Tnx, jedino kod Amexa vjerujem da ime American u Kini bude gledano kao pozitivno. Ako veliki dio bogatih Kineza misli o selidbi na Zapad i još veći dio istih na Zapadu odabrati USA onda ime American ima priliku na masovnom tržištu. Sad, navike Kineza na zaduženje tj na odogodu plaćanja neznam ali mislim da je ne vole.
AMEX ima znacajnu izlozenost Europi sto ce u ovom trenutku otjerati mnoge investitore. To takodjer moras uzeti u obzir.
[/quote]
Apropo Poljske, Bugarska je isto zanimljiva. Manja svakako ali regionalno bitnija. Snižen corporate tax, i pdv čini mi se. Grci masovno sele poslove i depozite u Bugarsku. Do kraja godine se očekuje čini mi se oko 800 firmi da presele poslove u Bugarsku. Naravno i Rumunjska koje je digla davanja kako bi sustigla deficit također gubi poslove i firme čija sjedišta sada idu u Sofiju. Jedan od najnižih corporate tax-a EU se nalazi u Bugarskoj.
Ps. Hvala ovim jedinicama koje se djele iz dosade.
Tnx, jedino kod Amexa vjerujem da ime American u Kini bude gledano kao pozitivno. Ako veliki dio bogatih Kineza misli o selidbi na Zapad i još veći dio istih na Zapadu odabrati USA onda ime American ima priliku na masovnom tržištu. Sad, navike Kineza na zaduženje tj na odogodu plaćanja neznam ali mislim da je ne vole.
AMEX ima znacajnu izlozenost Europi sto ce u ovom trenutku otjerati mnoge investitore. To takodjer moras uzeti u obzir.
[/quote]
Apropo Poljske, Bugarska je isto zanimljiva. Manja svakako ali regionalno bitnija. Snižen corporate tax, i pdv čini mi se. Grci masovno sele poslove i depozite u Bugarsku. Do kraja godine se očekuje čini mi se oko 800 firmi da presele poslove u Bugarsku. Naravno i Rumunjska koje je digla davanja kako bi sustigla deficit također gubi poslove i firme čija sjedišta sada idu u Sofiju. Jedan od najnižih corporate tax-a EU se nalazi u Bugarskoj.
[/quote]
Nema ETF-a za Bugarsku koliko znam, tako da je tesko investirati u njihove kompanije. Bila je vijest da HP otvara veliki centar tamo. Medutim, HP je upao u probleme u meduvremenu pa ne znam da li to jos stoji.
Inace dobra tema. Investicije ce bjezati iz zemalja koje podizu poreze i ici u zemlje koje ih smanjuju.
[/quote]
[/quote]
Nema ETF-a za Bugarsku koliko znam, tako da je tesko investirati u njihove kompanije. Bila je vijest da HP otvara veliki centar tamo. Medutim, HP je upao u probleme u meduvremenu pa ne znam da li to jos stoji.
Inace dobra tema. Investicije ce bjezati iz zemalja koje podizu poreze i ici u zemlje koje ih smanjuju.
[/quote]
Da. Stabilizacija kroz rezanje i samo rezanje bez rasta je iluzija. Jasno je da je u trenu deficita budgeta kratkoročno nevjerovatan rizik rušiti poreznu stopu ali na malo dulji rok zapravo se čini logično. Nažalost, EU je – sve više države – i onda ovakve rouge(u pozitivnom smislu) države poput Bugarske beru plodove. Često se manji porezi povezuju i sa manje socijalnom državom što mi nije jasno. Manje poreza, veći rapoloživi dohodak, više privatizacije, veća tržišna konkurencija, veći standard usluge, više specijalizacije, više zaposlenja itd… Naravno nuzan je i mentalitet za takvu održivost. Ali mislim da je Bugarska napravila dobar posao. Samo da ne koriste priljev stranih sredstava za uvoz a bojim se da bi to moglo biti slučaj + rast državne uprave i zapošljavanja u istoj. Postižu ekonomiju serija i isplativost preko velike količine firmi. Zanimljivo.
Kolega Dunlop,
Prije svega, spomenuo sam da "glupost" treba shvatiti u prenesenom značenju. Ne misli se ovdje na glupost u smislu retardiranosti ali neću više o tome jer vjerujem da ste shvatili što sam mislio.
Danas kada imate očitu podjelu u narodu po pitanju pristupanju EU, a istovremeno nijednu relevantnu političku opciju koja zagovara neulazak u EU je apsurd sam po sebi. Sadašnji i prošli vladari ljudima prodaju priču o pristupanju EU kao milenijskom cilju, a isti ti ljudi njima daju povjerenje na izborima iako ne žele ostvarenje tog takozvanog milenijskog cilja. Za to treba možda djelomično kriviti one neoustaške mračnjake koji su i najglasniji protiv pristupanja EU. Ja se s njima slažem jedino u NE, a sve ono ostalo me sramoti kao Hrvata, Balkanca, Južnoslavena i tek onda Evropljanina.
Uzimajući u obzir današnju situaciju u svijetu kategorički odbijati postojanje političke zavjere širokih razmjera je prilično smjelo. To ne znači da su sve stranke udružene u tome jer sama ta pretpostavka bi poništila postojanje zavjere. Dovoljno je provoditi negativnu selekciju kadrova dovoljno dugo da se izazove apatija u narodu i učinak je zagarantiran. A apatija u narodu se izaziva demokracijom kakvu imamo danas, nakaradnim poretkom koji uništava sve ljudske slobode koja su pretpostavka postojanja iste. Primjer vam je da danas svatko može pričati protiv vladara no ukoliko je osoba koja laje dovoljno glasna, dovoljno uvjerljiva i ima dovoljno pristaša te ugrozi političke elite tada biva medijski ismijan do te mjere da cijelo njegovo postojanje postaje ruglo. Normalan čovjek teško može podnijeti kada mu se u trenutku sruši sve ono što je gradio čitav život pa makar i dalje bio "slobodan". Da li se itko više sjeća Wikileaksa? Nisu više bitni ratovi, ubojstva, korupcije… Pa ako već hoćete sve spustiti na ovu jadnu Hrvatsku, nije bitno što Mladen Bajić trči američkog veleposlanika izvještavati o tajnim istragama, bitna je jedino smješna konstrukcija o silovanju koja poništava sve ostalo. Zaboravili ste Gadafija i kako je sve počelo? Nisu više bitne replike tripolskog zelenog trga u Kataru i statisti koji su tamo prosvjedovali u režiji Aljazeere, nije bitna legija stranaca, britanski SAS i katarski specijalci koji su tamo ratovali uz podršku robota iz zraka, nisu više bitne stotine milijardi dolara državnog novca na računima koje će sada kolonizatori prisvojiti. Ostala je jedino istina o velikom diktatoru koji je toliko upropastio zemlju da su ljudi imali mnogo više nego što ima prosječni Evropljanin. Pa koliko još naivni možemo biti?
No da se vratim na Hrvatsku. 2008 sam digao kunski kredit za kupnju motora. Kamata EKS 8,53%, nakon 14. rate sredinom 2009. podižu je na 10,98%. I još uvijek je 10,98%. Trenutno su im kamate na nove kunske kredite za kupnju motornih vozila EKS 9,13%. Dakle, kada sam ja dizao kredit kamata je bila manja nego je danas a neobjašnjivo ja plačam kamatu koja je veća i to za 1,85%. E sad, ja vas pitam tko je bankama to omogućio i s kojim pravom? Da nisu to možda naši vlastodršci i popularni guverneri da se dodvore EU vlastodršcima kojima su prethodno prodali banke. Do jučer roblje ali od sutra ravnopravni, mo’š mislit. Da se razumijemo, imam debelo iznad prosječna primanja, riješeno stambeno pitanje itd. tako da mi tih 50 kn više u životu ne predstavlja ništa ali me vrijeđa kao osobu i kod mene stvara "mržnju" prema svim glupim ljudima koji ne mogu razumjeti što sam napisao.
I još nešto, ne znam jeste li toga svjesni ali Evropa je uzduž i poprijeko bankrotirala, ne samo Grčka, Portugal i Italija već i Njemačka zajedno s Francuskom i Engleskom. Pa pogledajte ih samo kako pohode po latinskoj Americi, po Indiji i Kini i svim ostalim zemljama koje ostvaruju suficit proračuna te moljakaju novce za nove tranše svojih bezvrijednih obveznica. A što sprečava te iste zemlje da umjesto obveznica kupuju njemačka ili francuska poduzeća. Da nije možda politička urota širokih razmjera po k
Apropo Poljske, Bugarska je isto zanimljiva. Manja svakako ali regionalno bitnija.
Geopolitički si bitan ako se nalaziš između dvije velike sile, gospodarstva, žene.
Tako da geopolitički bitniji od Poljske teško da možeš bit… jedino Benelux.
Thyssen Krupp već 7% skuplji neg prošli tjedan.
Na 19,0 EUR sam ga uočio.
CITI big miss both on top and bottom side
Koja je tebi grupacija relevantna?
Za političku relevantnost minimum je prisutnost u Saboru, makar s jednim zastupnikom. Jer u parlamentu se donose/mijenjaju Ustav i zakoni, postavljaju članovi vlade, donosi proračun, izglasava guverner HNB-a itd itd
Tko nije zastupljen u parlamentu isključen je iz odlučivanja o navedenim stvarima. Ono što mene zanima je slijedeće. U biračkom tijelu ima cca 30% protivnika ulaska u EU, a ni 2007 ni 2011 u Sabor nije ušao nijedan euroskeptični političar. Zašto euroskeptičnim biračima smrde euroskeptični političari pa im ne žele dati glas?
Hrvatska u depozitima građana ima oko 150 milijardi kuna. Cjelokupna kreditna masa banaka u Hrvatskoj je 250 milijardi kuna. HNB umjesto da smanji stopu posuđivanja(interbanking) koja stoji na DA DOBRO STE ČULI 9 POSTO!(fed funds rate je oko 1 posto), posuđuje strani kapital izvana na kartu visoke kamatne stope na posudbu unutar Hrvatske(koje je definirao HNB).
Tako cijela je visina kamatnih stopa djelomično i uzrokovana HNB-om koji ne utilizira depozite građana i domaći kapital nego visokom stopom ograđuje korištenje domaćeg i privlaći strani kapital na gozbu(kolokvijalno).
Tako da bi, po mom viđenju smanjena kamata na posudbu u domaćem dijelu uzrokovala i jak pad općenitih kamatnih stopa. Naravno rizik zemlje ostaje i država se po pravilu ne smije zaduživati skuplje od privatnog sektora ali se dobar dio obveznica može usmjeriti prema domaćem tržištu i time smanjiti stopu.
Kako se zove ova rubrika ?
Best buy ili najbolja prilika za kupnju .
Tko ima ideju koja nosi lovu ? To je pitanje .
Pozorno pratim .
Napišite samo jednom .
Jedno pitanje za ove koji su za EU,odnosno koji su upoznati sa tim šta nas čeka kad pristupimo…
Mene zanima otvaranje radnih mjesta,koliko vidim imamo kao i u EU sve kuće od auto,osiguravajuće itd….samo nemamo javnu kuću jer smo kao još na Balkanu,tu ima prostora za dosta radnih mjesta neznam šta se čeka,jer u svemu se prilagođavamo porezima,nametima haračima itd…a još nismo u EU …ma nije mene briga nego me moja Štefica pita njoj nađem neki posao a ja jedino vidim šanse tu….
Javne kuce u Hrvatskoj postoje, samo nisu legalizirane. Postoji citav odijel policije koji se bavi samo time.
Jedno pitanje za ove koji su za EU,odnosno koji su upoznati sa tim šta nas čeka kad pristupimo…
Mene zanima otvaranje radnih mjesta,koliko vidim imamo kao i u EU sve kuće od auto,osiguravajuće itd….samo nemamo javnu kuću jer smo kao još na Balkanu,tu ima prostora za dosta radnih mjesta neznam šta se čeka,jer u svemu se prilagođavamo porezima,nametima haračima itd…a još nismo u EU …ma nije mene briga nego me moja Štefica pita njoj nađem neki posao a ja jedino vidim šanse tu….
Javne kuce u Hrvatskoj postoje, samo nisu legalizirane. Postoji citav odijel policije koji se bavi samo time.
[/quote]
Znam kolega,zato i pitam ali nitko ne govori o legalizaciji….otvore razne firme samo radi pokrića kao npr. H……. S….