca ?
U tim poslovnicama rade ljudi koje Varteks zaposljava, treba ih zbrinuti. Poslovnice vrijede, ali manje nego prije recimo 5 godina jer se nagradilo trgovackih centara i poslovnog prostora ima dosta.
možda im trebaju i ljetne i zimske u kuvajtu, o tome nisi razmišljao…
Ovo gore smo raspravljali o tvrtki Varteks i tekstilnoj industriji u HR. Ne o dionici. Ne vjerujem da ce dugorocne perspektive poslovanja Varteksa imati znacajnijeg utjecaja na kratkorocno kretanje cijene dionice.
Trenutno najveci utjecaj na kretanja cijena dionica na ZSE imaju preslagivanja u vlasnickim strukturama.
http://www.varteks.com/adminmax/images/upload/objave_za_medije/objave2011/ozm_rezultati_Varteks_Grupa_I-IX_2011.pdf
http://www.varteks.com/adminmax/images/upload/objave_za_medije/objave2011/ozm_rezultat_Varteks_dd_1-9_2011.pdf
Varteks je vodeća modna kompanija u Hrvatskoj s gotovo stoljetnom tradicijom. Njenih 2.300 zaposlenika svrstavaju je među najveće poslodavce u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Uz vlastite modne marke Di Caprio man & Di Caprio woman i Varteks u više od sedamdeset prodavaonica u Hrvatskoj u ponudi su i zastupane modne marke Levi’s®, Benetton, Seventy, S’Oliver, Comma, Camel, Navigare, Orljava, Croata, San Peter… U proizvodni portfelj Varteksa pripadaju i Tivar tkanine. Osim što pokriva domaće tržište, kompanija vodi i izuzetno aktivnu izvoznu poslovnu politiku, te oko četrdeset posto svojih prihoda od prodaje ostvaruje na stranim tržištima. Varteks u posljednjih nekoliko godina prolazi proces restrukturiranja u čemu je prioritet prilagodba tržišnim uvjetima te ostvarivanje konkurentske prednosti i pozitivnog poslovanja u budućnosti.
@ Mida – nominalno to izgleda ok ali…
Nisu stvorili jednu jedinu kunu dobiti zadnjih 7 godina!!
Zadnjih 7 godina!
Koliko može trajati "restrukturiranje" ?
10 godina?
2 poslovna ciklusa?
@ Mida – nominalno to izgleda ok ali…
Nisu stvorili jednu jedinu kunu dobiti zadnjih 7 godina!!
Zadnjih 7 godina!
Koliko može trajati "restrukturiranje" ?
10 godina?
2 poslovna ciklusa?
Varteks Grupa je u devet mjeseci 2011. godine ostvarila prihod od
prodaje u iznosu od 231,7 milijuna kuna što predstavlja rast od 5,7 milijuna kuna odnosno 2,5
posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.
Na stranom tržištu ostvaren je izvoz u vrijednosti od 112,4 milijuna kuna što predstavlja 48,5
posto prihoda od prodaje. Glavnina izvoza realizirana je na području zemalja Europske unije.
@ Mida
Gledaj, možeš ti kupiti i bilo koju drugu firmu koja stvara promet tj prihode ali nema jedne jedine kune dobitka, dapaće cijena materijala joj raste više nego proporcionalno količini prihoda…
136 mil kn na 255 mil prihoda 2011
130 mil kn na 256 mil prihoda 2010
Odlično, i troškovi materijala rastu a prihodi su se jedva maknuli.
Gledajte, možete kupiti ako Vas je volja ali ovom stopom rasta i "restrukturiranja" Varteksu treba još cca 6 godina da bi ušao u plus od jedne kune dobiti!
Ako možete živjeti sa tim oportunitetnim troškom….
Kupujete dug na svaku kunu koju platite, nema profitabilnosti, pa ajde…