Recimo, interesirale bi me i firme proizvođaći električne energije putem solarnih panela. Cijena panela drastično pada zbog targetrianja Kineza na tu industriju a Sunca ima u konstanti. Veliki dio država zbog Kyoto protokola sa jedne ili reigonalnijih incentiva sa druge strane, potiću velike projekte.
Ako netko zna takve firme koje proizvode energiju/ne panele i imaju vrijednost prodaje oko 100 mil kn u nekoj valuti – neka napišu da izanaliziramo.
(može i na private)
Tnx
kineski solarci ,usa takodjer….ruju po dnu dna…usa FSLR,WFR,….kinezi ..SOL,GTAT,JKS,LDK,STP,TSL …vrijedi razmotrit malo…
[/quote]
Od navedenih brzinski GTAT i Trina ostali nebih…
mi o tim ljudima na vlasti ne znamo puno osim nekog dojma i rezultata koji imaju. znaju puno vise oni koji se pored njih krecu
Dajte kolega, ne budite smijesni. Previse mistificirate politicare. To su obicni ljudi, maltene kao vi. [smiley]
nije bas tako jednostavno da su ovi izabrali ljude koje ce ih zastupati po onome sta su vidjeli da politicari zastupaju. to bi bilo mozda u idealno situaciji. u realnoj nit ko zna bas previse programe koje politicari nude niti se tih programa bas previse drze pa ih opet nema smisla ni proucavati.
Gledajte, politika je umijece mogucega. Naravno da se drze programa u odredjenoj mjeri, ali se prilagodjavaju pojedinoj situaciji. Ali generalni i dugorocni se planovi ne mijenju. Moraju se kardinalne stvari dogditi da se promjene. Generalni i dugorocni plan svih ovih na vlasti je bio i ostao NATO i EU. Sve ostalo su finese. Ali isto tako kako se politicari prilagodjavaju promjenama u polit-ekonomskom okruzenju tako se potpora gradjana mijenja. Ona stalno oscilira. Zato mozemo imati legalnu ali ne i legitimnu vladu (sto je vrlo cesto). Ali bilo bi kontraproduktivno stalno raspisivati izbore. Izvanredni se izbori dogadjaju kada se vlast ne moze nositi sa novonastalom situacijom. I kada opozicija ima dovoljno snage i potpore gradjana za promjenu vlasti.
P.S. I ja, kao kolega Flick, mislim da ova vlada nece mandat odraditi do kraja.
First solar baš gledam. NIje mi jedino jasno jesu li proizvođaći električne energije ili i panela? Htio bih samo prve jer drugi neznam kako će opstati naspram Istočne konkurencije. Znaš možda dali je core biznis oboje ili odvojeno? Vidim na ABOUT da su proizvođaći panela a to neću nikako. Htio bih ako ima, proizvođaća elektrike samo kroz insolaciju i samo da je to core.
Ali tnx proroštati ću nabrzinu.
Koliko ja znam proizvode panele. Prouzvodjaci energije bi ti bili recimo Consolidated Edison, Exelon, Soutehern Company, Dominion Resources,…
Recimo, interesirale bi me i firme proizvođaći električne energije putem solarnih panela. Cijena panela drastično pada zbog targetrianja Kineza na tu industriju a Sunca ima u konstanti. Veliki dio država zbog Kyoto protokola sa jedne ili reigonalnijih incentiva sa druge strane, potiću velike projekte.
Ako netko zna takve firme koje proizvode energiju/ne panele i imaju vrijednost prodaje oko 100 mil kn u nekoj valuti – neka napišu da izanaliziramo.
(može i na private)
Tnx
Domach cijena prirodnog plina pada jos brze nego cijena panela. Drugo, proizvodnja i prodaja elektricne energije je reguliran business u US. Drzava odreduje cijene.
(može i na private)
Tnx
Domach cijena prirodnog plina pada jos brze nego cijena panela. Drugo, proizvodnja i prodaja elektricne energije je reguliran business u US. Drzava odreduje cijene.
[/quote]
Ma ja ti gledam solarne do kraja 1 ciklusa dakle 20 godina. Cijena plina pada, ali je terminalno dobro naspram Sunčeve energije. Ali to samo informativno.
Cijena gas-a je pala jako nedavno ali ne na duži rok, gdje je cijena panela pada konstantno ali ne toliko na kratki rok. Ako računam na dugu investiciju onda me duži rok i zanjima.
Od 1980 cijena panela je pala 81 posto, cijena plina od 1980 je porasla skoro duplo.
Svakako me ispravi ako griješim.
Nego kad si vec tu; malo gledam DOW 30, i pada mi kao zanimljiv Cisco i Amex. Amex na rok od 5 godina kao i Cisco?
Gledam čisto fin report i malo me zaintrigirale i jedna i druga firma.
MIšljenje ukratko:) ako može:)
ne mogu vjerovati a nas uvjeravaju da trebamo privatizirati hep [lol]
A jedini realni kupci su americke kompanije, ucile su od najboljeg – americke drzave. [lol]
Dajte kolega, ne budite smijesni. Previse mistificirate politicare. To su obicni ljudi, maltene kao vi.
pa gdje je tu mistifikacija? ja samo kazem da glasamo za ljude o kojima znamo kroz njihovo nekakvo 1minutno obracanje dnevno u prosjeku. nekad te prijatelj prevari u procjeni a kako da procjenis ko je kakav a vidio si ga samo na tv. zato sam rekao da te ljude niti ne znamo dobro nego imamo samo neki dojam o njima.
Naravno da se drze programa u odredjenoj mjeri, ali se prilagodjavaju pojedinoj situaciji. Ali generalni i dugorocni se planovi ne mijenju. Moraju se kardinalne stvari dogditi da se promjene. Generalni i dugorocni plan svih ovih na vlasti je bio i ostao NATO i EU
ne da se ne drze programa nego ga totalno mjenjaju. pogledaj program (odnosno jamstvenu karticu sanadera koju je dao 2003). ne da nije nista ispunio nego je sve bilo suprotno.
biti za nato i eu je vise usmjerenje nego program i to imaju skoro sve parlamentarne stranke. ono sta utjece na nas svakidasnji zivot i ekonomiju i sta bi trebalo biti napisano na papiru u vrijeme izborne kampanje sluzi da si netko poslje obrise onu stvar s tim.
i meni je normalno da se prilagodjavaju situaciji jer iz oporbe ne mogu imati realan pogled posto nemogu znati sve cinjenice. al da se drze programa ne drze.
A jedini realni kupci su americke kompanije, ucile su od najboljeg – americke drzave. [lol]
[/quote]
Po meni, HEP smo im dužni jer su nam slomili Sloveniju. IMHO. [wink]
Prema tome, prije ili kasnije.
(može i na private)
Tnx
[/quote]
Ma ja ti gledam solarne do kraja 1 ciklusa dakle 20 godina. Cijena plina pada, ali je terminalno dobro naspram Sunčeve energije. Ali to samo informativno.
Cijena gas-a je pala jako nedavno ali ne na duži rok, gdje je cijena panela pada konstantno ali ne toliko na kratki rok. Ako računam na dugu investiciju onda me duži rok i zanjima.
Od 1980 cijena panela je pala 81 posto, cijena plina od 1980 je porasla skoro duplo.
Nego kad si vec tu; malo gledam DOW 30, i pada mi kao zanimljiv Cisco i Amex. Amex na rok od 5 godina kao i Cisco?
[/quote]
Cuj. Najvece trziste solarnih panela je Njemacka. Drugo najvece je bila Italija. Talijanska vlada je subvencionirala proizvodnju solarne energije sa 7B eura godisnje. Mislim da ce se to znatno rezati. Dodaj tu jos Grke, Spanjolce i ostale mediteranske zemlje i trziste solarnih panela mora pretrpjeti znacajan udar u 2012.
S druge strane i Kina i US, Njemacka su jako zainteresirani za alternativnu energiju jer znaju da cijene energenata rastu. Ako se nastavi trend rasta kupci ce trositi sve veci postotak budgeta na energiju, a ostajat ce im manje za Kineske, Njemacke i US proizvode i usluge.
Tako ta Short-term solar industrija je pod pritiskom ali long-term ima potencijala.
AMEX
Amex za razliku od Visa i Mastercard ima kreditni rizik. Medutim vlasnici Amexa su ugavnom bogatiji ljudi pa je default rate puno nizi nego kod ostalih kartica. Po mom misljenju bogatiji i nisu prestali trositi za vrijeme krize pa Amex i nema neki znacajan upside ako dodje do oporavka.
Druga bitna razlika izmedu AMEX-a s jedne i V i MA s druge je da AMEX nema debit cards. U mnogim zemljama stanovnistvo smanjuje zaduzenje sto je pozitivno za debit, a negativno za credit cards. Rast transakcija je puno veci kod debit cards.
Amex uzima vise novaca od trgovaca nego V i MA pa ih mnogi discount retaileri ne primaju. Uglavnom svakom trgovcu je draze da koristis V ili MA pa mnogi nadju nacina da usmjere kupce prema tim karticama. Kako u vrijeme krize discout retaileri uzimaju dio trzista to nije dobro za AMEX.
I na kraju, ali nije zanemarivo. Kompanija u svom nazivu ima ime zemlje, American, sto je uvijek otezavajuci faktor kod sirenja na inozemnim trzistima. Recimo Amex je uvijek imao problema sa osvajanjem trzista u arapskim zemljama upravo zbog imena.
O Ciscu nisam odavno razmisljao. Mozda je vrijeme da pocnem.
(može i na private)
Tnx
[/quote]
[/quote]
Cuj. Najvece trziste solarnih panela je Njemacka. Drugo najvece je bila Italija. Talijanska vlada je subvencionirala proizvodnju solarne energije sa 7B eura godisnje. Mislim da ce se to znatno rezati. Dodaj tu jos Grke, Spanjolce i ostale mediteranske zemlje i trziste solarnih panela mora pretrpjeti znacajan udar u 2012.
S druge strane i Kina i US, Njemacka su jako zainteresirani za alternativnu energiju jer znaju da cijene energenata rastu. Ako se nastavi trend rasta kupci ce trositi sve veci postotak budgeta na energiju, a ostajat ce im manje za Kineske, Njemacke i US proizvode i usluge.
Tako ta Short-term solar industrija je pod pritiskom ali long-term ima potencijala.
AMEX
Amex za razliku od Visa i Mastercard ima kreditni rizik. Medutim vlasnici Amexa su ugavnom bogatiji ljudi pa je default rate puno nizi nego kod ostalih kartica. Po mom misljenju bogatiji i nisu prestali trositi za vrijeme krize pa Amex i nema neki znacajan upside ako dodje do oporavka.
Druga bitna razlika izmedu AMEX-a s jedne i V i MA s druge je da AMEX nema debit cards. U mnogim zemljama stanovnistvo smanjuje zaduzenje sto je pozitivno za debit, a negativno za credit cards. Rast transakcija je puno veci kod debit cards.
Amex uzima vise novaca od trgovaca nego V i MA pa ih mnogi discount retaileri ne primaju. Uglavnom svakom trgovcu je draze da koristis V ili MA pa mnogi nadju nacina da usmjere kupce prema tim karticama. Kako u vrijeme krize discout retaileri uzimaju dio trzista to nije dobro za AMEX.
I na kraju, ali nije zanemarivo. Kompanija u svom nazivu ima ime zemlje, American, sto je uvijek otezavajuci faktor kod sirenja na inozemnim trzistima. Recimo Amex je uvijek imao problema sa osvajanjem trzista u arapskim zemljama upravo zbog imena.
O Ciscu nisam odavno razmisljao. Mozda je vrijeme da pocnem.
[/quote]
Tnx, jedino kod Amexa vjerujem da ime American u Kini bude gledano kao pozitivno. Ako veliki dio bogatih Kineza misli o selidbi na Zapad i još veći dio istih na Zapadu odabrati USA onda ime American ima priliku na masovnom tržištu. Sad, navike Kineza na zaduženje tj na odogodu plaćanja neznam ali mislim da je ne vole.
Tnx, jedino kod Amexa vjerujem da ime American u Kini bude gledano kao pozitivno. Ako veliki dio bogatih Kineza misli o selidbi na Zapad i još veći dio istih na Zapadu odabrati USA onda ime American ima priliku na masovnom tržištu. Sad, navike Kineza na zaduženje tj na odogodu plaćanja neznam ali mislim da je ne vole.
AMEX ima znacajnu izlozenost Europi sto ce u ovom trenutku otjerati mnoge investitore. To takodjer moras uzeti u obzir.