ne znam zašto mislite da će biti ponude. i CO i brodogradilišta i Dalmacijavino se prodaju ali nema ni kupca ni ponude. želje su jedno a realnost nešto drugo
Brodogradilista i Dalmacijavino se ne mogu usporedjivati sa PTKM jer se radi o firmama koje su izuzetno neuspjesne.
CO je potpuno drugacija dijelatnost, puno rizicnije ulaganje. A mislim da ni vlada nije jos zvanicno objavila da prodaje svoj udio u CO.
Ne znam hoce li biti ponude, ali mislim da bi trebalo pojacati proces privatizacije drzavne imovine.
@idetoupup
Brodogradilista i Dalmacijavino se ne mogu usporedjivati sa PTKM jer se radi o firmama koje su izuzetno neuspjesne.
CO je potpuno drugacija dijelatnost, puno rizicnije ulaganje. A mislim da ni vlada nije jos zvanicno objavila da prodaje svoj udio u CO.
Ne znam hoce li biti ponude, ali mislim da bi trebalo pojacati proces privatizacije drzavne imovine.
a PTKM je uspješna??! pa to je gubitaš žešći. da nema države koja stalno sanira gubitke odavno bi tu bio ključ u bravu. 10 godina posluju sa gubitkom i onda jednu godinu nešto zarade i odmah su uspješna firma?
Na ovoj cijeni gnojiva su profitabilni. Dalmacijavino i brodogradnja ne bi bili profitabilni ni da cijena njihovih proizvoda skoci 100%.
Naravno netko ce dati ponudu za PTKM jedino ako vidi nacina kako moze znacajno povecati produktivnost i od PTKM napraviti firmu koja ce profitabilno poslovati i uz puno nize cijene gnojiva od trenutnih. Ako nema nacina da se to napravi ponude vjerojatno nece biti.
U principu sto je veci potencijal rezanja troskova i sto su veci sinergijski ucinci to ce biti i veci interes za PTKM. Ako je potencijal rezanja troskova mali i ako su sinergijski ucinci zanemarivi ponuda vjerojatno biti nece.
Fertilizer kompanije tesko mogu predvidjeti kakve ce biti cijene gnojiva u buducnosti. Medutim mogu vrlo dobro odrediti na kojoj cijeni gnojiva neka operacija prestaje biti profitabilna. I prema tome ce procijenjivati vrijednost PTKM.
@Twixer – kako je po tebi najbolje valuirati energy kompaniju?
tipa bzvz. Center Point Energy.
Gledam recimo da im je ROE 20% ali je CAPEX na equity vrlo često više od toga što mi govori da se jedu iznutra.
Opet ako cijene energije raste onda se to može offsetati time dijelom.
Električne kompanije imaju dobar monopol jer svaka kuća ima 1 priključak.
Opet, manje gradnje novih kuća=manje priključaka= manje potražnje.
Ovisno je i koji su izvori energije, solar, coal, fuel, hydro, nuclear….
Teško mi je tu reći koja će biti glavna spona za koju da se držim – dividenda?
Informanka.
– što sam jučer radila.
– lijepo ste mogli vidjeti kako su neke dionice tipa HT, ERNT, ATGR, IGH, KRAS… lijepo padale.
– i čudi me kako nitko na ovoj temi nije napisao kako je direktor Kraša prodao sve svoje dionice, a sigurna sam kako on puno bolje od vas zna vrijedi li to ili ne vrijedi ove cijene.
– jučer je krenuo ludi stampedo uzrokovan privatizacijom PTKM, tako sam vas bez većih problema mogla krcati tom dionicom, a prodavala sam i ADPL, kad sam vidjela koliko ste spremni podići VPIK iskrcavala sam se i iz toga.
– kako mi je krenulo i više nego dobro tada sam dobro napumpala TISK i objavila na ovoj temi kako ću sutra biti vidljiva u top10.
– nisam ni sama vjerovala koliko je ta inf. ludo podigla cijenu dionice na burzi.
– pred kraj dana da mi ne bude dosadno i kako bi moj portfelj stajao još bolje s sitnom lovom sam digla ZVCV, ARNT, LPLH.
– eto jučer mi je bio fenomenalno dobar dan, uspjela sam ošišati punoooo ovčica.
– te sam s društvom do kasno u noć slavila svoj uspjeh, punoooo milijuna sam zaradila.
– a jutrošnji promet vam je slab jer sam zaspala, ali biti će toga prometa kada ga ja pokrenem.
– sve gore spomenute dionice ja imam, te kada drukam o kojoj dionici to je svakako moj nagovor da istu kupite.
– I love this game.
Pozdrav !
Informanka.
– što sam jučer radila.
– lijepo ste mogli vidjeti kako su neke dionice tipa HT, ERNT, ATGR, IGH, KRAS… lijepo padale.
– i čudi me kako nitko na ovoj temi nije napisao kako je direktor Kraša prodao sve svoje dionice, a sigurna sam kako on puno bolje od vas zna vrijedi li to ili ne vrijedi ove cijene.
– jučer je krenuo ludi stampedo uzrokovan privatizacijom PTKM, tako sam vas bez većih problema mogla krcati tom dionicom, a prodavala sam i ADPL, kad sam vidjela koliko ste spremni podići VPIK iskrcavala sam se i iz toga.
– kako mi je krenulo i više nego dobro tada sam dobro napumpala TISK i objavila na ovoj temi kako ću sutra biti vidljiva u top10.
– nisam ni sama vjerovala koliko je ta inf. ludo podigla cijenu dionice na burzi.
– pred kraj dana da mi ne bude dosadno i kako bi moj portfelj stajao još bolje s sitnom lovom sam digla ZVCV, ARNT, LPLH.
– eto jučer mi je bio fenomenalno dobar dan, uspjela sam ošišati punoooo ovčica.
– te sam s društvom do kasno u noć slavila svoj uspjeh, punoooo milijuna sam zaradila.
– a jutrošnji promet vam je slab jer sam zaspala, ali biti će toga prometa kada ga ja pokrenem.
– sve gore spomenute dionice ja imam, te kada drukam o kojoj dionici to je svakako moj nagovor da istu kupite.
– I love this game.
Pozdrav !
Čudan si ti momak Ivana.
Nadan više nije na čelu Kraša.
Moram priznati da na hrvatskoj burzi postaje zanimljivije. Steta sto nemam vremena pratiti.
Ivka, nemoj se opterecivati XY-om. Ima ljepsih stvari u zivotu, proljece je.
Ivka, nemoj se opterecivati XY-om. Ima ljepsih stvari u zivotu, proljece je.
– ma tko se njime opterećuje ???
– evo meni ARNT i danas ljepo narasla, dok većina vas gleda minuse na svojim dionicama.
– jučer sam ju malo napumpala, još samo da krene malo i prometa da se tu mogun iskrcati.
– ipak sam ja to kupovala na 55kn i stvarno je šteta ne kapitalizirati 100% dobiti.
– pa nisam vam ja kriva što sam vas usputno ko ovce ošišala.
– moje pisanje je svakako i nagovor na kupnju dionica, jer kako ću ja zaraditi ako te dionice ne prodam vama.
– I love this game.
Pozdrav !
– ma tko se njime opterećuje ???
– evo meni ARNT i danas ljepo narasla, dok većina vas gleda minuse na svojim dionicama.
– jučer sam ju malo napumpala, još samo da krene malo i prometa da se tu mogun iskrcati.
– ipak sam ja to kupovala na 55kn i stvarno je šteta ne kapitalizirati 100% dobiti.
– pa nisam vam ja kriva što sam vas usputno ko ovce ošišala.
– moje pisanje je svakako i nagovor na kupnju dionica, jer kako ću ja zaraditi ako te dionice ne prodam vama.
– I love this game.
Pozdrav !
[/quote]
Valjda joj treba jos koja blokada da se trejderi ukljuce.
Glencore, Agrium i Richardson su danas predali ponudu za Viterru, $6.2 B. Agrium bi trebao preuzeti retail business sto je dio njihove strategije da povecaju reatail operacije. Ovo po meni smanjuje vjerojatnost da ce skoroa dati neku drugu ponudu, ukljucujuci PTKM.
Meni izgleda da valike fertilizer kompanije prije svega ulazu u retail i distribuciju.
@Twixer – kako je po tebi najbolje valuirati energy kompaniju?
tipa bzvz. Center Point Energy.
Gledam recimo da im je ROE 20% ali je CAPEX na equity vrlo često više od toga što mi govori da se jedu iznutra.
Opet ako cijene energije raste onda se to može offsetati time dijelom.
Električne kompanije imaju dobar monopol jer svaka kuća ima 1 priključak.
Opet, manje gradnje novih kuća=manje priključaka= manje potražnje.
Ovisno je i koji su izvori energije, solar, coal, fuel, hydro, nuclear….
Teško mi je tu reći koja će biti glavna spona za koju da se držim – dividenda?
Imam je na listi dionica koje mislim prouciti bolje. Oni su prije svega distributer plina u Texasu. S obzirom na cijene plina njihov promet moze samo rasti. Houston i okolica nisu zahvaceni real-estate krizom i tamo populacija raste. Budem proucio skoro pa ti javim.