Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kao savjet – uvijek početkom godine pogledam WEF http://www.youtube.com/user/WorldEconomicForum?blend=1&ob=video-mustangbase

Zanimljivo je pogledati panele sa temom: Economic outlook ili World Trade ili New Challenges – ugl. tko nezna, stvarno top CEO-ovi svih velikih svjetskih firmi(PEPSICO, ALCOA, BOFA, NESTLE do političara i profesora(Ferguson, Roubini itd.) bankara ( Fisher itd..) daju svoje mišljenje za ovu godinu. Volim kad se znoje. Analizirati ću recimo koliko se puta spomene Asia i sl. Puno se da vidjeti iz malih stvari.

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Gdje je Ivana nestala ?

s obzirom na veliku dobit u prošloj godini najlogičniji slijed je skijanje u USA ,Colorado Springs. [cool]
[/quote]

Koliko ja znam Colorado Springs nije skijaska destinacija, nego velika vojna instalacija. Tamo je zrakoplovna akademija. U drzavi Colorado ima puno poznatih skijalista jer je gotovo citava drzava na nadmorskoj visini izna d 1500 metara: Vail, Aspen, Beever Creek,…

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Koje bi dionice stavio na watch-listu? Tvoja preporuka?

Oil and Gas midstream companies. (recimo AMLP ETF)
PCP – Precision Castparts
QCOM je super firma, ali SEC je pokrenuo formal probe into accounting.
PNC – PNC Financial
LTD – Limited Brands
CBRL – Cracker Barrel
SNY – Sanofi Aventis
MDJ – Mead Johnson
T – AT&T
ABB – ABB

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Koje bi dionice stavio na watch-listu? Tvoja preporuka?

Oil and Gas midstream companies. (recimo AMLP ETF)
PCP – Precision Castparts
QCOM je super firma, ali SEC je pokrenuo formal probe into accounting.
PNC – PNC Financial
LTD – Limited Brands
CBRL – Cracker Barrel
SNY – Sanofi Aventis
MDJ – Mead Johnson
T – AT&T
ABB – ABB

[/quote]

Hvala

Prije tjedan dana sam rekao za Cnooc da je ok buy i čini se ok, dobro stoji(opet, vidjeti ću za godinu dana).

Drugi kandidat – Microsoft. Po mojim izračunima i procjenama, dosta je podcjenjen.
Sam posao znam malo(ok razumijem proizvod) ali budućnost, širenje i gapove razvoja..

Mišljenja?

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Prije tjedan dana sam rekao za Cnooc da je ok buy i čini se ok, dobro stoji(opet, vidjeti ću za godinu dana).

Drugi kandidat – Microsoft. Po mojim izračunima i procjenama, dosta je podcjenjen.
Sam posao znam malo(ok razumijem proizvod) ali budućnost, širenje i gapove razvoja..

Mišljenja?

Osnovni problem Microsofta je sto pada prodaja PC-a. Tableti nisu na Windowsima.

Mišljenja?

Osnovni problem Microsofta je sto pada prodaja PC-a. Tableti nisu na Windowsima.
[/quote]

Da. Imam tu dosta seljačko mišljenje. Apple će padati bez Jobsa(kao BRKA bez Buffeta-ja bar tako mislim) i netko će morati uzeti dobar dio njihovog dijela posla(tableti + sam segmen inovacije) (ok Amazon i ini) ali netko će morati preuzeti taj glavni dio, glavnu ulogu, mislim da je Apple neće moći ostvarivati bez Steve-a. Ne govorim samo o tome da netko uzme dio kolača nego da baš mijenja industriju kao što je to Apple napravio. Naravno možda se jako varam.

Mišljenja?

[/quote]
Ja mislim da MSFT sam sebi izmišlja probleme.
Uz takvu dominaciju windowsa i office-a i uz takve marže (apple i drugi izazivači mogu sanjat njihovu profitabilnost) se oni zajebavaju sa bingovima, yahoo-ima xbox-ima, zoom-ovima, nokijom, tabletima i sl. glupostima…

Mišljenja?

[/quote]

Da. Imam tu dosta seljačko mišljenje. Apple će padati bez Jobsa(kao BRKA bez Buffeta-ja bar tako mislim) i netko će morati uzeti dobar dio njihovog dijela posla(tableti + sam segmen inovacije) (ok Amazon i ini) ali netko će morati preuzeti taj glavni dio, glavnu ulogu, mislim da je Apple neće moći ostvarivati bez Steve-a. Ne govorim samo o tome da netko uzme dio kolača nego da baš mijenja industriju kao što je to Apple napravio. Naravno možda se jako varam.
[/quote]

Ako i preuzme onda ce to biti Android. Windows sistem je dizajniran za misha i zbog toga ga nije jednostavno (jeftino i brzo) prilagoditi tabletima. Druga stvar koja me ovdje brine je to sto je Intel imao negativan pre-anouncment. To je bilo vezano za poplave u Thailandu kada je Western Digital morao prekinuti proizvodnju. Ako su poplave imale negativan utjecaj na Intel vjerojatno ce imati isto tako negativan utjecaj i na zaradu MSFT.

Po pitanju igracih konzola nisu nudili nista revolucinarno za Bozic, a i tableti su im bili puno jaca konkurencija nego prosle godine.

S druge strane MSFT je velika firma sa jako predvidivim poslovanjem. U periodu velike neizvjesnosti i nesigurnosti takve dionice obicno dobiju vise paznje nego sto inace zasluzuju. Po meni je to nekakav solidan defanzivni play (u slucaju da poplave nisu imale prevelikog utjecaja na PC supply chain). Medutim, ne vidim velikog potencijala za rast. Sve dok kvalitetno ne adresiraju tablet trziste, multiple ne mogu znacajno rasti.

Od ostalih pozitivnih stvari je to sto uskoro izbacuju Windows 8 pa ako se pokaze kvalitetnim mogao bi potaknuti replacement cycle. Ali mora biti jako dopar upgrade jer i korporate i government nemaju viska novaca za trosenje.

Proslo tromjesecje je bilo zadnje u kome su US firme mogle iskoristiti 100% depriciation credit i kupiti software povoljnije tako da bi to trebalo pomoci prodaju.

Potencijalan katalizator bi mogla biti monetarizacija Skypa, ali ne vidim napredka po to pitanju.

Kod svih ovih mojih observacija uzmi u obzir da ja te tvrtke povrsno pratim. Tako da vjerojatno postoje bitne stvari vezane za MSFT kojih nisam svjestan. Napravi svoje istrazivanje prije odluke o kupnji.

@Twixer

Sto se MSa i tableta tice, ta stvar bi se po njihovim planovima trebala jako promjeniti iduce godine s Windows 8 koji mi se trenutno čini kao dosta prilagođen za tablete..Mislim da će pokušati spojiti tablete i PCe pod isti OS i ako im to uspije to ce po meni biti pravi potez…

Pogledaj na youtubeu novo sucelje win8ice prilagodeno tabletima i touchu

...

evo ga opet, balkansko-skandinavski polupismeni Prechter, koji ne OBJASNJIVA svoje metode, retroaktivno predskazuje DALI ce crobex gore ili dole, mislim da bi trebao VA tehnicku temu s ovim pisarijama.

Kao prvo…tvoj nadimak bi trebao da bude svedska rijec….DRAVEL…posto to je to sto pises.

Buduci da zivim 90% svog zivota u jednoj Skandinavskoj zemlji za balkance sam samo cuo…to su ljudi kao ti.Polupismeni ne vazi za nekoga sto govori 4 jezika.

Buduci da ono sto ti pises je "dravel" dulja konverzacija nije potrebna.

Navratit cu ponovo kad XXX razina bude realnost. A dali ce to biti ? …time will tell

PS Inget svar på kommentaren, tack …tänker ändå ej läsa det…ren dravel …tyvärr

Gosp.Twikser,James,HaoRen ,ostajte ovdje,mislim,na ZSE baru,sunce tuđeg neba neće Vas grijati kao
ovo naše…..
AUCTOR sa SPLF pokazuje kako se i na ZSE zarađuje.
U prosincu su pali
30.11. 52,7715
31.12. 50,4660

pad za 4,37%,a crobex je čak bio u plusu
Dakle izgubili su korak i ne prate crobex.
Ali od početka godine su ipak povečali vrijednost NAV sa
46,756 na 50,4660
rast od 7,93 %,a crobi je pao za 17,96 %,

Bolji su čak od mene,jer sam bio na granici rentabiliteta u kunama.računajući u EUR čak sam u laganom minusu.
Ali SLPF ne voli gubiti pa su danas kupili vlastitih dionica 300.000 kom po 27 ili 8,6% dionica.
i što se dogodilo.
Na tih 300.000 kom dionica zaradili su 23,4660 kn po kupljenoj dionici
(50,4660-27)x300.000=23,4660×300.000= 7,04 mil kn.

31.12.2011-br.dionica 3.346.418 x NAV/50,466/=168.880.033 kn

za 300.000 dionica po 27 plačeno 8,1 mil kn.
kapital=168.880.033-8.100.000=160.780.033

br.dionica smanjen za 300.000 i iznosi 3.046.418/

160.780.033:3.046.418=52,8114

52,8114 -50,4660=2,3454 kn dobiti po dionici potezom pera.

2,3454:25/sadašnja cijena dionice/=0,094 ili 9,4% dobiti na naš ulog,danas u ovom momentu
Za toliko zaraditi HT treba godina dana,Perokemiji nešto više od pola godine,a možda i u deset.
Jasno je zašti je AUCTOR kupovao SLPF a ne HT,ERNT i ostalo preskupo smeće u odnosu na SLPF.

Da a SPLF se trži na cca 50% diskonta ,sada na malo manje s obzirom na ovaj dobitak.
A koliki bi bi dobitak za dioničare u BRINU koji je trži na 70% diskonta ili u Qune na 75%.
Ne lažem da će vlasnici iskoristiti ovu povoljnu situaciju kupnje vlastitih dionica uz veliki diskont,
jer ne znaći da su pametni kao i AUCTOR.Ali mogu,ako žele.Ako ne znaju mogu prepisivati.

AUCTOR je istovremeno i povečao glasačka prava za 100:91,4 =1,094 ili 9,4%

I zato:
SLPF,BRIN,FMPS,QUNE JAKT=siguran med i mlijeko u potocima!

New Report

Close