Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Nastavak

Isto tako ako je vjerojatno gore navedeno i sve veća isplativost PV i CSP-ova onda će i cijene zemlje ići dosta gore pošto ti izvori energije traže dosta prostora ( 10 Kw – 100m2 ).

Opet više zemlje koja će se koristiti za energiju = manje zemlje za poljoprivredu dok populacija raste i potrebe i za jednim i drugim rastu.

Koji tradeoff.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

drevil i domaća.

kad pričate o građevinarima o kojima točno pričate?
VDKT i HDEL su jedna skroz drugačija priča od INGR (a možda i DLKV).
kad nešto padne 95% ili ide u stečaj ili se kupuje, među građevinarima je danas vrlo lako razdvojit žito i kukolj.

Ali da li je vrijeme za ulaziti, možda i je.

Mislim kažem, čestitke svima, tehničarima, špekulantima, ovima i onima.

Makar znam po sebi, teško će tko zaraditi na INGRI veliki novac, većinom svi idu sa 10 posto portfelja ako i zarade nešto – sve 5:)

/quote]Da li je vrijeme za ulaziti u građevinare.
LVCV je po multiplima najjeftiniji,a po likividnosti adio…
Jasno je da su dobra vremena iza nas,recimo INGR na 4,ili IGH na 700,ili VDKT na nešto iznad 100.
Ako poprave poslovanje ovo je još uvijek prejeftino.Svi osim DLKV,on je najskuplji građevinar,ali
kako je jedini od građevinara i fondovskja dionica može on u nebo.
Ne podcjenjujte trejdere i zarade na INGR,tu su izgubljeni veliki novci sa klizanjem sa 20 na 4.
Ali najtvrdoglaviji su dokupljivali u padu i smanjivali prosjek ulaza i bili jako izloženi toj dionici
i to ne desetak posto,neki su upali i sa više od 50% kapitala i sada su napokon u velikim
dobicima ili bolje reći u smanjenim gubicima.I to je odlično jer se oslobodio špekulativni
trejderski kapital i sada ide pohod na druge dioinice.
To će donijeti likvidnost,jer se puno lakše kupuje dok se zarađuje.
Puno je laše blefirati na pokeru kada si u plusu,nego kada si u gubicima.

I HT dividenda će donijeti likvidnost

Dakle,med i mlijeko se može očekivati,naravno ne i za HT ili prenapuhani ERNT,koji je najprecjenjenija dionica među svih dvadeset sastavnica crobija,a time i na cijelom tržištu ZSE.
Na ERNT se zarađivalo .To je pluskvan perfekt,prošlo svršeno vrijeme.Naravno da fondovi mogu
okrenuti pilu naopako pa ga napucati i na iše cijene.Ako imate ujka i strica u OMF to čuvajte,ako vam
to oni kažu,ali ako nemate poslušajte zdrav razum i TUTANJ iz ERNT.To ide na 800 nakon
isplate dividende.Ali ako striko kaže može i na 1400,ali samo kratkorno.

Da pokušam: lete dionice koje nebi niti štapom dirnuo – slažem se dionice možda i bih ali firme niti prismrdio nebi – ali nisu ovi rastovi na fundamentima nego na trejdu a on nestane ako nema fundamenata… Još gori pad slijedi u tim istim cijenama.

Treba se držati dobrih poslovnih firmi(kroz povijest) i kupovati udjele kada je jeftino.

Treba kupovati ERNT_najskuplju dionicu na tržištu.Malo morgen.
Trebalo je kupovati INGRu na 4,Viadukt na 100 ,VUPIK na 60 i niže i to zbog
P/BV
INGR 4 4/30,50=0,13 na sadašnju cijenu od 8,20 0,27
VDKT 110 110/450=0,23 160 0,35
VPIK 60 60/340=0,18 78 0,23

ERNT nakon isplate dividende i vjerovatni pad na 1000 kn će imati P/BV= preko 2
Pa zar ste slijepi.Prodajte ERNT ,kupite gornje tri dionice i samo ako jedna povuče do BV
zaraditi ćete više na cjelokupni ulog nego da čamite u ERNT.
Naravno da isto vrijedi za HT,samo oin nije toliko drastično precijenjen.Možda čak sada i nije precijenjen,ali nakon drugog dijela dividende zaslužuje 200,ne više od 200,ali može i 220.
Pih 10% ,pa to je beznačajno dok ima podcijenjenih dionica kao što su gornje tri navedene.
Molio bi cjepidlake da mi ne korigiraju gornje izračune jer sam pisao odoka,ali nisam falija više od
10%.Tko šiša 10%,tražite dionice gdje ćete skinuti 100% i više kao što ću ja dočekati
u BRIN,JAKT,QUNE,FMPS i to sigurno,i više stotina postotaka u ELPR ali nije sigurno!

Niski BV,što niži ,dugoročno med i mlijeko u potocima.Naravno disperzija obvezna jer uvijek se
izloženost jednoj dionici može pretvoriti u katastrofalan gubitak!

@ Lopica – otkad sam tu nisam čuo ništa od tebe što bi me zanimalo. Ne vrijedjam samo kažem.

Gledaj, ja se nekad zaigram na kratki rok, ali gledam na 5 godina i sve proračune tako radim.

MIslim da nemam niti jednu dionicu u portfelju na kojoj cu sveukupno gubiti na 5 godina.

A kažem ti, P/B P/E su mi totalne gluposti. Gledam sektorski, prosječno, gdje je u tijeku ili slijedi CAPEX ciklus, gdje je završen i gdje slijedi novi prinos od završenog ciklusa, ciklike, konkurenciju, cijene inputa, rast populacije, ma puno stvari ali u biti vrlo jednostavno:)

Ma zaradio ti meni 1000% sutra, ali prica ide da tko nabrzinu zaradi 20 posto, u slijedećem trejdu to vjerojatno gubi jer nema tu fundamenata.

SVAKA ČAST SVIMA NA ZARADAMA!!!!

ali ja imam svoj način, samo dajte:)

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

drevil i domaća.

kad pričate o građevinarima o kojima točno pričate?
VDKT i HDEL su jedna skroz drugačija priča od INGR (a možda i DLKV).
kad nešto padne 95% ili ide u stečaj ili se kupuje, među građevinarima je danas vrlo lako razdvojit žito i kukolj.

Ali da li je vrijeme za ulaziti, možda i je.

Mislim kažem, čestitke svima, tehničarima, špekulantima, ovima i onima.

Makar znam po sebi, teško će tko zaraditi na INGRI veliki novac, većinom svi idu sa 10 posto portfelja ako i zarade nešto – sve 5:)

/quote]Da li je vrijeme za ulaziti u građevinare.
LVCV je po multiplima najjeftiniji,a po likividnosti adio…
Jasno je da su dobra vremena iza nas,recimo INGR na 4,ili IGH na 700,ili VDKT na nešto iznad 100.
Ako poprave poslovanje ovo je još uvijek prejeftino.Svi osim DLKV,on je najskuplji građevinar,ali
kako je jedini od građevinara i fondovskja dionica može on u nebo.
Ne podcjenjujte trejdere i zarade na INGR,tu su izgubljeni veliki novci sa klizanjem sa 20 na 4.
Ali najtvrdoglaviji su dokupljivali u padu i smanjivali prosjek ulaza i bili jako izloženi toj dionici
i to ne desetak posto,neki su upali i sa više od 50% kapitala i sada su napokon u velikim
dobicima ili bolje reći u smanjenim gubicima.I to je odlično jer se oslobodio špekulativni
trejderski kapital i sada ide pohod na druge dioinice.
To će donijeti likvidnost,jer se puno lakše kupuje dok se zarađuje.
Puno je laše blefirati na pokeru kada si u plusu,nego kada si u gubicima.

I HT dividenda će donijeti likvidnost

Dakle,med i mlijeko se može očekivati,naravno ne i za HT ili prenapuhani ERNT,koji je najprecjenjenija dionica među svih dvadeset sastavnica crobija,a time i na cijelom tržištu ZSE.
Na ERNT se zarađivalo .To je pluskvan perfekt,prošlo svršeno vrijeme.Naravno da fondovi mogu
okrenuti pilu naopako pa ga napucati i na iše cijene.Ako imate ujka i strica u OMF to čuvajte,ako vam
to oni kažu,ali ako nemate poslušajte zdrav razum i TUTANJ iz ERNT.To ide na 800 nakon
isplate dividende.Ali ako striko kaže može i na 1400,ali samo kratkorno.

[/quote]

PS. Želim ti svu sreću i mislim da ćeš ove godine imati bolji prinos nego ja:) (ove godine, naglasak).

…Niski BV,što niži ,dugoročno med i mlijeko u potocima.Naravno disperzija obvezna jer uvijek se
izloženost jednoj dionici može pretvoriti u katastrofalan gubitak!

na ostale gluposti koje drobiš neću se uopće obazirati jer nema smisla, ali ova rečenica zorno pokazuje tvoj "ulagački" mentalitet: kupuj sve ono što je jeftino pa možda neka od tih jeftinih potegne pa zaradiš…sjetimo se tvog drukanja na DKVS-u kad si desetine ulagača istim ovakvim slatko-otrovnim frazama navukao unutra po 30 kn, a nedavno je DKVS okončao stečaj i zauvijek nestao, a ulagači koje si navukao SVE SU IZGUBILI! sličnoje bilo i na MGMA….
umjesto da se pokriješ ušima i šutiš, ti još imaš hrabrosti pljuvati po jednom ERNT i HT-u, a veličati svoje polupropale firme?!? prestrašno!
i još nešto, tvoja "obvezna disperzija" je savjet za luzere koj ne znaju što rade, svaki sposoban i uspješan ulagač stavlja naglasak na "fokusiranje" – izabereš 1-2 kvalitetne dionice i držiš ih dugo jer si siguran da si dobro odradio domaću zadaću…ali ti nisi niti ćeš to ikada moći, zato i dalje "disperziraj" samo ne navlači neiskusne u tvoje promašaje pa da im se iskipaš čim se stave na bid!!!! [bye]

i još nešto, tvoja "obvezna disperzija" je savjet za luzere koj ne znaju što rade, svaki sposoban i uspješan ulagač stavlja naglasak na "fokusiranje" – izabereš 1-2 kvalitetne dionice i držiš ih dugo jer si siguran da si dobro odradio domaću zadaću…

Ispravak netočnog navoda.

– gospon Lopina je dobro odradio domaću zadaću i izabrao 1 favorita.
– u favorita uložio 90% portfelja.
– na žalost to je bio BRIN na kojem je izgubio 50%.

– ali u stvari on nije igubio ništa dok to ne proda.
– on ima vremena, on je penzić, njemu se nigdje ne žuri.
– jednog dana će on to vama prodati po 100kn.

– a tada ću ja vas pitati koliko je zaradio gospon Lopina ???
– a dotle će gospon Lopina bezbrižno živjeti i uživati u velikim dividendama koje mu daje BRIN.

– I love this game.
Pozdrav !

Best buy.

KODT.

– danas sam na temi KODT napisala puno fenomenalno dobrih postova,
– neću ih prebacivati na ovu temu, pa koga zanima neka ih čita na temi KODT.

– I love this game.
Pozdrav !

Najbolji i najdraži forumaš na poslovnom je po mnogočemu ivana7. Njezine britke i proročke analize uvijek daju najbolji odgovor na postavljeno pitanje (ako je pitanje uopče postavljeno). Kako po njezinim postovima znam da je miljarder (a to vjerovatno znate i vi) koji je svoju ulagačku karijeru započeo s jednom kunom, a koja ju je dovela tu gdje je, mogu joj samo zahvaliti što ju taj novac nije iskvario te nas još uvijek uveseljava svojim pronicljivim i zanimljivim diskusijama. Posebno me je zaintrigiralo njezino umijeće razumjevanja same biti problema i lakoča kojom te iste probleme riješava. Sad shvaćam da jedino takva osoba, s toliko znanja, može biti prvak virtualne burze na poslovnom.

I love this game.
Pozdrav!

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

Najbolji i najdraži forumaš na poslovnom je po mnogočemu ivana7. Njezine britke i proročke analize uvijek daju najbolji odgovor na postavljeno pitanje (ako je pitanje uopče postavljeno). Kako po njezinim postovima znam da je miljarder (a to vjerovatno znate i vi) koji je svoju ulagačku karijeru započeo s jednom kunom, a koja ju je dovela tu gdje je, mogu joj samo zahvaliti što ju taj novac nije iskvario te nas još uvijek uveseljava svojim pronicljivim i zanimljivim diskusijama. Posebno me je zaintrigiralo njezino umijeće razumjevanja same biti problema i lakoča kojom te iste probleme riješava. Sad shvaćam da jedino takva osoba, s toliko znanja, može biti prvak virtualne burze na poslovnom.

I love this game.
Pozdrav!

Naglasak na VIRTUALNE.

Naglasak na VIRTUALNE.

Naglasak na virtualne i ako i to

Školovana budala je veća budala od one neškolovane

To uz nove kapacitete i proširenje ponude na trafiće koji se prodaju uz veće marže, te napuštanje računodstvenog umanjivanja dobiti, daje dobru podlogu za očekivanja kako pred sobom KODT ima još nekoliko godina u kojima će dobit rasti po stopama od 20%.

KODT
Zašto će cijena ove dionice rasti ????

– ove godine u lipnju će biti završeno proširenje tvornice te će moći proizvoditi cca 50% više.
– a posla već sada imaju da boli glava.
– za ovu godinu već imaju ugovoreno 6% više posla.
– ova vlada planira puno love investirati u nove transformatore, KODT je do sada cca 85% tih transformatora proizvodila za izvoz u cca 30-50 zemalja.

– eto i ti novi proizvodni kapaciteti neće biti dostatni za proizvesti sve te transformatore koji se traže na tržištu.
– a marže će ove godine ići gore barem 10%, to predviđaju najveće transformatorske firme u svijetu, ako mi ne vjerujete otiđite na njihove stranice i to možete provjeriti.

– a sve ovo o čemu pišem možete vidjeti i na našoj burzi, više o tom fenomenu u sljedećem postu.

– I love this game.
Pozdrav !

[/quote]

.

New Report

Close