Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Zasto Dioki ?

Inace Google huge miss both on top and bottom. -8.28% after market

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Zasto Dioki ?

Inace Google huge miss both on top and bottom. -8.28% after market

E pa neću se ja ovdje svađati s vama. Rekao sam zašto. Jesam,rekao sam.Ne,nisam bolestan [rolleyes]

"kad je kriza velika,glupom je to razočaranje do smrti ,a pametnom prilika još veća"

Ja nemam misljenje o Diokiju, pa se i ne mogu svadjati po tom pitanju. Nikada tu firmu nisam pratio. Negdje sam procitao da im je racun blokiran.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

cros-r-a ?

drastično smanjti doprinose na plaće i drastično smanjiti poreze. samo tako možemo dalje !

cros-r-a ?

Zbog?( a da nije najava daljne prodaje od države?)

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Ispada mi(po mojim računima) da firma (CROS) vrijedi oko 1 milijardu kn. Tako da vidim da je trenutno precijenjena 20-tak posto.

Možda griješim.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

cros-r-a ?

Osiguravatelji ti jako ovise o stanju drzavnih financija jer su im drzavne obveznice ogroman dio portfelja. Isto tako interes preuzimatelja ce jako ovisiti o tome koliko vjeruju u hrvatske drzavne obveznice.

U ovom trenutku vjerojatno nitko ne bi kupio CROS bez ogromnog discounta. Ima jako puno osiguravatelja na europskoj periferiji koji se mogu jako jeftino kupiti u ovom trenutku. Tako da po meni nema nikakvog smisla da drzava prodaje CROS u ovom trenutku. Sve receno pod pretpostavkom da ce kreditna kriza oslabiti i da ce yield na hrvatske drzavne obveznice padati.

Po meni je puno pametnije prodati PTKM ili PODR jer su to industrije na koje kriza dijeluje puno manje nego na osiguravatelje.

Inace covijek koji je na celu najveceg US osiguravatelja, AIG, provodi znacajan dio godine na Peljescu. Najbolje da pitate njega za misljenje.

Inace covijek koji je na celu najveceg US osiguravatelja, AIG, provodi znacajan dio godine na Peljescu. Najbolje da pitate njega za misljenje.

***da, čak ponekad i glasuje na našim izborima, treba podhitno organizirati ulični prosvjed i zabraniti ovim neukim siromasima u dijaspori da glasuju… zato svi na ulicu, još bolje na Ilicu pa zabranit ovim lovatorima s 3 fakulteta iz dijaspore da odlučuju hoćemo li u EU ili u Region, kad ćemo početi radit, a kad prestati krasti [wink]

Alkoholom protiv droge, kriptovaluta, dionica i kladionica!

Croatia Loyd sa druge strane čini mi se kao dobra opcija više u lancu osiguranja.
Nešto mi nije jasno.
Ako nizak yield na obveznice osiguranjima daje manju dobit na uloženi kapital, onda im viši yield i odgovara zbog prinosa. Ali ako dobar dio rizika osiguranja proslijeđuju u reosiguranja onda reosiguranjima paše da je yield niži jer su kamatne stope niže i kreditni rizik manji?
Manji yield znacio bi i manji rizik zemlje i manje kamatne stope i veću ekonomsku aktivnosti manju stopu poslovnog rizika što bi opet znacilo manju stopu isplaćenih premija za reosiguranja?

Onda bi po tome, osiguranjima u prvom dijelu viši yield pasao i zbog rizika i kupovine osiguranja ali reosiguranjima je prihavtljiviji niži yield i sigurnost i manju mogućnost većih isplata premija?

Ali opet CRll-u premije rastu što znaci da su osiguravatelji tražili veću sigurnost.

Ako je veci yield rezultat pojacane ekonomske aktivnosti, odnosno inflacije onda je to dobru za osigurvatelje. Nove obveznice se izdaju sa visim kuponima dok su ugovorene premije isplata fiksne.

Medutim ako yield raste kao posljedica povecanog rizika onda je to lose za vlasnike obveznica jer yield raste zato sto pada vrijednost obveznice.

CRLL je totalno nelikvidna dionica. Iz toga je nemoguce izaci. U slucaju da stvari krenu lose (bankrot drzave, prirodna katastrofa) ostat ces zarobljen u firmi koja ce vjerojatno propasti. S druge strane reosiguravatelji moraju kod investiranja biti jos konzervativniji nego osiguravatelji tako da je rast prihoda u toj industriji jako mali. Vecina ih se trejda na P/E 6 ili 7. Yield je visok, ali samo zbog toga jer je i rizik visok.

To je firma u vlasnistvu drzave. Svaka drzavna firma koja pravi dobit se koristi za rijesavanje socijalnih problema. CROS je povecao broj radnika u prvih 9 mjeseci 2011 za 3.4 % iako im je zarada od premija pala. U drzavi koja ima nezaposlenost od 18% uvijek postoji opasnost da vlada korisiti ovakve firme za rijesavanje socijalnih problema.

ZSE je jako rizicno trziste. Tako da premija na nelikvidnost mora biti znacajna kako bi se netko odlucio kupiti ove dionice. Gledaj sta se desilo Lopini.

Cros sada jako reže svoja zaposlenja, znam privatno par ljudi koji više ne rade. Na redu je lagani axe-ing firme i parceliranje pred prodaju. Ali ok, to sve neka se vidi u budućnosti. Problem Croatia u recimo neživotnim osiguranjima je što nije prepoznata kao veliko ime. PZO CO(putno zdravstveno osiguranje)je vrlo nepriznato na tržištu izvan Balkana, a na Balkanu pismene garancije malo tko prihvaća unaprijed. Tako da tu Allianz ima puno bolju poziciju. Croatia je zalockana na ovom području koje se samo konzumira korz niz loših varijabli. U BIH prije će se prihvatiti GOP Allianza nego Croatia osiguranja premda je Croatia jednako poznata i ima puno puno dužu povijest. Ne vidim osim kroz GDP, rast Croatia osiguranja u budućnosti(premija i prodaje),osim ako zdravstveno osiguranje(i staruće stanovništvo) postane puno manje sveobuhvatno pa dio tog nužnog osiguranja više ode prema InsCo-ima. Ali, to je nagađanje. Allianz će rasti u auto premijama i neživotnim. Prvim zbog povezanosti sa prodjanom grupom VW i ostalima a drugim(tipa PZO) zbog puno jače mreže po svijetu od CO.

Ja ne mogu zamisliti gore vrijeme za prodaju europskih banaka i osiguranja od ovoga. Vlada mora biti apsolutno ocajna ako ih sada prodaje.

Sanse za rast GDP-a nisu obecavajuce.

Rekoh ako se zelis kladiti na privatizaciju PTKM i PODR imaju po meni puno vise smisla. Ako se zelis kladiti na rast prihoda i zarade izvoznici imaju opet puno vise smisla nego ovi koji su orijentirani na balkanska trzista. Sve balkanske drzave ce morati pribjeci ili mjerama stednje ili povecanju poreza sto je lose za rast GDP-a.

New Report

Close