Best buy – komentari i analize

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska Best buy – komentari i analize

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pozdrav, zadnji puta u ovoj godini!

Ipak, tko zna, zanima me Cnooc(China National Offshore Oil Corporation) LTD. i pogledi na istu.
Po mojim izračunima na 10 godina, sadašnja fer vrijednost i sa 10 posto marginom sigurnosti iznosi oko 105 000 000 000 USD za cijelu kompaniju tj oko 240 USD po dionici. Poslije sam pogledao i vidim da se trži na 170 dolara po dionici. Cijenu nafte teško mi je prognozirati u budućnost ali trenutno vidim stagnaciju ali za 2,3 godine rast, slijedeće godine pad.

Lp
D.

Ja niti pratim niti pokusavam ulagati u kineske dionice. To je previse natransparentno i netko ko ima vrlo ogranicene izvore informacija u Kini ce tesko procijeniti sve rizike.

Generalno demand ne bi trebao biti problem za njih. Pitanje je kolike su im rezerve i da li taj demand mogu zadovoljiti. Pitanje je dalje i koliko mogu zaraditi s obzirom da imaju samo jedno trziste.

Potoje ozbiljne opasnosti da za hard lending i dok se to ne otkloni multiple kineskih resurce kompanija ce ostati vrlo nisko. Yuan je vezan za dollar sto znaci da kineska roba postaje nekonkurentna u odnosu na svakoga. Amarikanci imaju 4% manju inflaciju od Kine, sto ce reci da svake godine za otprilike toliko kineska radna snaga postaje skuplja. O Europi i da ne govorim.

CNOOC ima samo jedno trziste, kinesko, koje kontrolira vlada. Ta vlada ima velikih problema da obuzda inflaciju, pa postoji opasnost da vlada subvencionira cijenu goriva na racun zarada kineskih naftnih kompanija.

Cijena nafte je trenutno vrlo visoko zbog napetosti na bliskom istoku. Iranci pokusavaju uciniti sebe znacajnim pitanjem na slijedecim americkim zborima. To rade u svakoj izbornoj godini. Medutim blokiranjem Hormuza vjerojatno bi napravili najvise stete sebi. Svijet bi nekako i prezivio bez Iranske nafte, ali Iranski vladari ne bi. Bez novaca od nafte i kupovanja socijalnog mira bi bilo nemoguce. Nemiri bi se prelili preko Sirijske granice. Ako se Iranci primire cijenu nafte ce primarno odredivati ekonomski, a ne politicki faktori. Sto ce reci da bi joj cijena mogla znacajno pasti. To je vrlo lose za CNOOC.

U ovom trenutku niti mi se svidja Kina niti naftni sektor. Zadnji kineski PMI je bio 48.7 sto je nesto bolje nego 47.7 u Novembru, ali jos uvijek oznacava pad narudzbi.

The nine most terrifying words in the English language are: "I'm from the government and I'm here to help" - Ronald Reagan

Pozdrav, zadnji puta u ovoj godini!

Ipak, tko zna, zanima me Cnooc(China National Offshore Oil Corporation) LTD. i pogledi na istu.
Po mojim izračunima na 10 godina, sadašnja fer vrijednost i sa 10 posto marginom sigurnosti iznosi oko 105 000 000 000 USD za cijelu kompaniju tj oko 240 USD po dionici. Poslije sam pogledao i vidim da se trži na 170 dolara po dionici. Cijenu nafte teško mi je prognozirati u budućnost ali trenutno vidim stagnaciju ali za 2,3 godine rast, slijedeće godine pad.

Lp
D.

Ja niti pratim niti pokusavam ulagati u kineske dionice. To je previse natransparentno i netko ko ima vrlo ogranicene izvore informacija u Kini ce tesko procijeniti sve rizike.

Generalno demand ne bi trebao biti problem za njih. Pitanje je kolike su im rezerve i da li taj demand mogu zadovoljiti. Pitanje je dalje i koliko mogu zaraditi s obzirom da imaju samo jedno trziste.

Potoje ozbiljne opasnosti da za hard lending i dok se to ne otkloni multiple kineskih resurce kompanija ce ostati vrlo nisko. Yuan je vezan za dollar sto znaci da kineska roba postaje nekonkurentna u odnosu na svakoga. Amarikanci imaju 4% manju inflaciju od Kine, sto ce reci da svake godine za otprilike toliko kineska radna snaga postaje skuplja. O Europi i da ne govorim.

CNOOC ima samo jedno trziste, kinesko, koje kontrolira vlada. Ta vlada ima velikih problema da obuzda inflaciju, pa postoji opasnost da vlada subvencionira cijenu goriva na racun zarada kineskih naftnih kompanija.

Cijena nafte je trenutno vrlo visoko zbog napetosti na bliskom istoku. Iranci pokusavaju uciniti sebe znacajnim pitanjem na slijedecim americkim zborima. To rade u svakoj izbornoj godini. Medutim blokiranjem Hormuza vjerojatno bi napravili najvise stete sebi. Svijet bi nekako i prezivio bez Iranske nafte, ali Iranski vladari ne bi. Bez novaca od nafte i kupovanja socijalnog mira bi bilo nemoguce. Nemiri bi se prelili preko Sirijske granice. Ako se Iranci primire cijenu nafte ce primarno odredivati ekonomski, a ne politicki faktori. Sto ce reci da bi joj cijena mogla znacajno pasti. To je vrlo lose za CNOOC.

U ovom trenutku niti mi se svidja Kina niti naftni sektor. Zadnji kineski PMI je bio 48.7 sto je nesto bolje nego 47.7 u Novembru, ali jos uvijek oznacava pad narudzbi.
[/quote]

Odlično!

Ovako: primjedba na Iran, Iran se ne pokušava staviti kao važan faktor USA izbora, USA stavlja Iran u taj fokus.

Kina: istina, niti ja im ne vjerujem u samim statistikama, pa tako niti PMI-u(mislim da je i lošiji).
Hard landing Kine bi stavio negdje u slijedećih 1 do 3 godine(da znam da je to zeznuto), uzimam u obzir da je Japanski GDP rastao 30 godina pa pad, Kineski sada već raste vrtoglavo toliko godina, sa naglaskom na zadnjih 10 godina. CIjene nekretnina su po rastu u zadnjih par godina do danas jednake onima u Americi dosljedno do 2008. Definitnvo miriši na pucanje mjehura.
CNOOC ima puno kapitalnih investicija i one ako se ne iplate sama firma ima veliki problem. Ipak, proračun je na 5 godina bio kada sam mislio na izlaznu cijenu.

ALi da, sada ući U kinu na tržište bi bilo kao uzimati zlato na 1900 dolara/unca( i očekivati brzu zaradu)(dok na dugi rok i zlato će rasti kao i Kina, kojom stopom…)

I was early taught to work as well as play, My life has been one long, happy holiday; Full of work and full of play- I dropped the worry on the way- And God was good to me everyday.

Ne postoje algoritamske jednadzbe za rjesavanje nelineranih sustava.

Ali cini mi se da kompjuter vise utvrdjuje trend i na temelju njega donosi predvidjanje nego sto moze nesto predvidjeti.

…uf, uf, uf …. ima matematika, i te kakvih alata za nelinearne optimizacije

… ono s trendovima je ok. Samo treba shvatiti da za promjenu trenda treba određena sila. Pa smo opet u zoni fizike (matematike)

[/quote]

Hmm, a koja je to matematika odnosno alati za rjesavanje nelinearnih sustava? Da to postoji bilo bi moguce predvidjeti kretanje dionica i indeksa na burzi.

Ovo sto kazete da za promjenu trenda treba sila i da smo opet u zoni matematike, nacelno se mogu s time sloziti, ali matematika a ni fizika ne mogu anticipirati nelinearne utjecaje. Dakle, hipotetski, mogli ste napraviti kompleksnu i jako dobru tehnicku analizu trzista i onda vam se dogodi 11. rujan. Da li ona vrijedi i nakon 11. rujna? I kojim se to matematickim ili fizikalnim jednadzbama moze predvidjeti 11. rujan?

g strateg

Nemam namjeru objasnjivati moje metode analiziranja.One su bile dovoljne da sam va na poslovnom pisao o padu u 2007 godini,o rastu u 03.2009, o pocetom padu kod razine 2250.

Kolega, vi ste ovo komentirali na clanak: Novi magazin Poslovnog dnevnika i The Economista
http://www.poslovni.hr/forum/novi-magazin-poslovnog-dnevnika-i-the-economista-15335.aspx#post1246103

Gore navedena grupa ljudi nije predvidjela krize u 2000,2007 kao zadnju i ekonomsku krizu u 2011 godini.

Nasuprot njima ima pojedinaca koji su predvidjeli spomenue krize.Za to ciniti su potrebni posebni alati tehnicke naravi. Alati spomenutih grupa to ne mogu uciniti na dovoljno siguran nacin, a specialno ne mogu predidjeti prije nego se te krize dogode.

Osobno sam dao na znanje 22.4.2010 na poslovnom:
""Croman" je najavio na Poslovnom u 2006/2007 o velikom padu Crobexa (sto ste i dozivili)
Isto tako sam najvio zvrsetak pada / to jest pocetak rasta kod nivoa od ca 1250 (sto ste takoder dozivili)

Dajte molim vas recite okvirno gdje bi Crobex mogao biti za recimo 6 mjeseci ili krajem 2012. Ponavljam, ne zanima me metoda, nego rezultat kojeg cemo provjeriti u danom vremensku kontinuumu.

U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti

@strateg

Kakve veze ima matematika rješavanja nelinearnih sustava s predviđajnem kretanja dionica…Pa kvadratna jednađba je nelinearna pa ju znamo rješiti :)……Cijena dionica je stohastička variabla to je problem predviđanja , a ne nelinearnost grafa 🙂

Ovo sve o cemu pricate (tipa 11. rujan) su random događaji i to nema nikakve veze s nelinearnoscu…cisto da ispravimo definiciju 🙂

@Twixer
and doamch

OD kineskog trzista dionica najbolje se držati što dalje ako nsite BUffet i/ili ako nemate inside info..Tamo nema nikakve kontrole i regulative to znam skoro iz prve ruke, jedino što se tamo isplati oko investicija je imati brokersku kuču i zarađivait na naknadama :)..

...

@strateg

Kakve veze ima matematika rješavanja nelinearnih sustava s predviđajnem kretanja dionica…

Kretanje cijene dionica spada pod nelinerni sustav. Stoga nije moguce izracunati tocnu cijenu dionice ili indeksa za dano vrijeme u buducnosti.

Mozda se nismo razumijeli. Pokusavam reci da je burza sustav slican sustavu deterministickog kaosa. U kojem postoji previse varijabli koje jedna na drugu utjecu i time multipliciraju djelovanje, odnosno rjesenje postaje znantno razlicitije pojavom svake nove varijable.

U privitku cu staviti jedan rad. O tome govorim. Za one koji ne zele citati, zadnje poglavlje govori o makroekonomiji i burzi. Ali za razumijevanje je potrebno sve procitati.

U cast kolegi Mreichu: bez straha, pohlepe i sentimentalnosti

Trebalo bi opet početi škicati građevinare, jer se sprema prodor u Bosni, ovaj put građevinskim strojevima.

Dragi kolege ,

na ovim stranicama Best buy foruma nalazimo se kako bi našli naš Best buy .

Vidim da neki pokušavaju svoj Best buy naći i putem babe Vračare , a neki i čitajući iz graha .

Slobodan sam vam otkriti koji je najbolji i najsigurniji Best buy :

1.Ulažite u svoj osobni posao , ili putem obrta ili putem tvrtke .
Nemojte vjerovati da se to ne isplati .
Ako pažljivo djelite i naplaćujete robu i usluge ,nema geške .
Trošite samo zarađeno !

2.Ulažite u nekretnine na Jadranu.
Cijene su i dalje dosta stabilne .

3.Ulažite u nekretnine u Zagrebu .
Pad cijena nije velik , a neće sigurno ni biti .

4.Ulažite u dionice energetike i telekomunikacija .
Većina (90%) investitora na burzi puši .

5.Ulažite u čarapu (eur,dolar ,chf,zlato).
Tu je vrlo mali pad vrijednosti , puno manji nego na burzi .

Štovani,
U našem društvu općenito egzistira konformizam a uvrježen je odnos nezamjeranja. Ako netko iskaže svoje mišljenje i ako ono "okrzne" šefa ili voditelja to je znak nepodobnosti i tako se procesira. Pri tome naravno ne mislim na zločeste komentare ili nekulturne ispade nego na stav ili ideju koja provođenjem može unaprijediti sredinu. Takvim pristupom šansa se daju prosjeku a rezultat je cijela situacija u našem društvu i gospodarstvu pogotovo.
LP

ne znam cemu ova izjava na ovoj temi, ali evo tebi stotka od mene!

g strateg
Nemam namjeru objasnjivati moje metode analiziranja.One su bile dovoljne da sam va na poslovnom pisao o padu u 2007 godini,o rastu u 03.2009, o pocetom padu kod razine 2250.
Dali bude i zadnja Crobex (EWT) analiza (i spomenuta razina) ispunjena, to ce vrijeme pokazati.
Do onda sretno sa trgovanjem
* xxx_sve u svoje vrijeme_a znanje je snaga

evo ga opet, balkansko-skandinavski polupismeni Prechter, koji ne OBJASNJIVA svoje metode, retroaktivno predskazuje DALI ce crobex gore ili dole, mislim da bi trebao VA tehnicku temu s ovim pisarijama.

Hm,počele igre na DDJH,PTKM,KORF i još nekima…nadam se da ste unutra,jer sad je već malo kasno za uć…

Uglavnom standardno,lagano dizanje cijeli prvi mjesec sa kulminacijom i porastom prometa pred izvješča,kad bi te i još neke dionice trebale biti BEST SELL .

Tako da za sada hold, a kasnije nemojte zaboravit uzet zaradu 🙂

Dakle, hipotetski, mogli ste napraviti kompleksnu i jako dobru tehnicku analizu trzista i onda vam se dogodi 11. rujan. Da li ona vrijedi i nakon 11. rujna?

Analiza je proces, ne ishod. Tehnička analiza nije predviđanje budućnosti nego traženje povoljnih mjesta za akciju/reakciju i tu ona prestaje, a preuzima risk/money management.
9/11 nije imao znatniji utjecaj na burzu, indeksi su bili već duže downtrendu prije a nastavili su ga još godinu dana nakon 9/11.

Dragi kolege ,

na ovim stranicama Best buy foruma nalazimo se kako bi našli naš Best buy .

Vidim da neki pokušavaju svoj Best buy naći i putem babe Vračare , a neki i čitajući iz graha .

Slobodan sam vam otkriti koji je najbolji i najsigurniji Best buy :

1.Ulažite u svoj osobni posao , ili putem obrta ili putem tvrtke .
Nemojte vjerovati da se to ne isplati .
Ako pažljivo djelite i naplaćujete robu i usluge ,nema geške .
Trošite samo zarađeno !

2.Ulažite u nekretnine na Jadranu.
Cijene su i dalje dosta stabilne .

3.Ulažite u nekretnine u Zagrebu .
Pad cijena nije velik , a neće sigurno ni biti .

4.Ulažite u dionice energetike i telekomunikacija .
Većina (90%) investitora na burzi puši .

5.Ulažite u čarapu (eur,dolar ,chf,zlato).
Tu je vrlo mali pad vrijednosti , puno manji nego na burzi .

Stvarno ne razumijem zašto uopće ulagati u ovo što si naveo.
Manje više sve što kažeš je nije jako padalo a i neće.
Zar je cilj ulaganja da ti pada pomalo?

New Report

Close