Neznam gdje se na bloombergu mogu vidjeti beta koeficijenti za crobex. Imate link.
[/quote]
Ma samo na search recimo se upiše ADPL ali nema više(ostalo ima). Sjećam se da je uključivalo i betu.
Ipak ništa.
[/quote]
Ma nemože biti krivo jer sam radio preko excela. jedini problem mi je bilo staviti crobex i dionicu jedan uz drugi jer kad sam vadio podatke sa zse-a nekim dionicama je falilo nekoliko dana pa sam to morao naštimavati da je taj dan npr. crobex toliko porastao, a dionica toliko. To se naravno mora podudarati. Kad se to namjesti napraviti beta koeficijent je simple.
[/quote]
Hm, uzimao si ga za CAPM?
Hm, uzimao si ga za CAPM?
Ma ne. Polažem brokerski ispit pa sam se onako usput malo zezao s tim jer se mora znati to raditi, ali ručno, pa sam tako kontrolirao rezultate.
Ma ne. Polažem brokerski ispit pa sam se onako usput malo zezao s tim jer se mora znati to raditi, ali ručno, pa sam tako kontrolirao rezultate.
[/quote]
Sweet.
Ma ja imam svoju metodu valuacije, danas sam gledao neke nove ali vidim samo rotaciju oko istih varijabli.
Čak sam našao jednog autora koji ima vrlo sličnu mojoj samo ide punoooo dalje u prošlost i ne projicira buduća razdoblja makar njegova je metoda zanimljiva vrlo.
[/quote]
Sweet.
Ma ja imam svoju metodu valuacije, danas sam gledao neke nove ali vidim samo rotaciju oko istih varijabli.
Čak sam našao jednog autora koji ima vrlo sličnu mojoj samo ide punoooo dalje u prošlost i ne projicira buduća razdoblja makar njegova je metoda zanimljiva vrlo.
[/quote]
Baš to. Ima dosta metoda valuacije i svako ima svoju koja mu odgovara. Ipak problem su inputi koji ulaze u valuacije jer ih je tesko točno odrediti (mislim kod diskontiranja novcanih tokova, ne kod modela uspoređivanja). Onaj tko ih tocno proicira profitira, a onaj drugi ne.
[/quote]
Sweet.
[/quote]
Baš to. Ima dosta metoda valuacije i svako ima svoju koja mu odgovara. Ipak problem su inputi koji ulaze u valuacije jer ih je tesko točno odrediti (mislim kod diskontiranja novcanih tokova, ne kod modela uspoređivanja). Onaj tko ih tocno proicira profitira, a onaj drugi ne.
[/quote]
Zato se ja držim vrlo vjerojatnih prosjeka pri diskontiranju i gledam vrlo vrlo konzervativno i dajem si dobro mjesto za pogrešku. Ali u pravilu volim firme koje prenose vrlo lako inflaciju cijene inputa na kupce/temeljem komparativne prednosti/prepoznatljivosti brenda.
Nažalost naše tržište je dosta primitivno i recimo USA tržište dosta dobro potvrđuje tu metodu( ja sam je adaptirao u jednom dijelu jer mi je to bilo logičnije).
Naravno, mora se dosta gledati makroekonomski okoliš svakke firme što naši ulagači dosta rijetko rade.
Nego zanimljivost:
Od središta Mliječne staze(naše galaksije) do središta Andromede(najbliže galaksije našoj) ima otp
22 500 000 000 000 000 000 km. Voyageru I bi trebalo 43 890 449 438 godina da stigne do te galaksije. Mislim da nisam pogriješio:)
[/quote]
Miami,
evo ga broker
[/quote]
Miami,
evo ga broker
[/quote]
[smiley] ahahaha. Zašto??
[/quote]
Miami,
evo ga broker
[/quote]
[/quote]
Miami misli da brokeri upravljaju tvrtkama i odredjuju cijene dionica. Uglavnom, po njoj oni su izvor sveg zla na burzi, a vjerojatno i sire.
Miami misli da brokeri upravljaju tvrtkama i odredjuju cijene dionica. Uglavnom, po njoj oni su izvor sveg zla na burzi, a vjerojatno i sire.
Neznam. Ima dosta njih koji imaju loše namjere, ali i dosta njih koji nemaju pojma. Po mojim postovima može se vidjeti da pišem samo iskreno i da nikome ne govorim šta kupovati nego samo dajem činjenice o toj dionici. Najsmjesniji su mi na igh-u kad nešto napišem odmah mi daju jedinice a sve šta napišem potkrijepim s 10 članaka. Oni svejedno napišu da govorim gluposti. Ima svakakvih i brokera i forumaša.
[/quote]
Miami,
evo ga broker
[/quote]
[/quote]
[/quote]
[lol] [lol] [lol]
Neznanje je izvor svega zla.
No, Miami bar priznaje otvoreno poraze i gubitke.
Neke druge cure niti to ne žele.
Moj stav je da je to zbog neselektivnog pada koji se desio nakon ispuhavanja balona 2008e…. Sve je palo i to za ogromne iznose, bez obzira vrjedilo to ili ne…..Pogledajmo samo primjer ADPLa koji je bio na 40kn !!! (steta sto se tada nisam bavio TK i imao strategiju kakvu imam sada).
U biti HR trziste je po meni uzasno neefikasno i imam dojam da vecina ulagaca uopce ne radi nikakve izracune, valuacije niti slicno vec se kupuje prema "osjecaju", a tu ubrajam i fondove. Večina ulagaća uzima trenutne cijene dionica kao efikasno određene i pokušava određivati kretanja gore/dolje u odnosu na tu cjenu i nove vijesti…Argument u tome nalazim npr u čuđenju večina "kako to da HT nije narastao na najavu dividende" , a večina se nije pitala je li ta dividenda već možda bila uračunata u cijenu HTa kako takvog , takoder cudenjima ingraša kako cijena ne rate na objavu posla od 70milja kuna i tako to 🙂
Pa evo primjer i fondova, nako katastrofalnih vijesti vezanih za INAu i Siriju njima se valuacija INAe promjenila za 100kn i sad ju kupuju po 3650 umjesto po 3750, a samu Siriju su davali kao razlog zakaj im je OK kupovati INAu po 3000+ kn, a nije bilo po 1500kn !! Dokapitalizaciju INGR po 22kn , pa sada iskrcavanje po 8-12 kn da ne spominjemo itd. itd.
Zato smatram da postoji dosta ljudi koji vjeruju kako du HR ima jako puno dionica koje nisu u "fokusu" , a koje su značajno podcjenjene i tu vide priliku iskoristiti trenutnu neefikasnot trzista.. E sada tko je u pravu i tko je odabrao "prave" podcjenjene dionice vidjet ćemo 🙂
[/quote]
Nice HaoRen!
Svidja mi se razmisljanje.
Molim te reci, po tvojem sudu, koji su to dionice podcjenjene? Mislim, da se, barem nominalno, oporavi EU ( i Hrvatska s njom) da ce sve dionice otici za barem 20-30 posto gore. Neovisno o fundamentima.