WIG je pao oko 20 posto kao i Crobex u godinu dana dok Poljska ekonomija sotji relativno vrlo dobro napsram naše. Dakle, ako je pad cijene burze veći a sama ekonomija kao fundament nije toliko cijene po tome nisu visoke i imaju prostor rasta. Mislim da će sav FDi namjenjen Eurozoni zbog previranja vrlo rado otici u najbliži plan b – Poljsku.
@Domach
Hvala. Ovo je bilo vrlo korisno. Medutim PLND se i dalje krece vise u skladu sa vjestima iz Italije i Grcke nego s obzirom na stanje Poljske ekonomije. Tako da me je jos uvijek strah kupiti. Medutim, cini mi se da bi dugorocno mogla biti dobra prica.
WIG je pao oko 20 posto kao i Crobex u godinu dana dok Poljska ekonomija sotji relativno vrlo dobro napsram naše. Dakle, ako je pad cijene burze veći a sama ekonomija kao fundament nije toliko cijene po tome nisu visoke i imaju prostor rasta. Mislim da će sav FDi namjenjen Eurozoni zbog previranja vrlo rado otici u najbliži plan b – Poljsku.
Ja mislim da je stvar u tome sto WIG u postotku ima puno vise financijskog sektora nego CROBEX. U stvari CROBEX je vrlo defanzivan index jer dominiraju kompanije iz defanzivnih sektora HT, prehrana, ADRS i slicno.
Kada bi u WIG-u i CROBEX-u bili zastupljeni sekori u istim omjerima WIG bi vjerojatno pobjedio CROBEX sa velikom razlikom prosle godine.
NE u EU.
– ako vas bilo što zanima u svezi EU i zašto NE u EU slobodno pitajte na ovoj temi cijeli idući tjedan.
– pun kufer mi je ove medijske blokade NE u EU.
– u medijima samo vidite gospođu Pusić i ostalu ekipu koja s našom lovom druka li druka.
– pa u tu EU vi ulazite ko guske u maglu, nemate pojma što su ovi naši sve potpisali.
– zbog toga je i više nego potrebno zaokružiti NE u EU.
– ako referendum ne uspije za 6 mjeseci ide novi, i tako će biti sve dok se ne raspadne ta EU.
– teoretski moći će te i za 100 godina izići na taj referendum o EU.
– cijena referenduma sitnica, 1.6 milijuna eura.
– morate znati kako najviše nezaposlenih radi na tom referendumu.
– omogućite i tim nezaposlenim da zarade koju kunu, dovoljno je zaokružiti NE u EU.
– I love this game.
Pozdrav !
Ivana
ovo bi trebala biti tema o dionicama. A ti si rekla da referendum nema veze sa dionicama. Mozda trebas otvoriti drugu temu. Ili jos bolje ukljuciti se u neki pokret koji se pritivi ulasku u EU i tako dati aktivan doprinos promicanju svoje pozicije.
Spamanjem po forumu samo ces iziritirati ljude i motivirati ih da glasaju za EU.
Spamanjem po forumu samo ces iziritirati ljude i motivirati ih da glasaju za EU.
gospon Twixer, NE u EU.
– ovo nikako nije spamanje teme, pa burza je mrtva, koliko vidim danas se je trgovalo s 2 dionice INA i HT, to vam je 50% prometa, sve ostalo i više nego smiješno.
– ova, a i prošla vlada sve su učinile a i rade kako bi upropastile i ovo malo prometa na burzi.
– pitam vas, ima li smisla tu sada pisati zašto se danas nije moglo trgovati DKVS ili pisati o medu i maslacu na BRIN-u.
– pa vidite i sami koliki je kriminal na toj našoj burzi.
– ti koji nas sada zdušno žele uvesti u EU su gospon Todoriću prodali žito po 50% nižoj cijeni od svjetske.
– i ja bih bila bezobrazno bogata kada bi mi koja banka prodala eure po 3.50 kn, to vam je taj diskont od 50%.
– sada je puno važnije probiti tu medijsku blokadu NE u EU.
– a hoće ili neće referendum uspjeti nije me uopće briga.
– uostalom ako niste znali Hrvatska se trenutno nalazi na karti Europe.
– I love this game.
Pozdrav !
– ti koji nas sada zdušno žele uvesti u EU su gospon Todoriću prodali žito po 50% nižoj cijeni od svjetske.
– i ja bih bila bezobrazno bogata kada bi mi koja banka prodala eure po 3.50 kn, to vam je taj diskont od 50%.
Gledaj to sa pozitivne strane. EU ima 450 milijuna stanovnika, sto puta veci izbor decki. U Hrvatskoj jedino sto trenutno valja na trzistu je James Knox, a on se ne odvaja od compa. [smiley]
Da je Hrvatska kojim cudom usla prije 15 godina u EU. Koliki bi danas bio Agrokor ? I kolika bi danas bila nezaposlenost u HR ? Odgovara li Todi da dode konkurencija i podigne vrijednost drzavne imovine ?
Meni je inace bilo fascinantno kada je na HRT neki politicar rekao kako je veliki uspjeh pregovora sto se poljoprivredno zemljiste nece moci prodavati strancima u narednih 8 godina. To znaci da ce Toda i jos nekoliko velikih tajkuna kupiti to zemljiste jeftino (jer nema konkurencije) i onda ga preprodati strancima skupo za 8 godina.
Ne mozes se ljutiti na vladu. Ogromna vecina hrvatskih glasaca preferira povecanje poreza u odnosu na rezanje troskova. Vlada provodi volju vecine. Ali kada udjes u EU moci ces otici tamo gdje su nizi porezi gdje se vise cijeni tvoj kapital i vise neces ovisiti o hrvatskim glasacima. Iznajmis stan u Luxemburgu ili Londonu ili gdje ti vec najvise pase i trejdas na ZSE, DAX-u, WIG-u, …
Paradoks je da se ti boris u korist svoje stete. Odnosno boris se da citav zivot budes ovisna o hrvatskim politicarima.
NE u EU.
– ako vas bilo što zanima u svezi EU i zašto NE u EU slobodno pitajte na ovoj temi cijeli idući tjedan.
– u medijima samo vidite gospođu Pusić i ostalu ekipu koja s našom lovom druka li druka.
– pa u tu EU vi ulazite ko guske u maglu, nemate pojma što su ovi naši sve potpisali.
– ako referendum ne uspije za 6 mjeseci ide novi, i tako će biti sve dok se ne raspadne ta EU.
– omogućite i tim nezaposlenim da zarade koju kunu, dovoljno je zaokružiti NE u EU.
– I love this game.
Pozdrav !
JA SAM ZA EU—-
NE u EU.
– I love this game.
Pozdrav !
Ivana guska u maglo je sinonim za ulazak negdje bez informacija. Tvoje – necu porez na dividendu i toliko košta referendum – ti je definicija neznanja i ulazak guske u maglu.
Mislim da imaš malo informacija da bi donijela odluku.
Kažeš da nije sve u novcu i da se prodajemo a sa druge strane te boli mali porez na dividendu.
Informiraj se.
Potrebno je da nam kreditni rejting neide dolje. Nuzno.
Nesposobnost, kriminal i korupcija su nam oduzeli mogućnost izbora da budemo Švicarska ili Norveška. Imamo izbor Austro-ugarska ili Jugoslavija. Ne valja nijedno ali ja sam radije za Austro ugarsku
Ima li ko kakvo misljenje o Poljskoj ekonomiji.
Od poljakinja su jedino ružniji poljaci, strong sell.
Šta kažeš na ovo?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-hit-medju-njemackim-turistima-57-posto-vise-rezervacija-za-ljetnu-sezonu/593613.aspx
Od poljakinja su jedino ružniji poljaci, strong sell.
Šta kažeš na ovo?
http://www.index.hr/vijesti/clanak/hrvatska-hit-medju-njemackim-turistima-57-posto-vise-rezervacija-za-ljetnu-sezonu/593613.aspx
[/quote]
Naša komparativna prednost je more, insolacija i niža cijena rada(relativno spram Zapadnih susjeda).
Prve dvije varijable su manje više dane(iskoristivost i iskorištavanje ovisi o varijabli 3)
Varijabla 3 opet nije vječna i dana ali je prilika privlaćenja investicija(samo o fdi sada govorim i green) i stvaranja i opravdanja buduće više cijene rada(value added).
Turizam premda je praktički tretiran kao izvoz, nije industrija ali recimo energetika je. Stopa insolacije je odlična i pogotovo mreža s obzirom na blizinu sjevernih susjeda koji imaju iste incentive renewable-sa.
Problem je gledanja 10 ili 20 godina unaprijed decidirano a ne samo svaki krug političkih izbora gledati kao period za definiranje ekonomskog usmjerenja zajednice.
MIslim da i približavanje Eu nekako klinga u ušima Njemcima i EU pa sada više nismo ratna ex Yu nego polako sigurniji( i za turizam).
Sorry na uletu.