Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

RR Donnelley – RRD. U poslu su komunikacije kupaca prema bazama. Print, logistika, elektornički sec fillingsi.

Ok. Vidim da je income stabilan, opex stabilan, FCF ok. Cijena je danas niža duplo od one prije 1 godinu kada uz iste fundamente firma je investitorima vrijedila duplo. Dividenda je dosta visoka. Jako se vežu uz svoju indsutrijsku bazu kao kupcima, ako vjerujete u rast USA ekonomije(ja da jer mi je i 2 posto rasta GDP-a u ovim uvjetima dobar siguran rast)onda bi budući income iz operacija ove firme mogao i trebao rasti. Mislim da ih je tržište undershootalo. Mislim i da im vrijeme i prostor niskih kamatnih stopa jako pogoduje.

9% dividenda. Tu mora biti neki ozbiljan problem. Oni su u poslu tiskanja koji opada. Eastman Kodak je bankrotirao. Imaju visok dug.

Pogledat cu nisam nikada prije cuo za njih.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Po meni glavna prednost je da FB ima za sve korisnike podatke tipa: lokacija, godine, obrazovanje, zaposlenje, spol i slicno. Prema tome oni su u mogucnosti da ti reklamiraju tocno stvari za koji si ti zainteresiran ili bi trebao biti zainteresiran.

ma ajde paranoični ste, najveća prednost je FB je to što možeš flertovati dok ti jagodice na kažiprstima ne otpadnu.
[/quote]
Jos jedan minus za FB.
FB posjecuju ljudi koji ne mogu naci partnera. Takvi su obicno slabije kupovne moci.
[/quote]
uf kako si se prevario, 70% slika na fb su slike ljigavih parova sa <3.

uf kako si se prevario, 70% slika na fb su slike ljigavih parova sa <3.

Bio je neki strucnjak za IPO-ove na TV-u pa kaze da je njegova procijena kako FB ima 800 korisnika, da je ocekivani revenue za 2011 3.8 B i zarada 1B. Ako IPO bude 100 B onda je to 100x earnings.

Posto svijet ima ogranicen broj stanovnika izgleda da broj korisnika FB-a nemoze rasti ni priblizno brzo kao do sada. Postavlja se bitanje kako mogu povecati moneterizaciju postojeceg sadrzaja, koje nove sadrzaje mogu uvesti i povecati zaradu ?

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

uf kako si se prevario, 70% slika na fb su slike ljigavih parova sa &lt;3.

Bio je neki strucnjak za IPO-ove na TV-u pa kaze da je njegova procijena kako FB ima 800 korisnika, da je ocekivani revenue za 2011 3.8 B i zarada 1B. Ako IPO bude 100 B onda je to 100x earnings.

Posto svijet ima ogranicen broj stanovnika izgleda da broj korisnika FB-a nemoze rasti ni priblizno brzo kao do sada. Postavlja se bitanje kako mogu povecati moneterizaciju postojeceg sadrzaja, koje nove sadrzaje mogu uvesti i povecati zaradu ?

[/quote]

To sam i ja čitao, mislim da sam i napisao da je 50 ili 100 x earnings. Uzasno previsoko i po meni ničim opravdano. Svakako ne vidim FCB kao reklamni prostor ijedne kvalitetne industrije ili ičega kvalitetno proizvedenog. Doslovno nikada nisam stisnuo oglas a kamoli vidio nešto što mi je zanimljivo. Da se razumijemo, koliko god da bude na IPO-u, cijena će kratkoročno vrlo vjeorajtno rasti – ali kao dugoročni bizz – no way. Neznam gdje je mjesto rasta te mislim da je prostor komuniciranja stila FCB vrlo podložan konkurenciji. Koji su mogući napretci? Opet, iznenađenja su moguca.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

RR Donnelley – RRD. U poslu su komunikacije kupaca prema bazama. Print, logistika, elektornički sec fillingsi.

Ok. Vidim da je income stabilan, opex stabilan, FCF ok. Cijena je danas niža duplo od one prije 1 godinu kada uz iste fundamente firma je investitorima vrijedila duplo. Dividenda je dosta visoka. Jako se vežu uz svoju indsutrijsku bazu kao kupcima, ako vjerujete u rast USA ekonomije(ja da jer mi je i 2 posto rasta GDP-a u ovim uvjetima dobar siguran rast)onda bi budući income iz operacija ove firme mogao i trebao rasti. Mislim da ih je tržište undershootalo. Mislim i da im vrijeme i prostor niskih kamatnih stopa jako pogoduje.

9% dividenda. Tu mora biti neki ozbiljan problem. Oni su u poslu tiskanja koji opada. Eastman Kodak je bankrotirao. Imaju visok dug.

[/quote]

leverage im je oko 3,5 i misle ga smanjiti u narednim razdobljima. Ali slobodni tok im je jako stabilan. Gledao sam na bazi zadnje 3 godine i opet su varijacije vrlo vrlo male. Tako da ili tržište griješi ili ja griješim pa nešto neznam(vrlo je to vjerojatnije).

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

[/quote]

leverage im je oko 3,5 i misle ga smanjiti u narednim razdobljima. Ali slobodni tok im je jako stabilan. Gledao sam na bazi zadnje 3 godine i opet su varijacije vrlo vrlo male. Tako da ili tržište griješi ili ja griješim pa nešto neznam(vrlo je to vjerojatnije).
[/quote]

Vjerojatno je dionicu dosta pogodio stecaj Eastman Kodaka jer je to dovelo u pitanje isplativost printig business-a. Onda je dosao Apple sa idejom da sve udzbenike prebaci na tablet-e.

Dok god ne nadju nesto profitabilno cime ce nadoknaditi gubitke na printanju knjiga ovo ce biti pod pritiskom.

Facebook – online reklame ne zamjećujem, ne klikam na te oglase a i ne kužim njihov biznis, tak da vjerojatno lupetam. Prednost im je što mogu targetirati ljude bolje od ikoga. Ali, zašto tih reklama nema na sajtovima kad svi masovno imaju neki facebook plugin?

Vidi poslovni forum desni stupac: reklame od google-a, facebook social plugin je isto tu (preporuke korisnika), ali bez reklama. Možda to iskoriste kao reklamni prostor? A toga ima na sajtovima ko pljeve.

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

pokusao sam si jednostavno analizirati svoj portfelj od dvadesetak dionica uz dvije varijable: 1) kretanje dobiti kroz tri godine (jasan rast, stagnacija ili blagi pad, jasan pad) i 2) dividendu (velika tj. veca od 5%, osjetna 2,5-5%, nebitna ili je nema), pa sam dobio sljedecu strukturu portfelja:
-rast dobiti, velika dividenda 55%,
-velika dividenda, stagnirajuca ili blago padajuca dobit 20%
-rast dobiti, osjetna dividenda 11%
-nista od navedenog 11% (ostaci: zaba, frnk, adrs, ulpl, atpl)
-rast dobiti, dividende nema 3%

nemojte podcjenit FB kao nešto za klince s ograničenim dosegom i tržištem.
http://www.net.hr/tehnoklik/page/2012/01/11/0288006.html

pokusao sam si jednostavno analizirati svoj portfelj od dvadesetak dionica….

Koliko dionica imati u portfelju ???

– nekada sam i ja znala imati i do 30 dionica u portfelju.
– to je dobro kada tržište raste pa prodajete one koje slabije rastu i kupujete one koje brže rastu.
– dobro je i pri padu tržišta jer je puno lakše biti na prodaji 20 dionica nego na jednoj ili dvije te sami sebi rušite cijenu dionice, pogotovo ako se radi o slabije likvidnim dionicama.
– dobro je i zbog rizika koje nose dionice, značajno nam smanjuje gubitak, ali isto tako smanjuje i velike dobitke.

– kada mi je portfelj bio 20 dionica, uvijek mi je bilo preko 50% portfelja u 2-3 dionice.
– u ovoj krizi sam imala mali gubitak upravo što mi je u jednom trenutku preko 70% portfelja bilo u 2 dionice, HT i INA.
– i sada imam INU + HT, ali zanemarivo male količine u portfelju.

– trenutno neku ozbiljniju igricu igram na 3-4 dionice, tu mi je večina portfelja.
– tu očekujem zaradu od 50%.

– imam i gluposti tipa INGR, ATPL, BRIN, ZABA… sve je to trenutno na prodaji, zanemarive količine.
– imala sam ERNT i JNAF, ali sam to prodala, ako uspijem jeftino kupiti opet tu ulazim.
– na tim investicijama negdje zaradim ili sitno izgubim, ali to mi nikako nisu strateški bitne investicije.
– imam i jedan pasivni dio portfelja, to su dividendne dionice od kojih očekujem dobru dividendu a s cijenom dionice što bude.
– imam i dobru keš poziciju, ali to mi je van burze zbog opasnosti da mi brokeri ne opljačkaju tu lovu, dio je u kunama u novčanom fondu a dio u eurima bez oročenja.
– za sada mi nije u planu povečavati dionički portfelja.

– I love this game.
Pozdrav !

Kako će me ova država legalno opljačkati, i to sve po slovu zakona.

CEBA-P-A

– o ovoj dionici sam jako malo pisala na ovoj temi, jer se tu nema što pisati.
– na ovoj dionici zbilja nećete zaraditi neku lovu a niti nema straha za neki veći gubitak novca.

– ovu seriju dionica p banka je izdala i prodala po 400kn.
– svi imaoci te dionice imaju zagarantiranu dividendu, a ona iznosi koliko ta banka daje kta. na kune na oročenje od 2g.
– a to je neka stalna konstanta od 24kn godišnje po dionici.
– u stvari to bi bila neka vrsta bankarske štednje.
– ali ti što su nekad od banke to kupovali po 400kn sada na burzi to isto prodaju po 220kn kad su dobro raspoloženi, ponekad i jeftinije.
– teško ju je kupiti zbog velike nelikvidnosti.
– kada je propala ona splitska banka nešto sitnog sam tu uspjela dokupiti, i od tada sam tu stalno na kupnji i ništa mi nije uletjelo.

– ako ovo kupite po 200-220kn lako je izračunati kako vam je dividendni prinos preko 10%, a bankarske kta. su zanemarivo male.
– samo je tu i bitna razlika, država garantira za te bankarske depozite, a ako ova banka propadne propala je i moja investicija.
– znači kupnjom ove dionice imate i rizik ako banka bankrotira, što štediše te iste banke nemaju.

– i sada ću ja morati državi plačati 12% poreza na tu dividendu.
– to bi bilo o.k. kada bi država naplaćivala 12% i na bankarsku kta.
– ali ovako me opljačkati, i sve po slovu zako je stvarno bezobrazno jer na primjeru ove dionice se lijepo vidi kako tu nema neke bitne razlike između dividende i bankarske kta.
– osim što su kod možebitne propasti bake štediše debelo zaštićeni a ja tu osobno snosim i rizik propasti te banke.

– I love this game.
Pozdrav !

Da li će to privući strane investitore?
Kako će oporezivanje divdende utjecati na politiku dividendnih dioničarskih društava.
Kako će neoporezivanje reinvestirane dobiti utjecati na BDP?
Da li će radi toga doći strani investitori i pokrenuti gospodarstvo ?
Da li će povečane investicije pokrenuti građevinske firme?
Sve su to daleko životnije i interesantnije teme od…..

Porezi i novi harač od ove države.

– na žalost strani investitori neće doći, a neće se otvoriti niti jedno novo mjesto u proizvodnji.
– dosta radnih mjesta će biti zatvoreno, brodogradnja, kanditorska industrija, industrija duhana, tekstilna….

– ti porezi su učini puno veću štetu od koristi.
– državi nikad dosta, postali su gori od narkomana, uništavaju sebe ali i sve nas skupa s njima.
– ali oni barem imaju povlaštene mirovine koje su zamrznuli, to što su učinili je prava smijurija.
– ne žele rezati rashodovnu stranu, ono što se vidi iz aviona.
– i sada će im opet nedostajati 10 milijardi, samo što će to u konačnici biti puno više jer će prihodovna strana ostvariti 5 milijardi gori rezultat od plana.

– a poto će vam ići novi porezi i novi harači.
– tu treba doći MMF i preuzeti upravljanje ove države jer sve ovo nebitno HDZ ili SDP je totalno nesposobno ili korumpirano.

– I love this game.
Pozdrav !

New Report

Close